Dader steekpartij Zwolle cliënt RIBW

Zwolle – De RIBW Groep Overijssel bevestigt dat de 17-jarige dader van de steekpartij in een supermarkt in Zwolle een cliënt is. De RIBW vindt het verschrikkelijk wat er gebeurd is en leeft mee met de slachtoffers en hun familie.

Directeur van de RIBW Groep Overijssel, Aart van Walstijn: "We kunnen bevestigen dat het om een cliënt van RIBW Groep Overijssel gaat. De cliënt verbleef nog geen vier weken op de locatie. We hadden geen enkel signaal dat iets als dit zou kunnen gebeuren. We starten op korte termijn een onderzoek naar de omstandigheden. Meer informatie kunnen we om privacyredenen en in het belang van het politieonderzoek niet geven."

Gerelateerde Berichten

(Automatisch gegenereerd)

64 gedachten over “Dader steekpartij Zwolle cliënt RIBW”

  1. Eens met Izaak.
    RIBW had ‘m -nog geen vier weken- (lezende) aan boord, misschien maar drie weken. En na drie weken hebben ze nog niet door dat ‘geweld’ voor deze persoon niet zinloos is, er zelfs behoefte aan heeft, en dat in praktijk brengt ook. Of ’t schort aan beleid valt van afstand niet te zeggen, maar ’t schort wel ergens bij het RIBW.

  2. @hanshanzestad het lijkt me (helemaal als buitenstaander) een lastige kwestie.
    Gisteravond zag ik hier[/url] op WZ deze reactie:

    Bericht door anoniem, op 2 december 2014 23:36
    De dader was mijn onderbuurman en woont net als ik begeleid. eerder deze avond heeft de dader zich al misdragen door op de vuist te gaan met een andere bewoner in dit gebouw. hij is vervolgens na buiten gekomen en dit is het resultaat. politie is nu bezig met zijn kamer onderzoeken. de dader was een rustige zwart getinte jongen van 17 naam zeg ik niet.

    Hoe weet je van een doorgaans rustig persoon dat deze behoefte heeft aan geweld, en dat geweld voor hem niet zinloos is?
    Ik wil niets goedpraten, maar ik wil wel aangeven dat ik denk dat het een enorm moeilijke kwestie is, die wellicht nooit van tevoren ingeschat zou kunnen worden. Wellicht niet door de RIBW, niet door jou en mij, en misschien ook niet door hemzelf – wie zal het zeggen. Erg triest.

  3. @Hans van Eijsden, inderdaad een lastige kwestie.
    Wat je citeert had ik nog niet gelezen, ik denk dat
    het misschien goed zou zijn als je dat bericht geplaatst
    had zonder de tint door te geven.
    Als er op 1 of andere manier iets misgaat in Zwolle heb
    ik niet de behoefte om te weten wat de tint is, vermelden
    van de tint vind ik eigenlijk een beetje niet ter zake
    doende. En werkt wellicht polariserend. Weblog Zwolle
    mag vermeldingen van tinten censureren wat mij betreft.

    Nadenkend over “Hoe weet je van een doorgaans rustig persoon dat deze behoefte heeft aan geweld, en dat geweld voor hem niet zinloos is? ”

    Jij en ik kunnen dat niet weten inderdaad, maar bij ’t RIBW werken toch hopelijk deskundige mensen zou ik denken.

    Triest is ’t zeker.

  4. Directeur van de RIBW Groep Overijssel, Aart van Walstijn: “We kunnen bevestigen dat het om een cliënt van RIBW Groep Overijssel gaat. De cliënt verbleef
    nog geen vier weken op de locatie. We hadden geen enkel signaal dat iets als dit zou kunnen gebeuren.Volgens mij zit er dan iets goed mis binnen het personeelsbestand en directie van deze organisatie. Deze cliënten mogen niet de vrijheid krijgen om zonder begeleiding buiten de deur te komen hoe triest dit ook is.

  5. Sterkte voor alle medewerkers van RIBW Overijssel.
    Wat iedereen ook zegt, laat het van je af glijden.

    Wendy, medewerker van een andere RIBW.

  6. Geen vrijheid om zinder begeleiding buiten te komen?
    hij zit in begeleid wonen wat inhoudt dat hij dit juist wel zou kunnen.
    Denk wel dat ze het dossier gaan uitpluizen want 17 jaar en begeleid zelfstandig wonen is wel erg jong. Zeker ook als er sprake is van een psychisch ziektebeeld waar wellicht eerst nog behandeling voor nodig is voor een jongere “in het diepe” gegooid wordt.
    Maar goed dat mag het RIBW wel gaan uitleggen.
    Voor nu eerst hopen dat het bij 1 sterftegeval blijft.

  7. RIWB moet gaan uitleggen? Mensen loop niet op zaken vooruit wacht onderzoek ed af. Wij zijn niet in de positie te eisen wel geschokt te zijn.

  8. Man, man, wat weet iedereen hier weer goed hoe de jeugdzorg/hulpverlening werkt. Een beetje meer respect voor die medewerkers mag wel, want dat is werk van een andere orde dan de gemiddelde baan. Ik zou het niet kunnen en gezien de kortzichtige reacties van een aantal hier, zitten er hier nog wel een paar.

  9. Beste reageerders,

    Laten we alsublieft eerst afwachten wat er precies gebeurt is.
    Iedereen om deze persoon heeft er vast iets mee te maken op een indirecte manier. Maar zo makkelijk als hier met de vinger naar de RIBW gewezen wordt, kun je ook zeggen dat het de schuld van God (welke dan ook), de pvda of de pvv, zn opvoeding (ouders, eerste creche begeleidster met een wrat op haar neus wellicht, you name it), lerares duits of ckv, whatever. Misschien wel door de stratenmaker die een tegel scheef had gelegd.
    Kortom: hoe kunnen jullie daar van deze afstand zonder enoge kennis van de zaak nu echt wat van zeggen? Jullie weten toch niets, maar dan ook niets, van wat en waarom?
    Wacht even af op de onderzoeken van de politie en de RIBW zelf zou ik zeggen.

  10. “Het RIBW heeft geen enkel signaal opgevangen”.
    Was er geen signaal of is er niets opgevangen?
    Dat is een zeer wezenlijk verschil.

    In de zorg is men bovendien nog steeds niet zo heel erg scheutig met het toegeven van gemaakte (inschattings)fouten.

    Het zou van een directeur ook niet zo heel slim zijn om dat binnen 24 na het gebeurde, terwijl men het onderzoek nog niet heeft afgerond, in de media te gaan rondbazuinen. Je gaat niet zeggen dat je mogelijk nalatig gehandeld hebt.

    Het is achteraf altijd makkelijk om te zeggen dat zoiets niet had mogen gebeuren. Wat heeft een, door zinloos geweld, overleden slachtoffer daar aan?

    Dat er toch wel iets mis was met een 17 jarige die niet thuis maar begeleid woonde en daarnaast ook nog een bekende van de politie zou zijn moge duidelijk zijn.

    En iedereen die hier zo makkelijk roept dat je niet van te voren moet oordelen: zou je dat ook zeggen als jij of een dierbaar familielid het slachtoffer was geweest? Want dat had iedereen die daar was dus kunnen zijn!

  11. Mijn zoon zit naast de RIBW op school en het plein van de peuterspeelzaal en de BSO grenst aan de RIBW. Het lijkt een heel rustig gebeuren daar, maar ik vind dit wel echt verontrustend. Wij wonen hier ook nog geen 100 meter vanaf. Voorlichting over de risico’s vind ik eerlijk gezegd wel op z’n plaats.

  12. @Mij

    De zorg werkt op basis van inschattingen. Hoe groot is de kans dat iemand iets doet en hoeveel geld staat er tegenover om risico’s uit te sluiten. Wil je risico’s volledig uitsluiten, dan moeten we met z’n allen veel meer belasting betalen, maar dat wil ook niemand. In tegendeel.

    Er wordt juist enorm gekort op de GGZ, waardoor dit soort risico’s in de toekomst juist toenemen. En dan schreeuwen politici bij incidenten weer moord en brand en wijzen journalisten en burgers naar ‘schuldige’ hulpverleners. Ik ben blij dat ik dat werk niet doe.

  13. “De 17-jarige dader van de steekpartij in Zwolle van gisteren, zat in een instelling. Deze jongen blijkt dus psychisch niet in orde” meldt het Novum Nieuws zojuist op de radio.
    Hoe erg het ook is wat gebeurd is, dit kwam even keihard aan. Het is toch een sticker wat alle cliënten van de woonvorm op zo’n moment opgeplakt krijgen.
    Dat je wanneer je iemand doodt (of sowieso geweld gebruikt) psychisch te wensen over laat (hulp nodig hebt), staat voor mij vast. Maar de term “psychisch niet in orde” doet mij denken aan iemand die de norm bepaalt, en wanneer je er vanaf wijkt ben je dus niet in orde. Volgens Novum Nieuws dus alle cliënten. Beangstigend. 🙁

  14. Iedereen kan flippen, ook een zakenman in een net pak. Ook jij of ik.
    Hou op alstublieft om hier de RIBW de schuld van geven! Absurd toch!

  15. Ik geef niet de RIBW de schuld, maar zij zullen duidelijk moeten maken waar hun behandeling of begeleiding uit bestond.
    Zij hebben het voorrecht, ja je leest het goed: het voorrecht om met kwetsbare mensen in deze samenleving te werken.
    Dit dient op professionele en adequate wijze te gebeuren en ze zullen dus ook transparant moeten zijn om de keuzes te verantwoorden in de behandeling van deze jongen.

  16. Dat signaal zullen ze wel niet opgemerkt hebben, ik zet ook zo mijn vraagtekens, eerder de dag al een vechtpartij vlgns iemand. Maar dat komt dan allemaal aan het licht. Ze behandelen vlgns mij niet hoor.

  17. Ik woon naast de desbetreffende RIBW. Kijk er vanuit mijn woning naar uit. Totaal geen last van die jongeren, maar er kan altijd een “rotte” appel tussen zitten. Valt niet te voorspellen en het heeft ook geen nut om in angst te moeten gaan leven.

    Mijn vrouw schrok wel van het nieuws. Ze kende het slachtoffer, had hem en zijn familie weleens een lift gegeven vanuit Dalfsen (waar ze verbleven). Aardige mensen die graag wilde werken voor hun geld.

  18. @ Mara, ben het helemaal met je eens, niemand heeft hier schuld aan. Er zijn alleen maar slachtoffers in deze. Niemand had dit kunnen voorzien, of kunnen voorkomen . daar zijn het afgelopen jaar al genoeg voorbeelden van geweest . bij ieder mens kunnen wel eens de stoppen doorslaan, daar zijn het afgelopen jaar helaas al genoeg voorbeelden van. Zoals die twee jongens die dagen lang vermist waren en later in een afvoer gevonden waren. Heel Nederland was in rep en roer. Sterkte voor alle betrokkenen zowel professioneel als persoonlijk.

  19. @1tsejohn

    Natuurlijk hadden ze wel signalen dat er iets niet goed zit, daarom woonde hij ook begeleid. Maar dan maak je als hulpverlener – op basis van risicogevaar en beschikbare middelen (geld) – een afweging hoe groot de kans is dat iemand iets doet. En dat risico schatten ze in dit geval kennelijk laag in. Helaas kun je niet in iemands hoofd kijken en kan er altijd iets gebeuren, waardoor iemand flipt. Dit heeft niemand voorzien en is ook nauwelijks voor te stellen. 17 jaar!

    Ik vind het ook erg dat de politiek dit kennelijk als een aanvaardbaar risico ziet. Er wordt althans al jaren bezuinigd op de geestelijke gezondheidzorg en alles moet goedkoper en sneller. Dan zit er een psychiatrische patiënt tegenover je met waanideeën, is er geen geld of ruimte voor noodopvang en mag jij inschatten hoe groot de kans is dat hij of zij iets geks doet. Vaak heb je het goed, maar als je pech hebt springt ‘ie van een flatgebouw of doet hij iets geweldadigs. En daar moet je dan mee leven (en als je dubbel pech hebt word je nog vervolgd ook).

    Ik werk overigens niet in deze branche, maar vang wel eens wat op en heb grote bewondering voor de mensen die onder deze omstandigheden wel willen werken.

  20. ribw vangt de meest zware doelgoep op zonder daar kennis van te hebben. tbsers en psychoten bijvoorbeeld… of allerlei culturen. kijk naar de herberg… same story met ondeskubdigen aan t werk.

  21. Een aantal jaren geleden, onder het vorige kabinet, is er ineens veel minder aandacht besteed aan (en minder geld uitgetrokken voor) mensen in geestelijke nood. Op dit onvolprezen weblogzwolle.nl hebben we regelmatig gediscusseerd over de gevolgen. Voornamelijk op het Politieke Log. Vrees dat de zorg voor mensen in geestelijke nood, nogsteeds niet hersteld is; sterker nog…. :o:(>:(

  22. De jongen wordt vrijdag voorgeleid. De rechter-commissaris beslist dan of hij langer vast moet zitten en zegt ook wat de aanklacht is.

  23. Wat je zegt Dick, de zorg holt achteruit. Vooral de laatste 2 jaren sinds dat de PvdA en de VVD het land proberen te regeren. Harteloze bezuinigingen zijn het gevolg, met verschraling van zorg als gevolg hebbend.

  24. Zonder het kabinet en de coalitie heeft minister Schippers niets te vertellen. Let op: er zitten door bezuinigingen en verschraalde zorg meer van dit soort calamiteiten aan te komen!!

  25. @leod,

    Ik verbaas me er altijd over dat het in zorg altijd anders moet, omdat dat goedkoper zou zijn. Maar kijk eens wat die veranderingen kosten. Gemeentes zijn er druk mee, telefoonlijnen staan roodgloeiend, patiënten zijn ten einde raad en externe consultants verdienen goud (belasting)geld met hun advies.

    Of het beter en goedkoper wordt moet nog blijken. En dan moet het over een paar jaar wéér anders… 🙁

  26. Rutger S; RIBW begeleid geen mensen omdat er ‘iets mis is met ze’, maar om ze te begeleiden naar een zelfstandige(r) woonsituatie.
    Begeleiding bestaat uit onder meer regelmatige gesprekken, individuele afspraken voor een (meer) gestructureerde dagplanning en in samenwerkingen met andere organisaties zoals Dimence zijn er andere meer gespecialiseerde behandelingen mogelijk.

    Ik woon zelf begeleid in een eigen appartement in Zuid, en schrik van sommige reacties hier.
    Ik woon al begeleid in Zwolle sinds 2002, werk 32 uur in de week met veel plezier en enthousiasme, en heb de afgelopen paar jaar ook veel tijd en energie gestopt in vrijwilligerswerk en gezinnen geholpen met een boodschappen pakket. Kortom, ik draai op een positieve manier mee in de maatschappij.

    Wilde dit toch even kwijt…

  27. Ook repect Ben.
    Goed dat je schrijft op weblog Zwolle.
    En dank voor dat je schrijft.
    Hopelijk schrik je niet van mijn reakties,
    alhoewel dat zou kunnen, ik stook soms een
    beetje in de hoop op wat beweging richting
    de goede richting, nouja wat ik dan de
    goede richting vindt 🙂
    WELKOM aan boord!

  28. Het had hier net zo goed kunnen gaan om een persoon die gewoon thuis zou wonen en op een bepaald moment doorgedraaid is. Ik vind reacties zoals die van trotse zwollenaar erg ver gaan om diezelfde reden. Naar mijn idee wonen binnen deze vorm van begeleid wonen mensen die best enige vrijheid kunnen en mogen hebben. Wat deze personen hier vervolgens mee doen is niet in te schatten, net als dat dit niet in te schatten is bij mensen die thuis of zelfstandig wonen. Zeker niet als ze pas 4 weken in the picture zijn binnen een organisatie of groep.
    verder wel heel erg naar dat dit heeft moeten gebeuren. Laten we daar vooral bij stil staan.

  29. Dick, jouw PVDA staat erbij en kijkt naar de verschraling van de zorg in NL, ook hebben ze de privatisering van diezelfde zorg niet tegen willen houden. Natuurlijk zijm zij niet verantwoordelijk voor dit soorr drama’s, maar alleen naar verantwoordelijke ministers van andere politieke partijen wijzen is misplaatst.

  30. ik zelf woon op deze woongroep. ik vind het vreselijk om te horen wat hier geschreven staat. RIBW is een goeie organisatie die kinderen zo als mij helpt om op eigen benen te staan. later waar wij veel baat bij zullen hebben. iedereen heeft een verhaal binnen deze groep. maar om ons als gekken en gestoorden uit te maken gaat te ver. voor ons is dit vreselijk om een slechte naam te hebben waar wij wonen terwijl wij mega ons best doen om ons te voorbereiden voor de toekomst. RIBW had hier niks aan kunnen doen. alleen maar omdat die begeleid woont komt het zo vaak in het nieuwe het had ook gewoon een jongen kunnen wezen die thuis woont wat maakt het verschil nou uit. door dit hele gebeuren krijgen wij een stempel op gedrukt wat niet zou moeten eigenlijk.

  31. voordat je zelfstandig begeleid komt te wonen moet je eerst al door een malle molen van gesprekken en testen om te kijken of je wel goed genoeg of slecht genoeg bent (weet niet precies hoe ik dit moet verwoorden) om hier een plek te krijgen.
    het is dus al bekend dat er met deze personen iets aan de hand is.
    punt is, kom je hiervoor in aanmerking kom je op een wachtlijst te staan van ongeveer een jaar.
    en volgens mij gaat het hier al helemaal fout.
    wat gebeurt er tot die tijd?
    sommige mensen hebben nou eenmaal meer zorg nodig dan de vijftig minuten gesprekken eens in de week.
    en ja dat is dan weer nederland nu het weer ten koste gaat van een onschuldig mens hebben we geen wachttijd meer van een jaar want nu is er wel tijd om het probleem aan te pakken.

  32. Ribw heeft inmiddels buurtgenoten via een brief op de hoogte gesteld. Willen bij alle buurtgenoten persoonlijk aan huis langs komen maandag als er vragen leven en er behoefte voor is.

  33. Liza heeft gelijk!!!!!!!!! Dat 1 jongere zo iets verschrikkelijks doet zegt helemaal niks over de andere jongeren. Woon er zelf in de straat en nooit overlast gehad of problemen met de jongeren die daar wonen. Denk niet dat RIBW dit had kunnen voorkomen. Het was 1 rotte appel! Die overal had kunnen wonen

  34. Wat heeft iedereen toch een grote mond over de dader. Niemand weet hoe het werkelijk gebeurt is. Wat is er aan voorafgegaan? Iedereen veroordeeld hem omdat hij bij het RIBW volterbeek zat. Daar zitten nog veel meer mensen met ernstige psychische problemen maar die doen waarschijnlijk geen vlieg kwaad!!!! Er zijn 2 kanten aan dit verhaal!!!

  35. Bericht door Cynthia, op 6 december
    Ye Right.
    Vreselijk dat die jongen een mes bij zich had en wat erg dat dat mes zomaar 25 keer bij iemand het lichaam in ging.
    Er zat waarschijnlijk een vlieg (die geen kwaad in de zin had ) op zijn jas, en heeft hem er in een vlaag van verstandsverbijstering er proberen af te steken.
    Als je het zo bekijkt, zie je de wereld voor een aardbij aan.

  36. @Cynthia

    Er zitten 2 kanten aan het verhaal, ongetwijfeld. Ga jij dan maar eens een plausibele reden verzinnen (je mag een héél dikke duim gebruiken wat mij betreft) die 25 messteken in dit geval kan goedpraten.

  37. Cynthia formuleert heel ongelukkig, WFvN. Uit haar relaas krijg ik de indruk dat ze bedoelt te zeggen dat er ook een verhaal achter de dader zit, zonder dat dit iets te maken heeft met het slachtoffer of eer eerder conflict oid. Dat is nu nog een groot mysterie. Wat is er gebeurd met die jonge knaap waardoor hij zo door het lint ging.

  38. @Dame

    Dan nog blijft wat mij betreft de vraag staan: wat is voldoende excuus om iemand volledig lek te steken?

    Verder kan ik natuurlijk niet voor iedereen spreken maar ik vraag mij wel af hoe het nou zit bij de reageerders hierboven. Veroordelen ze de dader omdat hij bij RIBW zat of omdat hij iemand op brute wijze van het leven heeft beroofd.

  39. Niets, maar dan ook niets is een geldig excuus, WFvN. Ik geloof niet dat Cynthia een rechtvaardiging voor de daad zocht, maar dat ze aandacht wil vragen voor een verklaring. Misschien kan ze dat zelf nog eens toelichten.
    Suus gaf al eerder hier aan dat iemand opeens in een psychose kan raken en dan tot de vreselijkste dingen in staat is. Er zijn ook gevallen bekend waarbij mensen onder invloed van medicijnen (Rohypnol) agressief werden. Of dat hier het geval is, weten we niet. Het oordelen en veroordelen moeten we maar aan de rechter overlaten. die beschikt immers over alle informatie.

  40. Dat het stil is omtrent deze zaak vind ik prima. Voor alle betrokkenen is dat beter. We hoeven niet alle ins en outs van de dader en het slachtoffer te weten.

Reacties zijn gesloten.