Lezing over Jodenhaat

Zwolle – Op donderdagavond 18 december houdt professor dr. Pieter W. van der Horst een lezing over Jodenhaat in het Vliegende Paard te Zwolle. Deze avond is geïnitieerd door het CDJA IJsseldelta in samenwerking met CDJA Overijssel en CDJA Hof van Twente ter afsluiting van het jaar 2014.  

In 2006 ging professor van der Horst met vervroegd pensioen. Zijn afscheidsrede ‘De mythe van het Joodse kannibalisme’  aan de Universiteit van Utrecht veroorzaakte veel ophef. Professor van der Horst betoogde dat de islamitische wereld de fakkel van Jodenhaat heeft overgenomen van de nazi’s. ’Aan de professor hebben wij gevraagd om uiteen te zetten of hij in de achterliggende jaren gelijk heeft gekregen met zijn bewering’ aldus bestuurslid politiek Anne Adema. Iedereen die geïnteresseerd is in het onderwerp van de lezing of kennis wil maken met het CDJA is van harte welkom tijdens deze avond. De toegang is gratis en het officiële programma is om 22.00 uur afgelopen.

Gerelateerde Berichten

(Automatisch gegenereerd)

17 gedachten over “Lezing over Jodenhaat”

  1. ??Aan de professor hebben wij gevraagd om uiteen te zetten of hij in de achterliggende jaren gelijk heeft gekregen met zijn bewering??.

    dus dat van die slager, die z’n eigen vlees mag keuren…..

  2. @drama
    Niet helemaal een slager die z’n eigen vlees keurt. We zijn acht jaar verder en er is in West-Europa best het één-en-ander gebeurd op dit gebied in die periode??

  3. Ik blijf me er over verbazen dat je zo generaliserend mag spreken over een bevolkingsgroep. Als je dat bij iedere ander bevolkingsgroep zou doen dan zou je linea recta voor racist of antisemiet worden uitgemaakt.

  4. Lastig onderwerp, Dries Van Acht heeft wel een punt denk ik.
    Na Wo-twee de Joden droppen in de woestijn vlak over
    de Middelandsezee, terwijl daar Arabieren wonen; recept
    voor meer ellende. Ellende waarvan ’t einde nog niet te zien is.

    Is ’t misschien religie wat mensen verhindert de wereld mooier en beter te maken?

  5. @hanshanzestad: een paar van de grootste massamoordenaars uit de geschiedenis waren atheïsten, dus ik denk niet dat je dat laatste kunt stellen.

  6. @hanshanzestad
    Wat is ook alweer het enige land in het middenoosten waar volledige godsdienstvrijheid is? Meer dan tien procent vd bevolking van Israël is moslim.
    @ribo
    je vergist je, atheïsme is geen drijvende kracht zoals religie dat vaak wel is. Het is simpelweg de afwezigheid van het geloof een god, zeg maar zoals elk mens geboren wordt tot de ouders zich ermee gaan bemoeien.

  7. @Archimedes: hanshanzestad vroeg zich af of religie datgene is “wat mensen verhindert de wereld mooier en beter te maken”. Wat ik met mijn reactie wilde zeggen is dat de afwezigheid van religie dat blijkbaar net zo goed kan verhinderen.

  8. Ik begrijp geloof ik niet helemaal wat je bedoelt. Of je maakt de wereld mooier en beter, of je bent een massamoordenaar, zoiets?
    Het gros van de conflicten wereldwijd was en is religieus geïnspireerd, direct of indirect. Stellen dat atheïsme ten grondslag ligt aan massamoord, is net zoiets als stellen dat mannen met een snor neigen naar massamoord want een snor hadden ze bijna allemaal, oké, Pol Pot niet.
    Dit zijn voorbeelden van het verwarren van correlatie met oorzakelijk verband.

  9. @Archimedes: ik snap inmiddels wat je bedoeld. Mensen die een religie aanhangen over een kam scheren mag, maar mensen die geen religie aanhangen over een kam scheren mag niet. Het is verder helemaal niet hypocriet of zo. 😉

  10. Het is de vraag of religie werkelijk als oorzaak van zogenaamde ‘religieuze conflicten’ moet worden aangemerkt. Bij veel ‘religieuze conflicten’ speelt er grote machts- en sociaal-economische ongelijkheid langs de lijnen van religie. Religie speelt dan wel een rol, maar is in zichzelf niet de bron van het conflict.

  11. ribo
    Atheïsten over één kam scheren is inderdaad logisch ja. Dat is net zoiets als zeggen dat iedereen die geen postzegels verzamelt, dezelfde hobby heeft. Er is niets dat atheïsten ideologisch verbindt, kijk maar naar mijn voorbeeld van de pasgeboren baby.

    Dame
    Ik ben het op zich met je eens, je kan je alleen afvragen hoe het kan dat die ongelijkheid vaak zo scherp langs die religieuze lijnen loopt. In mijn opinie kan je de media aanwijzen als schuldige hierin, religie als duidelijke reden is vaak eenvoudiger uit te leggen dan de diepere oorzaken.

  12. Ik ben het wel met ribo eens dat je mensen met een geloof ook niet over één kam kunt scheren. Daarvoor is de diversiteit binnen religies veel te groot. Het enige dat die mensen bindt is dát ze een geloof hebben. Datzelfde kun je omgekeerd van niet-gelovigen (zijn niet allemaal atheïsten) zeggen.

  13. Ik kan overigens niet terugvinden waar en wanneer ik dat over één kam scheren van iedereen die een religie aanhangt gedaan heb??

  14. Nee, was ook niet richting jou, archimedes. Je noemt wel religie als drijvende kracht, die atheïsten zouden missen. Dat zou ik ook denken, maar gezien alle anti-religiepostings hier begin ik wel te twijfelen… 🙂

Reacties zijn gesloten.