Geen verruiming zondagsopening supermarkten

Zwolle – De gemeenteraad van Zwolle praat komende maandag over een aanpassing van de Zwollse winkeltijdenverordening. De raad wordt voorgesteld de Verordening winkeltijden gemeente Zwolle 2012, vastgesteld op 29 oktober 2012, in te trekken en tegelijkertijd de Verordening winkeltijden gemeente Zwolle 2015 vast te stellen. Daarin staat onder andere dat er geen verruiming van het aantal openstellingen voor supermarkten op zondag komt. Dat wordt tot en met 2017, zoals nu gebeurt, door loting bepaald. Verder wordt duidelijk dat er geen nachtwinkels in Zwolle komen. De nieuwe Zwolse verordening is in lijn met de nieuwe landelijke Winkeltijdenverordening.

In de nieuwe Zwolse winkeltijdenverordening worden mogelijkheden geschapen om op 12 dagen af te wijken van de Winkelsluitingswet. Daarnaast wordt er vooralsnog niets gewijzigd ten aanzien van de openstelling van levensmiddelenwinkels op zondag. In het coalitieakkoord is ook de passage opgenomen: “we staan ervoor open om, in samenspraak met winkeliers, een kwalitatieve verbetering aan te brengen in de koopzondagen, bijvoorbeeld in de vorm van betere en meer eenduidige communicatie over de koopzondagen en betere onderlinge afstemming van detailhandel, horeca en culturele instellingen zowel lokaal als regionaal” De gemeente wil uitvoering geven aan deze kwalitatieve verbetering in samenspraak met het CityCentrum en het Detailhandelsoverleg Zwolle (DOZ).

Het voorstel houdt rekening met de problematiek ten aanzien van de voor onbepaalde tijd afgegeven vergunning aan een levensmiddelenwinkel. "Al ruim een jaar speelt een juridische discussie bij het College van Beroep voor het bedrijfsleven (CBb) over de voor onbepaalde tijd afgegeven vergunningen voor levensmiddelenwinkels. De nieuwe Zwolse verordening anticipeert hierop. De uitspraak van het CBB wordt echter pas in het voorjaar van 2015 verwacht." 

In concreto komen de uitgangspunten van de Winkeltijdenwet op het volgende neer:

* op maandag tot en met zaterdag, de werkdagen, is openstelling van winkels toegestaan tussen 06.00 en 22.00 uur. Gemeenten mogen tijdens deze uren geen beperkingen opleggen aan de openstelling van winkels.

* Aan het aantal openingsuren per winkel per week is geen maximum verbonden.

* Tijdens de nachturen van 22.00 tot 06.00 uur is winkelopening op werkdagen niet toegestaan. Gemeenten kunnen echter vrijstellingen of ontheffingen van deze verplichte winkelsluiting verlenen.

* Op Goede Vrijdag, Kerstavond (24 december) en Dodenherdenking(4 mei) moeten de winkels vanaf 19.00 uur dicht zijn.

* Op zon- en feestdagen is winkelopening niet toegestaan. De gemeente kan vrijstelling of ontheffing van deze verplichte sluiting verlenen.

De gemeente is vrij in het bepalen van het maximum aantal te verlenen vrijstellingen of ontheffingen. Ook kan de gemeente onderscheid maken tussen branches of gebieden waarvoor vrijstellingen of ontheffingen gelden.

De winkeltijdenwet merkt in dit verband als feestdagen aan: Nieuwjaarsdag, Tweede Paasdag, Hemelvaartsdag, Tweede Pinksterdag en Eerste en Tweede Kerstdag. Onze lokale invulling bestaat uit de afspraken die zijn gemaakt in het coalitieakkoord, te weten: 12 mogelijkheden om op een zondag dan wel feestdag af te wijken van de landelijke regeling (artikel 5) en het voorlopig niet aanpassen van de openstelling op zondag ten behoeve van levensmiddelenwinkels (artikel 7).

Wat betreft de mogelijkheden van een nachtwinkel: de praktijk leert dat Zwolle op dit moment geen nachtwinkel heeft. Gelet op de ervaringen voor wat betreft openbare orde problematiek rondom nachtwinkels in het verleden hebben we hier ook niets van opgenomen in de aangepaste winkeltijdenverordening. Dit betekent dat nachtwinkels niet meer mogelijk zijn.

Gerelateerde Berichten

(Automatisch gegenereerd)

113 gedachten over “Geen verruiming zondagsopening supermarkten”

  1. Laat de winkeliers toch zelf bepalen wanneer ze open mogen gaan. Zwollenaren gaan steeds meer naar omliggenden steden voor dagje koopzondag. Waar een hoofdstad klein in kan zijn. Zal wel niet van god mogen he christen unie?? Nog even dan is de binnenstad uitgestorven en dan hebben de ouwe zeurders in de politiek hun zin. Ga met de tijd van internet mee man.

  2. Niet de supermarkten allemaal open en eerder dan 16:00 begint zo langzamerhand lachwekkend te worden. De paar die nu open staan kunnen de klandizie nauwelijks aan.

  3. Ik heb de laatste keer op D66 gestemd voor 3 zaken die ze graag wilden:

    – zondagopenstelling supermarkten
    – de centrale bibliotheek in de binnenstad van Zwolle en
    – een veilige kruising Belvederelaan – Twistvlietpad

    Ze hebben geen punt binnengehaald en mijn stem alweer verloren.

  4. Eens met Erik B, laat de ondernemers zelf bepalen wanneer de winkel open is. Lezende : “Geen verruiming opening supermarkten op zondag”. Als het echt nodig is dat de Zwolse bestuurders ons voorschrijven wanneer de winkels dicht moeten zou ik denken beter elke dag een wisselend uurtje of twee. Dat ‘zondag’ dingetje heeft denk ik met de 1 of andere religie te maken, ’t fijne weet ik er niet van.

  5. Ze hebben dat termijn afgesproken tot 2017 dat ieder jaar een andere supermarkt open mag per gebied of wijk. Maak die periode af en kijk dan verder of je het kan uitbreiden. Wel zo eerlijk voor de supermarkten die afgelopen twee jaar niet open mochten zijn en nog aan de beurt moeten komen. Ik vind 1 keer in de maand koopzondag in de stad prima. Ik ga toch niet iedere zondag winkelen. Dan blijft het ook nog een beetje speciaal als de winkels wel open zijn.

  6. Tja, als veel inwoners van Zwolle op een Christelijke partij stemmen moet het niet vreemd zijn dat er geen verruiming in de opening op zondag komt. De CU is de grootste en die zal wel tegen zijn, als die met het CDA rond de tafel gaat zitten komen ze er samen wel uit hoor.
    Ik weet niet of de SP ook tegen is, maar ik kan me voorstellen dat die opkomt voor de belangen van de gewone werknemers van winkels en daarvan zal er ook een groot gedeelte zijn die niet zit te wachten om op zondag naar zijn werk te gaan.
    Ben je het hier niet mee eens, dan is het verstandig om de volgende keer op een andere partij te stemmen.
    Een volgende stap is natuurlijk dat, net als in Amerika de grote supermarkten 24/7 open zijn. De mensen in Nederland moeten altijd wat langer ‘gemasseerd’ worden om aan veranderingen te wennen, maar uiteindelijk zal je ook hier om 03.00 AM een pak luiers kunnen kopen. In Zwolle duurt het gewoon allemaal iets langer, hoeveel mensen vonden het destijds onzin dat er een nieuwe voetbalstadion zou komen, ‘weggegooid geld’, ‘zit toch nooit vol’ Daar hoor je nu ook niemand meer over.

  7. Lekker kortzichtig van de Gemeente Zwolle…

    Elke zondag staan er bij de supermarkten die wel open mogen dikke rijen, er is dus duidelijk een behoefte aan zondagsopening!

    Gemeente : ga eens kijken waar je inwoners behoefte aan hebben!!

  8. Vandaag zijn ook de GfK supermarktkengetallen tot en met het 3e kwartaal bekend geworden. De zondagse omzet van de supers is tov een jaar eerder wederom met meer dan 20% gestegen! In 2014 was deze ruim 1,1 miljard. Bedankt Zwolle en andere bible belt gemeenten voor de uitstekende omzetten in buurgemeenten waar de supers wel elke zondag open mogen zijn.

  9. Wat blijft het toch een belachelijke situatie.

    Mensen die het recht hebben gekregen van hun medelanders om iedere religie die hun bekoren kan aan te hangen en hun leven te leven zoals ze dat zelf prettig vinden, die diezelfde andere mensen gaan vertellen dat deze vrijheden niet voor hun zijn weggelegd. >:(
    Schande!! En in heel veel gevallen is het echt geen vrije keus maar gewoon bittere noodzaak.

    Zwolle lijkt in sommige dingen wel een flashback van een jaar of dertig geleden.
    Als je naar een of ander achteraf gehucht ging en jezelf in een ander millenium waande.

    Er wordt van mij (en van nog veel meer mensen die rechten en wensen hebben) ook verwacht dat ik zes dagen per week beschikbaar ben om te werken.
    Waarom kan ik dan niet op een moment dat mij uitkomt naar de winkel voor mijn voedsel en andere behoeftes? 🙁

    Kunnen we alstublieft weer gaan stemmen op echte politieke partijen de volgende keer?

  10. Toevallig vorige week mis gegrepen in de koelkast. FF naar de Jumbo gereden op de Hogenkampsweg om snel ff nasigroente te scoren…wat ik daar aantrof was dikke rijen van zeker 15 wachtenden voor de kassa’s…toen maar besloten te snacken ipv wachten…met andere woorden. Er is wel degelijk behoefte dus waarom zo krampachtig doen?

  11. Terecht , mensen die daar werken hebben ook wel recht om 1dag in het weekend met bijv. Hun gezinnetje door te brengen of idd de ontspanning van ons mooie PEC te bezoeken.

    6 dagen tot 21 en soms zelf 2200 uur open dus lijkt mij dat iedereen tijd zat heeft om boodschappen te doen.

  12. De mensen die daar werken kunnen zelf hun privé-leven wel indelen, daar hebben ze de overheid niet voor nodig, en al helemaal geen overheid die krampachtig een deel van de achterban -het deel dat zelf niet op zondag mag/wil winkelen en “dus” vindt dat anderen dit dan ook niet mogen- probeert tevreden te stellen met regelgeving gebaseerd op religieuze geboden.

    Het is heel simpel: vind je dat je op zondag dient te rusten, ga dan lekker rusten. Je kan niet verplicht worden dan te werken of winkelen. Is dat niet genoeg?

    En “het lijkt mij dat iedereen tijd zat heeft om boodschappen te doen” is al ontkracht door de verhalen van de drukte in de opengestelde supermarkten. Blijkbaar zijn er heel, heel veel mensen die op zondag willen of moeten gaan. Het is soms net Moskou in de jaren ’80: dikke rijen tot buiten de winkel.

  13. Vooropgesteld, het zal mij een zalige zorg zijn hoe vaak de winkels open zijn en op welke dagen. Het blijft een kwestie van een economisch meganisme van vraag en aanbod.
    Ik vraag me wel af wat de cijfers van Ookpeter zeggen over de rest van de week. Ik kan mij niet voorstellen dat die op hetzelfde niveau zitten namelijk.
    Door zondagopenstelling krijg je een wel een verschuiving van de chinees/snackbar/etc naar (kant-en-klaar) maaltijden van de supers, ik kan mijn euro namelijk maar één keer uitgeven.
    Ook zijn prijzen de laatste jaren schrikbarend gestegen in de supermarkten. Hiervoor zijn verschillende oorzaken aan te geven, waaronder ook verruimde openingstijden. Die extra uren en energiekosten (met name verlichting en ovens, de overige heb je ook als de winkel dicht is) moeten toch door ons allen betaald worden.
    Blijkbaar hebben we dit over voor ons gemak, want dat valt mij wel op. Iedereen vindt dat hij recht heeft op winkelen wanneer hij dat wil. Anderen moeten zich aanpassen en doen ze dat niet, dan schoferen we ze als groep (in dit geval de CU). Lang leve de egocentrische maatschappij waarin het makkelijk wijzen is naar derden in plaats van in de spiegel te kijken naar eigen tekortkomingen.

  14. Wat zeurt iedereen toch. Er zijn toch iedere zondag winkels open! Nee, het is nog niet genoeg. Ze moeten allemaal open want de rijen zijn te lang. Het is zondag dan hebben we tijd zat! Even wachten wat is het probleem? Haast, haast, haast tegenwoordig! Anders ga je op een andere dag je boodschappen doen. De supers hebben ruime openingstijden.
    24/7 de winkels open moet je niet willen. Straks heb je allemaal overvallen midden in de nacht. Leuk voor de werknemers die dan moeten werken! Dat is vragen om problemen. Die afgelegen benzinepomp in stadshagen was eerder ook de hele nacht open. Daar zijn ze nu wel op teruggekomen voor de veiligheid van de pompmedewerker!

  15. @passant: “Anderen moeten zich aanpassen en doen ze dat niet, dan schoferen we ze als groep (in dit geval de CU). Lang leve de egocentrische maatschappij ”

    Ik schoffeer niemand, en het probleem is juist dat iedereen zich blijkbaar aan moet passen aan de normen en waarden van één groep die vindt dat de zondagsrust opgelegd moet worden aan anderen. Het aanpassen gaat dus steeds één kant op, naar die groep. Die groep zelf heeft alle vrijheid om te kiezen, maar wil die keuze ontnemen aan een andere. Wie is hier dan egocentrisch bezig?

    Het gaat ook niet om denken “recht te hebben op winkelen wanneer hij dat wil” maar om openingstijden die overeenkomen met de vraag ernaar. Je gooit ook de kerk niet dicht op zondag met het argument dat je er op andere dagen ook naartoe kunt.

    Overigens zijn de prijzen in de supermarkten omlaag gegaan, en niet “schrikbarend gestegen” zoals jij beweert: http://www.nu.nl/economie/426260/consument-winnaar-prijzenoorlog-supermarkten.html

  16. Er zit wel een benzinepomp bij de Ceintuurbaan die de hele nacht open is, maar daar is het een stuk drukker en meer klandizie midden in de nacht. Goed verlicht en dichtbij de snelweg waar altijd verkeer is. Ik neem aan dat de medewerkers daar ’s nachts ook wel achter het glas zitten.

  17. @Sem, het gaat niet om de “haast haast haast” maar om het feit dat het zo druk is terwijl dit niet hoeft. De drukte komt door onvoldoende aanbod voor de vraag.

    Als je elke dag in de file staat, ga je ook iets doen aan het fileprobleem en niet wijzen dat mensen dan maar niet zo’n haast moeten hebben.

  18. @HGB, bericht over de prijzen is een bericht uit 2004, schiet dus niet echt op 😉

    Verder is de reden dat CU het voor het zeggen heeft ingegeven door verkiezingen waar zij als winnaar uit de bus gekomen zijn. Blijkbaar staat de meerderheid van Zwolle voor de standpunten van deze partij. Zo werkt het nu eenmaal in een democratie. Niet mee eens, dan de volgende keer weer gaan stemmen en zorgen dat jouw omgeving dat ook doet. En voordat men dat gaat roepen, nee ik stem niet op de CU, maar respecteer wel de verkiezingsuitslag.

    Verder sluit ik me aan dat de economie (vraag en aanbod) zijn werk moet doen, maar dat houdt ook in dat winkels op minder populaire momenten dicht mogen zijn.

  19. @passant, dom van me, niet goed gezien… Hier dan een meer recente link:
    http://kassa.vara.nl/tv/afspeelpagina/fragment/goedkoper-boodschappen-doen-bij-alle-supermarkten/speel/1/

    Enne…de CU kreeg 19% van de stemmen, niet echt de meerderheid toch? Dit is dus het probleem met coalities: iedereen krijgt in zo’n politieke constructie de kans om zijn heilige huisjes erdoorheen te drukken omdat de angst heerst dat zo’n partij er anders uitstapt.

    En ik ben het eens dat supermarkten op minder populaire momenten de keus moet hebben om dicht te gaan, alleen is de zondag blijkens de drukte wél populair. Dan vind ik het niet praktisch om dan voor religieuze motieven van anderen de tent dicht te moeten houden.

  20. @HGB Link werkt helaas niet 🙁

    Op de CBS zie je deze lijst:
    http://statline.cbs.nl/StatWeb/publication/?DM=SLNL&PA=80346NED
    Hier zie je dat de gemiddelde prijzen vna levensmiddelen tov 2000 gestegen zijn met 23%. Uitschieters appelmoes, boterhamworst en aardappelen, alle meer dan 50%(!) gestegen.
    Daarentegen zijn Komkommers en bakmeel sterk in prijs gedaald.

    Uiteindelijk is dit overigens niet toe te schrijven aan verruimde openingstijden, maar toch speelt dit volgens mij wel mee.

    CU heeft idd niet de meerderheid, maar wel de meeste stemmen. En dan zit je al gauw aan het roer.

  21. Proest, het lukt me maar niet he…Sorry!
    http://kassa.vara.nl/tv/afspeelpagina/fragment/goedkoper-boodschappen-doen-bij-alle-supermarkten/speel/1/ doet het wel?

    Ja nee, die stijging t.o.v. 2000 is volgens mij meer aan de euro te wijten inderdaad. Aardappelen was geloof ik weer zo’n bekend scenario van één misoogst waarbij de prijs omhoog moest, om nooit meer naar beneden bijgesteld te worden. Eieren is ook zo’n ding na de vorige vogelkuch.

    Qua verruimde openingstijden speelt mee dat de kleinere supers die niet mee willen/kunnen hun bestaansrecht gaan verliezen in plaatsen waar de vraag naar supermarkten die open zijn op zondag hoog is. Op de lange termijn heeft dit een prijsverhogend effect. Uiteindelijk betaal je dus als consument meer voor meer service. De marktwerking komt dus om de hoek kijken.

    Er was een aantal jaar geleden een eigenaar van een meubelwinkel die op zondag open wilde. Mocht niet, tenzij hij een geloof aanhing dat een andere rustdag dan zondag hanteert. Toen riep hij heel hard dat hij wel moslim wilde worden, dan kon ie 12 zondagen per jaar omzet draaien.

    Hoe bizar dit ook klinkt, ik vind het persoonlijk nog kafkaësker dat een lokale overheid voor jou bepaalt afhankelijk van je geloofsovertuiging wanneer jij je eigen zaak open mag doen. Waar bemoeien ze zich mee? En nog meer: waarom bepalen ze dingen voor mensen die die overtuiging niet eens hebben? We leggen toch ook de Ramadan niet op aan Zwollenaren?

  22. Okay, links worden hier blijkbaar ingekort als ze als tekst aangeleverd worden. Hieronder[/url] een vergelijkend onderzoek van Kassa van dit jaar.

  23. Tja, dat krijg je ervan als je allemaal op de partij van meneer Rouvoet en consorten stemt. Ik moet erg lachen om de jaren ’60 mentaliteit als het om het winkelbeleid in Zwolle gaat. Zeker nu ook het ijsbeeldenfestival morgen zijn deuren opent, zou je mensen moeten stimuleren ook te gaan winkelen in Zwolle. De NS biedt immers ook weer een Dagje Zwolle aan in combinatie met toegang tot het IJsbeeldenfestival. Dan moet je daar economisch ook alles uit halen lijkt me. Dus moet je mensen stimuleren om dan ook de stad in te gaan. Een winkelier moet zelf kunnen bepalen wanneer de winkel wel of niet open is. De winkeltijdenwet is zowieso niet meer van deze tijd. Maar iedereen is welkom in Meppel. In het centrum van Meppel zijn op zondag ALTIJD alle supermarkten open van 16 tot 20 uur, dus AH, Jumbo en Lidl. En de Praxis in Meppel is op werkdagen nu een uurtje korter open, tot 20.00 uur, maar ELKE zondag open van 11 tot 17 uur! Met dank aan een college ZONDER kerkelijke partijen! Hier snapt men tenminste dat je het geloof niet moet opdringen aan mensen die niet geloven.

  24. @jasper, de winkels zijn op zondag al vier uur lang geopend. Door de weeks kun je overdag en s avonds je boodschappen doen. Is dat niet genoeg? Wanneer is het wel genoeg voor jou? 24/7 per dag? Ga jij dan de nachtdiensten draaien? Ik kan mij niet voorstellen dat dat uit kan. Zoveel klanten krijg je s nachts niet.

  25. @groene boekje. Het gaat mij erom dat mensen niet eens vijf minuten langer kunnen wachten in de rij. Dus hebben ze allemaal haast! Relax!
    En als je kijkt wat iedereen heeft, zijn het maar een paar boodschappen. Een pizza, broodjes, frituurspullen, zakje chips enz. Ik zie nooit hele karren staan. Zo’n rij is dan toch zo weg! Geduld mensen! Alle kassa’s zijn open en de caissi?res doen hun best!

  26. Een meerderheid in Zwolle heeft op cu gestemd. Dus die zijn het ermee eens 1 keer per maand koopzondag. Dus deze mensen hebben daar behoefte aan anders stem je er niet op. Accepteer dat. Jammer als je daar niet mee eens bent. Iedereen mag stemmen wat die wil!

  27. Het is genoeg als je niet een rij om 16:00 voor de winkel hebt. Supermarkten eerder open en/of meer zaken open. Het is nu overduidelijk niet genoeg voor de vraag.

  28. Op zondag zou ik juist rustig de boodschappen kunnen doen. Door de week ben ik laat thuis en wil ik ook nog wat aan mijn avond hebben.

  29. De reacties hierboven lezend, rijst al snel een helder beeld op. Een grote groep die op zondag wil kunnen winkelen , een minderheid die er alles voor over heeft om dat te verhinderen. Wat cijfers toevoegen…43% winkelde op zondag in 2010 per het koopstromenonderzoek 2010 Oost Nederland, versus de 19% of zo die op de CU hebben gestemd ( en niet iedereen die CU stemt is tegen de koopzondag, nog is de CU altijd tegen de koopzondag, o.a. in Bodegraven heeft de CU voor de wekelijkse koopzondag gestemd.)

  30. Rustig boodschappen doen op zondag is er niet bij. Het is altijd superdruk. Dan ga je toch ’s ochtends je boodschappen doen? Of ben je dan al weg naar het werk? Veel reistijd misschien? Tegenwoordig bezorgen ze de boodschappen bij de boni. En kun je je boodschappen bestellen en ophalen bij de Ah. Ook handig als je niet veel tijd hebt.

  31. @Ookpeter
    Zo helder is het niet helemaal:
    Ik heb bv niet op de CU gestemd maar ben er niet voor om winkeliers (indirect) te dwingen om op zondag open te zijn.
    De 24 uurs economie 7 dagen per week rukt op, maar je kunt volgens mij mensen niet verplichten om eraan mee te doen. En ik vraag me ook af of het wel gezond is…

  32. Laat ik ook een feit toevoegen , helpt misschien tegen de vele vele emotionele , de ander zeurt (zegtSem), de ander is egocentrisch (zegt Passant) reaguursels.
    Van RTV oost , eerder deze week het volgende nieuwszinnetje

    In totaal kun je in Overijssel in 102 supermarkten boodschappen doen op zondag.

    …Tsja en van die 102 supers die elke week op zondag open mogen zijn, staan er 4of 5 of zo in Zwolle , de hoofdstad ? Te triest voor woorden , overal koopzondagvrijheid maar niet in Zwolle en de rest van de bible belt.

  33. @PeterR
    dank voor de zondagse vrijheid aanbod 🙂

    Wil best wel een keer naar Meppel om te winkelen, of naar Raalte dat is dichterbij. Maar het liefst in de eigen wijk, kost mij minder tijd, is beter voor het milieu , beter voor de werkgelegenheid in mijn straat (ik gun mijn buurmeisje de extra inkomsten -is ze blij mee zondag verdient errruuuug goed voor een 17 jarige), goed voor het winkelcentrum (da’s anders knap doods zonder klanten) en ga zo maar door.

  34. @RSC, er zijn vier of vijf supermarkten open. Stel je voor dat je een stukje moet fietsen! Is nog goed voor de conditie ook! En als Zwolle zo’n stomme stad is, dan ga je toch ergens anders wonen! Er zijn ook genoeg winkeliers die graag 1 dag in de week vrij willen, zoals de kleine ondernemer. En terecht! Gaan de grote winkels open, dan moet je haast wel open als kleine winkelier anders mis je inkomsten. Werk jij ook zeven dagen in de week? Vast niet!

  35. @sem Zwolle heeft maar één kleine supermarkt en dat was de eerste die open was op zondag. Er is onder winkeliers geen probleem. Dus waarom zelf je in allerlei bochten wringen? Er is vraag, men wil aanbod leveren. Er is alleen een groep mensen die er zelf geen gebruik van wil maken die er voor gaat liggen. Van de zotte!

  36. Aaaaah een staaltje echte christelijke CU verdraagzaamheid. Is iemand het niet eens met Sem dan moet die maar weg. Helemaal in de stijl van ISIS (en Sinterklaas) ,

    ben je geen oprechte moslim dan ben je in Syrië het haasje,
    in Zwolle is het niet veel beter met Sem als baasje.

  37. @Sem

    Intimiderende reacties en altijd weer liegen. RTV oost is het niet met u eens , de Wtv Raalte ook niet. Alle supers mogen elke zondag open in Raalte.

  38. Ik vind religie iets voor ‘achter de voordeur’. Maar mensen die het CU principe uitdragen weg te zetten als ‘de stijl van ISIS’ , gaat mij veel te ver. De religie van de CU is al min of meer ‘beschaafd’ geworden,
    door verloop van tijd en aanpassingsvermogen.
    Ik vind wel dat we een aanvullend beroep mogen doen op de CU. Dat ‘zondagse’ dingetje lijkt mij namelijk niet de kern van de prachtige waarden en normen waar het Christendom voor staat. Daaraan toevoegend; ik zie ook in vele andere religies heel veel prachtigs.
    Ik vind dat de CU mee zou moeten bewegen, heel veel Zwollenaren hebben op CU gestemd. Misschien ook wel in de hoop dat CU een beetje lucht gaat brengen in de starre dogma’s.

  39. @jasper, het ligt aan die afspraak over dat lotingssysteem die ze hebben gemaakt tot 2017. Daarom mogen nog niet alle supermarkten open.

  40. @Derk, @Inwoner en @ Sem.
    Dit artikel gaat over zondagsopening van de supermarkten, als iedereen het er over eens is dat in Raalte, Meppel supermarkten wel elke zondag open mogen zijn, kunnen we dan weer terug naar de belabberde situatie in Zwolle waar CU types menen dit ons te mogen verbieden .

  41. De reacties hierboven nalezend, valt op dat Sem blijft zieken. Verder blijft Sem kleine en grote leugens vertellen. Zo zijn er niet 4 a 5 supers open maar dit zijn er 8 sinds de herziening van de winkeltijdenverordening in 2012. Roept bij mij allerlei vragen op.
    Waarom weet Sem niet dat er 8 supers open mogen zijn?
    Woont Sem wel in Zwolle?
    Waarom reageert Sem zo agressief ?

  42. @ookpeter, wat draaf je door over die supermarkten. Ik heb wel wat teweeg gebracht. Je gaat niet in op het bovenstaande. Je kwetst mensen door te vergelijken met ISIS! Die beelden zijn te erg op tv met onthoofde mensen!

  43. Een bekend patroon in de reacties van Ookpeter: met irrelevante opmerkingen ver over de top zaken om te draaien, degene die het niet met hem eens is in een hoek te drijven en monddood te maken. Beleef je daar plezier aan?

  44. Ik ben het niet eens met Sem, maar kies op het moment even volledig haar kant. Waar slaan die belachelijke aanvallen op? Als @Ookpeter en @inwoner niet normaal kunnen discussiëren, dan hebben ze bij voorbaat al verloren.

  45. Over de hier ontaarde discussie , als je het draadje van deze discussie van boven naar beneden leest, is het gezeur begonnen met deze ISIS achtige oproep

    En als Zwolle zo’n stomme stad is, dan ga je toch ergens anders wonen!

    . Een oproep die Sem al vaker heeft gedaan , koopzondagvoorstanders mogen blijkbaar niet in Zwolle blijven wonen… Jammer dat Dame, Jasper niet wat meer objectief reageren en meegezogen worden in de Sem tirade. Voor diegenen die op deze off-topic tirade willen reageren, begin bovenaan te lezen en dan wordt het wel duidelijk wie begonnen is.

  46. Doe niet zo kinderachtig, Inwoner, “ja, maar hij is begonnen”. Ik heb de hele discussie gelezen. Zelf heb ik niet bijzonder veel interesse in wel/geen koopzondag, maar op WLZ lijkt het wel het belangrijkste maatschappelijke probleem in Zwolle te zijn……
    Ik wantrouw sommige reageerders (bv Ookpeter) omdat hun reacties mij als niet-serieus overkomen, maar meer tot doel hebben een vuurtje op te stoken. Wat jij ook doet door de uitspraak van Sem (in een andere context) meteen te koppelen aan een verschrikkelijke terreurgroep. Ver over de top!

  47. @Inwoner je had net zo goed kunnen zeggen dat het een Nazi opmerking was. Het is een compleet overtrokken reactie en een om eerlijk te zijn verachtelijke vergelijking. We hebben het over winkelopeningstijden, niet over volkerenmoord. Je zet jezelf compleet buitenspel met de ISIS vergelijking.

  48. Sorry @inwoner, misschien een hele onaardige opmerking. Dat had ik misschien niet moeten zeggen, maar ik word zo moe van dat eeuwig geklaag over Zwolle! We doen het hier zo verschrikkelijk vergeleken het westen of andere steden. Er zijn teveel cu stemmers, er zijn teveel kerkgangers, er zijn te weinig koopzondagen, er zijn te weinig supermarkten open. Er is altijd wel wat te klagen. Het is nooit goed! Misschien zijn er ook heel veel mensen in Zwolle die geen behoefte hebben om hetzelfde te zijn als de westelijke steden waar alles 24/7 open is. Van oudser wonen er ook veel meer christelijke mensen in het oosten dan in het westen. In de toekomst gaat het vast wel wat verbeteren. Geef het de tijd! Ik vind dat Zwolle het best goed doet. Nee, we zijn niet hetzelfde als bijv Amsterdam, maar daar heb ik persoonlijk ook helemaal geen behoefte aan.

  49. Ik snap ook goed dat er mensen zijn die wel behoefte hebben om iedere
    zondag te winkelen. Maar dat verander je niet van de ene op de andere dag 180 graden. Van oudser is Zwolle en vroeger Zwollerkerspel vrij conservatief. Neem nou IJsselmuiden, Kampen en Hasselt nog geen 13km van Zwolle af daar heb je nooit koopzondagen. In Hasselt kon ik laatst niet eens bij een onbemand tankstation tanken, want het betaalapparaat was uitgeschakeld op zondag! In Kampen kun je op zondag niet eens op een terrasje zitten of moet je voor een apotheek naar Zwolle.

  50. @Dame . Geen idee waarom het irrelevant is dat er 8 supermarkten open mogen zijn ipv 4, ik dacht dat deze discussie ging over de zondagsopening van supermarkten in Zwolle, zie kop artikel. Nee , ik beleef geen plezier aan mensen die willen dat ik verhuis, jammer dat u dat ondersteunt. Maar geloof me in Zwolle mogen ook niet CU stemmers wonen.

  51. Misschien zou er iets meer op de inhoud van het artikel gereageerd kunnen worden.
    Hierbij een poging
    http://www.deondernemer.nl/regionieuws/671561/Overijsselse-supers-vaker-op-zondag-open.html
    http://www.distrifood.nl/Branche-Bedrijf/Algemeen/2014/12/Zondagomzet-passeert-grens-1-miljard-1659235W/. Lees deze artikelen maar eens.
    En dan de vraag waarom in Zwolle de supermarktbranche niet elke zondag open mag en zo ja waarom wel of waarom niet? En wat mij betreft zijn daar ook niet – christelijke redenen voor.

  52. Het is jammer dat de gemeente Zwolle de mening van de inwoners blijft negeren. Als je hier een referendum over houd weet ik zeker dat de meerderheid voor een verruiming van de zondagsopening is.

  53. Waarom zo op de spits drijven? Steek die energie in het oprichten van een stichting ofzo, zodat Zwols politiek niet om jullie heen kunnen. Hier constant de CU de schuld geven komt daar echt niet aan hoor.

    @Sem In Kampen kun je weldegelijk op de plantage wat drinken op zondag, ook is er een dienstdoende apotheek, koopzondagen nee is zelfs een aktiegroep op facebook.

  54. @E.S. ik weet niet of de meerderheid voor zou zijn hoor. Misschien de jongeren wel en veel werkenden. Maar ik denk een grote groep ouderen niet. Die blijven zondag rustdag wel belangrijk vinden.

  55. Ik heb eigenlijk best zin om te reageren, zoals ik al eens eerder heb gedaan op dit onderwerp. Maar gelet op de manier waarop sommigen reageren begin ik er niet aan.

  56. @Derk, bedankt voor de info. Dan is dat wel verbeterd in Kampen. Fijn dat dat nu wel op zondag kan. Doen de pinautomaten het wel? Het zwembad is wel altijd geopend op zondag.

    @inwoner, je kunt wel blijven doorzeveren over mijn zo erge 😮 opmerking! Ik vind jouw opmerking over ISIS nog wel een gratie erger!

  57. John, jammer dat je niet wil reageren. Sommige opmerkingen zijn ontluisterend, maar wel een mening vanuit de maatschappij en van stadsgenoten. Ze kunnen zomaar bij je in de straat wonen….

  58. Een paar jaar geleden is er besloten om elk jaar 5 supermarkten +1 open te laten zijn. Laten we die cyclus eerst gewoon afmaken tot alle supermarkten aan de beurt zijn geweest. Als je nu gaat veranderen is dat concurrentievervalsing.

  59. @Gezeur.
    Duidelijk, interessante links, maar ik vraag me af wat dit voor Zwolle betekent. De kiezers hebben gekozen en daarmee is de CU wil nu wet.

    In die andere artikelen lees ik dat in steeds meer gemeenten winkels iedere week open mogen zijn en stijgt de omzet daar ten koste van buurgemeenten en het internetverkoopkanaal. Dat kan wel waar zijn.

    Zolang de buurgemeenten niet of mondjesmaat open gaan zie ik Zwolle niet snel omgaan. Tussen 10 en 20 procent omzetverlies naar internet kan Zwolle wel dragen ( niet elke winkelier dus een aantal faillisementen zal wel iets toenemen maar dat is jammer dan voor die paar kleine ondernemers …such is life ). Zolang de concurrentie niet elke week open is in vooral Apeldoorn, in mindere mate stad Groningen, Leeuwarden , Kampen en in nog mindere mate Emmen, Hoogeveen zie ik voor Zwolle geen economische noodzaak .

  60. Dan toch maar wat opmerkingen over wat ik hier lees. Bedankt voor de aansporing.

    1. Ik krijg soms de idee dat het meer gaat om het afgeven op de ChristenUnie, dan om het uitwisselen van argumenten over al dan niet koopzondagen.
    Wel, in Zwolle is er geen enkele fractie die een absolute meerderheid heeft. Er zijn meer partijen nodig voor een meerderheidscoalitie. Het is goed gebruik dat coalitiepartijen elkaar standpunten gunnen, om te voorkomen dat het collegeakkoord een grauw nietszeggend document wordt. Kortom, de meerderheid van de raad heeft ingestemd met het collegeakkoord waarin het beleid ten aanzien van koopzondagen is opgenomen. En de samenstelling van de raad is het resultaat van de verkiezingen in maart 2014.
    Verwijzing naar kalifaat laat zien, dat er weinig kennis is over de manier waarop beleid, neergelegd in het collegeakkoord, tot stand komt.

    2. Het zou niet verkeerd zijn als er wat meer ruimte komt voor elkaars standpunten. Er zijn voor een beperkt aantal koopzondagen ook andere dan religieuze argumenten. Ik denk, zonder uitputtend te zijn, aan de kleine ondernemer die eigenlijk wel mee moet maar zijn omzet op weekbasis niet groter ziet worden, terwijl de personele kosten wel toenemen; ik heb ooit de baas van een winkel horen verzuchten dat 1dag in de week loskomen van het werk wel zo aangenaam zou zijn, maar dat lukt met koopzondagen niet. En dat was – voor de duidelijkheid – geen CUstemmer. Ofwel, er zijn argumenten tegen koopzondagen die niet direct te koppelen zijn aan christelijke politiek.

    3. Als ik denk aan de opmerking dat het voor door de week hardwerkende mensen prettig zou zijn om op zondag te kunnen winkelen, wijs ik op de winkelsluitingswet die, zonder regelgeving, toestaat dat winkels tot 22.00 uur open mogen zijn. In de Stentor van 26 juni 2014 staat een artikel met als kop “we willen na werktijd winkelen”.
    Waarom niet meer hier de “oplossing” gezocht?
    Ik denk ook aan de actie in Kampen waar zaterdags de winkels langer open zijn.
    Om het maar niet te hebben over het plan uit 2010 van de ChristenUnie voor een flaneeravond, waar winkels, horeca en culturele instellingen samenwerken om een bijdrage te leveren aan funshopping.

    Kortom, wanneer we het houden bij het aantal koopzondagen, dat we nu hebben, is dat niet het einde van Zwolle als winkelstad. Er zijn alternatieven, die het mogelijk maken om het standpunt van de meerderheid van de raad te respecteren zonder dat dit ten koste gaat van het plezier in winkelen.

  61. Mooi dat Sem wel sorry kan zeggen, kan de discussie hopelijk op een normaal niveau verder gevoerd worden, dat zou mooi zijn 😀

    Nu nog Dame, Jasper en inwoner >:(
    …misschien dat daarna zelfs de CU (John?) reageert en ik ook onder mijn eigen naam ( want daar heb ik nou geen zin in)
    Wil nog wel even inhoudelijk kwijt dat velen hier onderschatten hoe moeilijk het voor de ondernemers is, een goed ondernemersklimaat is ook in Zwolle hoog nodig. Koopzondagen is echt niet enige wat voor de ondernemers gedaan kan worden , beter parkeerbeleid , minder regels en ga zo naar door…

  62. Zolang er in Zwolle elke zondag supermarkten open zijn, zie ik de noodzaak niet om naar Groningen te gaan om boodschappen te doen. Er komt heus een tijd dat in Zwolle alle winkels elke dag open zijn. Gezien de druk van de 24-uurssamenleving lijkt me dat onontkoombaar. Er is dan geen enkele reden om het personeel extra salaris te geven op zondag. waarom zou je dat doen, wanneer de zondag net zo’n dag is als de andere zes? De fanatieke voorstanders zouden dat niet eens moeten willen, omdat de enige reden zijn oorsprong vindt in het christendom.
    Ook moeten we accepteren dat de kleine winkelier en de speciaalzaken het lastiger krijgen om het hoofd boven water te houden, tenzij zij bereid zijn om – anders dan de meesten van ons, 7 dagen per week, 11 uur per dag te werken.
    En er is geen dag meer waarin het leven in een langzamer tempo verloopt, het lome zondagsgevoel.

  63. @John ..bedankt…hoopte op een meer. Tsja hoe zal ik het zeggen, een john reactie…
    Maar humor mag ook natuurlijk… Ik hoop nog wel op meer dus..
    @Bernard dat mag …hoop zelfs dat de administrator stevig ingrijpt dat gezeur over jij mag hier niet wonen en dan een reactie dat dit weer ISIS gedoe is… Ben dat wel zat , dus hopelijk worden er veel meer reacties geschrapt.
    @Dame …inhoudelijke reactie was prima , de andere vind ik niet prima , voor Sem nogmaals complimenten
    😀

  64. @dame, waarom is het onontkoombaar dat de winkels 7 dagen per week open moeten? Iedere gemeente heeft toch zelf de keuze. Het is geen verplichting. Het ligt er ook aan wat iedereen stemt. Er zijn genoeg gemeentes waar geen koopzondagen zullen komen! Als ik al vijf dagen heb gewerkt, dan moet er toch echt wat tegenover staan om op zondag nog extra te gaan werken! Dat doen we niet voor hetzelfde uurloon! Net als ze op mijn werk het voorstel hadden om de ploegendiensttoeslag voor de nachtdiensten af te schaffen. We zijn geen gekke henkies! Nachtdiensten zijn veel zwaarder dan dagdiensten! Dus daar ben ik het niet mee eens om alle uren hetzelfde uurloon te krijgen 24/7.

  65. Na deze reactie van Sem.

    Sorry @inwoner, misschien een hele onaardige opmerking. Dat had ik misschien niet moeten zeggen, maar ik word zo moe van dat eeuwig geklaag over Zwolle!

    Hierbij ook van mijn kant sorry, vergelijken met ISIS is een forse stap, maar als ik niet in Zwolle mag wonen omdat ik voor meer koopzondagen ben, wordt ik fel. Net zoals jaren geleden toen ik geen huurcontract kreeg van een christelijke huisbaas omdat ik samenwoonde.
    Makkelijk voor mij om de tweede stap te doen, Sem mijn zeer welgemeende complimenten voor het zetten van de eerste stap.

  66. Och, nouja, ’t gaat de goede richting op lijkt me.
    Laatste ‘koopzondag’ was ik ff in de stad om toch
    wel hoogst noodzakelijke handschoenen te scoren.
    Was druk, veel culturen ook! Je ziet dan de Moslimvrouwen
    de voorgeschreven metertjes achter de Moslim man lopen.
    Op een zondag waarvan de fijnen vinden dat elke beweging op zondag
    een beweging richting hel is 🙂 Vind ik wel grappig.

    Begrijp me goed, ik heb evenveel respect voor alle
    religieuze gebruiken. Ik zie dat ’t de goede kant op gaat.
    Alleen al doordat er zoveel diversiteit is, en dat alle
    diversiteiten meepraten en meedenken.
    Dank aan alle schrijvers hier. Ik steek zo ook nog eens wat op.

  67. @Sem Onontkoombaar, omdat je niet alleen hier op WLZ de druk ziet toenemen, maar ook breder vanuit de samenleving. Steeds meer mensen werken op behoorlijke reisafstand en zijn dan enkel op de zaterdag aangewezen. In steeds meer gezinnen werken beide partners, ook die zijn meer op het weekend aangewezen. Winkeliers (de grote dan) vragen er ook om zodat ze beter kunnen concurreren met internetverkopen. En nu het ook hier in Zwolle al niet meer weg te denken is dat er supermarkten op zondag open zijn, is het alleen nog maar een kwestie van verruiming van het beleid.
    @Gezeur Ik voel me niet geroepen om mee te zingen in het excuuskoor, omdat ik offtopic iets zei over het over de top reageren van enkelen hier. De uitspraak waarvoor Sem zich verontschuldigde, zou ikzelf nooit maken, maar is voor mij van wezenlijk andere orde dan de Isis/kalifaat etc-vergelijking en iemand beschuldigen van “liegen”. En zeg nu zelf, wat is het verschil met jouw offtopic-reactie van 13.22 uur?

  68. @dame in ons gezin werken we ook allebei. Op zaterdag vind ik het te druk en hebben we vaak andere dingen te doen. Op zondag ga ik ook zeker geen boodschappen doen. Veel te druk om daar met je volle kar in de rij te gaan staan. In stadshagen is de jumbo iedere dag tot 22.00 uur geopend. Als de kinderen op bed liggen, kun je heerlijk rustig boodschappen doen. Of als je laat thuis komt door reistijd. Dus het hoeft niet in het weekend. En dat sommige mensen dan als argument hebben, dan heb je niets meer aan je avond. Dat is een kwestie van keuzes maken. Als je dan ’s avonds niet wilt, moet je wel in het weekend. Je kunt tegenwoordig je boodschappen ook bestellen en ophalen. Of je kunt ze laten bezorgen.

  69. Niet iedereen is hetzelfde, Sem, of maakt dezelfde keuzes. Gezien de drukte op zondag voldoet het in een behoefte. Ik denk dat verzet ertegen een achterhoedegevecht zal blijken te zijn en dat dit een van de veranderingen is in onze samenleving die samenhangt met de toenemende ontkerkelijking in combinatie met een ander leef- en werkpatroon. Voor mij hoeft het niet, maar ik ben ook niet principieel tegen.

  70. @dame, nee niet iedereen is hetzelfde. Maar dat je alleen op het weekend aangewezen bent, is niet zo. Je kunt er ook ’s avonds terecht!

  71. Natuurlijk Sem, er zijn op zich voor iedereen genoeg mogelijkheden om boodschappen te doen, maar er is kennelijk een vrij grote groep die de voorkeur aan de zondag geeft.

  72. @jasper ik kan er ook niets aan doen hoor. Dan moet je bij de politiek zijn. Ik weet alleen dat de supermarkten veel openingsuren heeft. En wanneer iedereen gaat, dat moet iedereen lekker zelf uitmaken.

  73. @John.
    Uw reactie van 12.59 verschijnt nu pas bij mij, ik reageerde op uw reactie van 13.09 in de veronderstelling dat dit uw enige reactie was. Tsja de techniek kan je soms lelijk nekken, uw eerste reactie is een typische JohnvB reactie. Ben er zeker niet (volledig) mee eens, vooral de opmerking betreffende einde van Zwolle als winkelstad .
    Ik zie de zeer forse afname van het aantal klanten op de koopavond , het grote aantal faillissementen van kleine ondernemers en landelijke ketens, de forse toename van internetverkopen, en daarom verwacht ik dat het aantal winkelcentra en echte winkelsteden in Nederland fors zal afnemen. Voor mezelf hoop ik dat Zwolle het wel zal redden, maar of dat zonder meer koopzondagen gaat lukken, ik betwijfel het.
    We zitten nu nog in de luxe positie dat er geen concurrentie binnen een straal van 30km (of half uur reistijd) zit die wel elke zondag open mag zijn, maar dat gaat zeer waarschijnlijk volgend jaar veranderen. Als dat inderdaad verandert zal het zeer zeer moeilijk gaan worden, want met een halfuurtje reistijd gaan heel veel mensen wel met de auto shoppen, leert de ervaringen elders. Raar , als een kerk gesloten wordt is de wereld te klein voor ook maar 5minuten met de auto naar een alternatieve kerklocatie maar voor zondags winkelen is een half uur geen enkel probleem.
    Nog een terzijde, een kalifaat is niet per definitie vol geweld, dat is een westers vooroordeel tov een ander geloof.

  74. @Sem nou, en daar klop ik dus ook aan. En als de politiek zoals in dit bericht zegt: nergens voor nodig. Zeg ik: daar ben ik het niet mee eens 🙂

  75. @Gezeur De concurrentie tussen winkelcentra en internetwinkels is zeker interessant. Een aspect van zondagsopening is dat de prijzen over de gehele linke wat omhoog zullen gaan. Zondagspersoneel is immers duurder dan doordeweekspersoneel. Daarmee wordt de achterstand op internetwinkels juist groter. Het voordeel van zondagsopening is misschien dat de klanten het plezieriger vinden om op zondag te winkelen en win je dus weer wat op internetwinkels. Persoonlijk koop ik zoveel mogelijk via internet. Lekker alles zelf uitzoeken zonder het gezeik van een verkoper aan de kop. Klanten als mij zul je dus niet winnen door op zondag open te zijn.

    Dat de wereld te klein zou zijn bij kerksluitingen is mij nooit opgevallen. Ik zie ze bij bosjes sluiten zonder dat er een haan naar kraait. Er ontstaat alleen reuring als men zo’n gebouw aan een islamitische gemeenschap wil verkopen.

    Wat het verschil is tussen een kalifaat, monarchie, republiek of dictatuur is zal zeker een interessante discussie zijn, maar die moeten we hier maar niet voeren.;)

  76. Mooi te lezen : “Wat het verschil is tussen een kalifaat, monarchie, republiek of dictatuur is zal zeker een interessante discussie zijn”.

    Daar is geen relevant verschil tussen immers. Ik zie over het algemeen
    heel graag dat er ruimte is, dat er meer ruimte gemaakt wordt, en pas heeeeeel veel later de verschillen benoemen, waarom er eventueel geen ruimte zou zijn. Ik denk dat er wel ruimte is 😉

  77. Komop Bernard, ff serieus , waarom zou personeel op zondag duurder zijn, dan op bijv. een koopavond of een zaterdag .
    Tegenwoordig maakt leeftijd het verschil.
    Voor de echte superzeikerts zou het man vrouw verschil maken , maar dan zit je al op het zwartepietje niveau.
    Voor de rest snap ik natuurlijk wel.

  78. Sem, je vroeg me laatst waarom ik denk dat het onontkoombaar is dat er koopzondagen komen. Als zelfs jij nu vandaag je boodschappen gaat doen, gaat het wel heel rap.;D

  79. Bernard, dat gaat ter discussie komen. Zoals ik hier al eerder zei is de extra betaling van de zondag een christelijk relict waartegen veel verzet zal komen.:)

  80. @denktochna, Ligt eraan of je aangenomen bent voor het weekend en de koopavond te werken. Of dat je als fulltimer na vijf dagen door de weeks nog een extra dag in het weekend werkt. Dan krijg je wel toeslag.

  81. Dat zal dan. Ik denk met plezier terug aan de jaren 70-80 bij Tijl, dat men stond te dringen voor een ‘nachtritje’ op zondagavond om de maandagkrant voor te bereiden. 125% ploegentoeslag en daar bovenop nog eens 200% zondagsuren. Dus 250%! Alles volgens de CAO.

  82. @dame, ik ben in principe niet tegen hoor. Af en toe doe ik ook even een boodschapje als ik wat vergeten ben. Ik vind alleen de tijden dat er opening is wel genoeg. En ze hebben een lotingssysteem tot 2017. Ik vind dat dat eerst afgemaakt moet worden, omdat het anders niet eerlijk is voor de supermarkten die afgelopen twee jaar dicht zijn geweest. Ik vind het centrum 1 keer in de maand koopzondag wel genoeg. Supermarkten vind iedereen belangrijker, denk ik.

  83. Als fulltimer ga ik niet op zondag mijn zesde dag voor 100% werken!
    Dus zo ouderwets is dat niet! Alleen als je aangenomen bent om in het weekend te werken is het tegenwoordig normaal om 100% te krijgen.

  84. Nog niet helemaal rond, maar het lijkt erop dat Leeuwarden als één na laatste provincie hoofdstad de wekelijkse koopzondagvrijheid zal gaan invoeren. Misschien al per 1 jan 2015. Mocht dat het geval zijn, dan blijft Zwolle als enige en dus laatste provinciale hoofdstad (of dorp) over waar de zondagsluitingsdwang neurose nog steeds heerst.

Reacties zijn gesloten.