Gemeente Zwolle finalist Jong Lokaal Bokaal

Zwolle – Gemeente Zwolle is uitgeroepen tot een van de drie finalisten in de strijd om de Jong Lokaal Bokaal, de prijs voor gemeenten die zich inzetten voor positief jeugdbeleid. Uit twaalf genomineerde gemeenten koos een deskundige jury drie finalisten: Goes, Stichtse Vecht en Zwolle. Tijdens de finale op 19 januari 2015 wordt de Jong Lokaal Bokaal uitgereikt aan de gemeente met het ‘beste’ positief jeugdbeleid. Deze jaarlijkse wedstrijd is uitgeschreven door NJR, in samenwerking met de Hogeschool Utrecht, ondersteund door het ministerie van VWS.

Zwolle bereikt met haar jeugdbeleid veel verschillende doelgroepen, ook de ‘oudere’ jongeren. Het valt op dat Zwolle een breed scala aan ontwikkelingsgerichte activiteiten aanbiedt. Jongeren in Zwolle hebben de mogelijkheid om op verschillende manieren impact te hebben. Wat de jury heel bijzonder vindt, is dat de wethouder betrokkenheid laat zien door jongeren actief op te zoeken. De jury juicht toe dat Zwolle jongeren de verantwoordelijkheid geeft die ze kunnen dragen en hen ook betrekt bij complexere thema’s zoals de transitie. Hierin is de gemeente Zwolle een voorloper op andere gemeenten en verdient mede daarom een plek in de top drie.

Voortraject
Zwolle werd eerder dit jaar samen met elf andere gemeenten genomineerd voor de Jong Lokaal Bokaal. De afgelopen maanden brachten jongerenteams van de opleiding Pedagogiek van de Hogeschool Utrecht een bezoek aan twaalf genomineerde gemeenten om te zien of jongeren in de lokale praktijk echt serieus worden genomen. Op basis van de bevindingen van de studenten oordeelde een jury dat Goes, Stichtse Vecht en Zwolle dit jaar tot de top behoren. De drie gemeenten zijn niet voor niets genomineerd en hebben dan ook allemaal hun eigen sterke punten.

Goes en Stichtse Vecht
Goes behoort dit jaar tot de top omdat de gemeente wordt gezien als een voorbeeld voor andere gemeenten door het diverse aanbod aan maatschappelijke en sociale jongerenprojecten en de samenhang binnen dit aanbod. Stichtse Vecht heeft haar plek in de top te danken aan het duidelijke statement van de gemeente dat in alle projecten doorklinkt: geen project wordt uitgevoerd zonder dat jongeren daar actief aan bijdragen.

De Jong Lokaal Bokaal wordt voor de zevende keer uitgereikt. Eerdere winnaars zijn Zaanstad (2013), Westervoort (2012), Capelle aan den IJssel (2011), Oss (2010), Amsterdam (2009) en Borsele (2008).

Naast de Jong Lokaal Bokaal wordt op 19 januari ook de Jong Lokaal Award uitgereikt aan de gemeente met het meest bijzondere jongerenproject.

Jong Lokaal Bokaal
De Jong Lokaal Bokaal stelt deze editie de vraag of gemeenten het potentieel en de energie van jongeren als uitgangspunt nemen en deze weten te benutten in hun (nieuwe) jeugdbeleid. De nieuwe Jeugdwet en het transformatieproces dat daar bij hoort kent uitdagingen, maar biedt ook de kans om een omgeving te creëren waarin jongeren de mogelijkheid krijgen om te ontdekken waar hun vaardigheden en talenten liggen, die zij in kunnen zetten voor zichzelf en voor anderen. Gemeenten die een positieve benadering (blijven) kiezen en niet automatisch uitgaan van problemen of risico’s in hun jeugdbeleid, kunnen grote winst boeken. Meer informatie over dit project is te vinden op www.jonglokaalbokaal.nl.

NJR
NJR is het netwerk van jongeren in Nederland die ertoe willen doen door te gaan voor wat hen ligt en daarmee anderen te raken. Bij NJR werken ruim 30 jonge mensen en honderden vrijwilligers aan (media)campagnes en projecten voor jongeren. Daarnaast adviseert NJR overheden en allerlei andere organisaties over jeugdbeleid. Kijk ook op www.njr.nl.

Gerelateerde Berichten

(Automatisch gegenereerd)