Ondernemers gaan voor 12 plus 5 koopzondagen

Zwolle – De voorzitter van de ondernemers van Citycentrum Zwolle, Peter Pels, hekelt de starre houding van het college van Zwolle op het onderwerp ‘koopzondagen’. Het college heeft recent besloten maximaal 12 koopzondagen aan te wijzen. Pels: "Voor de consument is het bijna een onmogelijke zoektocht." De ondernemers gaan nog altijd voor 12 plus 5 koopzondagen.

Pels in een recente nieuwsbrief: "Een VVD-wethouder die met handen en voeten gebonden is aan een CU-standpunt dat Zwolle terugwerpt en de detailhandel op achterstand zet. Juist nu de detailhandel alle steun kan gebruiken. Ik worstel er mee. Citycentrum is er van overtuigd dat alleen goede samenwerking met en tussen partijen (gemeente, horeca, culturele- en onderwijsinstellingen, Zwolle Marketing, evenementenorganisaties enz.) de Zwolse binnenstad vitaal kan maken dan wel houden. Onze basishouding is die van samenwerking. Als belangenbehartiger kom je op voor de belangen van je achterban. Dat is je eerste verantwoordelijkheid. Soms, overigens zelden, zijn die belangen tegengesteld aan belangen van een of meerdere samenwerkingspartners. Dan moet je dat kunnen zeggen, ook al is dat vervelend voor die partner. Dus kom op overheid, geef ons ruimte voor 12 plus 5 koopzondagen. Iedere winkelier bepaalt zelf of zij of hij meedoet."

Gerelateerde Berichten

(Automatisch gegenereerd)

67 gedachten over “Ondernemers gaan voor 12 plus 5 koopzondagen”

  1. Overduidelijke reactie, het wordt tijd dat de CU eens wat meer luistert naar wat belangrijk is voor Zwolle. De CU zondagsluitingsdwang neurose is schadelijk voor de ondernemers.

  2. De houding van de CU is juist contraproductief, dat is wat de ondernemers steeds weer aangeven. Niet willen discussiëren of de zondag voor iedereen is of alleen voor de zondagsheiliging is een zwaktebod.

  3. Kan Ookpeter aangeven wat hij denkt te bereiken met begrippen als zondagsluitingdwang neurose?
    Getuigt van weinig respect voor standpunt van anderen.
    Laten we het (nog eens) proberen met argumenten en overwegingen, om te bezien of er mogelijk een compromis uit kan komen.
    Plakken van negatieve etiketten werkt niet en helpt dus niet.

  4. WE kunnen van alles zeggen /denken over de verschillende partijen maar CU vind ik zelf een zeer correcte partij! Het zijn geen graaiers en ook geen kontlikkers!! Ze weten goed waar ze voor staan!!

  5. Zal John ook iets zeggen van de reactie van br, of blijft John selectief in zijn verontwaardiging? John reageerde binnen 10 minuten op ookpeter, maar laat het tot nu toe afweten om op br te reageren.

  6. Neutraal, die tijdspanne zegt niets, wordt bepaald door het moment dat ik weer op Weblog Zwolle kijk.
    Waarom moet ik reageren op een bericht dat me tevreden stemt?
    Hoezo selectief in verontwaardiging? Ik gen dus niet verontwaardigd over bericht van br. Integendeel.
    Kortom, ik begrijp je bericht niet.

  7. @John,
    ‘zondagsluitingsdwang neurose’ vind ik inderdaad ook een term die niet bijdraagt. De zondagsrust is denk ik diep geworteld in onze samenleving en in de geschiedenis van onze samenleving. En terecht.
    Meer een maatschappelijk dingetje, anders was er helemaal geen rust en werden mensen permanent afgebeuld, ook op zondag. Da’s geschiedenis (hopelijk). ’t is met veel meer dingen zo dat de van oudsher religieuse levensstijl wel gewoon heel praktisch is.
    (Denk bijvoorbeeld aan geen varkensvlees eten, omdat varkensvlees ziektes op mensen kan overbrengen).

    De goede dingen die via religie bevochten zijn, zou ik zeker niet zomaar naar de geschiedenis willen verwijzen. Maar misschien zijn sommige daarvan niet de kern van religie, en ook niet meer toepasselijk op de hedenaagse samenleving.

    In hoeverre is ‘zondag’ nog een dag om de vrijheid van openingstijden extra te beperken denk je?

  8. Die koop zondagen , zijn in gegeven door de groot winkel bedrijven . Zij leggen de wil ook op aan de kleinere detaillisten die dubbele salarissen aan personeel niet kunnen betalen.
    We kunnen 6 dagen in de week winkelen je zou zeggen dat moet genoeg zijn.

  9. @Reina
    Niemand is verplicht zijn winkel te openen op koopzondag, er zijn ook genoeg grote winkelkentens die niet aan koopzondag doen!

  10. Dikke grinnik 🙂
    Lezenden “die koopzondagen zijn ingegeven door de groot winkel bedrijven.’

    En waarom zou zes dagen in de week winkelen genoeg moeten zijn?
    Voor jou? Voor mij?

    ‘Reina Storms-Roeten’, ik verdenk je van onnozelheid.
    ‘We’ kunnen 6 dagen in de week winkelen….
    Getverderie.
    Hoezo.

  11. Graaiers en kontlikkers is normaal maar zondagsluitingsdwang neurose is aanstootgevend , ja John dit is nou een echt zwakte bod , gezien eerdere bijdragen had ik toch echt veel en echt veel beter van JohnvanBoven verwacht. Jammer.

  12. Wederom groot respect voor dhr. John van Boven. Van de politiek, al is hij ex, is hij wel degene die zich al jaren hier laat zien. Dat zouden meer raadsleden moeten doen, maar hebben niet de guts. Dat John niet op uitdagers als Neutraal reageert spreekt voor zich. Die gasten moet je vooral negeren. Als nieuwe raadsleden dat ook doen, en wel reageren op degenen die een zinvolle, respectvolle discussie op inhoud willen, dan kan dat voor WLZ een verrijking zijn.

  13. Zwolle prijst zich op deze manier behoorlijk uit de markt. Jammer, je zou verwachten dat iedere politieke partij het beste voor heeft met de stad ongeacht hun achtergrond, religieus of niet. Landelijk is inmiddels aangetoond dat koopzondagen het winnen van de koopavonden. De markt veranderd maar helaas blijft men hier stug vasthouden aan oude vervlogen tradities.

  14. Die zondag is heilig. Ik vind ook dat er niet op die dag gewerkt mag worden. Dus ik stel dan ook voor dat we de zorg, politie, brandweer, horeca, voetbalstadia, openbaar vervoer, bioscopen, casino’s, tankstations, anwb, enzovoorts allemaal sluiten op de zondag. Die mensuh worden ook allemaal tegen hun zin om gedwongen om op deze heilige dag te werken. Dat betekent ook dat we misschien op die dag zonder gas, water en licht komen te zitten maar je moet wat over hebben voor je rust. nietwaar?

    😀

  15. Ik lees net bij een ander draadje dat John van Boven ook voor de 12 + 5 is. Een aimabel man, maar dus ook een mens van deze tijd. Over een paar jaar zal het hoe dan ook normaal worden dat alles op zondag open is.

  16. @justme.
    Ik bedreef politiek op basis van mijn uitgangspunten, die ik ontleen aan Bijbelse normen en waarden. Bedrijf ik dan religie?
    De socialist en de liberaal hebben ook hun uitgangspunten en normen en waarden.
    Wat maakt christelijke normen en waarden dan anders dan andere normen en waarden?

    Ik heb altijd gezegd dat christelijke politiek geen kerkelijke activiteit is. In de kerk sluit je geen compromissen, dat doe je in de politiek wel. Zeker als je collegepartij bent.

  17. Vanochtend heeft Gerdien Rots op de website van de ChristenUnie gereageerd op de nieuwe winkeltijdenverordening die maandag door de gemeenteraad is aangenomen. Zie zwolle.christenunie.nl/k/n38119/news/view/869720/597754/zondagsopenstelling-winkels-blijft-gelijk.html

  18. Wil ik best doen, John. Graag vaker dan dat ik nu doe. Dat moet alleen nog een beetje in m’n systeem komen; nu is het meestal nog ‘gepland’ en dan ontbreekt de tijd er vaak voor. Dat is de belangrijkste reden. (Het feit dat de toon van reacties van sommige reageerders niet altijd uitnodigend werkt, is daaraan ondergeschikt.)

  19. @Johannes, Welkom!
    In slangenkuil Weblog Zwolle 😉 Met een knipoog. Ben het wel met je eens dat niet iedereen even uitnodigend schrijft als ik.
    Om maar met de deur in huis te vallen : In hoeverre is ‘zondag’ nog een dag om de vrijheid van openingstijden extra te beperken denk je. Is daar een echte religieuze reden voor? Of is ’t een kwestie van de mensen tegen overwerk beschermen?
    Laat ’t weten!
    Zie ook mijn vraag daarover aan John, en John speelt ‘m terecht aan jou door denk ik.

  20. @hanshanzeland, mogen er nog meer mensen mee doen behalve John en Johannes?:P Je wilde weten wat nog meer een reden zou zijn om vrijheid van openingtijden te beperken naast een religieuze reden of overwerk. Ik vind het gezin ook een goede reden.

  21. Hans, er is meer te zeggen dan alleen dat de zondag de “dag des Heeren” is. Als het daar over gaat, kan ik alleen maar zeggen hoe ik er over denk. Dus: uitleggen en niet opleggen.
    Dat “meer” gaat dan inderdaad over belang van de werknemer (blijft er ruimte voor het niet willen werken op zondag), het belang van de ondernemer (komt hij niet in een ratrace terecht, wat hij niet wil maar wel moet ivm omzet). Over dit soort aspecten kun je argumenten uitwisselen.

    Ik heb te erkennen dat er Zwollenaren zijn, die geen boodschap hebben aan mijn beleving van de zondag. Het enige waar ik naar kijk is, of hun invulling van de zondag, mijn beleving van de zondag in de weg staat. Dat gevoel heb ik niet.

    Vervolgens heb je te maken met het brede spectrum aan standpunten: van “alles dicht” tot “alles open”. Dat vraagt dus een compromis. Want ik geloof niet in ieder maar zelf laten beslissen; dat heeft te maken met die andere aspecten die ik net noemde.
    Daarom zeg ik, alles overziende, nog maar eens een keer: 12 + 5.
    Iedereen weet waaraan hij toe is en voor hen die willen winkelen op zondag is het helemaal duidelijk welke zondag van de maand dat is.

  22. wordt per gemeente vastgesteld; dus zo de wind waait, waait m’n hoedje.
    naar verluid komen er binnenkort nog een paar nieuwe winkeltjes bij, zoals Primark, Ikea, Hornbach enz. Deze ketens hebben zeer bewust voor Zwolle gekozen. Ik ben zeer benieuwd wat hun invloed en wensen gaan worden.

  23. Terwijl de zondagsluitingsdwang (geen term van mezelf -heb ik overgenomen van de VVD – een partij waar de CU vaak en graag mee samenwerkt) neurose in Zwolle nog steeds hoogtij viert , is het succes van de koopzondag ( een term die trouwens ook slaat op winkels die open zijn op feestdagen ) in Nederland dermate groot dat zelfs de meest enthousiaste voorstanders daar toch wel verbaasd over zijn. Een dermate groot succes dat nu ook op 1januari de winkels open gaan.

    Met de opkomst van internet is de functie van winkels veranderd. De enige manier waarop stenen winkels het kunnen winnen van hun webconcurrenten is door massaal open te gaan. ‘Later, langer en vaker,’ zegt retaildeskundige Huib Lubbers.

    zie verder http://www.parool.nl/parool/nl/4024/AMSTERDAM-CENTRUM/article/detail/3814880/2014/12/19/Winkelketens-in-binnenstad-gaan-massaal-open-op-1-januari.dhtml.
    De mythe dat de koopzondag slecht voor de winkeliers zou zijn houdt steeds minder stand door de realiteit , door de daadwerkelijke ervaringen die winkeliers (groot en klein) elders opbouwen.

  24. @OokPeter, verklaar mij dan eens waarom sommige winkeliers zelfs een sticker op hun deur hebben tegen uitbereiding van de koopzondagen? Ohja het zijn geen kerkgangers.

  25. @D erk.
    Er zijn zoveel dingen die mensen doen die slecht voor ze zijn. Er zijn rokers , drugsgebruikers , mensen die te weinig bewegen. En geloof het of niet , ondernemers zijn ook mensen .
    Nogmaals het is een mythe dat de koopzondag slecht is voor het stenen verkoopkanaal, gemiddeld gaat 20% van de omzet naar webwinkels die 7 dagen 24 uur per dag open zijn. Daarnaast gaat nog eens 10à20% naar de winkels die wel op zondag open zijn. Dit artikel

    beschrijft waarom de winkels wel open moeten gaan . Grappig dat elk onderzoek en alle detailhandel experts het op dit gebied zo met elk elkaar eens zijn, en dat is dat de koopzondag een must is, maar hier op weblog Zwolle ineens veel mensen het tegenovergestelde beweren.
    Zelfs de CU stemt in andere gemeenten vóór de koopzondag, omdat dit de nu eenmaal de huidige realiteit is.

  26. Alle Ikeavestigingen in Nederland zijn elke zondag geopend.
    Het zal me niet verbazen als dit ook voor de vestiging in Zwolle al is afgesproken. Reden te meer om de zondagsopenstelling ruim aan te passen.

  27. Ikea houdt rekening met werknemers die zondags niet willen werken wegens geloofsovertuiging.
    Het hele argument dat de kleine winkeliers in de problemen komen is nonsens de meeste zijn nu maandags al een extra dag gesloten.

  28. @Drama.
    Goed opgemerkt dat dit besluit per gemeente wordt genomen en een heel hoog zo waait de wind gehalte heeft. Maar tocht, het is een realiteit dat in de meeste gemeenten alle winkels alle zondagen open mogen zijn, de gemeenteraad Bussum heeft afgelopen week als laatste dit besluit genomen. Totaal zijn er nu 235 gemeenten waar dit het geval is waaronder de grootste 10 . Dan is er groep waar de zondagsluitingsdwang nog gedeeltelijk geldt. In 33 gemeenten (Enschede, Leeuwarden) mogen alle supermarkten elke zondag open zijn. Dan zijn er nog 12 gemeenten waar winkels beperkt -één winkelcentrum (Hengelo ) of alleen het gebied buiten het centrum (Dongeradeel) , bij elkaar 280 gemeenten waar inwoners elke zondag boodschappen mogen doen.
    De keuze van de gemeenteraden is dus eigenlijk heel beperkt, geef ik de inwoners wel de vrijheid om in eigen dorp op zondag te winkelen òf verban ik de zondagshoppers en de zeer significante omzet naar (buur-) gemeenten en internet. En toch blijven de –veelal CU en SGP- zondagsluitingsdwang fans beweren dat de gedwongen zondagsluiting goed is voor de ondernemer ( gaat failliet door omzetverlies) de werknemer (verliest zijn /haar baan) en de Zwolse samenleving (lege doodse winkelstraten -niet allen op zondag maar ook doordeweeks) . Zeer apart.

  29. @Ookpeter, heb je als eens je zienswijze bekend gemaakt bij de ondernemersvereniging alhier? Lijkt me echt een punt om te doen en ben heel benieuwd hoe zij erop reageren.

  30. @ookpeter en andere voorstanders. Mijn vraag sneeuwt onder in het religie-antikoopzondagdebat. Daarom nogmaals. Zijn jullie voorstander van een 7-dageneconomie voor ons allemaal? Dus niet alleen voor bedrijven die volcontinu draaien, gezondheidszorg, agrariërs en winkeliers, maar een openstelling van alle bedrijven 7 dagen in de week, 52 weken lang?

  31. @ D erk ; ondernemersverenigingen zijn per definitie altijd onderling verdeeld; bovendien is lang niet iedereen lid. Bij zo’n club een voorstel doen, is trekken aan een dood paard.

  32. De 7-dageneconomie bestaat zoals je zegt al, die ga je ook niet tegenhouden. Feit blijft dat Zwolle achterloopt en haar inwoners dwingt op zondag elders te gaan winkelen.

  33. Oke, dat wist ik niet, ben geen winkelier, miste je winkel trouwens. Mes vertelde met hoe en wat, moet zeggen leuke winkels in Assendorp, bij Mes nog een jas gekocht.

  34. Feit blijft E.S. dat die 7-dageneconomie niet voor ons állemaal geldt. Ik werk 5 dagen en ben elk weekend vrij, zoals de meesten van ons. Het heeft nogal wat gevolgen wanneer iedereen op willekeurige dagen zijn verlof moet inplannen. Gevolgen voor sociaal leven, voor verenigingsleven en noem maar op. Waarom zo dwangmatig de winkeliers pressen tot een extra openingsdag, terwijl de meeste Nederlanders daar zelf niet toe bereid zijn?

  35. Als de gemeente Zwolle het verbod op zondagsopening intrekt dan zie ik niet in waarom winkeliers niet zelf kunnen besluiten om op zondag dicht te zijn. Punt is nu juist dat men deze keuzevrijheid niet heeft.

  36. Nogmaals, en wen er maar vast aan, over een paar jaar zal het zo zijn dat de winkels op alle zondagen open zijn. Een niet te keren proces.

  37. Kul, vdberg. Andere mensen iets opleggen waar jezelf niet toe bereid bent is kul! de middenstanders die zondag moeten werken, willen ook op zondag hun paspoort kunnen afhalen, hun verzekering of bank kunnen bellen of dankzij de 7-dageneconomie goedkopere producten kopen.

  38. @John, in de eerste plaats respect voor je beleving van de “Dag des Heeren.”. En aanvullend mega veel respect voor hoe je de dingen uitlegt. Helpt mij. Ik leer ervan.

    Ik zou gewoon graag willen dat de winkels op Zondag ook open zijn, of in ieder geval de winkels van de winkeliers die dat willen. D’r zullen er vast wel zijn die dat zien zitten. Of een winkelier in een ‘ratrace’ terecht komt, tsja. Daar zit’ie al in lijkt me. Webwinkels, ZZP’en ‘Het Nieuwe Werken’. Iedereen zit misschien wel samen in dezelfde ‘ratrace’.

    Je schreef “Ik heb te erkennen dat er Zwollenaren zijn, die geen boodschap hebben aan mijn beleving van de zondag.”

    Geen boodschap voor mensen aan elkaar vind ik eigenlijk
    iets vreselijks. Laten we hopen dat Zwollenaren blijven
    praten en kletsen over wat de beste manier is om Zwolle Mooi te maken. Voor alle Zwollenaren 😉

  39. 0Bericht door hanshanzestad, op 19 december 2014 18:28
    @Johannes, Welkom!
    In slangenkuil Weblog Zwolle smilies/wink.gif Met een knipoog. Ben het wel met je eens dat niet iedereen even uitnodigend schrijft als ik.
    Om maar met de deur in huis te vallen : In hoeverre is ‘zondag’ nog een dag om de vrijheid van openingstijden extra te beperken denk je. Is daar een echte religieuze reden voor? Of is ’t een kwestie van de mensen tegen overwerk beschermen?
    Laat ’t weten!
    Zie ook mijn vraag daarover aan John, en John speelt ‘m terecht aan jou door denk ik.

    Om hier nog maar even op te reageren (beter laat dan nooit; was de hele dag aan het klussen): als mijn drijfveer was om mensen mijn “religieuze reden” voor bijvoorbeeld zondagsheiliging op te dringen, dan had ik niet moeten pleiten voor het huidige koopzondagenbeleid, maar voor het geheel afschaffen van de koopzondag. Maar dat hoor je mij niet doen. Het antwoord op die vraag is wat mij betreft dus: nee.

    Ik zei al eerder: het gaat om een afweging van verschillende belangen. Een belang dat hier en daar in mijn ogen ondersneeuwt is inderdaad dat de vrijheid van de een om op zondag te winkelen (zowel in de stad als in supermarkten) onvrijheid voor de ander (ondernemers en personeel) met zich meebrengt (eerder al beargumenteerd). Ik gun hen – en ieder ander – een gezamenlijke rustdag per week. Ik ben er namelijk van overtuigd dat we dat allemaal nodig hebben.

    De huidige regeling voor koopzondagen is in mijn ogen een goede balans tussen het belang van hen (ondernemers en personeel) en dat van de consument en de ondernemers die wél graag open willen op zondag. Dat is de reden dat ik daarvoor pleit.

  40. @Johannes,
    in hoeverre zijn je overwegingen ook van toepassing op bijvoorbeeld maandag, of woensdag? De regeling dat er ‘iets speciaals’ geregeld moet worden voor zondag kan ik niet volgen.
    Als je dat uit zou willen leggen, graag!

  41. @Hanshanzestad Belangrijk is denk ik dat die rustdag zo veel mogelijk (!!) ‘collectief’ is. Dat je de kans hebt met gezin, familie, etc. te zijn.

    Als je aan mij persoonlijk vraagt (ik vermoed dat hier binnen de achterban van de ChristenUnie ook wel anders over wordt gedacht) of die collectieve vrije dag per se de zondag moet zijn: principieel maakt dat me niet veel uit. Een collectieve vrije zaterdag vind ik net zo goed. Dan verplaatsen we de kerkdiensten ook naar die andere dag (in Jordanië ging ik eens op vrijdag naar de kerk, in Israël op zaterdag). Lijkt me alleen niet zo handig om dat in Nederland allemaal om te gooien, nu op zondag nog wel de meeste mensen vrij zijn.

    Zeg ik dus op persoonlijke titel.

  42. @Hans, dank voor je woorden.
    Ook ik hoop dat we met elkaar in gesprek blijven. Ik ervaar dat soms als lastig als ik reacties lees waar de rancuneusheid van af druipt. Dat schiet niet op.
    Zoals de discussie hier laat zien, is er een grote diversiteit aan meningen over de vraag naar het aantal koopzondagen.
    Ik zeg nog maar eens dat Zwolle al een aantal koopzondagen heeft en dat er mensen zijn die behoefte hebben aan meer. Om welke reden dan ook. Ieder maakt daarbij zijn afweging, zo ook elke fractie in de gemeenteraad. En als er gestemd wordt, rolt er op basis van de meerderheid een standpunt uit. Per definitie zijn er dan groepen/mensen die hun standpunt niet gehonoreerd zien. In de raad, maar ook in de Zwolse samenleving.
    Als het goed is, wordt er bij de standpuntbepaling zo veel als mogelijk is, rekening gehouden met de wensen van de minderheid. Dat lukt, ook per definitie, nooit helemaal, omdat anders iedereen wel voorgestemd zou hebben.

    Wat ik nu merk is, omdat het over de zondag gaat en er dus religieuze aspecten bij komen kijken, dat de reacties nogal scherp zijn. Het gaat dan niet meer over standpunten nog eens verduidelijken of over de vraag leg het nog eens uit. Nee, groepen en dan vooral de christenen, cq de CU, worden weggezet via nogal in mijn ogen onsmakelijke vergelijkingen.

    De gemeenteraad moet een totaalafweging maken, in tegenstelling tot elk individueel standpunt.
    En dus is de vraag, hoe krijg ik balans. Dat heeft de (meerderheid van de) raad kennelijk gevonden in het handhaven van het huidige beleid.
    Daar kan men wat van vinden, maar dat is het gegeven.
    Onlangs is er in de raad een motie geweest die uitsprak of het toch niet anders kon, daar heeft de HELE raad met uitzondering van het CDA tegen gestemd.
    En dat is dus nu de politieke werkelijkheid.

  43. Ik lees wel mooie dingen. Onder andere “Belangrijk is denk ik dat die rustdag zo veel mogelijk (!!) ‘collectief’ is”.

    Ben ik het mee eens, maar zo heel rustig als het nu is, is wel erg rustig, er kan een beetje meer leven in de brouwerij komen in Zwolle op Zondag lijkt me. Wellicht hangt het begrip ‘collectief’ daarmee samen. We gaan wel iets nieuws op het gebied van ‘collectief’ uitvinden is mijn idee.

    En “De gemeenteraad moet een totaalafweging maken, in tegenstelling tot elk individueel standpunt. En dus is de vraag, hoe krijg ik balans.”

    Die regels doen me denken aan “wijsheid voor allen vinden”.

    En tsja, de ‘politieke werkelijkheid’. Da’s een heel andere werkelijkheid.

  44. @Sanne, best een punt, ‘prima zo’ .
    Maarja Zwolle kan heel veel economie gebruiken.
    Om Zwolle mooier en beter te maken toch?
    Ik heb wel zoiets van ‘aan de slag’!

  45. Een goede economie is voor Zwolle altijd goed. Er staan genoeg winkelpanden leeg. Maar wanneer is het mooier en beter? Wat is een goede balans? Het moet in ieders belang goed zijn. Zowel van de voor- als tegenstanders. Ik vind dat Zwolle het al best goed doet. Het hoeft voor mij ook geen tweede Amsterdam te worden. Wat zou er volgens jou nog kunnen verbeteren Hans?

  46. Ik vind ook dat de bestuurders van Zwolle het behoorlijk goed doen. Zwolle is een mooie en prettige stad immers. Ik kan je idee van ‘prima zo’ ook heel goed inzien. Het betere is de vijand van het goede; in de zin van als we gaan sleutelen aan iets wat best goed is, wie weet waar we dan uitkomen, waarom eraan sleutelen.

    En toch dat alles overdenkende komt het idee dat ‘zondag’ een
    soort van bijzondere dag is -als het gaat om of de winkels open zijn-
    irrationeel op mij over. Zelfs irrationeel als je de emotionele binding met de zondagsrust van religieuze mensen erbij bedenkt.

    De zondagsrust is immers maar een bijzaak van die religie. Iets dat heel lang geleden een goed maatschappelijk idee was. Maar nu uit de tijd.

    Met alle respect trouwens, zulke dingen veranderen langzaam.
    Maar veranderen toch. Als je ’t daarmee eens bent, zou je
    dan over het ‘prima toch’ heen kunnen stappen? En meedenken hoe
    de veranderingen op de mooiste manier vorm te geven?

    Wat denk ik in Zwolle te verbeteren is: de vrijheid aan ondernemers geven om zelf te beslissen op welke dag van de week de winkel wel of niet open is.

  47. Ben benieuwd of de nieuwe groentezaak elke zondag open gaat. Misschien niet direct maar zal niet lang duren. Van der Valk zal wel zijn redenen hebben om uitgerekend in hotel Zwolle een versmarkt te beginnen. Zoals al geconcludeerd werd in eerste reacties bovenaan de druk op de CU neemt steeds meer toe . De zondafsluitingsdwang is echt niet anno 2015.

  48. Interessant om deze discussie te lezen. Ooit hoorde ik de opmerking dat communiceren het zo nauwkeurig mogelijk naast elkaar heen praten is. Bovenstaande discussie is een heel mooi voorbeeld. Er zijn allerlei voorstanders die met cijfers en voorbeelden wijzen op de voordelen voor Zwolle, de consument, de kleine en grote ondernemer. Ook schoppen sommige voorstanders stevig tegen de religieuze voorstanders zie de opmerking van CU kalifaat. De tegenstanders van de koopzondag reageren niet op deze cijfers en onderzoeken maar komen met hun eigen gevoelsargumenten (zorgvuldig proberend juist het geloof er zoveel mogelijk er buiten te laten).
    Concluderend is dit een discussie zondagsheiliging of zondagsvrijheid zonder dat dit benoemd wordt.
    Zolang de tegenstanders niet toegeven dat er zondagsheiliging het (enige) belangrijke argument tegen de wekelijkse koopzondag is blijft dit een discussie zonder werkelijke uitwisseling van argumenten.

Reacties zijn gesloten.