WorkFast-methode onderdeel van Zwolle Werkt

Zwolle – De samenwerking van de gemeente Zwolle met WorkFast heeft goede resultaten opgeleverd. De afgelopen tweeëneenhalf jaar zijn in Zwolle 1146 WorkFast-trajecten gestart; 534 personen hebben door deze methode een vaste betaalde baan (voltijd of deeltijd) gevonden.

WorkFast is een intensieve methode om mensen naar betaald werk te begeleiden, door fulltime met hun toekomst bezig te zijn. Vanaf 2013 hebben de gemeente en WorkFast, in het kader van de participatiewet 2015 en slinkende budgetten, het plan opgezet om de succesvolle aanpak te borgen voor de toekomst. Vanaf 2015 wordt de WorkFast-methode voortgezet in de Zwolle Werkt-aanpak (ZWA), een serie methodieken die mensen naar werk of een participatiebaan begeleidt.

In de periode dat de gemeente Zwolle met de methode van WorkFast werkte, zijn de gemeentelijke medewerkers opgeleid om deze aanpak toe te passen. Gedurende deze samenwerking is de methode ook verder ontwikkeld en op delen aangepast. Het feit dat WorkFast in Zwolle zoveel werkzoekenden door empowerment naar betaald werk heeft kunnen begeleiden, is een groot compliment voor al deze nieuwe werknemers die uiteindelijk erkenning kregen voor hun persoonlijke kwaliteiten. 

Over 2014 zijn in Zwolle 362 personen met WorkFast begonnen; 283 mensen stroomden uit, waarvan 164 naar een vaste baan en 24 naar een deeltijdbaan. De overige deelnemers werden gestimuleerd om (weer) te gaan studeren of zagen af van een uitkering.

Zwolle Werkt Aanpak
Het doel van de Zwolle Werkt-Aanpak is om mensen bijstandsonafhankelijk te maken. Het is een methodische aanpak voor mensen met een afstand tot de arbeidsmarkt. De kern van de begeleiding is dat met oog voor de persoonlijke wensen van de werkzoekende een koers wordt uitgezet die leidt naar werk.

Gerelateerde Berichten

(Automatisch gegenereerd)

26 gedachten over “WorkFast-methode onderdeel van Zwolle Werkt”

  1. Wat een k… verhaal is dit…
    Hier klopt niks van…..
    Schande!!!
    Mijn buurvrouw had alleen maar ellende met die gasten en die hebben nergens begrip voor, persoonlijke omstandigheden daar kijken ze niet eens naar… Ze sturen je naar de uitzendbureaus om te solliciteren en reageren op de vacatures waar je niet eens in aanmerking komt en bij die bureaus zitten dezelfde nietsnutten en die moeten maar eigen uren draaien achter hun pc en er loopt heel veel mis daar…

  2. @br het artikel heeft het erover dat 50% van de deelnemers nu weer aan het werk is. Jij hebt 1 voorbeeld waar dat niet het geval is. Dan kun je nooit zeggen dat hun manier van werken niet werkt.

  3. Het lijkt wel of workfast een offensief is begonnen, eerst een groot stuk in de Stentor vanmorgen waar de directeur erg zuur overkomt (op mij) en nu een louter positief verhaal op WLZ. Als workfast echt zo goed was, dan zou de gemeente Zwolle er niet mee gestopt zijn. Ik heb zwaar het gevoel dat niet alles niet vermeld wordt.
    Dit artikel lijkt op: ‘wij van wc -eend…’

  4. @maarten: mij viel dat ook op. Raar stuk, raar artikel, en dat staat haaks op de eerdere berichtgeving over WorkFast. Lijkt inderdaad op een offensief, krijg er een beetje een vreemde smaak van in de mond bij het lezen van dit artikel. 🙁

  5. Je kunt het ook andersom zien, je kunt ook die vraagtekens bij de eerdere berichtgeving zetten. 534 mensen aan het werk is neem ik aan gewoon aantoonbaar.

  6. John er is niet genoeg werk voor iedereen nog niet voor een kwart. Een baantje voor drie weken is geen baan. Er zijn geen mensen langdurig aan werk geholpen.

  7. Suze, ik kan dat niet controleren. Ik lees wel dat 534 mensen een vast betaalde baan hebben gevonden, voltijds of deeltijds. Dat is wat anders dan een baan voor 3 weken.

    Maarten, de gemeente is er inderdaad mee gestopt. Ze gaan het nu zelf doen. De ambtnaren, zo zegt het bericht, zijn nu door WorkFast opgeleid om deze methode toe te passen.
    Of, zoals de titel van dit stuk zegt WorkFast-methode onderdeel van Zwolle Werkt.

  8. Work fast zegt ‘vast’ als er een contract gesloten is of dat nou op nul uren basis is of voor een half, heel jaar. Ze hebben een ‘vaste’ baan.

  9. Basisloon!
    Als we ons zelf serieus willen blijven nemen als Homo sapiens, de weldenkende mens, dan wordt het snel tijd voor een basisloon.
    En anders moeten wetenschappers zich nog maar eens over de de naamgeving buigen en deze vervolgens aanpassen aan de huidige bevindingen, zoals dit ook gebeurt bij planten, andere dieren en zelfs planeten.
    De Homo imbicillus.
    Waarschijnlijk dekt dit de lading voor alsnog een stuk beter.
    Het basisloon, vanavond in Panorama op Canvas.
    Laat u voorlichten!

  10. ZWA was er al voor 2013, ze gebruiken ieder jaar een andere naam om vervolgens als het te duur wordt zelf hun mensen op te leiden om hetzelfde te doen..hoe duur is dat? Hetzelfde verhaal bij hun VAK (klinkt als…) trajecten. Dweilen met de kraan open… Niks op de persoon afgestemd, niks op maat, iedereen in hetzelfde robottraject op weg naar: callcenter, schoonmaak en post….

  11. Weet je wat zo raar is. Die 534 personen, wie zijn dit? Heeft u ze gesproken? Hebben zij zich kenbaar gemaakt? Hebben ze nog steeds werk?
    Je hoort er niks over. Vreemd h?? Als ik zo geholpen zou zijn door Workfast dan zou ik dit positieve nieuws van de daken schreeuwen!

    Mensen geloof die fictieve cijfers toch niet, het is precies eender als het CBS.

    Overigens is de voortzetting in het kader van de re-integratie en participatie al gadegeslagen met berichtgeving in briefvorm van gemeente Zwolle.
    Ik kan je al vertellen dat hier al geen dialoog met de bijstandsgerechtigde aan vast te knopen is.

    Waarom niet..? Ik citeer: ‘Om uw kansen op werk te vergroten gaat gemeente Zwolle samenwerken met drie partijen. Nu komt het: ”Manpower, BC Group en PEC United”.

    En die haveloze uitzendbureautjes die komen met fulltime vaste banen aan?
    Wat denk jij?

  12. Bijzonder dat Zwolle stopt met de WorkFast-methodiek voor alleenstaande ouders! Terwijl in 2015 juist de bijstandswet is aangepast om werken vanuit de uitkering voor alleenstaande ouders (financieel) aantrekkelijker gemaakt wordt (wet kindregelingen).

    Alleenstaande ouders thuis laten zitten en daarmee een achterstand op de arbeidsmarkt laten opbouwen (gat op CV) lijkt me nogal een ouderwetse gedachte.

  13. Gewoon een hoofddoek op of een jurk als man. Vrijheid van geloof noemen we dat.

    Werken? Ikke niet begrijp. Werkt goed in het westen van het land om je uit deze methodes te houden, waarom hier niet?

    En als je weer thuis bent, doe je het af. Opgelost.

  14. @waarheidissomshard ik werk in het westen en de schoonmaakploeg heeft allemaal een hoofddoekje en werken harder dan jij en ik samen. Walgelijke vooroordelen.

Reacties zijn gesloten.