Extra openstelling musea kerstvakantie

Zwolle – Komende kerstvakantie zijn Museum de Fundatie in Zwolle en Kasteel het Nijenhuis bij Heino ook geopend op maandag 22 en maandag 29 december (11-17 uur). In Zwolle zijn tot en met 4 januari nog de tentoonstellingen ‘Van Gogh tot Cremer-Nederlandse kunstenaars in Parijs’, Sluijters’ Grote Oorlog en ‘Lotta Blokker – The Hour of the Wolf’ te zien. In Kasteel het Nijenhuis is momenteel onder meer een groot aantal late portretten van de hand van Paul Citroen te zien. Eerste Kerstdag en Nieuwjaarsdag zijn beide locaties gesloten. 

piet_van_der_hem_moulin_rouge_ca._1908-1909_olieverf_op_doek_81_x_100_cm_particuliere_collectie.jpg 

Piet van der Hem, Moulin Rouge

De artistieke pelgrimage van Nederlanders naar Parijs die eind 19de eeuw op gang kwam en duurde tot en met de jaren ’50 van de 20ste eeuw staat in deze tentoonstelling centraal. Honderden schilders, beeldhouwers en tekenaars uit Nederland verbleven in die periode voor korte of langere tijd in de lichtstad. Waar de een zich door de stad zelf liet inspireren, richtte de ander zich op de kunst van de internationale avant-garde. Bij terugkeer naar Nederland nam iedereen in zijn werk een stukje Parijs met zich mee.

Oorlogsprenten
Momenteel is in Zwolle eveneens de serie van 77 politieke oorlogsprenten te zien, die Jan Sluijters van 1915-1919 maakte voor de Nieuwe Amsterdammer. Sluijters, vooral bekend als modernist en societyschilder, laat zich in deze reeks zien als maatschappijkritisch agitator. De litho’s geven een vlijmscherpe analyse van de Eerste Wereldoorlog en de positie van het neutrale Nederland hierin. De werken zijn afkomstig uit de collectie van kunstenaar Rob Scholte die de complete serie bijeenbracht. De reeks is recent met steun van de BankGiro Loterij door Museum de Fundatie verworven.

Lotta Blokker
Iedereen slaapt, behalve ik.’ Die emotie roept eenzaamheid op, een gevoel dat ik als kind al had wanneer ik ’s nachts wakker lag. Met deze herinnering als uitgangspunt, en het verlangen dichtbij iemands emotie te mogen komen, maakte ik The Hour of the Wolf." De jonge beeldhouwster Lotta Blokker (Amsterdam 1980) biedt met haar project The Hour of the Wolf een inkijkje in de gevoelens van de slapelozen. Negen levensgrote, bronzen beelden tonen verschillende emoties die we allemaal herkennen en die we ons soms zelfs herinneren als nachtelijke, intieme confrontaties met onszelf. Naast dit werk exposeert Blokker diverse andere figuratieve sculpturen, waarin zij de ziel van de geportretteerde wist te vangen.

Paul Citroen – Adam’s en Eva’s

Tot en met 8 februari 2015 is in Kasteel het Nijenhuis te Heino/Wijhe onder meer een groot aantal late portretten van de hand van Paul Citroen te zien. A’dams en Eva’s brengt onder meer Jean Arp, Otto Dix, David Ben-Gurion, Harry Mulisch, Hildegard Knef en Jan Cremer in beeld en toont Citroen als meester van het portret, een genre dat hij vanaf het begin van zijn loopbaan beoefende en tot aan zijn dood koesterde als zijn specialisme.

Museum de Fundatie beheert een omvangrijke collectie beeldende kunst, die zijn oorsprong vindt in de verzameling van de oud-directeur van Museum Boymans te Rotterdam, Dirk Hannema, en die later belang-rijke aanvullingen kende met ondermeer de kunstcollectie van de Provincie Overijssel. Museum de Fundatie heeft twee schitterende locaties: Kasteel het Nijenhuis bij Heino en het in 2013 spectaculair uitgebreide Paleis a/d Blijmarkt in Zwolle.

Gerelateerde Berichten

(Automatisch gegenereerd)