Meer meldingen van vuurwerkoverlast in Zwolle

Zwolle – “Afgelopen avond en vandaag overdag wordt er in de omgeving onregelmatig maar hard geknald. Mijn katten zijn danig van slag en het is triest te zien hoe bang ze zijn. Overigens heeft het geen enkel effect vriendelijk te vragen of men wil stoppen met afschieten van vuurwerk: agressieve opmerkingen vallen je ten deel.”

Een van de Zwollse meldingen die binnen kwam op het GroenLinks Vuurwerkmeldpunt vuurwerkoverlast.nl Daar waar in 2014 er 838 meldingen waren, zijn er tot nu toe (1-1-2015 20:00 uur) al ruim 950 Zwollse meldingen. Vooral op oudejaarsdag liep de teller snel op. Op die dag kwamen er meer dan 550 meldingen binnen. Meldingen die op nieuwjaarsdag binnen zijn gekomen hebben voornamelijk betrekking op rondslingerend of achtergelaten vuurwerkafval en beschadigde eigendommen.

De website blijft nog in de lucht tot zaterdag 3 januari, daarna worden alle gegevens verwerkt en geanalyseerd. De meldingen worden gebundeld in een advies aan de Tweede Kamer en de deelnemende gemeenten. Het advies bevat voorstellen om de vuurwerkoverlast beter aan te kunnen pakken. In Zwolle worden de gegevens ook benut ten behoeve van een lokaal voorstel, samen met de ChristenUnie, voor wijkgesprekken die moeten leiden tot beperking van toekomstige overlast. 

GroenLinks zet zich in voor een vrolijke en feestelijke jaarwisseling, zonder overlast en slachtoffers. Het liefst ziet de partij dat vuurwerk met Oud en Nieuw niet meer door amateurs wordt afgestoken, maar er in plaats daarvan vuurwerkshows worden georganiseerd door professionals.

Gerelateerde Berichten

(Automatisch gegenereerd)

70 gedachten over “Meer meldingen van vuurwerkoverlast in Zwolle”

  1. Kopietje uit vorig topic

    Bericht door Stadshagenaar, op 2 januari 2015 9:17
    120355 inwoners telt Zwolle. Iets meer dan 200 meldingen van vuurwerkoverlast. Nou dat is wat.
    Laten we een heel klein clubje augurken de boel gek maken.
    Het vervelende is dat zulke zuurpruimen het vaak ook nog voor elkaar krijgen om de boel Nasr hun hand te zetten.
    Waarom worden zulke mensen serieus genomen.
    Nu is het vuurwerk, straks weer zwarte piet, dan zijn het de festivals in de stad, zo is er altijd wel wat.
    Vaak hebben deze mensen niet beters te doen, maak je nuttig, ga iets doen voor de maatschappij.
    Beroepsklagers kosten de maatschappij meer geld dan overlast van vuurwerk.
    dickBericht door dick, op 2 januari 2015 10:41
    poehpoeh
    Iets meer dan 200 meldingen van vuurwerkoverlast.
    smilies/wink.gif
    dickBericht door dick, op 2 januari 2015 10:43
    Dit vind ik wél een punt van Chantal…de daders worden natuurlijk nooit gevonden; wordt niet eens naar gezocht: rekening gemeenschap Zwolle?

    Loop ik vanmorgen weer buiten met de honden, wat schetst mijn verbazing……erg veel vernield buiten. Ik woon in Berkum. Wat ik nu heb gezien heb ik nog niet eerder meegemaakt.
    De rova-container : printplaat eruit geknald. Ik kan mijn vuil niet meer wegbrengen.
    Verkeersborden eraf gerukt en liggen op straat. Bord struinwaard eraf en ligt ergens in het gras.
    Prullenbak van de paal afgesloopt en ligt op straat incl. inhoud.
    Een paal van het hek van de dierenweide gesloopt.

    Wat bezielt mensen om zo tekeer te gaan op oudjaarsavond?!?

    En wij mogen dit betalen! Ze verhogen gewoon de belastingen.
    Als het zo moet, dan maar een vuurwerk-verbod.
    En in iedere wijk een paar agenten graag met oudjaar.

    0Bericht door mariane, op 2 januari 2015 10:52
    Bijna 1.000 meldingen lees ik net hier bij het actuele nieuws.
    dickBericht door dick, op 2 januari 2015 10:54
    Hmmm max.1000 op 120355 inwoners. Hoeveel mensen vonden het leuk en prima dan? Ja zelfs jammer dat het nu ineens zo betuttelend beperkt was door vanaf 18:00 te mogen afsteken?

  2. Is er ook een meldpunt waar je meld punt melders ( groenlink-cpn /pvv/sp ) kunt melden? Vormen ook een gevaar voor de volksgezondheid! Gluren naar de buren…ook een hobby… 🙁 geef elkaar toch de ruimte mensen… en katten overlast kun je dat ergens melden? Mensen overlast? :'(

  3. Helemaal mee eens dat vernielingen niet bij oud en nieuw vieren hoort. >:(
    Maar het. Geklaag over vuurwerk word ik wel een beetje zat. Hebben deze klagers nooit vuurwerk afgestoken en daar gekke dingen mee gedaan vroeger? Bijv.in een drol gestopt en dan bij iemand voor de deur gelegd?:D dat was toch ook overlast maar wel lol gehad toch?
    En voor de beroepsklagers: kom achter de geraniums weg en ga wat leuks doen. Zwolle wil groot worden dus veranderd het ” overlast” gebeuren ook mee.

  4. Nooit eens positief nieuws! , ga je schamen media

    Zelfs mijn oma, die normaal helemaal niks met vuurwerk heeft, nam de term ‘Stalinistische praktijken’ in de mond na de opvallend hoge nadruk op het negatieve nieuws omtrent vuurwerk. Ook ik krijg soms het idee dat we stiekem een minister van propaganda hebben om de maatschappelijke discussies via de media aan te sturen.

    Tevens heb ik ook nieuwe voorstel voor een nieuw meldpunt. Dit jaar hadden we ons vuurwerk zo neergezet op een hoek dat zowel auto’s en vooral fietsers alle ruimte hadden om veilig te kunnen passeren.
    Gek genoeg ontstond er alsnog tot twee maal toe een gevaarlijke situatie. Simpelweg omdat fietsers zo nodig alsnog de bocht af moesten snijden en daarbij vlak langs het schietende(!)vuurwerk raasden. ?én fietser kwam zelfs zo dichtbij dat diegene bijna in het gezicht werd geraakt. Het ging hierbij om voornamelijk 500grams sierpotten, die zie je echt niet zomaar over het hoofd. Slechts één fietser hield zich even in en wachtte tot het vuurwerk klaar was, overigens was dat ook de enige die vriendelijk glimlachte en ons een gelukkig nieuwjaar wenste….

    Ik pleit voor een meldpunt voor ‘verkeersdeelnemers die overduidelijk niet actief participeren en zich al die niet bewust geen rekening houden met de situatie rondom zich’. Als zulke mensen op de fiets al een gevaar zijn, hoe zullen ze dan wel niet zijn in de auto?

    Gelukkig liep het dit jaar weer eens goed af, want uiteraard was het de schuld van ons en het vuurwerk geweest als één van de fietsers gewond was geraakt.

  5. Nee, verbieden heeft geen zin en het hoort bij onze traditie. Wel is betere handhaving op overtredingen en het afsteken van illegaal vuurwerk nodig. Dit is al verboden maar dit wordt toch gedaan. Waarom zouden de personen die zich wel aan de wet houden gestraft moeten worden als er een algeheel verbod zou komen. Het normale vuurwerk en binnen de afgesproken tijd zorgt immers niet voor overlast.

  6. Laat ze lekker klagen mensen, dat verbod komt er toch niet.
    Alleen Groen Links en D’66 zijn voor een verbod.

    1. De PVV wil geen verbod omdat er dan, na de Zwarte Piet discussie nog een traditie is de om zeep geholpen wordt.
    2. De VDD wil geen verbod omdat veel middenstanders dan financieel geraakt worden
    3. De PvdA en SP wil geen verbod omdat de meerderheid van de vuurwerkkopers gemiddeld of laag geschoold zijn en dat is nu net de doelgroep van deze partijen.
    We kunnen dus de komende jaren nog gewoon van 18.00-02.00 ons pijltje afsteken.:D

  7. Nieuwsuur

    NPO 2, 22:00 uur

    – Iedere jaarwisseling komen honderden Nederlanders op de spoedeisende hulp terecht als gevolg van vuurwerk. Is het tijd voor een vuurwerkverbod?

  8. Dat algehele verbod gaat er denk ik ook niet komen, de politiek is er te verdeeld over. En dat is denk ik een goede afspiegeling van hoe Nederlanders erover denken; verdeeld. Ook wel begrijpelijk.

    Het kan supermooi zijn, zonder enige ervaring van overlast. En het kan -de andere reakties zoal lezende-, ook een nare tijd zijn. Ik vind wel dat degenen die ’t mooi vinden, mogen (en moeten) meedenken met degenen die ’t minder mooi vinden. Om van beperking van de serieuze overlast nog maar niet te spreken! Dan zou het misschien nog wel mooier worden…
    (Maybe I am a Dreamer)

  9. @ Dick
    Dat gaat vaak om illegaal vuurwerk, dat los je niet op met een vuurwerkverbod. Illegaal vuurwerk blijft gewoon op de ‘markt’ verkrijgbaar. Waar vraag is, is aanbod.

  10. @Mike en @dick,
    illegaal vuurwerk is vind ik ook een mega groot onderdeel van de overlast. Ik las hier op weblog Zwolle dat je in Duitsland en Belgie vuurwerk kunt halen wat hier illegaal is. MAAR las ook dat je in Polen en Tsjechie vuurwerk kunt halen wat zelfs in Duitsland en Belgie illegaal is. Ik weet niet of dat allemaal echt waar is, maar stel dat ’t waar is. Dan zie ik een rol voor Europa. Vanuit Brussel komen toch immers al voorschriften over de hoogte van de stoepranden en zulke dingen.
    Mischien een goed idee dat de EU zich gaat bemoeien met vuurwerk?
    Eigenlijk vraag ik me af waarom ze daar ver van weg blijven. Misschien ook wel omdat de Nederlandse verdeeldheid heel makkelijk op Europa is te projecteren.

  11. @hanshanzeland , er gaan veel Nederlanders op vakantie naar Oostenrijk in de zomer en daar kun je ook het hele jaar (zwaar)vuurwerk kopen zoals stijkers en lawinepijlen!!

  12. @Bokkie60, ik denk dat Oostenrijk ook EU lid is. Als Europa net als de hoogte van stoepranden, ook vuurwerk gaat reguleren, geldt dat ook voor Oostenrijk lijkt mij.
    Praat me hopelijk bij als ik me vergis!

  13. Bericht door Japser, op 2 januari 2015 17:56
    @Zuidski de beperking van afschiettijden heeft dus blijkbaar geholpen

    Als het daaraan ligt is dat inderdaad mooi meegenomen! Al had ik het idee zo rondfietsend op oudjaarsmiddag dat bijna niemand zich er aan de gewijzigde tijden hield. Is ook belachelijk (maar dat is mijn mening voordat je een epistel aan mij gericht typt 😉 )

    Zolang het carbid schieten ook gewoon mogelijk blijft vind ik alles best.

  14. Ik denk dat ’t wel zal tegenvallen,
    in hoeverre vanuit Brussel ‘vuurwerk’ regulering
    komt. Als je je in Europese regularielij verdiept kom je heel
    vreemde dingen tegen. Dingen die over niets gaan.
    Zoals bijvoorbeeld over de vloeren van snackbars.
    JA echt de EU heeft daar wat over te melden!
    Over vuurwerk niets 🙂
    Ook maar min of meer gelukkig.

  15. Veel mensen willen vuurwerktraditie behouden

    UTRECHT –
    De roep om de vuurwerktraditie in stand te houden wordt steeds luider. Dat stelt directeur Ineke Strouken van het Nederlands Centrum voor Volkscultuur en Immaterieel Erfgoed in Utrecht.

    De laatste dagen stromen bij het centrum honderden mails per dag binnen waarin mensen vragen om de vuurwerktraditie te behouden. ⤸Als er in de media over vuurwerk wordt gesproken, zie je daar mensen op reageren door enquêteformulieren van ons in te vullen waarin we mensen vragen wat ze zoal op de nationale inventarisatielijst immaterieel erfgoed willen hebben. Dat is opvallend, want normaal komt er niet één verzoek over het behoud van die traditie binnen⤝, aldus Strouken.

  16. Puntje is denk ik dat Europa het ilegale vuurwerk heel goed naar het verleden zou kunnen schieten. Of voor een heel groot deel.
    Zou ’t net zoiets zijn als met de Grieken?
    De Polen enzo hun gangetje maar laten gaan?

  17. @ Hans H. 17:48. Eens met

    Mischien een goed idee dat de EU zich gaat bemoeien met vuurwerk?
    Eigenlijk vraag ik me af waarom ze daar ver van weg blijven. Misschien ook wel omdat de Nederlandse verdeeldheid heel makkelijk op Europa is te projecteren.

  18. Of je het nou wel of niet eens was met de nieuwe tijd, als je als ouder toestaat dat je kinderen voor zessen vuurwerk afsteken, ben je minder geschikt als opvoeder. Je behoort je kinderen te leren zich aan de regels te houden.

  19. Niet meer van deze tijd dat vuurwerk.
    Ooit eens cijfers bekeken van de slachtoffers die ogen en gezicht kwijt zijn geraakt? Om van ernstige vervuiling maar niet te spreken.
    We leven in vrede maar we verknallen het gewoon.

  20. Net weer een melding gedaan. Buurtgenoot meent nog elke dag zijn overgebleven voorraad bommen vanaf het balkon te moeten gooien in een buurt met veel honden. ( Diezerpoort) De politie zegt niet preventief te willen komen, pas op het moment dat de gek weer begint te gooien. Sneu…heel erg sneu…

  21. De politie hoef je niet op te rekenen, die komen alleen nog wanneer er gewonden of doden vallen.
    O.a. de oorzaak waarom steeds meer mensen het zelf wel ‘ even gaan oplossen’ .

  22. Ik las van Jasper en door Mike70 geciteerd:
    “Je behoort je kinderen te leren zich aan de regels te houden”

    Ben ik ’t niet mee eens. Ik vind dat een erg zware term ook “je behoort je kinderen te leren …”. Daar mag van mij best wat achteraan komen maar “zich aan de regels houden” is voor dummies.

    Als je voor een stoplicht staat op je fietsje, in de veerallee bijvoorbeeld,
    met in geen velden of wegen een auto te bekennen, wat betekenen ‘regels’ dan?

    Beter is denk ik zelf nadenken over regels en gedrag en hoe ’t mooi samenleven is in Zwolle, of waar dan ook ter wereld. Als je meer wilt weten over het nut en onnut van ‘regels’, verdiep je in filosofie.
    Regels over vuuwerk zijn al heel diffuus.

    Kunnen we dat “je behoort je ” , enzovoort, schrappen, hopelijk?

  23. Ik struikel ook nog over
    “Of je het nou wel of niet eens was met de nieuwe tijd, als je als ouder toestaat dat je kinderen voor zessen vuurwerk afsteken, ben je minder geschikt als opvoeder”

    Uch, (kuchh) Echt?

  24. Heerlijk deze berichten ik ga lekker nog weer wat grondbloemetjes en knetterlintjes afsteken wachtend op de politie en dan heerlijk vertellen dat ik dat het hele jaar mag doen 😀

  25. @Hanshanzeland Kleine kinderen moet je de regels leren én vooral uitleggen waarom. Ook wachten voor een rood stoplicht in een lege straat. Kleine kinderen kunnen het verkeer namelijk niet overzien. Als de straat voor hen leeg lijkt, kan er toch iets aankomen. Pubers heb je als ouder niet veel meer te vertellen. In de tienerleeftijd moet je maar hopen dat er iets is blijven hangen van wat je ze hebt geleerd. En dan minder de regels dan de uitleg.

  26. Dus dame, hoe goed je ook je best doet als ouder en hun soms iets ‘stiekum’ doen ben je zoals Jasper zegt minder geschikt als ouder?

  27. Japser zegt dat wanneer ouders het toestaan, dat ze dan minder geschikt zijn. Ik lees niet dat hij ouders veroordeelt wanneer kinderen het stiekem doen. Maar laat hij daar zelf maar uitsluitsel over geven.
    Je kunt kinderen 100x iets verbieden, maar hebt nooit de garantie dat ze het daarom niet doen. Er zijn daarentegen ook ouders die uit onverschilligheid of wat dan ook, hun hoofd wegdraaien wanneer hun kind lang voor oudjaar illegaal vuurwerk koopt. Dat is de verkeerde tolerantie, vind ik.

  28. Oh, gelukkig brengt Dame wat relativering aan.
    in de vorm van ‘als jasper zegt dat als ouders het toestaan, dat ze dan minder geschikt zijn.’

    Dame en Jasper, ik val heel hard over de zinsnede ‘minder geschikt’!

  29. De politie wilt niet komen. Vind je het gek? Die weten ook dat ze voor niks komen want een overtreding moet je op heterdaad betrappen.

    @dick, elk jaar komen ook honderden mensen op de spoedeisende hulp omdat ze tijdens het sporten geblesseerd, gewond raken of zelfs een hartaanval krijgen. Sport ook maar afschaffen?
    Die knakker bij nieuwsuur kwam niet verder dan euh… euh… euhhhh… Lachwekkend hoe hij z’n betoog probeerde te houden.

    Als die simpele niet te handhaven regeltjes helpen niet om het probleem van illegaal vuurwerk te voorkomen. Ipv die paar agenten door de wijken te laten rijden laat ze steekproeven nemen op de toegangswegen en social media in de gaten houden. Bij een bericht op Twitter oid gewoon verkassen naar een volgende locatie.

  30. @hanshanzeland Ik voel me niet erg aangesproken, omdat ik Jasper citeerde en het niet mijn eigen woorden zijn. ‘Minder geschikt’, is mij te normatief en stellig. Wanneer ben je geschikt om kinderen te krijgen? Jasper is volgens zijn eigen normen zeer geschikt, maar hij wil ze niet…;D Nee, hans, die kreet zal ik niet snel gebruiken.
    Wel heb ik een negatief oordeel over ouders die alles toestaan, of het nu om illegaal vuurwerk, pestgedrag, diefstallen etc gaat. Je moet als ouders toch wel weten waar je kind mee bezig is en het corrigeren wanneer het over de schreef gaat. Noemen ze ook weleens ouderliefde.

  31. Schijnt iedereen met een idee tegenwoordig Jasper te citeren?

    ’t zou ook leuk zijn als Jasper zelf het ‘minder geschikt’ idee een beetje zou relativeren.

  32. idd Hans, maar kennelijk is Dame zeer begaan met Jasper, dit is al de zoveelste keer dat zij de aardappels uit het vuur haalt voor hem.

  33. Ja grappig wel idd. Dame schreef “Ik voel me niet erg aangesproken, omdat ik Jasper citeerde en het niet mijn eigen woorden zijn”.

    Zijn Dame en Jasper een setje wellicht? Of van dezelfde ideologie?

    Ik vind mooie dingen al gauw mooi 😉

  34. Gaan we op die toer? Ik reageer 19.43 uur met mijn opvatting, waarop Derk me vraagt wat ik van Jaspers mening vind. En daar antwoord ik op. Niets meer, niets minder.
    Japser lijkt mij niet iemand die mij nodig heeft om zijn kolen uit het vuur te halen, Derk. Het valt wel op dat jij nogal gefixeerd bent op hem. Ik zal je vragen voortaan laten voor wat ze waard zijn, Derk.

  35. Goh Hanshanzeland, je begon hier op het log met een missie (Wharfinger) en daarna steeds met verrassende bijdrage in een poëtische vorm gegoten. Ik merk dat je nu al helemaal “ingeburgerd” bent en de traditie binnen WLZ om mensen in hokjes te plaatsen en persoonlijk te worden, hebt overgenomen. Jammer.

  36. Gefeliciteerd Japser, je hebt een topic over vuurwerkoverlast weten te veranderen in een topic over goed/slecht ouderschap waarbij jij uitstekend weet hoe het moet zonder ervaringsdeskundige te zijn.
    Ik neem je serieus genoeg om je geen troll te nemen. Op een willekeurig forum zou ik je, zonder je te ‘kennen’, een regelrechte troll noemen.

    Maar je slaat de plank volledig mis op verschillende fronten.
    1) het topic en je verhaal kloppen niet met elkaar; er zijn zat volwassenen die lopen te schieten buiten de toegestane momenten
    2) het offtopicgedeelte over ouders/kinderen is dramatisch kort door de bocht. Ik snap wat je bedoelt maar het is heel wat genuanceerder dan jij het in een paar woorden stelt. Zoveel is mij wel duidelijk geworden de laatste 10 jaren.

    Of je nou ouder bent of niet, ook jij zou moeten weten dat alleen de regels opvolgen ook niet zaligmakend is en soms zelfs voor problemen kan zorgen. Regels zijn er om de mens te dienen, niet omgekeerd!
    Wat betreft het vuurwerkverhaal ben ik het wel met je eens, daar niet van maar je kort-door-de-bocht-reactie “Je behoort je kinderen te leren zich aan de regels te houden.” maakt voor mij duidelijk dat je werkelijk geen idee hebt waar je het over hebt. De intentie is goed. Ik was voorheen net zo naïef als jij wat dat betreft.
    Naarmate kinderen ouder worden, wordt die stelling steeds minder van belang. Bij een doorsnee kleuter kan je die stelling denk ik goed toepassen maar bij een puber gaat die vlieger niet meer op. Het gaat niet om de regels maar (zoals Hanshanzestad ook al aangaf) om het besef en het gedrag.

    Je aangedragen zin/stelling is wat mij betreft een compleet verkeerde geweest in deze situatie.

  37. @WFvN Ik ben nog steeds van mening dat een land het beste draait als iedereen zich aan de door ons allen samengestelde regels houdt. En daar behoor je naar mijn mening als ouders zijnde, je kinderen ook mee op te voeden. Daarnaast kun je ze prima leren dat er manieren zijn om de regels te veranderen. Maar ze ronduit negeren en je kinderen leren dat ook te doen, dat hoort niet. Vind ik.

  38. @Japser
    Heel simpele situatie in Stadshagen. Gelijkwaardige kruising. Bus komt van links, jij van rechts. Wie heeft voorrang? Jawel, jij want je komt van rechts. Als automobilist kan je wel rustig doorrijden maar helaas, te weinig ruimte. Regels of niet, verstand gaat voor. Links gaat daar voor.

    Kinderen? Natuurlijk hoor je kinderen te leren de regels niet te overtreden. Maar geloof het of niet: soms is het nodig om bewust een kind bepaalde regels te laten overtreden. Daar willen wel eens mooie leermomentjes uit rollen. Leermomentjes die vaak beter werken dan ‘omdat paps of mams het zegt’.
    Wel ben ik van mening dat het kind of een ander (of bepaalde zaken) niet in gevaar mogen komen (wat betreft vuurwerk zitten wij denk ik wel heel erg op één lijn). Kinderen negeren (je laatste zin), vind ik ook uit den boze, iets wat ook ik wel veelvuldig meen te zien in het vuurwerkverhaal. Dat zal vast de voornaamste reden zijn geweest voor je tekst maar nogmaals: mij véél te kort door de bocht. Wat genuanceerder gesteld op de situatie was door mij heel wat beter ontvangen.

    Grotendeels ben ik het met je eens dat je je kinderen leert de regels op te volgen maar niet als een regelrechte autist voor de volle 100%. Verstand en fatsoen gaan voor!

  39. Als ik ook een duit in het zakje mag doen:
    1. Ik denk dat het nog al wat uitmaakt voor een conclusie of je het hebt over toestaan of niet verbieden. Zit gradueel verschil tussen.
    2. De verbinding tussen het omgaan met regels en de conclusie slechte opvoeder is een merkwaardige.
    Het leven zit vol regels. Toch worden er per jaar miljoenen binnengehaald via boetes en vervullen gevangenissen een belangrijke taak. Er is dus echt wel meer aan de hand.
    3. Kinderen zijn geen robots waar je regels instopt. Ouders maken afwegingen, denk ik. Als verbieden gedoe thuis oplevert vanwege karakterologische aspecten dan ben je sneller geneigd iets door de vingers te zien.
    Wat mij betreft is de conclusie van Japser dus te absoluut.

  40. Hoe kan iemand oordelen over gedrag van kinderen als hij constant zegt ik wil geen kinderen. Geen praktijk ervaring dus maar wel blaaten. Beste stuurlui staan aan wal, opmerkingen van J zijn puur om iemand persoonlijk te raken hij noemt het sarcasme, ik noem hem een narcist.

    @Dame het was niet op de persoon bedoeld enkel lezen en zien 😉

  41. @Derk hoe sta jij tegenover de smaak van poep? Of kun je daar niks over zeggen zonder het te proeven? Of uit een vliegtuig springen zonder parachute? Vrijwel alle zaken kun je je prima een mening een mening over vormen ondanks dat je het niet direct zelf probeert. Alsof iemand zonder kinderen helemaal geen ervaring met kinderen heeft. Doe niet zo raar.

    @John het ging mij er in deze gewoon om dat er regels en wetten zijn en dat het onderdeel van de opvoeding is om je kinderen te leren je daar aan te houden. Dat er boetes en gevangenissen zijn betekend dat niet iedereen dat doet, verder niks. Ja ik praat absoluut, ik vind namelijk dat iedereen zich aan de regels en wetten moet houden. En dat als je het er niet mee eens bent, dat je ze op de correcte manier moet proberen te veranderen. En niet simpelweg je er niet aan houden. Het hoort bij het opgroeien om de grenzen er van op te zoeken, maar het actief toestaan ze te overtreden, hoort niet bij het opvoeden. Oftewel, terug naar de oorspronkelijke opmerking. Als jij weet als ouder, dat je kind illegaal vuurwerk heeft en/of vuurwerk af laat steken op een tijdstip dat dat niet mag, en dat goedkeurt. Ben je in mijn ogen minder geschikt als opvoeder. Het is niet aan de opvoeder om te bepalen welke wetten wel en welke niet op te volgen. Een kind kan (stiekem) dat wel doen, daarvoor zijn het kinderen.

  42. Japser, dank voor je reactie. Inderdaad moet iedereen zich aan de regels houden. En je hebt gelijk wanneer je stelt dat ouders er voor moeten zorgen dat hun kinderen zich aan regels houden. Maar dan de conclusie, ouders zijn dan slechte opvoeders. Alsof er niet meer aspecten zijn.
    Slechte opvoeders lappen van alles aan hun laars, inclusief regels. Je hoeft met anderen geen rekening te houden.
    Maar geldt de redenering ook andersom. Als je kinderen niet leert zich aan regels te houden, ben je dan een slechte opvoeder?
    Ik vind dat te absoluut, alsof er geen nuances zijn.
    Ze gaan op dat punt wel de fout in.

  43. Haha minder geschikt als opvoeder? Japser heeft geen kinderen dat is wel duidelijk dus hoe kan hij daar over oordelen?
    Je kan je alleen voorstellen hoe het is en hoe jij het zou doen, maar dat is nog geen realiteit.
    vuurwerk afsteken met je kind als het nog niet mag is een keuze die je als ouder maakt. Als jij je kind volgens alle wetjes en regeltjes in toom houdt leert het nooit te ervaren hoe het is om een risico te nemen of op je bek te gaan en daar van te leren.
    Niks mis mee om soms eens met je zoon of dochter eens het boefje uit te hangen.
    Beter onder een toeziend oog van een ouder dan stiekem ergens met vriendjes met een zwaar explosief op een schoolplein.

  44. @Japser
    Je schrijft het bericht voor Derk maar ik haak er toch even op in:
    [qoute]
    @Derk hoe sta jij tegenover de smaak van poep? Of kun je daar niks over zeggen zonder het te proeven? Of uit een vliegtuig springen zonder parachute? Vrijwel alle zaken kun je je prima een mening een mening over vormen ondanks dat je het niet direct zelf probeert. [/quote]
    Heb jij een mening over hoe poep smaakt? Ik kan me er persoonlijk geen voorstelling bij maken. Bij de gedachte alleen al word ik onpasselijk. Maar jij hebt er dus een mening over.

    Een mening ontstaat op basis van eigen ervaring en kennis binnen de context van eigen sociale omgeving en karakter en is een gevolg van cognitief denken, waardoor het altijd gevormd is door individuele standpunten die beïnvloed zijn door wat er binnen de samenleving geldig is.

    Ik ben benieuwd naar jouw ervaring en kennis binnen de context welke de basis moeten zijn voor jouw mening over de smaak van poep.

    Maar het woord mening zegt nog meer. Een mening is subjectief. Jij schrijft je teksten niet als mening maar als absolute waarheid:

    Bericht door Japser, op 3 januari 2015 9:42
    Of je het nou wel of niet eens was met de nieuwe tijd, als je als ouder toestaat dat je kinderen voor zessen vuurwerk afsteken, ben je minder geschikt als opvoeder. Je behoort je kinderen te leren zich aan de regels te houden.

    Nee, jij VINDT dat.

    In een later bericht schrijf je het toch heel anders:
    Ben je in mijn ogen minder geschikt als opvoeder.[/qoute]
    Wat mij betreft een wezenlijk verschil.

  45. Interessante discussie over ehtiek, zo lezende. Eenieder doet een duitje in het spreekwoordelijke zakje en dat vind ik echt mooi. Hier nog een paar van mij:

    Hoe kan iemand oordelen over gedrag (van kinderen), zonder zelf in de situatie van ‘kinder-gedrag-bestuurder’ te verkeren? Dat kan idd wel lijkt me. De smaak van poep als vergelijking erbij te halen vind ik smakeloos, en ook niet een echt treffende vergelijking.

    Over het absolutisme van ‘regels’. Dat wordt overschat denk ik.
    Een rood stoplicht op een lege weg lijkt me duidelijk. Dan heb ik ’t niet over kinderen die de weg nog niet kunnen overzien. Zodra je de weg kunt overzien mag je ’t spreekwoordelijke nodeloze rode stoplicht negeren lijkt mij.

    Vraag me ook wel af waar die ethiek bij mij vandaan komt, ben ik gewoon een boefje? Of hecht ik meer aan eigen inzicht en verantwoordelijkheid dan aan ‘regels’ wellicht?

    En als je de ‘regels’ relativeert als normatief kader, waarop baseer je
    dan je inzicht? Nouja, iedereen is precies geschikt voor z’n eigen ambitie misschien, en groeit door ambitie en inzicht te delen denk ik wel.

  46. Hans, dat eigen inzicht en verantwoordelijkheid hanteren ook de automobilisten die te hard langs wegafzettingen scheuren. Die wegafzettingen zijn er immers alleen maar om de automobilist te pesten? Er is immers geen wegwerker te zien? Totdat ze een wegwerker aanrijden. Tja, moest die wegwerker daar maar niet lopen.

    Ik bedoel hier mee, de regels zijn niet voor niets bedacht. Dus houd je er aan, want je kunt nooit weten of je alles goed overzien hebt.
    En als je vind dat een regel echt onzinnig is, maak je er dan sterk voor om die aan te passen of te schrappen. Bijvoorbeeld dat stoplicht bij die lege weg waar je het over hebt. Meld het bij de gemeente. Want dat hoort niet op rood te staan.

  47. Bernhard heeft wel een puntje misschien. Velen gaan naar eigen inzicht met de ‘regels’ om, de regels zijn immers niet voor niets bedacht. Wellicht ook bedacht als ‘schuilplaats’?

    Op een ander onderwerp lezende “De Gemeente Zwolle, woningstichtingen, Leger des Heils, schuldhulpverlening en zelfs wethouders blijven zich achter regels en verkeerde adviezen verschuilen ”

    Stel je het begrip ‘regels’ misschien een beetje te simplistisch voor?
    Zelfs wethouders waarderen soms regels om de raarste redenen 🙂
    Dat zou ’t idee ingewikkelder maken trouwens :):)

  48. @johnvanboven de nuance zit in dat ik zeg minder goede ipv slechte.

    @wfvn ik heb vele malen duidelijk gemaakt dat dit mijn mening is , ik ga nietbij elke zin een disclaimer zetten.

    @hanshanzeland ik sta stil voor een rood stoplicht ook al.komt er niks aan. Zoveel haast heb ik niet. Je zult net die ene fietser zonder licht over het hoofd zien.

  49. De eerste keer dat je zo’n uitspraak doet, kan het geen kwaad om het wel even erbij te vermelden. Bij je eerste uitspraak doe je het niet, verderop wel. Niet erg logisch dus wat je nu vertelt.

  50. Groen links swamt.

    Zwolle – De politie heeft tussen 22 december 2014 en 3 januari 2015 87 meldingen over vuurwerkoverlast in Zwolle binnengekregen, zo meldt de gemeente Zwolle.
    Dat is aanzienlijk minder dan de ruim duizend die de fractie van GroenLinks rond die periode verzamelde in de provinciehoofdstad. Die partij stelt sinds enkele jaren een eigen meldpunt open waar mensen rond de jaarwisseling overlast van vuurwerk kunnen neerleggen.

    Het aantal meldingen bij de politie is deze periode met 45 procent gedaald in vergelijking met een jaar eerder, zo meldt de gemeente nu. Ook dat staat in schril contrast met de cijfers van GroenLinks. Die zag juist een stijging van vijftien tot twintig procent van het aantal klachten. De gemeente vindt het gezien de grote verschillen lastig om een conclusie te trekken of om de cijfers te duiden, zo laat het in een notitie aan de gemeenteraad weten.

    De gemeente meldt de politiecijfers op verzoek van GroenLinks. Die partij pleitte er samen met de ChristenUnie eind vorig jaar voor om een debat te voeren over het afsteken van vuurwerk.

Reacties zijn gesloten.