Moderne Devotie actief in heel Nederland

Zwolle – De actuele Moderne Devotie roept maar liefst 132 plaatsen op in Nederland om meer te gaan doen met de Moderne Devotie, op wat voor manier dan ook.

Noord Nederland wordt maandag 5 januari aangeschreven, Midden Nederland dinsdag 6 januari en Zuid Nederland wordt woensdag 8 januari aangeschreven. Later deze week volgen dan de provincies en de fracties in de Eerste – en Tweede Kamer. De aanwezigheid van de Moderne Devotie verschilt per plaats. Zo heeft Amsterdam, maar ook Utrecht, zeker twaalf broeder- en zusterhuizen en kloosters gekend van de Moderne Devotie. Nijkerk kent daartegenover maar een zusterhuis.

 

Inleiding:

 

De beweging van de Moderne Devotie is een hervormingsbeweging uit de late Middeleeuwen. Zij streefde grote veranderingen na binnen de toen veelal corrupte en op macht gerichte Katholieke Kerk.

De Moderne Devotie richtte zich op een innerlijke vernieuwing en op verandering van de samenleving. Moderne Devoten hadden daarvoor drie instituties/vormen in het leven geroepen :

  1. De verbanden van de broeders en zusters van het gemene leven
  2. De verschillende kapittels van lekenzustergemeenschappen van de 

Derde Orde van Sint Franciscus

  1. De Moderne Devotie kloosters onder de reguliere kanunnikencongregaties

van Windesheim, Sion en Neuss

 

Zowel de broeders en zusters van het gemene leven als de tertiarissen(B) hielden zich aan strakke gemeenschapsregels, ook al droegen ze geen habijt en hadden ze geen gelofte afgelegd. Daarnaast hebben de Moderne Devoten nog een klooster gesticht, Sibculo, onder de vlag van de Cistercienzers. Hieruit is de Collegatie van Sibculo ontstaan. Een samenwerkingsverband van ongeveer twintig hervormingsgezinde kloosters binnen de orde van de Cistercienzers. Ook waren er lekenzusters die kozen voor de regel van Augustinus(conversinnen van Sint Augustinus)

 

De Moderne Devotie heeft tweehonderd jaar als beweging een geweldige invloed gehad op het totale leven binnen de Nederlanden, zowel binnen als buiten de stad. Daarnaast heeft ze diverse kloosterordes direct(Kruisheren en Augustijner Koorheren) beinvloed en andere ordes indirect beinvloed(alle andere ordes).

De invloed van de Moderne Devotie raakte alle sectoren van de toenmalige samenleving.

In alles stond een hecht gemeenschapsleven en vernieuwde innigheid bij de Moderne Devoten centraal. 

 

Heden

 

De actuele Moderne Devotie(Postmoderne Devotie) stelt opnieuw het gemeenschapsdenken centraal. Ze is formeel begonnen op 16 november 2011 toen de burgemeesters van Deventer en Zwolle een intentieverklaring Moderne Devotie tekenden. Deze actuele beweging richt zich op alle sectoren van de samenleving met als doel te verbinden, daar waar mogelijk. Zo is de Moderne Devotie al geintegreerd in het Sociale Domein, in Toerisme en Cultuur, in Bestuur, in Economie, Kunst, Onderwijs en Geestelijk Leven(zie bijlage actuele voorbeelden Moderne Devotie)

 

Toekomst 

 

De beweging van de Moderne Devotie verspreid zich geleidelijk over Nederland. Tweede Kamer Fracties laten zich informeren, groepen mensen buigen zich in het hele land over deze beweging. Wandelroutes en fietsroutes rond de Moderne Devotie worden uitgezet om mensen meer bewust te maken van hun eigen identiteit, maar ook van hun lokale en regionale identiteit.

Bekende historici zoals Hermen Pleij en Frits van Oostrom roepen Nederland op om meer met de Moderne Devotie te doen.

Nu we in onze samenleving midden in een veranderingsproces zitten blijkt de Moderne Devotie een beweging die op ons voor loopt, ons kan helpen door de spiegelen, en ons mogelijkheden kan laten zien vanuit het oogpunt van de gemeenschap. 

Gerelateerde Berichten

(Automatisch gegenereerd)

2 gedachten over “Moderne Devotie actief in heel Nederland”

  1. Slechts 1 vraag aan de moderne devotie;
    mag iedereen meedoen?
    En slechts 1 verwijt; dit nieuwsbericht is wel een soort van geschiedenis, maar nodigt niet uit, en maakt niet duidelijk dat iedereen mag meedoen. Leest als ‘religieus onderonsje’.

  2. Het klooster in Sibculo, gesticht door mensen van de Moderne Devotie, is enkele jaren later aangesloten bij de Cisterciënzerorde en heeft grote vernieuwende invloed gehad binnen deze orde, ook in Citeaux en in Duitsland. O.a. Haina. Museum Zichtbaar Verleden in sibculo heeft hier materiaal over

Reacties zijn gesloten.