3,2 miljoen tegeltjes wijsheid gevraagd

Zwolle – De verbouwing van het station van Zwolle is nog in volle gang. De nieuwe perronkappen zijn geplaatst en de tunnel met winkelruimte begint ook zijn vorm te krijgen. ProRail komt nu met een actie om de tunnel te personaliseren.

Vijf noeste tegelzetters zijn aan een monsterklus bezig in de nieuwe reizigerstunnel van station Zwolle. 3,2 miljoen tegeltjes worden er aangebracht volgens een patroon op basis van een ingenieuze wiskundige formule. Tegeltjeswijsheid zeg maar. Maar er zijn nog veel meer tegeltjeswijsheden. ProRail wil vanaf nu elke week eentje delen via haar website. Stuur daarom jouw tegeltjeswijsheden in over het leven, de liefde of… het spoor natuurlijk. Van de beste vijf inzendingen maken we echte tegels, als cadeau voor de inzenders zelf én voor de tegelzetters. Deel jouw tegeltjeswijsheid via Twitter aan @ProRail of met de hashtag #tunneltegel. Je kunt ze insturen via een privéberichtje op Facebook of mailen naar socialmedia@prorail.nl.

Reizigerstunnel
Momenteel wordt hard gewerkt in de tunnel. Er worden roltrappen en liften ingebouwd voor de acht perronopgangen, de plafonds worden afgewerkt en alle installaties worden aangebracht. En op een groot deel van het tunneloppervlak komen mozaïektegels. 3,2 miljoen om precies te zijn. Ze zijn aangebracht op circa 133.000 matjes. De tegels hebben ongeveer 160 kilometer aan voegwerk nodig. Het werk kan niet doorgaan als het vriest, omdat de tegellijm dan niet goed opdroogt. De tegelzetters zijn eind vorig jaar begonnen en hebben tot april de tijd. Daarna gaan ze namelijk verder met het betegelen van de vloer. De nieuwe reizigerstunnel gaat medio dit jaar open.

Tegelcode
En terwijl de vijf tegelzetters hier hard aan werken, moeten ze behoorlijk opletten. De architecten hebben bij het ontwerp van de tunnel namelijk een grand canyon als voorbeeld genomen. Reizigers slijpen als het ware de tunnel uit, die daarom ronde hoeken heeft. Het lijnenspel van de tegels symboliseert de aardlagen. Maar ze zijn ogenschijnlijk willekeurig. Een wiskundige formule op basis van priemgetallen ligt aan het patroon ten grondslag. Zo krijgt de tunnel een extra ruimtelijk effect, terwijl deze met de daglichtvides en een breedte van 17 meter al zeer ruimtelijk is.

Patroon
Aangezien er een complex patroon in de tunnel zit, hebben de tegelzetters een metershoge staal gemaakt op een houten plaat die ze nu wand voor wand kopieren. Het is een hele puzzel en op elke pallet staan nummers om ze te helpen. De nummers corresponderen weer met de verschillende lagen.

Gerelateerde Berichten

(Automatisch gegenereerd)

6 gedachten over “3,2 miljoen tegeltjes wijsheid gevraagd”

Reacties zijn gesloten.