Pas op voor Zwols oplichtersduo

Zwolle – De politie in Zwolle waarschuwt de inwoners voor een oplichtersduo dat zowel samen als apart bij woningen aanbelt en om geld vraagt. Het gaat om een 31-jarige vrouw en een 29-jarige man uit Zwolle. Het betreft bekenden van de politie.

politie_logo_4.jpg 

De afgelopen weken zijn er tientallen meldingen uit de wijken Holtenbroek en Dieze binnengekomen dat het stel ’s avonds of ’s nachts aanbelt bij mensen en met een zielig verhaal geld probeert los te krijgen. De man en vrouw doen dat samen, maar ook apart. Er wordt bijvoorbeeld gezegd dat een familielid in het ziekenhuis ligt en dat ze geld nodig hebben om er heen te kunnen gaan. De politie adviseert mensen om hier niet aan mee te werken. Gedupeerden kunnen zich bij de politie melden om aangifte te doen. Tot nu toe heeft een aantal mensen aangifte gedaan.

Gerelateerde Berichten

(Automatisch gegenereerd)

61 gedachten over “Pas op voor Zwols oplichtersduo”

  1. pff kunnen die lui niet werken voor hun geld ofzo ipv mensen te naaien kansloos hoor zo aan je geld te komen hoeven hier niet voor huis te komen laat ze persoonlijk me hele huis zien ma niet op een nette manier en zou zowieso geen geld geven aan vreemden mensen..>:(

  2. Zijn ook bij mij aan de deur geweest toen ik aan het werk was,mn zoon deed de deur open en dat mokkel begon te jenken en vertelde dat haar man haar de bankpas afgepakt had en dat ze ??20 kon krijgen.
    Ze mag blij zijn,allebei trouwens,dat ik niet thuis was. Is toch van de gekke dat zulk tuig thuis aanbelt en vraagt om poen.

  3. Gewoon ter plekke de telefoon pakken en zeggen dat je haar wel zal helpen met aangifte te doen en daarom direct de politie erbij te halen ;D

  4. Gewoon vervelend als zulke mensen bij je aan de deur staan te bedelen. Dan kun je wel nee zeggen, maar vaak kom je er nog moeilijk vanaf ook! Straks gaat er eentje door je achterdeur als je die vergeten bent op slot te doen en gaan ze naar binnen om dingen weg te stelen! En ook nog ’s nachts uit bed bellen! >:(

  5. Zou dat die blonde vrouw zijn met die fiets, die junk? Ben in de zomer al 2x (station en melkmarkt) door haar aangesproken op straat, vroeg toen ook om geld.

  6. Het is erg moeilijk om onderscheid te maken vind ik tussen zo’n verhaal en een echt verhaal. Commentaar geven is makkelijk ‘moet je maar niet zo dom zijn’… Ik probeer wel te helpen als iemand in nood zit. Dan wordt je wel eens opgelicht. Een aantal jaren geleden 250 euro lichter gemaakt. Een echte noodsituatie tegenkomen en het slachtoffer afblaffen zou ik niet willen meemaken!

  7. Er werd gevraagd om aangifte te doen,dus ik bel de politie dat ze hier aan de deur waren geweest vlak voor oud en nieuw. Er was geen geld geven(gelukkig) door mijn zoon en toen ik vertelde wat ze eraan gingen doen terwijl ze weten wie het zijn ging ze er niet op in. Toen ik zei dat ik ze de volgende keer hier voor de deur wegsla vertelde ze me dat dit gesprek opgenomen werd en dat als ik dit deed ik vast zou zitten en hun losliepen. Zo werkt het dus.

  8. of zeg ik nu iets doms…..

    Nee, zeker niet. Maar de politie komt tegenwoordig alleen nog maar bij doden of gewonden en bij inbraken.

  9. Dus: aanbellen en als er open gedaan wordt is het bedelen… wat gebeurt er als er niet open gedaan wordt? En wat gebeurt er als je geen geld wil geven?

  10. Tja die twee blijven maar doorgaan of beter gezegd kunnen gewoon doorgaan. Zelf al tweemaal bij huis door dit soort lieden (dezelfde)aangesproken. SVP laat iedereen een oogje in het zeil houden bij hun wat oudere buurtgenoten!

  11. Goed dat de politie waarschuwt, en inderdaad, misschien bereikt de waarschuwing degenen die zo’n waarschuwing het best kunnen gebruiken wel niet.
    Maar echt iets wat strafbaar zou moeten zijn vind ik ’t niet.
    De mensen vragen om geld, vertellen er een verhaal bij, aan eenieder
    zelf te beoordelen. Ik krijg ook wel eens collectanten langs de deur.
    Soort van hetzelfde in menig opzicht.
    Alhoewel collectanten meestal niet ’s nachts aanbellen.

  12. Sluit ze dan gvdme eens op voor een langere periode als het al bekenden zijn. Opzouten met dit volk in vrijheid op straat! Vastzetten, zo land mogelijk. Nederlands strafrecht op de schop, direct. Levert ook nog eens werkgelegenheid op!

  13. Hanshanzeland als een collectant niets krijgt lopen ze verder en zijn geen bekenden van de polite, deze figuren reageren wel wat anders op weigering, zijn bekenden van de politie, en zeker niet vanwege goede doelen acties.

  14. Da’s een klein beetje een non-vraag Plantje lijkt mij.
    Meer geld kan iedereen wel gebruiken, en als je ’t
    door gewoon te vragen kunt krijgen, staat dat eenieder vrij.
    Of ’t nodig is, welja, als iemand meer geld wil zal ’t wel nodig zijn.
    De noodzaak tot ‘bedelen’ is denk ik (hopelijk) vervangen door voorzieningen. Met nadruk op hopelijk.

  15. Nee hanshanzeland, dat is geen non-vraag. Het is gewoon een vraag. Ik meen altijd dat we de zaken in Nederland zo geregeld hebben dat niemand hoeft te bedelen om te overleven. Vandaar mijn vraag.

    Als je in Nederland niet echt hoeft te bedelen vind ik het prima dat het strafbaar is.

  16. Vind ik ook Plantje. Ik hoop maar dat in Nederland niemand hoeft te bedelen om te overleven. ’t zal misschien wel voorkomen dat mensen alle andere mogelijkheden anders dan bedelen laten gaan en uiteindelijk daarbij terecht komen. Kan’t me haast niet voorstellen, er zijn immers zoveel andere mogelijkheden.

  17. Daaraan toevoegend, bedelen hoeft wat mij betreft niet strafbaar te zijn. Wat zou de reden daarvoor kunnen zijn? Kan ’t niet bedenken.

  18. Helaas was ik ook slachtoffer van ***, de 31e. Sukkel. Had mij en mijn vriendin allebei een tientje afgetroggeld, ik nam hem een uur of wat in huis, gaf drinken en sigaretten. Afranselen die handel!!! En bij de volgende melding foto’s!!

    Edit door de redactie

  19. *** volgens hem was dit zijn moeder , die heb ik een bericht gedaan, niks terug. Dit zou zijn zusje zijn, zei hij *** . Of dat waar is weet ik niet maar ik heb ze beiden bericht en van beiden geen reactie.

    Edit door de redactie

  20. Bedelen is inderdaad bloedirritant. En niet alleen voel je je schuldig, ze laten je je ook schuldig voelen!

    In Triër zat er eentje bij de deur van de dom. Nou, dan vraag ik me af of de kerk zo iemand niet opvangt.

  21. Hmm, plantje, dat vraag ik me ook wel af.
    Als een bedelaar bij de deur van de kerk zit, dan immers…

    Wel erg spijtig voor de mensen die de mensenkennis ontbreekt, las zelfs ‘nam ‘m een uurtje of wat in huis.’
    Tsja Miranda, een cursus ‘weerbaarheid’ doen misschien?
    Luitjes die je een tientje aftroggelen…,
    steviger in de schoenen staan!

  22. @Japser… Eindelijk eens iets wat je niet schijnt te weten! Lol!

    Overigens, de beste wensen voor dit jaar en daarna!

    Enne… … ik heb een nieuwe hobby gevonden… … : dezelfde als jij… … … WLZ!

  23. Ik ben een half jaar geleden ook al 20 Euro kwijtgeraakt aan een magere dame met een heel zielig verhaal, Haar moeder moest naar het ziekenhuis en ze had 18 Euro nodig voor een taxi, weiger zo’n huilende vrouw aan de deur nou eens he?
    Ze kuste damkbaar mn hand bij het weggaan en zou het geld dezelfde avond nog terugbrengen, nou, nee dus.
    Signalement: lengte 1.65 m, sluik blond haar, slecht gebit, beetje groezelig “gebruikers”koppie

  24. Als iemand bij zo’n kerk zit, dan kan je nog bepalen of je wat geeft of dat je doorloopt. Als iemand echt aan de deur komt en je face to face aanspreekt, vind ik dat erg intimiderend! Sommige mensen kunnen dan moeite hebben om nee te zeggen 🙁

  25. @hanshanzeland, niet iedereen staat sterk in z’n schoenen. Misschien inderdaad een weerbaarheidstraning nodig. Maar zulke mensen die aan de deur komen zijn erg brutaal en intimiderend! En zij maken misbruik van mensen die voor een ander klaar willen staan. Misschien naïef maar wel met een goed hart.

  26. Dat deed deze vrouw vier jaar geleden aan de bachlaan al, ging ze gewoon elk huis in de vijf flats langs.. ik heb dr altijd gezegd dat ze weg moest gasn uit onze straat

  27. Ook bij ons in dieze oost is aangebeld om half 12 ’s avonds, mijn vriend deed open, omdat blijkbaar iemand hem binnen had gelaten in het portiek.
    Het verhaal was dat hij een buurman is en geld te kort kwam voor het nog te bezorgen eten. Eerst een tientje en daarna wat we dan ook maar hadden. Helaas pindakaas… We herkennen onze buren ;).

  28. De man is inderdaad ook bij mij aan de deur geweest tussen kerst en oud en nieuw in de aa-landen. En inderdaad ook zeggen dat zijn moeder was overleden en dat hij naar het ziekenhuis moest maar geen benzine had. Toen ik daarop antwoorde wij houden geen geld in huis wij pinnen alleen maar kreeg ik te horen ik wil wel met je naar de pin automaat rijden. Toen ik dit hoorde wist ik al dat het niet klopte

  29. Ook in Assendorp heeft ze zojuist bij mij aangebeld. Ook zielig verhaal opgehangen. Vrouw met relatief kort, grijs haar, mensen die dit herkennen?

  30. Nee, jij hebt waarschijnlijk een echt hulp behoevende de deur gewezen… 😉

    Nee, geintje…dat moet haast wel om dezelfde gaan! Op het moment dat iemand bij je aanbelt met een zielig verhaal ga je je toch afvragen:”Hoe kom je bij mij terecht?!? Er zijn nog zoveel “stations” voordat je bij mijn deur staat?” En dat is ook precies hoe ik er in sta. Ik kan me niet voorstellen dat deze mensen geen hulp krijgen en moeten bedelen. Zijn er mensen die daar wel meer vanaf weten? Is het in Nederland zover gekomen dat mensen wel degelijk moeten bedelen om te overleven? Of steekt er achter bedelgedrag altijd een ander verhaal (drugs, psychische stoornis, enz.)?

  31. Gisteren 12 maart 2015 waren mijn zus en ik wezen eten bij van de valk,we gingen buiten nog even een sigaretje roken toen die jongen eraan kwam en vertelde dat hij zijn portomonee bij zijn vriendin had laten liggen en dat hij moest tanken.Hij had 3euro bij zich maar was niet genoeg om thuis te komen.Ik wilde hem 20euro in goed vertrouwen geven(ik dacht als je echt niemand meer kunt vertrouwen is het einde zoek.
    Hij noteerde mijn bankgegevens en ik kreeg zijn naam en telefoonnummer.
    op het briefje stond L.W.
    Ik zei ik bel je gelijk even op..en je raad het al..niemand nam op terwijl hij naast mij stond…Geen 20 euro dus ;)hij zei laat maar vraag het wel aan iemand anders haha

  32. Bekend verhaal @ Esthermax , het zelfde is mij vorige week overkomen in Assendorp. Ook met het verhaal dat hij geld nodig had voor benzine. En zijn vriendin aan het werk was in Apeldoorn. Bij mij ging het maar om een paar euro. Trap er niet in mensen.

  33. Vriens van mij geloofde het verhaal.. Mocht zijn telefoon nummer en foto van zijn ID.. Hij had niet gelijk gebeld en het nummer was idd van een ander.
    ls ik je ooit nog mocht zien, dan zul je je ID, telefoon en centjes kwijtraken! En meer als het ook bij mij probeert ;D

  34. Idd blijft maar doorgaan. Ik heb aangifte gedaan.
    Gaarne mensen doe aangifte bij de politie, hij is verslaafd en ziek, hoe meer mensen aangifte doen hoe eerder van de straat

  35. Die gast is niet goed en blijft toch zonder hulp gewoon doorgaan. Zijn vader probeert alle problemen voor hem op te lossen en hij is ook al ene paar keer de verkeerde tegen gekomen, maar dat weerhoudt hem niet.
    Als ik de juiste voor mij heb tenminste…

  36. Afgelopen nacht op 12 september overnacht in een hotel in Zwolle. Zelfde man (***) die een verhaal ophing dat zijn bankpas kwijt was en of hij misschien 20 euro kon lenen. Van ons 10 euro gekregen, en van andere gasten in het hotel ook 10 dus in totaal 20. Kregen in ruil zijn rijbewijs, en zou later terugkomen. Was inmiddels al 2 uur s’nachts toen we besloten te gaan slapen. Werden nog gebeld door de receptie daarna, vonden het te laat om nog op te nemen. In de ochtend wist de receptie er niks van, besloot zijn naam op Facebook op te zoeken, zonder resultaat. Uit nieuwsgierigheid gaan googlen, waarop we direct gewezen werden op o.a. deze site.

    Wij wonen niet in de buurt van Zwolle, maar vind het slecht dat zelfs hotels niet ingelicht zijn als dit al meer dan een jaar actief is! Snel aangifte doen, hebben tenslotte ze rijbewijs wat 99% ze officiële is!

    🙁

  37. Vervelend dat je zo’n ervaring met Zwolle hebt.

    Vaag dat ie zomaar zijn rijbewijs afgeeft. Let maar op dat hij geen aangifte van diefstal doet!

  38. Ik vind het dapper dat ze aan durven bellen. Deze mensen moeten wel heel erg in nood zitten om dit te doen. Zolang ze geen misdaden plegen kun je ze ook niet oppakken. En als je deze mensen dan een tientje geeft heb je iets goeds gedaan voor een ander (slecht) mens. Is toch ook mooi?

Reacties zijn gesloten.