Wissel openstelling supermarkten op zondag

Zwolle – De supermarkten in Zwolle die het afgelopen jaar een vergunning hadden voor openstelling op zondag, moeten vanaf de komende maand dicht op zondag.

Alle zeven vestigingen van Jumbo in Zwolle zijn vanaf 1 februari een jaar lang gesloten op zondag. Het roulatiesysteem in Zwolle heeft dat zo bepaald. De volgende winkels zijn van 1 februari 2015 tot 1 februari 2016 op zondag open: de COOP aan de Vechtstraat, de Albert Heijn in winkelcentrum Stadshagen, de Aldi aan de Rijnlaan, de Aldi aan de Bisschop Willebrandlaan, de Lidl in winkelcentrum Zwolle-Zuid, de Lidl in winkelcentrum Holtenbroek en de Spar in de Wipstrik. De laatste wnkel was al op zondag open voordat het roulatiesysteem van start ging en heeft een vergunning voor onbepaalde tijd. Er is vorig jaar bepaald dat er geen verruiming van de openstelling plaatsvindt.

Zwolle besloot enkele jaren geleden een beperkt aantal vergunningen voor zondagsopenstelling te verlenen en dat per jaar te laten rouleren. Tot en met 2017 is per stadsdeel al vastgelegd welke supermarkten open mogen. De overige supermarkten kunnen alleen op een koopzondag de deuren openen. In 2017 volgt een evaluatie van de zondagsregeling.

Gerelateerde Berichten

(Automatisch gegenereerd)

90 gedachten over “Wissel openstelling supermarkten op zondag”

  1. We kunnen er kort over zijn…..dit is toch niet meer van deze tijd!!
    Maar, er is een eenvoudige oplossing, in Heino kun je elke zondag, zonder onbegrijpelijke schema’s bij AH je boodschappen doen. Gratis parkeren.
    Winkels moeten open kunnen als de winkeliers dat willen en zien zitten. PUNT! Regentesk gedrag!
    We leven in 2015!!!

  2. Tja, alle supermarkten zijn op de hoogte van dit roulatie-systeem, dus de mensen in Berkum en Westenholte hebben zogezegd pech. Toch is het vreemd dat niet alle supermarkten op zondag open mogen zijn. Of het wenselijk is vers 2, maar dit komt voor een stad nogal knullig over.

  3. De CU heeft dit als resultaat van verkiezingswinst en met coalitieonderhandelingen voor elkaar gekregen. Weet wat u gaat stemmen de volgende keer!

  4. Ik vind het ook heel jammer. En snap er geen ene snars van.
    “Het roulatiesysteem in Zwolle heeft dat zo bepaald”, ja yep,
    dat zal best.
    @Ronaldo, dank voor de tip! ’t komt mij wel heel goed uit om op zondag nog wat boodschappen te kunnen doen. Beter dan ’s avonds laat na werk nog eropuit moeten. AH Heino, prima 🙂
    Echt dank voor de tip!

  5. Volslagen belachelijk dat de lokale politiek zich hiermee bemoeit. En de CU is bewijst weer eens dat het een ruggengraatloze partij is. OF je bent tegen de zondagsopenstelling (vanuit de christelijke overtuiging is dat begrijpelijk) OF je staat het toe. Maar omwille van een te smeden coalitie een roulatiesysteem af te dwingen is te hypocriet voor woorden!

  6. Belachelijk geregeld .
    De Jumbo in de aalanden is een fijne winkel voor iedereen.
    Veel parkeerruimte enz enz maar daar word niet naar gekeken.
    Wat een aanfluiting voor Zwolle.

  7. Wel weer een winkel in HBX open 😀

    En Stadshagen is ook nog goed te doen als ik voor A-merken wil gaan.

    Voor de rest vind ik gewoon dat alle supermarkten zondags open moeten kunnen zijn. Personeel werkt graag op deze dagen omdat het 200% oplevert en als je vanuit geloofsoverwegingen niet wilt werken staat het in de COA vast dat je niet hoeft te werken op zondag.
    Kom niet met het verhaal dat er genoeg tijd is op andere dagen want als ik boodschappen wil doen op een zondag dan maak ik dat zelf wel uit en laat ik mij dat niet vertellen door een pastoor of dominee.

    Maargoed Zwolle blijft een geitenwollen christenstad waar men de scheiding tussen religie en overheid niet kan maken.

  8. De Aldi in de Aa-landen kan de bezoekers helemaal niet aan, wat dacht je daarvan?!? Het P-terrein staat nu al vol bij de Jumbo op zondag, en dat dat parkeerterreintje bij Daisy is veel te klein. Bestel ook alvast maar verkeersregelaars dan!

  9. Vanuit de Christelijke overtuiging is het maar een soort van ‘bijzaakje’, dat de winkels op zondag niet open zouden mogen. Dat zondagse is echt niet de kern en het moois van die religie. Ik zou zeker de CU niet als ‘ruggegraatloos’ willen betitelen.
    Maarja, dat zondagse, dat is oude ethiek, misplaatst inmiddels toch?
    Ik hoop dat iemand van de CU gaat reageren, om ’t echt uit te leggen.

  10. Die roelatie moet nu uitgezongen worden omdat het anders minder winstgevend voor de supermarkten die nog niet aan de beurt zijn geweest. Ik denk dat ze in twee jaar met concurrentie veel meer verdienen dan in één jaar zonder.

  11. Er is maar 1 christelijke partij die consequent is en vasthoudt aan haar principes en dat is de SGP. Absoluut niet een partij waarop ik zou stemmen, maar ze doen niet aan kiezersbedrog. De CU en de CDA waaien met bijna alle winden mee, koesteren het pluche waar mogelijk, durven zelden stelling te nemen als het er echt om gaat en en presenteren pyrrusoverwinningen alsof ze er echt toe doen. Weggegooide stemmen.

  12. BELACHELIJK! Als je in Zwolle naar een “normale” (dus geen discount/prijsvechter of veel te dure buurtsuper) supermarkt wil kan je kiezen uit de Vechtstraat of Stadshagen. Welke idioot heeft dit verzonnen! Gooi toch gewoon al die supermarkten open op zondag. Het is altijd superdruk op de zondag, dus goed voor de werkgelegenheid en de economie! Wat een raar dorp kan Zwolle toch soms zijn…

  13. @Jasper, ik ben echt tegen overheidsbemoeienis als het over openingstijden van winkels gaat. Alleen al bedenkende dat de webwinkels altijd open zijn. Pure onzin om regels te maken dat winkels op de 1 of andere dag dicht moeten, of beperkte opening.

    De CU gaat hier nog wel reageren denk ik, om het idee en het principe te verklaren wellicht. Hopelijk ga ik dat snappen.

    Vind je ook dat de zondagse winkelsluiting vanuit achterhaalde religie komt? en niet meer nodig is?

  14. Dat wordt vanuit de Aalanden naar een andere winkel rijden. Jammer. In de Aalanden word je als klant onbeschoft behandeld bij de Aldi (ook al zijn er ook aardige medewerkers, er zijn er te weinig en het kassa en winkelbeleid is vreselijk).
    Bovendien moet je in een Aldi als klant verplicht langs een boodschappenband lange sigarettenkast. Helaas is dat voor mij en wellicht voor andere mensen, door ziekte, een bezoeking.

    Belachelijk dat er een wissel nodig is. Laat winkelbedrijven het zelf bepalen.

  15. Ze hebben een systeem voor vier jaar afsproken om te rouleren ieder jaar. Vind het terecht om eerst dit termijn af te maken. En dan pas een besluit te nemen om alle supermarkten te openen. Iedereen geeft nogal af op de Cu, maar er hebben veel mensen uit Zwolle gestemd op deze partij. Dus zijn er ook veel mensen het eens met hun standpunten.

  16. Uh een referendum? De enige reden dat de CU de meeste van de uit gebrachte stemmen heeft gekregen is omdat er (wat was het?) nog net geen 60% zijn stem heeft uitgebracht, omdat de politiek toch niet is te vertrouwen.

  17. Snap niet dat de mensen zo’n slecht geheugen hebben. Die loterij is inderdaad al weer een paar jaar geleden geweest. Het is wel zo eerlijk om dat af te maken, zodat iedereen aan de beurt is geweest.

  18. @bernard, wat heeft dat met een slecht geheugen te maken? Ik vind het ieder jaar belachelijk, dus ze mogen er van mij nu mee stoppen.

  19. @Bianca32 bepaal jij dat of bepaal ik dat zelf of ik wel of niet genoeg tijd heb. Als jij geen boodschappen op zondag wilt doen blijf je toch lekker thuis.

  20. Ook leuk voor die gastjes die een bijbaantje hebben als supermarkthulp. “Sorry kids, de CU heeft dit afgetikt bij de coalitievorming, jullie zijn je baan kwijt’.

    @Bianca32: fijn voor jou, maar dat geldt niet voor iedereen. Geef ondernemers en consumenten daar zelf keuzemogelijkheden in, maar ga dat als politiek niet halfslachtig beïnvloeden. Waar halen ze de arrogantie vandaan?!

  21. Nou nou nou…iedereen zo zijn eigen mening toch ?! Ik werk zelf namelijk in een supermarkt, ik moet er niet aan denken om op zondag te moeten werken.

  22. Ik werk zelf namelijk in een supermarkt, ik moet er niet aan denken om op zondag te moeten werken.

    Precies, zo is het. Veel mensen willen graag dat alle winkels 24/7 open zijn, maar vergeten vaak dat er ook nog mensen daarvoor aan het werk moeten. Ik vermoed dat ze zelf ook geen behoefte hebben om zondag aan het werk te gaan, anders hebben ze geen tijd om naar de supermarkt te gaan. Nou, kom maar op met de opmerkingen als “dan zoek je toch een andere baan”. 8)

  23. Er zijn zeer waarschijnlijk genoeg mensen te vinden om dan te gaan werken. In het verleden heb ik dat zelf ook gedaan. Was wel voor ik mijn kantoorbaan kreeg. Oh wacht zelfs daar ook een aantal malen, maar dat is te verwaarlozen.

  24. Een feit is dat er grote behoefte bestaat aan winkelopeningstelling op zondag. In meerdere steden in ons land is de zondag voor supermarkten inmiddels de drukste dag van de week! Dit alles vaak tot groot ongenoegen van een aantal lieden in de desbetreffende gemeentebesturen. In hun ogen kan het niet zo zijn dat er tegemoet gekomen wordt aan de wensen van de burger, de eigenaren van de supermarkten in kwestie en hun personeel (die ook erg blij zijn met de openstelling).

    Is er enig rationeel argument te bedenken waarom de overheid moet bepalen of winkels nu wel of niet op zondag open moeten zijn? We leven nu eenmaal in een vrije markteconomie en dat heeft ons geen windeieren gelegd. Het zal ongetwijfeld zo zijn dat er een aantal winkeliers is die niet op zondag op wil. Dat is hun eigen keuze, niemand verplicht hen daartoe. Je bent ondernemer of niet en dan moet je jouw zaak ook naar eigen goeddunken kunnen runnen. Maar het moet niet zo zijn dat de andere ondernemingen en de consumenten naar de pijpen van deze kleine groep moeten dansen.

    De bewering dat kleine zelfstandigen bij een zondagopenstelling niet tegen de grote winkels op kunnen concurreren is ook de groots mogelijke onzin. Kijk dan eens in ons omringende landen. Daar zijn supermarkten 24 uur per dag en 7 dagen per week open. Blijkbaar is daar behoefte aan. En ondanks dit bestaan er nog steeds kleine winkeliers in deze landen.

    De enige verklaring die ik dan kan bedenken waarom sommige bestuurders vast willen houden aan de winkelsluiting is dan ook dat zij er een bekrompen beeld op de werkelijkheid op nahouden. Maar men dient te beseffen dat de overheid er is om de burgers te dienen, niet andersom.

  25. Vreemd, de Jumbo in Assendorp is nog nooit op zondag open geweest. Dus van roulatie is geen sprake. Is er uberhaupt in Assendorp nog een supermarkt op zondag open dit jaar?

  26. Misschien is het ook wel eens fijn voor mensen die bij een super in de buurt wonen 1 dag in de week geen gerammel van boodschappenkarretjes horen, geen overvolle parkeerplaatsen voor de deur, geen gelal van allerlei tokkies die er weer op af komen. Gewoon echte (zondags)rust. Lekker toch?

  27. @Tsja, dat zou kunnen. Maar dan moet die zondagsrust gelden voor alle winkels. Zo’n gekunstelde carousselconstructie als dit is ronduit belachelijk. Koopgedrag van consumenten is de laatste jaren sterk veranderd. Ondernemers die daarop willen anticiperen worden daarin nu beperkt door nota bene de lokale politiek die wel even bepaalt wie er wanneer open mag. Hoe stuitend arrogant kun je zijn? Er wordt gesuggereerd dat de CU hier een belangrijke vinger in gehad heeft, maar is dat ook waar?

  28. Nou er schijnt een naamgenoot van mij volgens mij ene John van Boven een keer een ondernemer gesproken te hebben dat die wel graag op de zondag een keer een dagje vrij zou willen zijn.
    Dat zijn er vast dan heul veeul meer die zich niet durven uit te spreken en moeten we op zondag dicht om hun in bescherming te nemen…Voor zichzelf….zodat ze niet moe worden…of..overspannen raken.. en de concurrentie er dan met hun centen vandoor gaat.:o

    Gewoon winkels de vrijheid geven wanneer ze maar open willen.

  29. En het ik wil, ik wil, ik wil gehalte is weer erg hoog.
    Blijf het bijzonder vinden dat we allemaal blijkbaar zoveel geld hebben, dat we met elkaar een 24-uurs economie willen bekostigen.
    Vervolgens klagen dat alles zo duur wordt.
    Laat duidelijk zijn, ook ik vind het makkelijk dat ik op zondag de stad in kan of nog boodschappen kan halen. Dus ben echt niet tegen zondagopenstelling. Vind het alleen belachelijk om elke dag open te moeten zijn, omdat het volk dat eist.

  30. Ik begrijp dat die ondernemer een dagje vrij wil zijn. En het mooie van ondernemen is: je hebt vrijheid, dus als je dat wilt, dan doe je dat. Maar als je daar niet voor kiest, ook prima, dan hou je je winkel open. Niet zo heel complex, lijkt me. En al helemaal niet iets waar de lokale politiek zich mee moet bemoeien.

  31. Het blijf echt een bijzonder raar systeem wat Zwolle hanteert. Terwijl kleinere plaatsen in de omgeving hier heel anders mee omgaan.Ik vraag me af of de Ikea straks wel elke Zondag mag open zijn.

  32. Blijft bijzonder dat de CU hier wordt gezien als de schuldige terwijl dit plan al sinds 2012 bestaat en ongewijzigd is sinds de laatste gemeenteraadsverkiezingen…

  33. Ikea is niet iedere zondag open. En bijv. de tuincentra, de bouwmarkten zijn toch ook vaak op andere zondagen op dan de staandaard koopzondagen voor Zwolle.

  34. @arnovd Dat kan ik op de website niet concluderen. Zwolle staat gewoon nog niet in het rijtje, omdat het nog niet geopend is.

  35. En wat te denken dat de buurtsuper SPAR in de Wipstrik elk jaar buiten de loting valt, terwijl daar ook een echte supermarkt met normale prijzen en voorzieningen voor open kan. Wie zit hier achter?

  36. SPAR-ondernemer was de slimste van allemaal. Toen Zwolle 110.000 inwoners kreeg, betekende dit een te vergeven derde vergunning voor een nachtwinkel (waarmee je ook op zondag open mag…)
    Raad ’s wie er na de aangifte van de geboorte als eerste aan het andere vergunningenloket stond:D

  37. Ik werk zelf in een supermarkt en er willen juist erg veel mensen op zondag werken.

    Op zondag wordt er 200% uitbetaald, het zal er dus niet aan liggen of mensen willen werken of niet willen werken.

  38. Blijft bijzonder dat de CU hier wordt gezien als de schuldige …….terwijl dit plan al sinds 2012 bestaat en ongewijzigd is sinds de laatste gemeenteraadsverkiezingen…

    Wanneer de CU niet als grootste partij uit de bus was gekomen, zou het plan zeer waarschijnlijk wel na de laatste verkiezingen aangepast zijn.
    Heel simpel: CU is tegen zondag openstelling –> meerderheid Zwolle stemt CU –> meerderheid Zwolle is dus eens met CU en heeft gestemd tegen opstelling winkels op zondag.
    Democratisch genomen besluit heet dat geloof ik. Ik ben het er ook niet mee eens, maar zo werkt het in ons land.

  39. Het kan ook niet anders. Als je van dat schema afstapt wat een paar jaar geleden afgesproken is (elk jaar vijf andere winkels open), krijg je te maken met schadeclaims van de supermarkten die nog niet aan de beurt zijn geweest vanwege oneerlijke concurrentie. Dat schema zal echt eerst afgemaakt moeten worden.

  40. Bernard, je hebt gelijk dat deze afspraak gewoon nagekomen moet worden, ik was even vergeten dat deze afspraak voor een aantal jaren geldt. Goede toevoeging dus, kritiek op de CU slaat dus helemaal nergens op. Zij houden zich ook gewoon netjes aan de gemaakte afspraken.

  41. Politiek en afspraken, HA,HA,HA,HA!!!!!
    Een voorbeeld,
    De Wythemerplas is een paar jaar geleden door de lokale politiek als natuur-, rust- en recreatiegebied aangewezen, CU en VVD willen nu een waterskibaan en horecapaviljioen op deze plek.

  42. Bernard heeft het punt te pakken.
    Er zijn afspraken gemaakt met alle supermarkten in Zwolle over toepassing van het roulatiesysteem. Daarbij is ook afgesproken het systeem te evalueren als iedereen aan de beurt is geweest.

    En wat ons betreft zal dan uiteindelijk de gemeenteraad in meerderheid vaststellen wat de uiteindelijke situatie gaat worden. Geen akkoorden in de wandelgangen, maar een open afweging van de voors en tegens.

    Overigens heeft het CDA bij het voorstel van het roulatiesysteem al aangegeven dit systeem bijzonder ongelukkig te vinden. Ook in 2012 hebben wij al gepleit een wijziging t.a.v. de openingstijden van supermarkten over te willen laten aan de raad nadat landelijke wet- en regelgeving was gewijzigd. Helaas wilde een meerderheid van de raad daar niet op wachten en heeft deze gekozen voor dit gebrekkige/krakkemikkige systeem.

    Met vriendelijke groeten.

  43. @Bernard omdat tot en met dit jaar twee jaar met z’n allen open meer oplevert dan alleen, vorig, dit of volgend jaar. Als we in het laatste jaar zitten niet meer.

  44. Dat er claims komen is een aanname. Als dat leidend is, betekent dat het dat de raad zich primair door angst laat leiden in plaats door wensen van de bevolking. Maar ook dat is dan blijkbaar democratie.

  45. Stel dat nu opeens alle supermarkten open zouden mogen zijn op zondag. En mijn supermarkt was nog niet aan de beurt geweest de afgelopen twee jaar om open te mogen zijn. Dan ben ik toch benadeeld geweest ten opzichte van de supermarkten die wel open mochten zijn!

    Ben het met Martijn eens dat het een krakkemikkig systeem is waar we nu mee zitten.

  46. Bernard, dan dien jij toch fijn een claim in bij de gemeente? Of moeten we zeggen: ja, krakkemikkig systeem, achterhaald idee en vervelend voor de burger, maar ja, die claims he? Dat is toch ook niet te verkopen? Alhoewel…

  47. Verhelderende reakties hier lees ik. Onder andere over het
    roulatieysteem. Zomaar de openingsbeperkingen afschaffen
    zou misschien inderdaad oneerlijk zijn tegenover de ondernemers
    die nog niet van de vrijheid hadden mogen genieten.

    Ik mis toch ook wel een verklaring voor waarom die zondagse
    winkelsluiting er is, het ‘roulatiesysteem’ lijkt me
    een soort van compromis tussen principe en praktijk. Of
    wellicht een compromis tussen ‘oude’ religie en ‘gemoderniseerde’
    religie? Zijn er in deze tijd echt nog mensen die hun 1
    of andere rustdag ook aan anderen willen opleggen?

    Zo te lezen van de mensen die het echte werk moeten gaan
    doen, -op zondag, in de supermarkt- lees ik weinig bezwaar,
    200% uitbetaald ook. Van mij mogen de prijzen ook in de maat lopen
    met de toeslagen. Dat lijkt me marktwerking ten voeten uit.

  48. Als een ondernemer slim is pakt hij het aan net als een ondernemer uit Apeldoorn paar jaar geleden. Gewoon open gaan, boete ontvangen en ermee naar de rechter. Die kan dan kijken of dit een waterdicht en eerlijk systeem is. Zo niet dan kunnen alle supermarkten open zoals nu in Apeldoorn ook het geval is.

  49. Zoals het al te verwachten was. De mensen kunnen hun geld nog steeds maar één keer uitgeven:

    Er is een verschuiving van vrijdag en zaterdag naar de zondag, maar er is ook extra omzet. Mensen kopen nu een maaltijd op zondag terwijl ze anders misschien naar de Chinees zouden zijn gegaan.

    Het gaat ten koste van de Chinees.

  50. Nu even uit een ander perspectief. De centrale politiek sluit 800+ zorgcentra en doet een beroep op de burger in de participatiemaatschappij. Allemaal mooie sociale bewegingen, maar dit heeft consequenties. Even op bezoek bij de mantelzorgbehoeftige, even een paar boodschappen doen, winkels dicht op zondag, dat is dan niet meer anno 2015. Dat de CU en SGP nog vasthouden aan de middeleeuwen dat moeten ze zelf weten maar het zou niet moeten kunnen dat zo’n absolute minderheid hun wil opdringt aan de meerderheid. Dat is steeds het geval bij religieuze politieke partijen. Daarom moet politiek en religie nooit samen gaan. De burgers moeten dan maar naar de Spar, maar daar doet zich het volgende probleem voor. Opa Mulder moet de aantallen bezoekers in goede banen begeleiden, twee simpele boodschappen voor de bejaarden kost je al gauw twee uur in de rij staan. Er moeten dus dicht bij de bejaarden meer supermarkten op zondag open. Hiervoor partimers aannemen is voor het personeel zeer aanvaardbaar, sommigen willen best op zondag ook werken ipv weekdagen.

  51. Dit bericht is nog immer actueel: IKEA Zwolle gaat naar rechter. Ze zijn de enige vestiging die niet open mag op zondag in Nederland.

  52. Ook Shoeby en MediaMarkt zijn klaar met het koopzondagbeleid van de CU in Zwolle.

    Wie is Martijn overigens Dick?

  53. De heer Van Boven van de CU herinner ik mij nog goed.

    Martijn van het CDA bedoel je. Ik denk dat hij het niet met de plannen van IKEA eens is. Maar wat bedoel je met “welkom terug Martijn” ?

  54. @ Geheel Onzichtbare D. Martijn heeft hier, gedurende lange periodes, “digitaal meegesproken”. Dan was ie weg om even later weer op te duiken…. daarom “welkom terug Martijn”.

    Zoals ik hoop dat er nog veel meer mensen terugkeren hier. Kan er misschien wel 20 noemen. Ja, daar kom ik wel aan
    Helaas, je kunt het nog nalezen op het Chat Log (onder Algemene Logs) gebeurden er (alleen al in 2017) zeer opmerkelijke dingen op de redactie. Velen, zéér velen waren opgelucht dat de stichter van WLZ weer verscheen en….. de rest is daar na te lezen.

Reacties zijn gesloten.