Blinden mogen ijsbeelden voelen

Zwolle – Het IJsbeelden Festival in Zwolle nadert al weer het einde. Nog een kleine drie weken en dan verdwijnen de ijs- en sneeuwbeelden weer uit de historische loods bij Station Zwolle. Op de laatste twee dagen van het IJsbeelden Festival – zaterdag 24 en zondag 25 januari – mogen bezoekers aan de beelden voelen. Dit is een uitgelezen kans voor blinden en slechtzienden om toch het winterse gevoel dat bij het IJsbeelden Festival hoort, te beleven. 

 

ijsbeelden_zwolle.jpg 

 

Het IJsbeelden Festival draait dit keer om bijzonder voer-, vlieg- en vaartuigen. De route door drie gekoelde tenten in de loods (acht graden onder nul) voert langs 23 scenes met prachtige sneeuw- en kraakheldere ijsbeelden. Het totale oppervlak dat gevuld is met de ijs- en sneeuwpracht beslaat 1250 m². Dat is anderhalf keer zo groot als de voorgaande edities. Voor blinden en slechtzienden is er een mogelijkheid geschapen om ook het IJsbeelden Festival te beleven. Op zaterdag 24 en zondag 25 januari mogen bezoekers namelijk voelen aan de beelden, waardoor een beeld toch meer tot de verbeelding gaat spreken. Vanwege de te verwachten drukte – traditioneel is het slotweekend altijd goed bezocht – is begeleiding voor blinden en slechtzienden wel aan te raden. Bovendien is het handig als iemand kan vertellen aan welk beelden ze mogen zitten en wat er dan gevoeld kan worden.

 

Avondopenstelling

Het IJsbeelden Festival is op vrijdag 16 januari ook ’s avonds geopend. Bezoekers zijn dan tussen 19.00 en 22.00 uur welkom om van de ijs- en sneeuwpracht te komen genieten. Maar dat is nog niet alles. Op deze avond speelt verzorgt het ensemble Brass van HET Symfonieorkest een optreden in het horecapaviljoen op het Eventplaza. Het ensemble neemt de bezoekers mee langs verschillende muziekstijlen. De toegang tot het Eventplaza en het optreden van Brass is gratis.

 

De route begint in het laboratorium van Leonardo da Vinci, de wetenschapper/kunstenaar die enorm geïntrigeerd was door het vliegen van vogels. Dat moest voor de mens toch ook weggelegd zijn. Aan het einde van de wandeling is men getuige van de ondergang van de USS Arizona. Dit slagschip van de Verenigde Staten, dat in de haven van Pearl Harbor lag, werd door Japanse gevechtsvliegtuigen tot zinken gebracht.

 

Tussendoor komen de bezoekers o.a. langs de fatale eerste reis van de Titanic, de over New York zwevende Hindenburg (zeppelin), de Ford V8 van Bonnie en Clyde, een formule 1-wagen, de Lightning McQueen uit de tekenfilm Cars en Hannibal die met olifanten over de Alpen trekt. Dit is nog maar een greep uit de 23 scenes die overigens vaak uit meer dan één beeld bestaan. Er is ook genoeg interactie, want bezoekers kunnen plaatsnemen in een cockpit van een vliegtuig, in de Londen bus stappen en er weer uitgaan via een glijbaan, door een onderzeeër kruipen en stap in de slee van Kristoff, Elsa, Anna en Olaf, de hoofdrolspelers uit de Disney tekenfilm Frozen.  

 

Eventplaza

Het grootste deel van de historische werkplaats is omgedoopt tot het Eventplaza. Voor het bezichtigen van de imposante ijs- en sneeuwbeelden moet toegang worden betaald, maar het Eventplaza is gedurende de openstellingsperiode van het IJsbeelden Festival gratis toegankelijk. U kunt hier terecht zo vaak als u zelf wilt.

 

Openingstijden

Het IJsbeelden Festival vindt nog plaats tot en met zondag 25 januari 2015. Buiten de kerstvakantie zijn de indrukwekkende en metershoge ijs- en sneeuwbeelden van dinsdag tot en met vrijdag te bezichtigen van 11.00 tot 17.00 uur, op zaterdag en zondag van 10.00 tot 17.00 uur. Op vrijdag 16 januari is het IJsbeelden Festival ook ’s avonds tussen 19.00 en 22.00 uur geopend.

 

Entreeprijzen

De entreeprijs voor volwassenen bedraagt € 12,50. Voor kinderen van 5 tot en met 11 jaar kost een kaartje € 8,50. Kinderen tot vijf jaar mogen onder begeleiding van een ouder het festival gratis bezoeken. Deze prijzen zijn inclusief toegang tot het speel- en cateringgebied. 

Kaarten zijn online te koop via www.ijsbeelden.nl. Aan de kassa worden ook kaarten verkocht. Het speel- en cateringgebied is te allen tijde vrij toegankelijk.

 

Meer informatie over het IJsbeelden Festival is te vinden op www.ijsbeelden.nl.

Gerelateerde Berichten

(Automatisch gegenereerd)

1 gedachte over “Blinden mogen ijsbeelden voelen”

Reacties zijn gesloten.