De zorg in Zwolle nog een grote zorg!

Zwolle – Woensdagavond kwam GroenLinks ‘rond de keukentafel’ bijeen om te praten over de vernieuwingen in de zorg. Deze avond werd door Patrick Rijke en Remko de Paus begeleid. Daarnaast was de voltallige raad van Groen Links aanwezig.

Vanaf 1 januari 2015 is de gemeente verantwoordelijk voor alle taken op het gebied van zorg, welzijn en werk. Dat dit nog lang niet op rolletjes loopt blijkt wel uit de diversiteit aan verhalen die deze avond verteld werden. Instanties kunnen nog geen zorg leveren, zorgloketten zijn onvindbaar, mantelzorgers overbelast, zorgaanbieders krijgen geen aanvragen omdat ze niet vindbaar zijn. Protocollen vertellen andere taken dan juist de bedoeling was. De zorg is per 1 januari voor een cliënt ineens 180 graden gedraaid. Hulpverleners en hulpvragers kijken onzeker naar de toekomst.

Schrijnende voorbeelden worden genoemd waarbij een hulpverlener nog meer haar werkminuten moet verantwoorden, cliënten die van het kastje naar de muur worden gestuurd, gordijnen die niet meer zomaar geopend mogen worden, een hulpverlener die geen kopje koffie meer mag zetten omdat dat niet in de protocollen staat….

Inmiddels ontstaat een groot spanningsveld tussen alle instellingen, er is zoveel onduidelijk. Men wijst naar elkaar of weet intern ook geen antwoord te geven, of vertel een nieuwe cliënt bij voorbaat dat door de onzekerheid een wachtlijst is. De verhalen zijn schrijnend, verdrietig. Gelukkig pakken inmiddels een aantal politieke partijen de draad op en ontstaan er meldpunten om alles wat fout gaat te coördineren en zo mogelijk de helpende hand te bieden. Dat dit weer zorgt voor een Te groot aanbod aan meldkantoren is de andere kant van de weegschaal. Dat er een aantal zaken nog vastloopt op enkel geld is voor de cliënten onbegrijpelijk.

De gemeente Zwolle was blijkbaar nog lang niet klaar om alle taken op te pakken. Vanuit de aanwezigen werd vooral de hoop geuit dat dit in de loop van het jaar wel goed gaat komen. Een mooi aandachtspunt voor de gemeente, het zorgloket, jeugdzorg, hulpverleners, sociaal wijkteam, cliënten en mantelzorgers. Met deze positieve gedachte en hoop stappen allen richting de nieuwjaarsborrel. Er komt zeker een vervolg op deze avond.

Gerelateerde Berichten

(Automatisch gegenereerd)

15 gedachten over “De zorg in Zwolle nog een grote zorg!”

  1. De sociale wijkteams waren ervoor opgezet om de communicatie lijnen zo kort mogelijk naar de zorgaanbieders en cliënten te bevorderen. In de praktijk blijkt dit toch wel lastig om in contact te komen met deze sociale wijkteams. Via het centrale nummer van de gemeente Zwolle kan je bellen vervolgens moet je voor de vraagstellingen over de zorg menu knop twee indrukken. Dan krijg je iemand van een callecenter aan de lijn. Mijn eerste indruk is dat deze persoon alleen maar de informatie van de website voorleest. Vervolgens laat je contactgegevens achter, zodat het sociale wijkteam contact met jouw kan opnemen. Voor het sociale wijkteam terug belt gaat er zo??n dag of tien overheen. In kortbondig telefoongesprek wordt dan het één en ander uitgelegd maar tot een echt daadkracht komt het ook niet. Weer wordt jouw gevraagd om over een week of vier nog maar eens contact op te nemen via het centrale telefoonnummer van de gemeente Zwolle.

    Wat mij betreft mag het allemaal wel wat transparanter en cliënten of zorgaanbieders moeten rechtstreeks contact op kunnen nemen met de sociale wijkteams.

  2. Verrassend, niet dus.

    “De gemeente Zwolle was blijkbaar nog lang niet klaar om alle taken op te pakken. Vanuit de aanwezigen werd vooral de hoop geuit dat dit in de loop van het jaar wel goed gaat komen. Een mooi aandachtspunt voor de gemeente, het zorgloket, jeugdzorg, hulpverleners, sociaal wijkteam, cliënten en mantelzorgers. Met deze positieve gedachte en hoop stappen allen richting de nieuwjaarsborrel. Er komt zeker een vervolg op deze avond.”

    Vooral de eerste zin, welke gemeente in Nederland was wel klaar voor deze gigantische operatie? En het wordt een mooi aandachtspunt genoemd, wie heeft dit geschreven? Mooi aandachtspunt? Er zijn grote problemen die NU opgelost moeten worden, je zal maar afhankelijk zijn van bv. thuiszorg en je leest dit soort kolder….Echt bizar.

  3. Bij de dagbesteding hebben ze een brief gestuurd dat de indicatie die je hebt gewoon doorloopt.
    Er komt geen nieuwe indicatiestelling en verder mag je het regelen met de club die de dagbesteding aanbiedt.
    Mits die een contract met de gemeente heeft.
    Zo kan het dus ook.

    Over de kosten wordt echter niet gesproken.
    Dat geeft een boel onzekerheid en stress.
    Zo gaat het dus ook.

  4. gewoon? Het is maar wat je gewoon noemt. In het kader van de zachte landing loopt deze door, maar alle indicaties zullen vervangen worden. Iedereen mag weer opnieuw gaan uitleggen waar hij zorg voor nodig heeft met als doel dit te gaan reduceren.
    Als je indicatie nu afloopt of een nieuwe nodig hebt heb je een grote uitdaging.

  5. Ik ken een situatie, waarbij iemand tot 31/12/2014 recht had op 24-uurs zorg, volgens de nieuwe regels is dat per 01/01/2015 teruggebracht naar 1 uur per dag. Een familielid van de man in kwestie is nu al dagenlang druk met de gemeente en ziektekostenverzekeraars om dit recht te breien. Het gaat hier om specialistische zorg die familie en vrienden onmogelijk kunnen organiseren, wat ze wel graag zouden willen overigens. Echt belachelijk.

  6. Daar had dan eerder actie in ondernomen moeten worden door een herindicatie aan te vragen. Die fout ligt dan ook bij de instelling of niet?

  7. Wat ik ervan weet is dat er tot eind november de indruk is gewekt dat de zorg gewoon door zou lopen. Verbazen doet het me niet, maar triest is het wel.

  8. Yep “Mooi aandachtspunt”, zo werkt dat. De radiospotjes vermelden ook “de zorg verandert”. Is een rechtszaak geworden wegens misleiding, terecht. Rechtszaak verloren ook. ‘De Zorg’, gaat heel erg anders worden, dat is wat ik ervan begrijp. Maarja, de grootste uitvinding in ‘De Zorg’ van de laatste jaren is de achtenveertiguursluier.
    ‘Zorg’ dat je niet oud en hulpbehoevend wordt.
    😀 Mijn advies.

  9. @ 1stejohn
    weet niet waar jij je informatie vandaan haalt maar hier ligt toch echt een infobrief van de gemeente over dagbesteding :

    “nadat uw indicatie is afgelopen in 2015 of op 31 december 2015 heeft u geen nieuwe indicatie meer nodig. U kunt u dagbesteding wel houden. U maakt met de dagbestedingsorganisatie afspraken over de dagbesteding”.

    Lijkt me helder.

  10. http://medischcontact.artsennet.nl/Opinie/Blogs/Menno-Oosterhoff/Bericht-Menno-Oosterhoff/148070/Slechtnieuwsgesprek-Menno-Oosterhoff.htm

    Voorbeelden te over van groot en klein verdriet, van wanorde en bijzondere wetswijzigingen. De politiek weet half niet wat het voor de burger allemaal betekend. Vanuit een hoge functie denken in geld ipv de menselijke factor in het oog houden.

    Ik wens een ieder die te maken heeft met welke zorg dan ook heel veel wijsheid en sterkte!

Reacties zijn gesloten.