Meer aangifte voor veiligheid in binnenstad

Zwolle – Ondernemersvereniging Citycentrum Zwolle werkt nauw samen met de politie, brandweer, het CCV en de Gemeente Zwolle voor meer veiligheid. Zo bezoeken ze gezamenlijk bedrijven om hen te wijzen op het Keurmerk Veilig Ondernemen (KVO). Zwolle heeft inmiddels de 1e en 2e ster in deze veiligheids-certificering behaald. Citycentrum verwacht het 1e kwartaal van 2015 in aanmerking te komen voor een 3e ster van KVO.

Tijdens de bijeenkomsten met de werkgroep KVO wordt uitgebreid stilgestaan bij de veiligheid van de binnenstad. Met een steeds meer terugtredende overheid is het lastig de verwachtingen te managen. Citycentrum wil voldoende toezicht om de veiligheid in de binnenstad te vergroten, maar volgens de ondernemersvereniging tonen cijfers aan dat er weinig winkeldiefstallen zijn en volgens de ‘norm’ is er dan niet meer toezicht nodig. Het dringende advies van Citycentrum is daarom aan ondernemers; doe aangifte als je te maken hebt met diefstal. Wanneer de aangiftebereidheid vergroot wordt, zullen de cijfers uitwijzen dat er meer gebeurd dan nu bekend is, zegt Citycentrum. "Wij maken ons hard voor meer toezicht in de binnenstad en voor ondersteuning van de ondernemers bij winkeldiefstallen, vergelijkbaar met VOS aanpak horeca."

Je mag iemand aanhouden als je iemand op heterdaad betrapt op een strafbaar feit. Winkeldiefstal valt hier uiteraard ook onder. Onder heterdaad verstaan we als je het strafbare feit zelf hebt gezien. Ook als je zeker weet dat de persoon het gedaan moet hebben, omdat bijvoorbeeld alleen de verdachte het gepakt kan hebben, mag je deze persoon ook aanhouden. Dan moet je het echt zeker weten, bij vermoedens mag je wel aangifte doen, maar geen aanhouding verrichten.

 

Volg de juiste procedure
Wanneer je besluit de klant aan te houden is het belangrijk om dit volgens onderstaande procedure te doen:

  • Blijf altijd kalm wanneer je een winkeldiefstal signaleert. 
  • Handel altijd met z’n tweeën, dat is veiliger. 
  • Spreek de verdachte aan – blijf altijd beleefd – misschien is er sprake van een vergissing. 
  • Zeg bij een aanhouding letterlijk: “Ik houd u aan op verdenking van diefstal.” 
  • Leid de verdachte weg – uit het zicht van klanten – en bel direct de politie. 
  • Laat de verdachte nooit alleen, ook niet naar de wc laten gaan dus. 
  • Als de verdachte de gestolen goederen niet afgeeft, laat dat dan aan de politie over. 
  • Draag de verdachte over aan de politie en doe aangifte met het landelijk aangifteformulier.
  • Blijf altijd vriendelijk en voorkom geweld
 
Winkeldiefstal kost je als ondernemer veel tijd en geld. Als je een winkeldief op heterdaad betrapt, kan je de dief een schadevergoeding van € 181,- laten betalen voor de tijd die je kwijt bent aan de afhandeling van de winkeldiefstal. Denk aan het observeren van de winkeldief, het aanhouden en het doen van aangifte. Ook de kosten van directe schade, zoals het vernielen van verpakkingen, kan je verhalen op de dief.  

Gerelateerde Berichten

(Automatisch gegenereerd)