Lijstverbinding ChristenUnie en SGP in Overijssel

Zwolle – De ChristenUnie en de SGP gaan bij de verkiezingen voor Provinciale Staten van Overijssel in maart opnieuw een lijstverbinding aan. De beide partijen namen de afgelopen periode gezamenlijk deel in de coalitie met CDA en VVD. Bert Boerman van de ChristenUnie was ook gedeputeerde voor de SGP.

De beide partijen hebben de afgelopen week besloten om de komende periode opnieuw met een lijstverbinding te gaan werken. Een lijstverbinding betekent dat de reststemmen van beide partijen bij elkaar opgeteld worden Dit levert eerder een restzetel op, die anders bij een andere partij terechtkomt.

In de onderlinge evaluatie hebben de fractievoorzitters van ChristenUnie en SGP,  resp. Jan Westert en Dirk van Dijk vastgesteld dat ze de afgelopen periode in een goede onderlinge verstandhouding hebben kunnen samenwerken. Ze typeren de houding als ‘open en wederzijds respect’ met inachtneming van de eigenheid van beide partijen. 

ChristenUnie en SGP nemen zelfstandig deel aan de komende verkiezingen. Afhankelijk van  verkiezingsuitslag en consequenties voor de coalitie trekken de partijen hun eigen spoor, maar sluiten ook niet uit dat samenwerking een vervolg kan krijgen. 

Gerelateerde Berichten

(Automatisch gegenereerd)

86 gedachten over “Lijstverbinding ChristenUnie en SGP in Overijssel”

  1. Ik heb wel eens de hoop gehad dat de CU de verbinding met de hedendaagse samenleving wil behouden. Wat dat betreft gaat het achteruit, dit nieuwsbericht lezende.

    SGP is ongeveer middeleeuws, lees onder andere :
    http://nl.wikipedia.org/wiki/Vrouwenstandpunt_van_de_Staatkundig_Gereformeerde_Partij

    Alhoewel de heksenverbranding natuurlijk uit de katholieke hoed kwam. De paus heeft daar wel sorry voor gezegd als ik me goed herinner.
    Ik vraag soms wel af waarom religie zo speciaal vrouwen onderdrukt.
    De SGP doet wat dat betreft nauwelijks onder voor de Moslims.
    Iemand een idee ?

  2. Ik weet dat het binnen de Islam bijna volledig te maken heeft met maagdelijkheid. Lees dit document (PDF) voor de complete uitleg.

    Binnen het Christendom weet ik het niet. Als ik zag wat er iedere zaterdagnacht na 0.00 uur bij dancing Kisteman in Staphorst gebeurde achter het pand (na sluitingstijd, want de volgende ochtend moest iedereen in de kerkbanken zitten), kon ik niet geloven dat men daar gelovig zou zijn. Tenminste, alles wat daar toen gebeurde stond haaks op de Christelijke normen en waarden. 😛

    Zou onderdrukking van vrouwen te maken hebben met angst door mannen? Omdat vrouwen vaak slimmer blijken en sociaal vaardiger?

  3. Dat pdfje ga ik niet lezen. Lijkt me bij voorbaat onzin.
    Jouw conclusies over wat je bij Kisteman hebt meegemaakt
    moet je misschien nog eens nader bekijken. ’t heeft
    inderdaad weinig met religie te maken verwacht ik.

    De CU die met de SGP een deal maakt, dat had ik niet verwacht,
    en ook niet gehoopt. Ik zal je vertellen, ik ben niet heel
    religieus, denk wel dat er nog veel te ontdekken valt.
    Ik zou wel met de CU willen meegaan als ’t om de ethiek gaat.
    Maar niet met de SGP.

  4. Eeh… hoezo bij voorbaat onzin? Waar baseer je dat nou weer op? Er wordt je informatie aangereikt die je zomaar in een hoek smijt?

  5. @Hans van Eijsden:
    Onderdrukking van vrouwen? Heeft u weleens een vrouw gesproken die gedwongen werd om op de SGP te stemmen?
    Uw opmerking is duidelijk gestoeld op een gebrek aan kennis van zaken. Het is zo goedkoop, zo gemakkelijk om telkens op deze manier te reageren. Gelukkig weten degenen die het daadwerkelijk iets aangaat, wel hoe het werkelijke zit.

  6. @mt: mijn kennis van zaken op het gebied van onderdrukking is meer van toepassing op andere levenswijzen dan het Christendom. Nergens in mijn bovenstaande reactie pretendeer ik dat ik kennis van zaken heb. Sterker nog, ik zeg letterlijk dat ik het niet weet. Vervolgens stel ik jullie de vraag, zodat ik mijn kennis kan bijspijkeren.

    Waarom dan alsnog mij het extra verwijt maken, dat “mijn opmerking gestoeld is op een gebrek aan kennis van zaken”?
    Dat zie ik als een persoonlijke sneer, die m.i. helemaal niet nodig is. Ik had gehoopt op een antwoord waar ik iets van zou kunnen leren. Jammer dat ik dat niet heb gekregen.

  7. Gedeeltelijk woonachtig in Staphorst, gedeeltelijk wonend in Rouveen. Is van alle tijden.. 🙂 Toen ik daar werkzaam was, vanaf 2002 al. Wat daar gebeurt weet iedere betrokkene daar, publiek geheim. 😉

    Maar goed, dat was maar één van de vele voorbeelden die ik aandroeg.
    Waar het me meer om gaat is de achterliggende gedachte, in mijn laatste zin, dus het aspect van slimmer en sociaal vaardiger.
    Bijvoorbeeld dit artikel. Wel overduidelijk door een vrouw geschreven.. ;D

  8. Dat er religies zijn die vrouwen in meer of mindere mate onderdrukken, en dat de SGP er daar eentje van is lijkt mij zonneklaar.
    Ik bedoel de pijlen overigens niet specifiek op de 1 of andere religie
    te richten, vroeg me slechts af; waarom er religies zijn die vrouwen onderdrukken. Of anders geformuleerd; waarom onderdrukken de vrouw-onderdrukkende religies vrouwen?
    Zelfs de Joden doen dat las ik, hier:
    http://www.scholieren.com/werkstuk/484

    Googelend kan ik niets zinnigs vinden over dat “waarom” vraagje.
    Wel heel veel citaten uit heel oude geschriften, maarja.
    Ik hoop dat een echt religieus persoon hier wat uitleg erover kan verschaffen.
    Bij voorbaat respect daarvoor.

  9. In het beginselprogramma van de SGP staat dat vrouwen het regeerambt niet toekomt.
    In artikel tien van die beginselen staat nog steeds dat het ⤽zitting nemen in politieke organen⤝ in strijd is met de roeping van de vrouw. Volgens de partij zijn vrouwen dus politiek ongeschikt.

  10. Precies wat ik bedoel JJR -mooi uitgepluisd-, ’t bewijs is er 🙂
    Grapje hoor, de SGP is vergeleken met andere religies in dat opzicht nogal mild daarin. Maar met hoofdletters zou ik het wel willen schrijven, “waarom”, enige zinnige verklaring tegengekomen bij het uitpluizen van het programma?

  11. De SGP baseert zich op wat de Bijbel zegt, vooral in het Nieuwe Testament, dat de vrouw onderdanig is aan de man.
    Dat zie je ook terug in kerkelijke functies bij de meer behoudende richtingen. Ook onze kerk, Gereformeerd Vrijgemaakt, kent (nog) geen vrouwelijke ambtsdragers.

    Ik zou niet te harde conclusies trekken over de SGP. In Vlissingen is de SGP in de gemeenteraad vertegenwoordigd door een dame. Als één-vrouws fractie is zij dus ook fractievoorzitter met bijbehorende verantwoordelijkheden.

  12. Nadat mevrouw Lilian Janse-van der Weele uit Vlissingen in augustus 2013 de eerste vrouw werd binnen de SGP die gebruik maakte van haar passief kiesrecht, door zich kandidaat te stellen voor een gemeenteraadszetel, gaf het landelijk bestuur expliciet aan niet achter dit besluit te staan.
    Formeel is het mogelijk dat vrouwen op kieslijsten van de SGP komen, maar het artikel in het beginselprogramma over het niet toekomen van het regeerambt aan vrouwen blijft overeind.

  13. Dank John voor je reaktie.
    Ik wordt er weinig wijzer van helaas.
    De bijbel zegt dat de vrouw onderdanig is aan de man schrijf je.
    Heel veel oude teksten vermelden dat in enige mate.
    Maarja, WAAROM, is dat uit te leggen hedentendage?
    Niet met wat in de boeken te lezen valt vind ik.

    Ik zal het voor de verandering eens een beetje scherper
    stellen, -vergeef me hopelijk- Reliegies die vrouwen onderdrukken,
    mogen wat mij betreft tot de achterlijke religies gerekend worden.
    Elke vorm van onderdrukking lijkt me geen goed idee.

  14. Beste documentaire van 2013 “Houdt God van vrouwen?” van Emile van Rouveroy met in de hoofdrol mevrouw Hilligje Kok-Bisschop uit Staphorst, biedt een mooi inkijkje in het denken over vrouwen van kerkelijke leiders en van de SGP. Anderzijds laat het ook de ontwikkeling bij het kerkvolk zien. Eenzelfde ontwikkeling die andere kerkgenootschappen, politieke partijen en eigenlijk onze hele samenleving eerder hebben doorgemaakt. De SGP loopt gewoon wat achter bij de rest van Nederland, maar ook binnen die club zie je verschillende standpunten.

  15. Wie kan daartegen zijn, (Hans???)hanzestad? Persoonlijk denk ik dat er buiten religies en SGP nog wel schrijnender gevallen van vrouwenonderdrukking te vinden zijn. Dan denk ik aan gedwongen prostitutie (schattingen lopen uiteen van 30-70%) en huiselijk geweld.

  16. Met je eens Dame, in de zin dat het over ”opgroeien” gaat, die dingen gaan wel in beweging komen. Mij alleen niet snel genoeg 🙂
    Ongeduldig typje ben ik, weet ik .

  17. De SGP lijkt inderdaad met een (langzaam vorderende) inhaalslag bezig te zijn, maar deze wordt van onderaf moeizaam gevoerd en van bovenaf hardnekkig tegengewerkt.
    Knarsetandend moest en moet de partijtop instemmen met de moderniseringen, vaak opgelegd door rechterlijke uitspraken.

  18. @hanshanzeland Waarom? Ik denk omdat dat in ieder geval hier in West-Europa de geldende mores was. Het is volgens mij niet iets eigens van het christendom zelf. De richting is in hoge mate bepaald tijdens de concilies in Nicea, waar de Bijbel zijn definitieve vorm kreeg. Of toch de machtsstrijd tussen Maria en Petrus die door Petrus kennelijk gewonnen is?
    Uit de derde eeuw is een manuscript bekend, de Pistis Sophia, waarin Maria van Magdala als ’tolk’ voor de overige apostelen, die niet altijd direct de leringen van Jezus lijken te begrijpen, fungeert. Jezus moedigt haar aan te spreken:
    ‘Maria, jij begenadigde, die ik in alle hemelse mysteriën heb ingewijd, spreek openlijk, want jouw bewustzijn is meer dan dat van al jouw broeders gericht op het koninkrijk der hemelen.’
    als Maria dan uitleg aan de anderen geeft, prijst Jezus haar uitbundig.
    Maar Maria ondervindt ook tegenstand. Hoewel haar ‘bewustzijn telkens in staat is om de juiste interpretaties te geven’, aarzelt ze omdat ze bang is voor Petrus: ‘…want hij bedreigt me en haat onze sekse.’ Petrus op zijn beurt roept uit: ‘Heer, deze vrouw is voor ons onverdraaglijk omdat zij ons de gelegenheid ontneemt om iets te zeggen, maar zelf herhaaldelijk aan het woord is.’
    Die controverse tussen Petrus en Maria is ook terug te vinden in het evangelie van Maria.

  19. @Dame, ik kan ff niet volgen hoe deze berichten over “gedwongen prostitutie” gaan. Slaat dat op de berichten vanuit Staphorst?

    En @JJR, Dezelfde inhaalslag gaan de Moslims en de Joden ook doen, denk je niet? Ik hoop dat ik dat nog mag meemaken.

    Geen enkel religieus mens komt hier met een begrijpelijke verklaring voor het onderdrukken van vrouwen trouwens.

  20. Onderdrukken is iets wezenlijks anders dan onderscheid maken. Als er mensen zijn die dat krachtens hun religie menen te moeten doen, hebben ze daar naar mijn mening het recht toe. Onderscheid maken we bijvoorbeeld ook op leeftijd, onder de 18 jaar mag je niet stemmen. Is dat ook onderdrukking? En als je hier woont, maar niet de Nederlandse nationaliteit hebt, heb je geen kiesrecht. Maar word je dan onderdrukt? Een beetje nuance lijkt me zinvol.

  21. Nee, hanzestad. Dit topic gaat over een lijstverbinding tussen CU en SGP. Daarna ontspint zich een discussie over de vrouwenonderdrukking binnen de SGP en hypocrisie binnen de streng-gereformeerde gemeenschap. Mijn duit in dit zakje is, dat ik dek dat er schrijnender gevallen zijn van vrouwenonderdrukking buiten de SGP-gemeenschap, buiten religieuze bewegingen. Het kan zijn dat hypocriete mannen uit geloofsgemeenschap zich hieraan schuldig maken of door prostitutiebezoek de markt in stand houden, maar dat is erg gezocht. Het is – gezien de halfslachtige aanpak – een misstand die kennelijk getolereerd wordt. Ik wind me hierover vele malen meer op, dan over het vrouwenstandpunt van de SGP. Dat is op den duur niet houdbaar en zal door verzet binnen eigen kring binnen 10 jaar geschrapt zijn.

  22. He Bernhard, wat je schreef over de geldende ‘mores’, tsja.
    Volgens mij is het ook niet een ‘eigens’ van het christendom.
    Ik twijfel daar niet over ook.
    Dank voor wat je schrijft. Maarja ‘geldende mores’ is geen verklaring.
    Punt uit. Hoeveel geldende mores ook. We gaan er nog dieper over nadenken toch?
    Ik vind ook dat de CU afstand moet nemen van de SGP.

  23. @Dame, ik denk dat je groot gelijk hebt.
    Ik zal ’t eens filosofsch verklaren, in 1 regeltje.
    -des te groter de onderdrukking, des te groter de uitspatting-.
    Reken maar dat de religieuze ‘mannen’ hun dingetjes doen.
    Onderdrukking zit ze in ’t bloed en ze profiteren ervan.
    Geldt voor elke religie denk ik.

  24. Zijn wel de meeste ‘klanten’ Dame onder de DvP’s en op de parkeerplaatsen, sexbioscopen ect. Cu stemmen behoefte bevredigen op discrete manier daar maken ze zich druk om of ze ongezien binnen kunnen komen bah!

  25. Dat vind ik een vrij rechttoe-rechtaan redenering, hanzestad, waar ik ook nog eens niets van geloof. Zeker zullen er trouwe kerkgangers bij zijn, maar percentueel denk ik dat de niet-religieuze mannen in de meerderheid zullen zijn, overeenkomend met de verhoudingen in de samenleving.
    Jij kunt je beter niet in deze discussie mengen, Derk.>:(

  26. Hoezo, alleen de gekozen zgn ‘ervaringsdeskundigen’ met valse cijfers over het hele gebeuren wel? Hypocriet hoor. Dat wat jij aanroert mag dus alleen een select gezelschap over mee praten? moehwahahaha politiek he?

  27. ’t punt is, de vraag waarom religies (sommige religies) vrouwen onderdrukken. De SGP doet dat, de Mosims en de Joden.
    Althans, dat is wat mij betreft geen punt, een vraag!
    Waarom!
    Nog geen enkele zinnige verklaring vernam ik hier.

  28. Mocht het eventueel zo zijn dat D Erk geen tijd heeft, zou ik het ook heel leuk vinden met Dame een wijntje te gaan drinken.
    Ik zou blij zijn met een verstandig mens een wijntje of twee te doen.
    En eindeloos lang te praten.

  29. Ik vind de bijdrage van Bernard wel een verklaring bieden, hanzestad. In de Katholieke kerk mogen vrouwen geen priester worden, hoewel er tegenwoordige veel vrouwen herderlijke taken op zich nemen. Is dat onderdrukking? Ik weet het niet. De positie van Maria, die op een voetstuk wordt geplaatst en vereerd wordt, doet anders vermoeden. Ik denk dat je uitgangspunt niet klopt, dat vrouwen binnen bepaalde religies onderdrukt wordt. Het lijkt mij ook eerder een cultureel /maatschappelijk dan religieus verschijnsel.

  30. Ach, de Christelijke kerken in West Europa lopen nou eenmaal 30 jaar achter de maatschappelijke ontwikkelingen aan.
    En dat is helemaal niet zo slecht als je nagaat dat dat bij andere religies vaak 300 jaar is.:)

  31. Gert-Jan Segers (CU) vergeleek gister (geloof ik) pooiers met voetbalmakelaars. Peter R. de Vries viel die stelling op radio 1 furieus aan. Dit nav deze tekst

    Een pooier
    Wat mensen denken:
    Een pooier is iemand die een prostituee dwingt of uitbuit. Een pooier is een slecht persoon en een crimineel.

    Uit D erk’s, op 20 januari 2015 20:14

    On-topic: Kom zelf uit een SGP-milieu. Maak je geen zorgen: prima jeugd gehad 🙂 Vind CU (ten positieve) verwijderd van de SGP. Gelukkig ook van het CDA. Maar als de CU ergens een lijstverbinding mee aan zouden moeten gaan, ligt de SGP voor de hand. Een lijstverbinding is dan ook niet meer dan dit (ff een kopietje; kan het zelf nl niet beter verwoorden)

    Een lijstverbinding (of lijstencombinatie) is een electorale alliantie waarbij politieke partijen akkoord gaan dat hun reststemmen tijdens de verdeling van de restzetels onderling kunnen worden overgedragen. Bij de verdeling van de restzetels worden de partijen die onderling hun kandidatenlijsten verbonden hebben als één partij beschouwd. Dit biedt politieke partijen de mogelijkheid hun kansen op een restzetel te vergroten. Of partijen een lijstverbinding mogen aangaan met partijen buiten hun kiesdistrict[bron?] verschilt per land.

    . Geen sprake van samenwerking of zo dus. Als je redelijk goed samen door de bocht kunt, waarom zou je dat dan niet doen?
    Als ik Christelijk zou willen stemmen (wat ik dus niet doe), stemde ik CU. Al lijkt me het o.a. voor de overzichtelijkheid en het aantal partijen, nog niet zo gek als CU, SGP en CDA samen zouden gaan.

  32. Onderdrukking is ’t goede woord wellicht niet. Ik las hier over ‘onderscheid’. Voorbeeld was onderscheid naar leeftijd, da’s prima natuurlijk.
    Echter, onderscheid maken op grond van geslacht, is denk ik van dezelfde orde als onderscheid maken op grond van huidskleur. Dat is discriminatie.
    En nogal wat religies doen derhalve aan discriminatie.

    Vrouwen mogen bepaalde religieuze ambten niet vervullen,
    etcetera, ’t gaat erg ver in dat opzicht.

    Eens met Dame ook, het lijkt mij ook eerder een cultureel
    en maatschappelijk verschijnsel. Religies zijn onderdeel
    van dat onrecht vind ik.

    Nog een dingetje, ik schreef het bijvoegelijke naamwoord
    ‘achterlijk’ in combinatie met religie.
    Slik ik in en neem ik terug. Bij deze. Heb daar spijt van.
    Had ik beter niet kunnen schrijven. ’t komt voort uit mijn
    soort van boosheid over onrecht, sorry.

  33. Dus als je een dames- en een herenWC hebt in een restaurant dan discrimineer je ook?
    En als je een dameszwemclub begint mag je geen heren weigeren?

    Ik denk dat het onderscheid dat de SGP maakt meer te maken heeft met het verschil in mogelijkheden die mannen en vrouwen hebben. En dat niet denigrerend bedoeld. Mannen en vrouwen zijn nu eenmaal niet hetzelfde.

    Maar… als je baalt van christenen en christendom zul je hiermee een mooie stok hebben om (populistisch) mee te slaan.

    Voor de zekerheid: ik ben geen SGPer

  34. Mooie vergelijking van nounou, over de WC’s. Dat er afzonderlijke toiletten zijn, is denk ik geen gevalletje ‘discriminatie’. Ik weet ook niet heel precies te verklaren waar het onderscheid tussen ‘onderscheid’
    en discriminatie ligt. Is een gevoelsdrempel wellicht ook, wat per mens kan verschillen misschien. Ik denk wel dat ’t echt discriminatie is als
    vrouwen bepaalde ambten niet mogen vervullen, zelfs niet een rijbewijs mogen halen, op voorgeschreven afstand achter de man moeten lopen, zulke dingen. Wat dat betreft maak ik geen onderscheid in religies, ’t bestaan van de ene religie ondersteunt het bestaan van de
    andere religie. En de mores die ze hebben met elkaar, om de ‘religie.’
    Ik Snap ’t niet.

    Lezende “Maar… als je baalt van christenen en christendom
    zul je hiermee een mooie stok hebben om (populistisch) mee te slaan.”

    Is zeker niet mijn gevoelen, en zeker niet mijn bedoeling. Alle religies overwegend, vind ik dat het Christendom het best past. In de zin dat de meer ‘verweg’ religies nog veel verder van mijn idee van beschaving afstaan. Maarja, dat is mijn ideetje. En het Christendom
    is ook voor heel veel verbetering vatbaar vind ik.

  35. @ hanzestad, schieten je zo een aantal verbeteringen in het Christendom te binnen? N.a.v. je laatste zin

    En het Christendom
    is ook voor heel veel verbetering vatbaar vind ik.

    .

  36. @nounou Op zich eens dat mannen en vrouwen verschillen, maar de parallellen zijn nogal ongelukkig. Een aparte toilet voor mannen en vrouwen, betekent dat beide seksen het café kunnen bezoeken en naar het toilet kunnen gaan. Het uitsluiten van vrouwen in het politieke ambt betekent positief geformuleerd dat de SGP veel talent laat liggen en negatief, dat de partij discrimineert. “Mannen” zijn ook niet allemaal hetzelfde evenals “vrouwen”. Ik geloof er juist in dat een mix van kwaliteiten en belangstelling in de politiek de samenleving verder helpt. En niet alleen wat man-vrouw betreft, maar ook hoog-laagopgeleid, autochtoon-allochtoon etc.
    @hanzestad (dezelfde persoon als Hanshanzeland???) Je bent wel erg gebeten op religie. Waarom boeit dat je zo? Ik kan met hetzelfde aplomb als hier gebeurt, stellen dat de PVV-ideologie er een is uit de Middeleeuwen (kruistochten). Dat soort stellingen brengt een discussie meestal weinig verder.

  37. Een aparte toilet voor mannen en vrouwen, betekent dat beide seksen het café kunnen bezoeken en naar het toilet kunnen gaan.

    ?????????????????????????????????????????????????????????????????????

  38. 😀 Inderdaad behoorlijk krom geformuleerd, WC-eend. Zelf ben ik overigens blij met die aprte toiletten omdat ik denk dat jij in het damestoilet minder nodig bent dan in het herentoilet, maar dat terzijde.;) Wat ik bedoel is, dat het onderscheid in toiletten mannen noch vrouwen belemmert in cafébezoek, terwijl het onderscheid dat de SGP maakt bij politieke functies SGP-vrouwen wel weerhoudt om eventuele politieke ambities vorm te geven.

  39. ..is dat het onderscheid in toiletten mannen noch vrouwen belemmert in cafébezoek, terwijl het onderscheid dat de SGP maakt bij politieke functies SGP-vrouwen wel weerhoudt om eventuele politieke ambities vorm te geven.

    ???????????????????????????????????????????????????????

  40. ja, ik blijf niet aan de gang, WC-eend. Lijkt me volstrekt helder. Of staan die vraagtekens voor je hals waarmee je ook onder de WC-rand kunt komen.;D

  41. haha, Observer, in ieder geval een niet te doorgronden luchtje wat mij betreft. Ik heb in het algemeen de neiging WC-luchtjes te mijden. 🙂

  42. De CU en SGP hebben in ieder geval allebei het goed beheer van de Schepping in hun programma staan, dus ze zullen zeker voor een schone (frisse) lucht willen zorgen 🙂

  43. Wordt iets teveel gebakken lucht en offtopic. Op zich heel begrijpelijk dat de CU en SGP een lijstverbinding aangaan. Dat is de beste optie om alle stemmen binnen de eigen combinatie te houden. Ik verwacht dat er wel meer partijen lijstverbindingen zullen sluiten.

  44. Bericht door WC-eend, op 22 januari 2015 22:20
    WC-eend denkt dat Dame zelf het onderscheid in stand houdt of uitvergroot!

    Effe wat duidelijker W, ik snap er geen jota van!

  45. Vrogger (tot een jaartje of 40 geleden) was er, (mede) door de Christelijke opvoeding, wél meer ontzag in de maatschappij.

  46. Het dames-WC argument is dus niet aangekomen lees ik net.
    En als je een dameszwemclub begint mag je geen heren weigeren?
    Dat is een club beginnen met discriminatie op grond van sekse, maar blijkt geen probleem.

    De SGP zegt ook van tevoren: als je lid wordt, kun je niet deelnemen aan bepaalde activiteiten.

    Als democratie kun je dan kiezen voor zo’n partij of niet.
    Lijkt me geen enkel probleem. Behalve voor fijnslijpers die willen dat iedereen denkt zoals zij?

  47. Maar de Hoge Raad vindt het wel een probleem:

    (…) Rechtstreekse werking art. 7a VN-Vrouwenverdrag brengt rechtstreekse werking (in de zin van art. 93 en 94 Gw.) van art. 7c VN-Vrouwenverdrag mee, voor zover deelname aan een politieke partij een voorwaarde is voor effectieve uitoefening van het onder (a) gewaarborgde passief kiesrecht. Vrouwenverdrag eist dat Staat passief kiesrecht voor vrouwen effectief verzekert. Verdrag laat Staat op dit punt geen beleidsvrijheid. (…)

    http://uitspraken.rechtspraak.nl/inziendocument?id=ECLI:NL:HR:2010:BK4549

  48. Citaat van http://www.jo op.nl

    Tweet van de dag

    vr 23 januari 2015

    woorden die aan betekenis verliezen door er een bezittelijk voornaamwoord voor te zetten omdat ze niet te claimen zijn: vrijheid liefde god

    Freek de Jonge

  49. @bernard
    Toch wel een vreemd fenomeen dat de Hoge Raad dit soort dingen voorschrijft…
    Logisch voortvloeisel is dat alle clubs die alleen dingen doen door/met mannen of vrouwen niet meer mogen.
    In plaats dat je de vrijheid laat en mensen zelf laat kiezen of ze het ermee eens zijn of niet.
    Dan worden ze gewoon geen lid, of kiezen niet op de partij.

  50. Niks vreemds aan. Als je een verdrag ondertekent is het logisch dat je je daar ook aan houdt. Dat logische uitvloeisel zie ik niet zo. Dat VN-vrouwenverdrag schijnt behoorlijk gedetailleerd te zijn.
    Dat laatste is ook mijn gedachte. Maar een politieke partij mag dus het passief kiesrecht voor niemand uitsluiten.
    Maar wat had dit ook alweer met die lijstverbinding te maken?

  51. Nou nou domme opmerking met die wc . Sgp is gewoon middeleeuwsen en word tijd voor stoppen met discriminering. Cu laat nu masker vallen en is net zo . >:(

  52. @nounou Ik kan een heel eind met je meevoelen, want er is ergens een grens waar betutteling van de overheid begint (en die van de SGP-man eindigt :)). Om vrouwen voor te schrijven dat ze per se moeten werken en hun kinderen naar de opvang brengen, vind ik erg ver gaan. Zelfde met het dragen van een hoofddoek.
    Het verschil met de pressie binnen de SGP-wereld dat vrouwen geen gebruik mogen maken van het passief kiesrecht (beetje hypocriet dat vrouwen kennelijk wel voldoende politiek inzicht hebben om te mogen stemmen), is dat het hier om een grondrecht gaat. En dat ligt nu eenmaal zwaarder dan maatschappelijke keuzes en verschijnselen.
    Wat ik wel opvallend vind is dat de SGP graag meehuilt in het anti-islamkoor, maar dat het in dit opzicht jaren achterloopt bij de islam zoals dat in Iran bijvoorbeeld wordt beleden. In het Iraanse parlement hebben vrouwen namelijk wel zitting. Niet veel, maar toch.

  53. Nergens voor nodig, WC-eend. Dat soort jaren 70-praatjes/grapjes kennen de meeste vrouwen inmiddels wel. Nu nog wachten op die over hun rechten.:)

  54. Religie hoort denk ik helemaal niet thuis in de politiek.
    Het politieke Christendom netzomin als de politieke Islam.
    Onder andere elke vorm van samenwerking met de SGP lijkt mij dus een slecht idee.
    Religies hebben nogal beweegredenen voor dingen
    die ze baseren op duizenden jaren oude teksten. Vanuit de tijd
    dat de spreekwoordelijke vissen nog op het land liepen.

    Uit die tijd komt vanuit religies de praktijk van vrouwen onderdrukken
    en discrimineren. -Concludeer ik na heel veel googelen, en
    het raadplegen van het WLZ Panel-.

    Dank voor alle reakties op mijn vraagje, heb er veel van geleerd, en ben er ook een beetje wijzer van geworden. Onder andere wat Bernhard meedeelde over hoe de Hoge Raad ’t ziet, ook van Dame, die ’t omkeerde:
    “Het uitsluiten van vrouwen in het politieke ambt betekent positief geformuleerd dat de SGP veel talent laat liggen “.

    (Voor SGP kun je bijna elke religie wel invullen, ’t zal misschien een beetje beter gaan met de wereld als de katholieken een vrouw als Paus benoemen). (Denk ik, de kereltjes in Rome mogen wat mij betreft heel erg hun best gaan doen), doen ze niet natuurlijk.

    De reakties van WC-eend vond ik ook heel mooi. Relativeren en een beetje Humor-saus, bij een toch wel een beetje zware maaltijd: Helpt!

    Dit topic komt tot z’n eind lijkt me. Er zijn nogwel vragen specifiek aan mij die ik las, van dick bijvoorbeeld. En ook van Dame. Ander keertje wellicht.

  55. Jammer hanzestad, maar wat was de vraag ook alweer…time flies en onze leeftijd ook. Wacht…

    @ hanzestad, schieten je zo een aantal verbeteringen in het Christendom te binnen?
    N.a.v. je laatste zin
    En het Christendom
    is ook voor heel veel verbetering vatbaar vind ik.

  56. Uit de losse mouw dick;
    vrijheid voor ondernemers om zelf te bepalen wanneer de winkel open is. Vrijheid voor vrouwen om alle ambten, ook religieuze ambten
    te mogen uitoefenen. En wellicht het belangrijkste verbeteringspunt;
    de ‘oude’ dingen laten varen, open staan voor vernieuwing.
    Waarom neemt het Christendom niet het voortouw om de principes te laten varen die een betere wereld in de weg staan.

    De Christelijke kleuterscholen laten de kinderen liedjes zingen tot
    ze niet meer beter weten. De Islamitische trouwens net zo.

  57. Eens met de 1e en natuurlijk ook met de 2e en de 3e vind ik een goed punt en wat mij betreft de enige verbetering die (als antwoord op de vraag) slaat op het HELE Christendom. De 1e slaat op CU en SGP, de 2e op de SGP…maar de 3e bijvoorbeeld ook op de paus en ik ben dus niet Katholiek maar ik vind dat ze met deze paus een goeie keus gemaakt hebben. Tuurlijk hij heeft nog on-Nederlandsche standpunten o.a. mbt geboortebeperking. Maar het begin is er.
    Met je laatste zin bedoel je waarschijnlijk “indoctrineren”. Onze 3 kinderen zijn naar Christelijke scholen gegaan, maar geloven nu geen van drieën.
    Welke principes bedoel je?

    Waarom neemt het Christendom niet het voortouw om de principes te laten varen die een betere wereld in de weg staan.

  58. Oh wel, ik ben niet zo thuis in het onderscheid tussen de respectievelijke religies. Welke principes denk jij?
    De universele verklaring van de rechten van de mens wellicht.
    Ik zou denken dat het christendom de meeste kansen daarvoor biedt.
    Liever zag ik helemaal geen religie. Voorzover religie:
    “DE RECHTEN VAN DE MENS” in de weg staat.

  59. In NL zullen toch niet zo snel mensenrechten worden geschaad in een kerk, een synagoge, een tempel, een (bijvoorbeeld WRZV)sporthal of in een moskee? Of gewoon thuis, want daar kun je natuurlijk ook geloven.

  60. Weet je, hanzestad, ik dacht ook heel lang zoals jij. Ik zag het bijzonder onderwijs als middel om kinderen van baby af aan in een zuil op te voeden. Geen ontsnappen mogelijk. Zelf ben ik het bewijs van het tegendeel. 🙂 En in dit geval zeg ik: “velen met mij”. Het openbaar onderwijs is net zo normatief als als bijzondere, alleen met andere thema’s en liedjes. Voor mij is het belangrijkste dat mensen zelf leren denken, in welk geloof of niet-geloof ze ook maar opgroeien. En ik kan je zeggen: dat lukt prima binnen bijzonder onderwijs. 🙂

Reacties zijn gesloten.