SOOZ betreurt schrappen basisbeurs

Zwollw – Vanaf september 2015 kunnen nieuwe studenten niet langer gebruik maken van de basisbeurs. Ze zullen in vervolg moeten gaan lenen. Studenten Overleg Orgaan Zwolle vindt dit een jammerlijke stap voor de (Zwolse) toekomstige student.

Dinsdagavond stemde de Eerste Kamer in met het voorstel om de basisbeurs af te schaffen. PvdA, VVD, D66 en GroenLinks stemden laat in de avond definitief voor. Het SOOZ vindt het jammer dat lenen nu nog eerder gestimuleerd wordt. Voorzitter Diederik Engeltjes: "Op nog vroegere leeftijd leren lenen kan toch nooit iets zijn wat je studenten wil leren." Ook maakt de voorzitter zich zorgen over de toegankelijkheid van het onderwijs. "Het mag niet zo zijn dat studenten gaan afzien van een studie vanwege hoge kosten." Daarnaast is het SOOZ nog steeds van mening dat de invoering te snel gaat gebeuren.

Natuurlijk zal het overlegorgaan zich inzetten om toekomstige studenten goed in te lichten over de gevolgen van het leenstelsel. Alhoewel de overheid dit als basistaak heeft, ziet het SOOZ hier wel een belangrijke taak voor zichzelf weggelegd.

Gerelateerde Berichten

(Automatisch gegenereerd)

11 gedachten over “SOOZ betreurt schrappen basisbeurs”

  1. Hoger onderwijs Amsterdam lijdt onder leenstelsel

    Zorgwekkende daling inschrijvingen … ‘studeren in Amsterdam is onbetaalbaar geworden’

    De Universiteit van Amsterdam (UvA) heeft bekend gemaakt dat de studentenaantallen ??zorgwekkend?? zijn gedaald. Het aantal inschrijvingen voor bacheloropleidingen is dit jaar met 10 procent afgenomen. Eerder werd al bekend dat er op de Hogeschool van Amsterdam (HvA) zelfs sprake is van een daling van 16 procent Xandra Hoek, voorzitter van de ASVA studentenunie: ??Door het leenstelsel is studeren in Amsterdam onbetaalbaar geworden.??

    Landelijk is het aantal eerstejaars hbo-studenten met bijna 7 procent afgenomen. Hoek: ‘Deze enorme dalingen laten zien dat de invoering van het leenstelsel de toegankelijkheid van het hbo serieus heeft aangetast.’ Dat Amsterdam het hardst getroffen wordt, blijkt ook uit de inschrijfcijfers van universiteiten. Volgens cijfers van de VSNU is het aantal eerstejaars studenten op de Nederlandse universiteiten landelijk licht gestegen, terwijl er op de UvA sprake is van een daling van 10 procent. Hoek: ‘Amsterdam is de duurste studentenstad van Nederland en het is nog steeds ontzettend moeilijk om een betaalbare studentenkamer te vinden. Amsterdamse studenten worden het hardst geraakt door het leenstelsel.’

    Ook bestuursvoorzitter Dymph van den Boom geeft aan dat de invoering van het leenstelsel en de dure kamers in Amsterdam tot een daling van het aantal inschrijvingen hebben geleid. De ASVA studentenunie wil het College van Bestuur oproepen om ook kritisch naar haar eigen beleid te kijken. De bezettingen hebben aangetoond dat er onvrede leeft bij de academische gemeenschap. Hoek: ‘Het wordt tijd dat het bestuur naar haar studenten gaat luisteren en de kritiek serieus neemt.’

    Dit jaar werd de basisbeurs, ooit bedoeld om het studeren toegankelijker te maken, door het kabinet afgeschaft. Hierdoor kan voor sommige studenten hun studieschuld oplopen tot wel 30.000 euro. Onbetaalbaar voor velen. De studenten die in september gestart zijn met een opleiding in het hoger onderwijs vormen de eerste generatie studenten die niet langer een basisbeurs ontvangt. ‘Studeren is zo duur geworden dat een groot gedeelte van de potentiële studenten afhaakt,’ aldus Hoek. De ASVA studentenunie roept minister Bussemaker op om direct in te grijpen. De minister moet er volgens hen voor zorgen ‘dat de toegankelijkheid van het onderwijs niet verder wordt aangetast’.

  2. Uitstekende bron NOS.nl.

    10 % minder dus….maar het één hangt natuurlijk met het ander samen

    “Amsterdam is de duurste studentenstad van Nederland en het is nog steeds ontzettend moeilijk om een betaalbare kamer te vinden”,

    Toch willen véél studenten (hoor wel eens wat) dat het liefst…..maar wie zal dat betalen met het huidige LEENSTELSEL?

    Als trouw PvdA-stemmer vind ik dat ze het goed doen in deze, tevoren vervloekte samenwerking met de VVD. Er was (ga ff terug in de tijd) ook geen redelijk alternatief…..Vind ook dat Jet B. het aardig doet

    MAAR dit Leenstelsel is de grote blunder van dit kabinet met een PvdA-verantwoordelijke >:(

    * Studeren is nu idd (vooral) voor de rijken weggelegd!

  3. Weet wel dat veel studenten (net als hun ouders; net als wie niet) bijzonder graag veel in Mokum zijn 8)

    Over het aanbod, kan ik wat 1 persoon betreft oordelen….de beoogde opleiding was HBO+…zodat de belangstelling verdween….GELUKKIG ook omdat (was toen al de overweging) het wel héél erg duur dreigde te worden als de persoon niet van plan was dagelijks op en neer te treinen.

  4. Bijna vergeten: ken ook een voorbeeld van een meisje dat daar nu wel (succesvol gelukkig) woont en studeert….maar absoluut niet zonder vette(?) ouderlijke subsidie.

  5. Dit item is zowat van een jaar geleden. Voer deze discussie lekker op het politiek log @ Dick. Bijna vergeten, ken ook studenten die dit stelsel, zoals het nu is helemaal niet zo slecht vinden.

Reacties zijn gesloten.