Zwolle spoort 1 miljoen aan uitkeringsfraude op

Zwolle – De sociale recherche van de gemeente Zwolle heeft in 2014 van 120 personen de bijstandsuitkering stopgezet omdat deze mensen bleken te frauderen.

97 personen hadden naast hun uitkering inkomsten uit werk. 130 personen waren niet eerlijk over hun woonsituatie. In vijf gevallen is het fraudebedrag dermate hoog dat deze mensen zich tegenover de rechter moeten verantwoorden. In totaal is in 2014 € 1.019.354,- aan fraude opgespoord.

De consulenten handhaving brachten afgelopen jaar aan 206 personen een huisbezoek. Naar aanleiding van die huisbezoeken konden 33 uitkeringen worden stopgezet en 7 uitkeringen worden aangepast. De meest voorkomende vorm van uitkeringsfraude is fraude door samenwonen. Ook al ontvangt slechts één van de partners een bijstandsuitkering, het fraudebedrag wordt van beiden teruggevorderd.

Fraude komt ook vaak voor omdat mensen inkomsten uit werk verzwijgen. Een van de manieren om dit te achterhalen, is bestandsvergelijking. Afgelopen jaar vielen zo 78 personen door de mand.

Wie een bijstandsuitkering ontvangt, is verplicht wijzigingen in zijn persoonlijke situatie door te geven aan de gemeente. Bijvoorbeeld als een erfenis wordt ontvangen. Wie niet of onvoldoende verplichtingen nakomt, krijgt een maatregel opgelegd. Afgelopen jaar 325 kregen personen hier mee te maken. Een dergelijke maatregel kan bestaan uit een boete, of een lager uitkeringsbedrag voor een aantal maanden.

Gerelateerde Berichten

(Automatisch gegenereerd)

22 gedachten over “Zwolle spoort 1 miljoen aan uitkeringsfraude op”

  1. @annetjuh daarom zeg ik, wel straffen. Maar 1) van een kale kip valt niet te plukken en 2) wat doen arme mensen als ze nog minder krijgen, maar wel moeten eten? Ik denk dingen die de maatschappij alleen maar meer geld kosten. En ja, ze zouden een baan kunnen gaan zoeken, maar dan moeten ze die wel vinden.

    En dan heb ik het nog niet eens over mogelijke kinderen die het slachtoffer worden.

  2. Kan uit dit artikel niet halen of er wel of geen vangnet is voor extreme gevallen.
    Wat ik wel uit het artikel haal (of in ieder geval zo interpreteer), is dat een aantal mensen inkomen uit werk hadden, danwel een erfenis ontvangen hebben. Deze mensen worden mijns inziens dus ook terecht gekort op hun uitkering. Zij hadden, en dat impliceert Annetjuh volgens mij ook, dit vooraf kunnen weten.
    Ik vind het een goede zaak dat deze controles gedaan worden en dat deze fraude opgespoort wordt. Bijstanduitkeringen zijn helaas noodzakelijk in onze maatschappij, maar moeten wel ten goede komen aan de mensen die het echt nodig hebben en niet aan klaplopers die makkelijk geld willen “verdienen”.

  3. @Passant het teveel ontvangen moet uiteraard terug betaald worden. Maar er komt dus nu ook het stopzetten van de uitkering bij. En hoe gaan die mensen dat betalen. Ik ben het er helemaal mee eens dat de meeste dit willens en wetens hebben gedaan. En dat ze nu op de blaren moeten zitten. Maar dan aub wel blaren waar de maatschappij niet nog veel meer last van krijgt. En al helemaal niet de kinderen van die klaplopers.

  4. Dit zal ongetwijfeld te maken hebben met hebzucht.
    Wanneer je geen rare dingen gaat aanschaffen zoals smartphones, dure elektronica of een auto kun je gewoon rondkomen van een uitkering en is roven van de belastingbetaler niet nodig, maar dan moet je wel zelf achter alle extra??s aan bij de overheid zoals huurtoeslag, zorgtoeslag, kinderbijslag, kind-gebonden budget, kinderopvangtoeslag, tegemoetkoming schoolkosten, heffingskortingen etc.

  5. Hebzucht zal hier inderdaad het grootste issue zijn.

    @Japser, ik vind dat er meer gestraft moet worden dan alleen maar terugbetalen. Immers is het anders een risicoloze gok om te frauderen. Of je komt er mee weg, óf je hoeft het teveel ontvangen alleen maar terug te storten.
    Mensen die willens en wetens frauderen, verspelen bepaalde rechten. Door stopzetten van de uitkering kan er inderdaad een ander probleem ontstaan. Laat die mensen dan verplicht werk doen voor de maatschappij om hun uitkering terug te verdienen.
    Vallen er dan nog gaten, dan zijn daar genoeg instanties voor om mensen te begeleiden.

  6. Immers is het anders een risicoloze gok om te frauderen. Of je komt er mee weg, óf je hoeft het teveel ontvangen alleen maar terug te storten.

    Neen, men moet de gehele uitkering terug betalen met een 100% boete erbovenop.

  7. @Passant vind ik ook, maar wel op zo’n manier dat arme mensen nog dieper in de shit komen financieel. Hoe dan wel, weet ik niet. Verplicht laten werken zou een idee zijn, maar hoe doe je zoiets, als iemand niet gemotiveerd is? Zweep?

    Komt bij dat als er kinderen in het spel zijn (wat helaas vaak het geval is), dat die wel rechten hebben.

  8. Het artikel geeft inderdaad geen antwoord op de vraag wat er met de fraudulente inwoners gedaan wordt nadat ze ‘betrapt’ zijn. In zekere zin is wat Japser zegt terecht: ze moeten niet in een zwart gat vallen.

    Terugbetalen als enige strafmaatregel is geen straf voor het frauderen specifiek. Als het betrapt worden, bestraft wordt met louter en alleen terugbetalen, komt ’t dicht bij geld lenen zonder rente. Een geldboete zou, in die lijn van denken, overeen komen met een soort rente van het geleende geld. Het kwalijke gedrag, frauderen, wordt dan in zoverre niet bestraft.

    Daarnaast vind ik dat het een taak van de ambtenarij is toe te zien of er daadwerkelijk wel aanspraak gemaakt mag worden. Al die systemen zijn nauw aan elkaar verbonden à la ‘1984’, dus het controleren van het e.e.a. moet niet bijster moeilijk zijn. De overheid schiet in dit soort zaken erg tekort. Probleemsituaties kunnen al veel eerder aan het licht komen. Preventie is beter dan genezen.

    Ik ben geen voorstander van het afpakken van de uitkering. Geen inkomsten hebben heeft grote gevolgen voor het dagelijks leven: mensen kunnen hun vaste lasten niet meer betalen, er wordt beknibbeld op voedsel en andere dagelijkse behoeftes, criminaliteit loert om de hoek én wellicht kan men de (huur)woning niet meer betalen…
    Korten op de uitkering zou een oplossing kunnen zijn, maar in zekere zin krijg je dan dezelfde problematiek.

    Los van het terugbetalen, zie ik het profijt in strikter financieel toezicht en onderricht om de fraudeur te leren om te gaan met beperkte(re) financiële middelen. Dat klinkt als betutteling en zulks, maar dát is de straf. Na een aantal jaren toezicht, dat verzelfstandiging aanmoedigt, wordt de fraudeur weer losgelaten…

  9. Goed verhaal zomaareenzwollenaar.
    Ik denk dat we allemaal (zelfs Japser 😉 ) wel op dezelfde lijn zitten. Straffen van de fraudeurs, met oog voor eventuele problemen die dat zou kunnen opleveren.

  10. @Mike70 Mensen met een uitkering betalen ook belasting.

    Jawel, … maar als je het van je eigen zuurverdiende geld moet betalen komt het toch anders over.

  11. @br: als dat geen gemeenschapsgeld is, is daar weinig mis mee.

    @bernard: je laatste link is idd stuitend. Ontduiking en uitkeringsfraude moet je keihard aanpakken. Alleen excuses of terugbetalen is zoals gezegd een loterij zonder nieten. Het valt op dat een groot deel (97 van de 120) er inkomsten naast heeft. Dus prima: hou vast die inkomsten, inclusief uitkering aftoppen tot absoluut minimumniveau en met boete terugbetalen. Niet genoeg inkomen: verplicht vervangende arbeid doen tot het boetebedrag voldaan is. En de kinderen dan? Het hebben van kinderen is geen argument om op kosten van de staat de boel straffeloos te bedonderen. Lekker voorbeeld geef je dan als ouders: belazer de boel maar, straf komt er toch niet. Als je dit vooraf duidelijk communiceert kunnen mensen een bewuste keuze maken, met alle gevolgen van dien.

  12. Ik heb wel eens van iemand die zich bezighield met uitkeringsfraude begrepen dat mensen die gefraudeerd hebben, het bedrag terug moeten betalen (dat wat ze netto hebben gekregen), maar dat ze ook de belasting terug moeten betalen. Dus dat is dan meer dan je gekregen hebt, waarschijnlijk is dit een soort boete o.i.d.
    Op zich goed dat uitkeringsfraude wordt aangepakt, en inderdaad zouden ze ook de mensen die aan zelfverrijking doen (bonussen e.d.) meer moeten aanpakken.

  13. Dat er misbruik is gemaakt van de bijstanduitkering kan natuurlijk niet daar moet voor geboet worden .Ik lees hier dat er mensen zeggen als je ze nu geen uitkering meer geeft hebben ze niks meer .Dat is waar maar een poging o m achter werk aan te gaan levert ook inkomen op.Verder is natuurlijk ook niet alleen de fraudeur de schuldige van deze misbruik.De ambtelijke instanties die de uitkering verzorgen moeten er ook aan werken om hun controle goed voor te bereiden eer ze een uitkering aan een persoon gaan toekennen.Dus ik vind dat hier ook eens naar gekeken moet worden of het systeem nog wel deugd en of er niet vaker persoonlijke controles moeten plaatsvinden bij uit keringstrekkers

  14. Misschien ook wat makkelijker maken om je uitkering stop te zetten!
    Is mij gebeurd, tig keer bellen, constant verkeerde info. Uiteindelijk een terugvordering ontvangen. Denk dat ze dat bedrag keurig hebben meegerekend met het bedrag wat ze dit jaar hebben teruggevorderd.
    Stoer resultaat!

  15. @ex ww-er
    Volgens mij gaat het hier over bijstandsuitkeringen, ik weet het niet zeker maar ik denk dat ww daar niet onder valt.

    Over wat je vertelt over de miscommunitatie, daar kan ik me iets bij voorstellen trouwens.

Reacties zijn gesloten.