Overlast door start bouw Primark Zwolle

Zwolle – Binnenkort gaan namens ontwikkelaars BPD (voorheen Bouwfonds) en DLH Ontwikkeling de werkzaamheden van start ter voorbereiding op de sloop van een aantal panden aan de Melkmarkt. Daar komt een nieuw winkelpand dat in gebruik wordt genomen door de Primark.
Tijdens de sloop- en bouwwerkzaamheden kunnen op een deel van de Melkmarkt en de Voorstraat geen fietsen gestald worden. Omdat de gemeente het belangrijk vindt dat bezoekers wel met de fiets naar de binnenstad komen, komt er tijdelijk extra stallingsruimte op het Grote Kerkplein en Rodetorenplein. Met duidelijke bebording en fietscoaches worden fietsers verwezen naar deze stallingen. Om de sloop- en bouwwerkzaamheden veilig te kunnen uitvoeren, plaatst bouwbedrijf Wessels Rijssen op de Melkmarkt en de Voorstraat een schutting op een afstand van 3 meter van de gevel. De bestaande fietsparkeerplekken komen daardoor te vervallen. Taxi’s, hulpdiensten en bevoorradend verkeer hebben gedurende de werkzaamheden normale doorgang.

Bezoekers die met de fiets komen, worden ter plekke met borden verwezen naar de stallingen aan het Grote Kerkplein en het Rodetorenplein. In het begin worden ook fietscoaches ingezet, zodat fietsers aan de nieuwe situatie kunnen wennen.
Om de veiligheid en de doorgang van hulpdiensten te waarborgen, laat de gemeente gestalde fietsen verwijderen. Deze kunnen worden opgehaald bij de AFAC (Derk Buismanstraat 23, zie www.zwolle.nl/afac)

De eerste machinale sloopwerkzaamheden gaan naar verwachting half mei van start. De planning is dat de nieuwbouw in de tweede helft van 2016 is afgerond.

De ontwikkeling aan de Melkmarkt draagt bij aan de ambitie om als stad een bestendige plek te hebben in de top van de Nederlandse binnensteden. Deze ambitie is verwoord in het Ontwikkelingsprogramma Binnenstad 2020. Dit programma geeft een visie op de toekomstige ontwikkeling van de binnenstad, en geeft aan hoe de gewenste ontwikkeling bereikt kan worden. Gastvrijheid vormt daarin de rode draad. Zie ook: www.zwolle.nl/binnenstadsprogramma.

Gerelateerde Berichten

(Automatisch gegenereerd)

27 gedachten over “Overlast door start bouw Primark Zwolle”

  1. Gastvrijheid vormt daarin de rode draad stelt de gemeente en dat is met je fiets naar AFAC. waar je tegen betaling je stalen ros na veel moeite mag afhalen.

  2. @ikke dit gaat over de fietsen die nadat er een duidelijk verboden te parkeren bord is gekomen, nog steeds daar illegaal worden gestald. Eigen schuld, dikke bult.

  3. Het blijft doodzonde, daar gaan twee middeleeuwse panden tegen de vlakte, genaamd de Goudsbloem en de Drie Kaarsen. Menige stad zou veel moeite doen om dergelijke, beeldbepalende panden voor het stadshart te bewaren en in oude glorie te herstellen.. Zo niet in Zwolle. Daar waait men graag mee op de wind van de dag, de altijd vluchtige waan van de dag, de tijdgeest. En was het ook niet een mooie locatie geweest voor de bibliotheek, nietwaar, mevrouw Rots? U hebt dat zo vurig bepleit voor de verkiezingen. Hadden de voorgevels van de panden , ook van het bankgebouw van Straaten wellicht gewoon kunnen blijven staan.

  4. De ontwikkeling aan de Melkmarkt draagt bij aan de ambitie om als stad een bestendige plek te hebben in de top van de Nederlandse binnensteden.

    Als je een échte plek wilt hebben in de top van de Nederlandse binnensteden, hou je het ook aantrekkelijk voor mensen die oude panden met een verhaal willen zien.
    Met de sloop van deze panden wordt weer een stukje geschiedenis gesloopt. Alsof dat in eerdere decennia nog niet verwoestend genoeg is gebeurd…

  5. @Jozefien, Het is niet de eerste keer dat de projectontwikkelaars hier in Zwolle de dienst uitmaken. Denk aan het grootste bombardement in Nederland van na de 2e wereldoorlog, de sloop van het noordelijke gedeelte van de binnenstad van Zwolle in de jaren 60, waar men 40 jaar over heeft gedaan om er een mislukt winkelcentrum van te maken. Denk aan het gouvernementsgebouw bij het kerkbrugje, de mislukte nieuwe invulling van de stadspromenade, de melkmarkt, en ga zo maar door.

  6. Jozefien overdrijf je niet een beetje? Beeldbepalende gevels? Vind ze nou niet echt eruit spatten. Ze vallen eigenlijk helemaal niet op, het is dat de buitenmuur een rode lik verf heeft. Die gevel die ze destijds achteraan de Diezerstraat hebben behouden of die van de Schaepman zijn in mijn ogen een stuk beeldbepalender.

    Denk dat iedereen wel blij is dat die grijze kolos eindelijk tegen de vlakte gaat, wat een lelijk gebouw is dat zeg…

  7. Ja inderdaad het betonnen gebouw waar vroeger de Rabobank inzat past eigenlijk helemaal niet op de melkmarkt en mag best weg. Die mooie panden daarnaast liever niet. 😮

    Ik persoonlijk vind dat het appartementencomplex bij het Kerkbrugje (waar vroeger het gouvernementshuis zat) erg lelijk, wie neemt eigenlijk zulke m.i domme beslissingen en zet er dan van die leljke gebouwen neer.:(

  8. Het gaat iedereen om die twee orde gebouwtjes er links naast. Moet zeggen als ik ze zo op de foto zie, vind ik er eigenlijk niks bijzonders aan. Het zal vast architectonisch briljant zijn, maar voor een leek ziet het er als een 13 in een dozijn gevel uit.

  9. @JohanC

    Niet alleen het grijze bankgebouw wordt bgesloopt, maar ook die twee middeleeuwse panden ernaast. Ga er maar eens kijken nu het nog kan. En ja, misschien dat ze nog wel wat op te knappen waren maar daar is al helemaal geen moeite voor gedaan Er is zelfs nooit over gesproken Er schijnen ook nog twee oude kelder onder te zitten met oude gewelven.

  10. Zwolle (gemeente Zwolle), Melkmarkt 7 en 9,
    Aanwijzing twee panden uit de Late Middeleeuwen

    Door de Stichting Bankgebouw Van Straaten is rijksbescherming gevraagd voor de panden Melkmarkt 7 en 9 te Zwolle, respectievelijk genaamd De Drie Kaarsen en De Goudsbloem. Er is sprake van twee zelfstandige (handels)huizen uit de Late Middeleeuwen (veertiendevijftiende eeuw). In de loop der tijd hebben diverse verbouwingen plaatsgevonden, waarbij de huizen steeds zijn aangepast aan de eisen der tijd. De beide panden zijn onder meer verhoogd en de voorgevels vernieuwd; de voorgevel van De Drie Kaarsen dateert uit 1641, die van De Goudsbloem uit 1690-]750. Ten behoeve van een winkelfunctie is de begane grond van beide panden samengevoegd en werd een winkelpui in de voorgevel geplaatst.

    De raad voor de cultuur adviseerde eerder per brief aan Minister Plasterk om in ieder geval de beide Middeleeuwse, waardevolle panden te bewaren. Maar nee hoor. Er is al te veel gesloopt in Zwolle, de Michaelskerk, het gouvernementsgebouw en ga zo maar door.

  11. De gemeente Zwolle heeft een kwalijke reputatie als het gaat om sloop van mooie gebouwen. Denk ook aan hotel van Gijtenbeek, waar nu dat foeilelijke ABN AMRO kantoor staat op het stationsplein. En het gouvernementshuis ook inderdaad, zoals Veldwachter ook al terecht opmerkte. >:(

  12. @jozefien

    diverse verbouwingen plaatsgevonden,
    panden zijn verhoogd,
    voorgevels vernieuwd,
    begane grond van 2 panden samengevoegd,
    nieuwe winkelpui.
    Als je dit zo allemaal opsomt dan lijkt het me dat er weinig historisch materiaal over is.
    Hier missen we dus niet zo veel aan.

  13. Hup, tegen de vlakte ermee. Ik vind ze niet bijzonder genoeg. Maar dat is mijn persoonlijke mening.

    Ik kan me meer druk maken om wat ervoor in de plaats komt. Hoewel ik me kan vinden in de globale schets van het nieuwe pand, vind ik dat deze locatie een hoger detailniveau verdient, met name in de daklijn.
    De architect is gehouden aan een financieel plafond, maar jeetje, soms verlang je terug naar de tijden dat gebouwen werden gebouwd om ook esthetische waarde toe te voegen in plaats van het fysiek faciliteren van de commerciële gehaktmolen (in dit geval Primark).

  14. En wat gaat een na de Primark inkomen nadat die op de fles is gegaan? Misschien een optie voor de bieb (als die dan nog bestaat tenminste).

  15. soms verlang je terug naar de tijden dat gebouwen werden gebouwd om ook esthetische waarde toe te voegen in plaats van het fysiek faciliteren van de commerciële gehaktmolen (in dit geval Primark).

    Helemaal mee eens!! zou dat dan ook de reden zijn dat dit soort nieuwbouw ook alweer na 30 slooprijp wordt verklaard?
    Op deze wijze zullen er dan ook niet veel nieuwe monumentwaardige gebouwen bijkomen.

  16. Precies! Met name in de binnenstad zou je toch willen dat ze monumenten van de toekomst bouwen! Wat mij betreft zou dat een criterium van de welstandscommissie moeten zijn. Vooral als het om zo’n prominente plek aan de Melkmarkt gaat.

Reacties zijn gesloten.