Hardshock wint rechtszaak geluidsoverlast

Zwolle – Donderdagmiddag is door de voorzieningen rechter uitgesproken dat het Hardshock Festival aan de Wijthmenerplas a,s, zaterdag de geluidsnormen van 75 db (A) en 90 db (C) mag blijven hanteren zoals de door de organisator met de gemeente Zwolle afgesproken was. Hiermee is een einde gekomen aan de discussie over het geluid van het hardcore muziekfestival bij Zwolle. De uitspraak geldt ook voor het muziekevenement Lovely Sunday dat zondag bij de recreatieplas plaatsvindt. 

hardshock.jpg 

De rechtbank stelt dat Zwolle afdoende probeert ‘onduldbare geluidshinder’ voor omwonenden te voorkomen bij twee festivals, dit weekeinde aan de Wijthmenerplas. Bewoners van Wijthmen wilden een oordeel van de voorzieningenrechter over de geluidsniveaus rondom beide publieksevenementen, zaterdag en zondag. De gemeente, die vergunningen heeft verleend voor de feesten, ziet in de uitspraak een erkenning voor de manier waarop evenementen in de stad met oog voor alle belangen georganiseerd worden. Door de uitspraak gaan de festivals – Hardshock op zaterdag en Lovely Sunday op zondag – door onder de voorwaarden die de gemeente eerder stelde: met geluidsniveaus die enerzijds een aansprekend evenement mogelijk maken en anderzijds overlast voor omwonenden en flora en fauna zoveel mogelijk beperken.


‘Goede balans’

Wethouder René de Heer ziet in de uitspraak van de rechter een bevestiging  voor de stappen waarmee Zwolle de balans in het evenementenbeleid vormgeeft: “We vinden het belangrijk dat Zwolle een stad is die bruist, en tegelijkertijd willen we voorkomen dat het draagvlak voor publieksevenementen in de stad afneemt. Dat betekent dat we steeds zoeken naar een goede balans. We hebben net ons evenementenbeleid geëvalueerd en zien nog een aantal kansen om én ons evenementenprogramma te verrijken én overlast verder terug te dringen. Dat laatste doen we onder meer door bij de Wijthmenerplas het toegestane geluidsniveau bij te stellen. De rechter geeft nu aan dat feesten onder die voorwaarden mogelijk zijn.”

 

Afspraken

Vanzelfsprekend doen de gemeente en de organisator van de feesten er ook het komende weekeinde alles aan om te zorgen dat de gemaakte afspraken ook nagekomen worden. 

Gerelateerde Berichten

(Automatisch gegenereerd)

104 gedachten over “Hardshock wint rechtszaak geluidsoverlast”

  1. Repost van 16.49 uur Debat over geluidsoverlast muziekfestivals

    Uitspraak Voorzieningenrechter 16 april 2015
    De voorzieningenrechter legt in haar uitspraak , net als de RvS in haar tussenuitspraak, de lat op “onduldbare overlast” (en acht daarmee impliciet “zeer ernstige overlast” vooralsnog als acceptabel/maatgevend). Ook hanteert zij de bovengrens van de bandbreedte van het in de Nota Evenementen (Nota Limburg), en niet een gemiddelde.
    De Nota zelf stelt dat met deze norm “in de praktijk ” wegens gebrek aan of ongewenstheid tot handhaving wel onduldbare overlast zal optreden. De voorzieningrechter toetst de mogelijkheid tot handhaving in deze echter niet.
    De in de vergunning aangegeven normen, 75dB(A)/ 90dB(C), voldoen aldus volgens de voorzieningrechter aan de norm. Dat hierbij een beoordelingstijd van 5 minuten wordt gehanteerd en niet van 1 minuut conform de Nota is volgens de voorzieningenrechter acceptabel.
    Niet acceptabel acht de voorzieningenrechter dat bij de ontheffing is bepaald dat bij een overschrijding van het toegestane geluidsniveau gekeken wordt naar achtereenvolgende perioden van 3 x 5 minuten. Dit voorschrift zal derhalve worden geschorst.
    Ook de bepaling dat afwijkingen van 1 à 2 dB binnen de aanvaardbare meet- en rekennauwkeurigheid zouden vallen draagt de goedkeuring van de voorzieningenrechter niet. Ook deze bepaling zal worden geschorst.

  2. Repost van de reactie van Japser die bovengenoemd bericht volledig met de juiste argumenten onderuit haalt:

    Bericht door Japser, op 16 april 2015 17:30
    Zo, wat ontzettend flauw. Net doen, met lekker veel moeilijke woorden, dat de rechter het impliciet heeft over zeer ernstige overlast. Net doen alsof je post een samenvatting is van de uitspraak, terwijl het gewoon een stukje opinie is. Echt heel flauw.

    Mensen, ga niet zo maar uit van wat P.Pectief zegt maar lees zelf de uitspraak: http://uitspraken.rechtspraak.nl/inziendocument?id=ECLI:NL:RBOVE:2015:1941&keyword=zwolle&keyword=zwolle+hardshock

    Waar uit naar voren komt dat Hardshock en gemeente zich meer dan nodig aan de afspraken houdt.

  3. Dank G.Geerink

    Verder hoop ik dat gemeente en organisatie blijven samenwerken met omwonenden om de ervaren overlast zo veel mogelijk te beperken, zonder hierbij voorbij te gaan aan de ervaren plezier en blijdschap die festivalbezoekers ervaren.

  4. @Jasper & Geerink
    Het is niet mijn gewoonte te reageren op jullie weinig inhoudelijk bijdragen, maar vooruit:

    Mijn inleiding is kaderstellend en waarnemend, niet meer en niet minder. Vervolgens benoem ik de meest relevante aspecten uit de uitspraken (2) van de Voorzieningenrechter.

    Over winst sprak ik in tegenstelling tot de kop van dit artikel niet. De gemeente is in beide gevallen veroordeeld in de proceskosten, misschien een indicatie?

    Misschien kunnen jullie op constructieve wijze aangeven wat er onjuist is aan mijn weergave (anders dan dat ik alleen de meest relevante aspecten heb benoemd)?

  5. Eh ze winnen toch niet? De decibellen moeten omlaag dat was ook geëist. Uiteindelijk dus winst voor degenen die overlast ervoeren.

  6. Prima toch? Partyminnend Zwolle heeft z’n feestje, en mensen die op deze dagen zelf willen bepalen hoe ze genieten kunnen dat doen omdat de muzieksterkte op een acceptable niveau ligt.

  7. Grote winnaars in deze rechtzaak zijn de organisatoren van Hardshock en Lovely Sunday natuurlijk, maar wellicht de feestgangers zelf nog meer! Wie er naartoe gaat: veel plezier.

  8. Wat een schandalig besluit. Niet 1 maar 2 van die asociale herriefeesten in 1 weekend. We gaan omgekeerd afval inzamelen omdat het goed is voor het milieu, maar de natuur bij de Whytmenerplas vernaggelen door dit soort evenementen is geen probleem? Gemeente Zwolle ga je schamen!!!!

  9. @erikvd blijkbaar oordeelt de gemeente, de raad van state en de voorzieningsrechter, aan de hand van bewijzen daar over dat dat inderdaad geen probleem is. Dat de natuur niet vernagelt wordt. Ik neem aan dat als jij bewijzen hebt waaruit het tegendeel blijkt, dat je die bij een volgende rechtszaak komt aandragen?

  10. Eens met Jap & Dame

    Verder hoop ik dat gemeente en organisatie blijven samenwerken met omwonenden om de ervaren overlast zo veel mogelijk te beperken, zonder hierbij voorbij te gaan aan de ervaren plezier en blijdschap die festivalbezoekers ervaren.

    en

    Veel plezier, Zib e.a.!

    Er zou meer van het leven kunnen worden genoten 8)

  11. We gaan zien of de gemeente eindelijk het lef heeft om te handhaven zodra de normen overschreden worden. Komend weekend wordt wat dat betreft een interessante test.

  12. Aha, mooi bericht en goed nieuws!
    Feestjes juicht ik in het algemeen wel toe, en op die locatie nog extra. Een mooi eind uit het centrum, overlast beperkt lijkt me. Kaartjes kosten 44,50 Euri zo te lezen. Ben wel benieuwd naar de rekensommetjes, bij hoeveel bezoekers kan ’t uit ?

  13. Soms is het winnen van een rechtszaak minder belangrijk, als het je maar tot besef brengt dat je niet alleen op de wereld bent en dat je rekening moet houden met anderen.

  14. Ik hoop dat Observer zijn/haar intenties duidelijk maakt dan hoeft niet iedere bovenstaande reaguurder ernaar te raden.

  15. @Japser: het is me inmiddels wel duidelijk dat jij heel emotioneel betrokken bent bij de situatie. Het is dus niet nodig om dat te benadrukken met nog meer getroll.

  16. @Ribo ik ben helemaal niet betrokken, ik ga niet naar de feesten en ik heb er geen last van. Ik bekijk het juist zeer objectief en zie dat gemeente en organisatie in de loop van de jaren heel wat hebben toegegeven en dat er ondanks dat nog steeds wordt gezegd dat ze geen rekening houden met mensen die overlast ervaren. Dat heeft werkelijk helemaal niks met trollen te maken, zie ook niet in waarom je dat zegt. Ik vind wel dat de de tegenstanders te ver doorgaan in het telkens roepen dat anderen rekening met hun moeten houden. Andersom zie ik dat namelijk helemaal niet gebeuren.

  17. @Japser: je mening is verre van objectief en je doet daar ook niet heel geheimzinnig over. Ik reageerde op je opmerking waarin je de suggestie probeert te wekken dat de klagers enkel aan zichzelf denken en de organisatoren niet. In de wetenschap dat er nog nooit een evenement is verboden en dat de gemeente geen enkele moeite doet om afgesproken geluidsnormen te handhaven komt dat natuurlijk vrij lachwekkend over. Op welke manier verwacht je daarom dat de omwonenden “rekening” moeten gaan houden met de organisatoren? Is het “lastig” dat de omwonenden klagen, actiegroepen oprichten en rechtszaken aanspannen?

  18. “12 uur lang keihard beuken op de muziek van internationale helden bij de Wijthmenerplas”

    Citaat over Hardshock elders op WLZ

    “Rekening houden met elkaar en de omgeving???????”

  19. Nou Ribo, ik ben het met Japser eens. Vooral op dit punt:

    …en zie dat gemeente en organisatie in de loop van de jaren heel wat hebben toegegeven en dat er ondanks dat nog steeds wordt gezegd dat ze geen rekening houden met mensen die overlast ervaren. (…) Ik vind wel dat de de tegenstanders te ver doorgaan in het telkens roepen dat anderen rekening met hun moeten houden. Andersom zie ik dat namelijk helemaal niet gebeuren.

    En inderdaad zie je dat niet van de klagers/tegenstanders. In ieder geval niet in dit topic.

  20. @bernard: ik heb dezelfde vraag al bij Japser neergelegd maar kun je dan eens uitleggen hoe de omwonenden rekening kunnen houden met de evenementen?

  21. “Keihard beuken”. Ja, ik beuk hier mijn huis uit, NOT. De enige geluiden die ik hoor zijn die van vogels. In welke wijk hoort men ditmaal het “gebeuk”?
    Ik ben het ook eens met Japser, elke handreiking aan de klagers wordt afgedaan met een ‘ja, maar..’. Ik heb nog niets gehoord wat zij willen als oplossing, behalve stoppen met festivals. Rekening met elkaar houden vraagt wederkerigheid.

  22. @ribosoom door niet tot in den treure aan te blijven kloppen bij de rechter, wat dus nu al jaren gebeurt, ondanks dat ze al vele vingers hebben gekregen. Het lijkt erop dat ze alleen tevreden zijn met de hand.

  23. @Dame: toch heeft blijkbaar iedereen er moeite mee om uit te leggen wat die “wederkerigheid” zou moeten inhouden. Wat ik op zich ook wel snap trouwens: als je al jaren geen strobreed in weg wordt gelegd waarom zou je je dan nog druk maken om een paar klagende omwonenden? Het enige wat je ze nog kunt afnemen is hun recht om te klagen.

  24. @Japser: ik had je laatste posting niet gelezen voordat ik mijn laatste posting plaatste, maar met m’n laatste zin zat ik niet ver af van je reactie. 😉

  25. Het recht om te klagen blijven ze behouden, ribo. Het is een keuze of ze daar gebruik van willen maken. Denk jij dat de omwonenden accepteren dat er festivals zijn? Mijn indruk is van niet (tenminste de klagende omwonenden niet). Als dit klopt, dan valt er toch niet veel meer te doen aan handreikingen vanuit de organisaties? Dan sta je keihard tegenover elkaar en kan alleen de rechter beslissen.

  26. Natuurlijk kunnen we de klagers als de schuldige partij aanwijzen. Maar helaas blijkt uit de metingen dat de afgesproken geluidswaardes voor deze organisator geen waarde hebben. Afspraken blijken loze beloftes.
    Blijkbaar is het nodig om de confrontatie te blijven zoeken en de grenzen te verleggen. Tja en zo blaas je, letterlijk, als organisatie de discussie nieuw leven in.

  27. Dus als het aantal festivals worden beperkt (2 á 3 per locatie), het geluidsniveau binnen de normen van de Limburgse nota blijven en de gemeente adequaat handhaaft, dan zijn de omwonenden tevreden, Ilona? Als dat klopt, dan vind ik dat een redelijke opstelling.

  28. @Dame,

    Ik zou juist denken dat de oproep van Observer aan beide partijen is gericht.

    Je hebt gelijk, zo heb ik het bedoeld.
    Hoewel ik nooit zal begrijpen waarom bepaalde muziek alleen maar mooi kan zijn als het oorvliesverscheurend hard wordt uitgevoerd moet ik ook zeggen dat ik op mijn woonadres in de meeste gevallen nauwelijks iets hoor, ik heb dus ook geen enkele reden om te klagen, laat staan om te bellen wegens overlast.

  29. Dat hoop ik ook, Ilona. Uit het verslag van de zaak bij de Raad van State bleek dat de gemeente bij de vorige edities het onderzoeksbureau DGMR geluidsmetingen heeft laten verrichten.Uitgangspunt was de door de gemeente gestelde geluidgrenswaarden van 85 dB(A) en 95 dB(C).
    Uit het onderzoek bleek dat tijdens de drie onderzochte dance-evenementen de maatgevende woningen geen hogere geluidbelasting hebben ondervonden dan 65 dB(A) en 86 dB(C) en dat bij geen van de omliggende woningen de geluidnorm van 85dB(A)/95 dB(C) is overschreden.
    Ook van belang is wat de omwonenden binnenshuis horen. Daarover blijkt uit dat onderzoek dat bij geen van de woningen de binnenniveaus ten gevolge van de onderzochte drie dance-evenementen hoger zijn dan 50 dB(A). Het hoogst optredende binnenniveau in een geluidgevoelige ruimte bedraagt 41 dB(A). Volgens die Limburgse nota betekent dat overlast, maar geen onduldbare overlast (dat je je stem moet verheffen om binnenshuis een gesprek te voeren).
    Ik ben benieuwd wat er uit de metingen vanavond zal blijken.

  30. @Observer Mijn muziek is het ook niet en bij het enige popconcert dat ik in de afgelopen jaren hebt bezocht in de IJsselhallen had ik oordoppen in.:)

  31. @ribo hou nou toch eens op te zeggen dat organisaties konden doen wat ze wilden, dat is gewoon pertinent niet waar. De eisen die er gesteld worden en nageleefd werden zijn alsmaar strenger geworden, aantoonbaar. En de enige reactie die daarop kwam van de overlast ervarenden, geheel in hun recht, is meer klachten. Dan vraag ik mij, terecht, af, wanneer ze genoeg vingers hebben. Ik zie dat ze dB’s willen die nog lager liggen dan de Nota waar ze zelf mee schermen. En dat komt neer op het niet door laten gaan van evenementen. Ik kan met de beste wil in de wereld daarin niet zien dat ze ook maar een mm toegeven.

  32. @Japser: de “eisen” werden inderdaad strenger maar er werd nooit echt actie ondernomen als normen overschreden werden. Je kunt wel zeggen dat ze “geen mm toegeven” maar dat betekend feitelijk “business as usual”: er hingen feitelijk toch al geen consequenties aan overtredingen omdat de gemeente nooit optrad.

    Ik ben trouwens benieuwd of de gemeente hier wel op gaat reageren: http://www.rtvoost.nl/nieuws/default.aspx?nid=215839&cat=1

    Deze keer geen actie door de gemeente zou wel eens heel negatief uit kunnen worden gelegd bij de rechter.

  33. Nadat de te hoge waardes geconstateerd waren, zijn de geluidsinstallaties bijgesteld om onder de grens te blijven

    Netjes toch?

  34. Zeer netjes.
    De rechter zal altijd met het menselijke aspect rekening houden, en bovendien in dit geval heeft de organisatie na het zuchtje wind meteen op de meting geanticipeerd en kan de organisatie geen nalatigheid verweten worden. Prima opgelost dus en geen enkel probleem. 🙂

  35. @ribo in je eigen link staat dat ze direct na constatering het geluid naar beneden hebben gedaan. Wat verwacht je nog meer? Dat ze in de toekomst kunnen kijken?

    En er hingen wel degelijk consequenties, er is namelijk al heel wat aangepast in de loop der jaren. Uiteraard niet voldoende volgens de mensen die overlast ervaren, want die hebben keer op keer aangegeven dat ze helemaal niks willen horen.

  36. Geen enkel probleem? Ach ja, snelheidslimieten en promillages alcohol zijn wettelijk gezien ook maar “indicatief”. Zolang je er daarna weer onder zit ben je “netjes” bezig. ;D

    Nou ik ben benieuwd naar de reactie van de gemeente. Maar ik vrees dat er niets is veranderd.

  37. @Japser: ik verwacht op z’n minst boetes of andere sancties. Ook zou ik me kunnen voorstellen dat limieten volgend jaar verder verlaagd worden: blijkbaar is de organisator namelijk niet in staat om zich aan de regels te houden. Je kunt niet limieten vaststellen en bij overschrijding niets doen.

  38. Wanneer jij vlak voor een flitspaal van achter aangereden wordt en daardoor met een rotgang vooruit schiet en vervolgens geflitst wordt, zal je die boete heus worden kwijtgescholden: overmacht en jij hebt dan alles gedaan wat in je vermogen lag. 😉

  39. @Japser: niet spijkers op laag water zoeken maar juist de kern van de zaak. Er is geen enkele dwang richting de organisator om zich aan de regels te houden. Als door de wind volumes kunnen toenemen dan kun je daar vooraf rekening mee houden. Maar dat heeft men niet gedaan omdat de overtreding toch geen consequenties heeft.

  40. Dat is nogal een aanname en een beschuldiging bovendien. Je kunt gewoon als organisatie niet rekening gaan houden met alle eventualiteiten. Ja, kan wel, gewoon geen festival. Je kunt wel rekening houden met de meest voorkomende zaken (hebben ze gedaan) en bij ongeplande afwijkingen, zoals ze hebben gedaan, direct handelen. Als je dan daar toch een stok in ziet om ze te straffen, zie ik dat als spijkers op laag water zoeken.

  41. BREAK:
    Het comité Herrie uit de Stad zal opnieuw de gang naar de rechter maken als het dancefestival Megabase een vergunning krijgt voor het evenement in Park De Wezenlanden op 30 mei dit jaar. Dat zei Ingrid Petiet namens het comité van omwonenden en binnenstadbewoners.

  42. @Hans, kennelijk geen geintje. Zie ook de Stentor. Maar inderdaad benieuwd of dit daadwerkelijk door wordt gezet, ik gok van wel.

  43. Ik ben het helemaal eens met de actie tegen de herrie. Hier in de Indische Buurt hebben we ontzettend veel overlast van al dat geluid dat wordt geproduceerd.

    Kijk, we kunnen tegen geluidsoverlast vanwege een feestdag zoals vijf mei. Maar 30 mei vind ik geen feestdag en bovendien hersendodende muziek.

    Gewoon verbieden. Of de volumeknop op normaal en doe dan een leuke en goede artiest zoals Frans Bauer of Frans Duijts. Of nog beter, deel gratis koptelefoons uit.

  44. Deze discussie en de rechtszaken zullen niet zomaar verdwijnen. Tijd dus voor de gemeente om met een goede oplossing te komen in plaats van maar steeds weer te blijven voort modderen.

  45. @Japser: dan zijn die ‘oplossingen’ dus blijkbaar geen echte oplossingen.

    Ik lees trouwens op Facebook wel een goed voorstel: waarom worden er niet op verschillende plekken in de stad locaties gecreëerd waar dit soort evenementen kunnen plaatsvinden? Dan kun je rouleren en de overlast beperken. Voor het bevrijdingsfestival is dat misschien lastig, maar voor zoiets als Megabase moeten wel meerdere geschikte alternatieve locaties te vinden zijn binnen Zwolle.

  46. Wat een plan ribo, heb het eerder gehoord, van wie ook alweer.. Oh ja, van Althoff, de organisator. Die hadden dat idee allang. Mag niet. Maar wederom dus: organisatie wil meewerken, HudS niet.

  47. @Japser: als het al een bestaand plan is dan wordt er aardig geheimzinnig over gedaan. Zelfs in de discussies op WLZ vond blijkbaar niemand het de moeite waard om er eerder over te beginnen.

    Over specifieke locaties kun je trouwens discussiëren. De binnenstad lijkt me (helemaal voor Megabase) niet geschikt. De Wythmenerplas idem.

    Dan kom ik toch weer terug bij mijn eerdere eigen idee om een speciaal festivalterrein te creëren buiten de stad. 😉

  48. @Ribo hier, van de site van de Stentor:
    Althoff gaf aan zich te ergeren aan het beeld dat zou bestaan dat zijn bedrijf niets heeft gedaan aan deze problematiek. “We hebben echt gezocht naar andere locaties en zijn best bereid om te verkassen met Megabase, maar waarnaartoe?”
    http://www.destentor.nl/regio/zwolle/comité-herrie-uit-de-stad-weer-naar-rechter-om-evenement-zwolle-1.4889087

    Ik weet, het is geen WLZ, maar het schijnt dat ze ook wel eens nieuws naar voren brengen 😛

    En jouw idee voor een festivalterrein buiten de stad bestaat: Wythemerplas.

  49. Een geschikt terrein voor dergelijke evenementen moet goed bereikbaar zijn (fiets, auto, ov en hulpdiensten) Groot genoeg voor op z’n minst 10.000 bezoekers. De ondergrond moet egaal zijn, verhard of een geschikte grasmat. En als het even kan zo min mogelijk direct omwonenden. Tja dan kom je in Zwolle uit op: de Wythmenerplas, Weezelanden park en parkeerplaats IJsselhallen.

    De parkeerplaats naast het stadion had een geschikte locatie kunnen zijn, als men ervoor had gekozen om geen detailhandel te huisvesten in het stadion. Die bedrijven staan natuurlijk niet toe dat zij enkele dagen niet bereikbaar zijn vanwege een evenement.

    Ook het Rode Toren plein was in eerste instantie aangewezen als evenementen locatie. Spijtig genoeg is jaren geleden de dance al geweerd uit de binnenstad, dus geen optie voor de evenementen van bijvoorbeeld HEE of studio TaS

    Het bovendek van parkeergarage Noordereiland is in het verleden ook wel eens gebruikt (paar keer met Stratenfestival) maar ook afgevallen als geschikte locatie.

    Een speciale locatie buiten de stad (de Wythmenerplas ligt toch ook buiten de stad?) klinkt natuurlijk leuk, maar dan?
    De ondergrond moet worden aangepast, want een gewoon weiland is alles behalve geschikt. Dus asfalteren of voorzien van een strakke grasmat. Het moet goed bereikbaar zijn dus in de buurt van een grote weg of een aparte weg aanleggen. Dan heb je een terrein waarvan eigenlijk gebruik wordt gemaakt van pak m beet April tot Augustus. De rest van de tijd ligt het er ongebruikt bij of er moet gezocht worden naar andere partijen die er dan gebruik van kunnen maken. (verder iemand belang bij een grasmat of een immense parkeerplaats buiten de stad?)

    Wie gaat daar in hemelsnaam in investeren? Een investeringsbedrijf ziet in dat het niet rendabel is, er maken te weinig partijen gebruik van.

    Als 1 of meerdere organisatoren van evenementen zich er aan wagen zullen ze veel meer (en grotere) evenementen moeten organiseren om de kosten eruit te krijgen. Daarbij kun je je afvragen of daar wel het animo voor is, het aanbod in evenementen is al enorm en ook de portemonnee van de festivalbezoeker is beperkt. En dan zit je met omwonenden die in tegenstelling tot de huidige situatie, vaker dan 3 keer in het jaar (per locatie) mee kunnen genieten.

    De gemeente zegt terecht ‘dikke vinger, we beschikken al over 3 geschikte locaties waar we geld in hebben gestopt’.

    Blijft enkel de groep over die graag de evenementen de stad uit wil, maarja of die daar zelf voor wil gaan betalen….

  50. Leuk verslag maar helaas geheel uit het perspectief van de organisator. De gemeente heeft zelf moeten toegeven dat park de Weezenlanden niet geschikt is. Daarnaast kan je mij niet wijsmaken dat er geen winst wordt gemaakt met die festivals dus die slachtofferrol is nergens voor nodig.

  51. Nou, je mag best een slachtofferrol aannemen als het ook zo is natuurlijk! Als er een paar (op 1 hand te telen) klagers zijn in heel Zwolle die je broodwinning dwarszitten, en festivalplezier bij duizenden jongeren verstieren, lijkt me kritiek daarop wel het minste.

  52. Oke laat me maar weten wanneer ze er niks meer aan verdienen. Op het moment hebben hun nog steeds de lusten en anderen de lasten.

  53. Over lasten gesproken.

    Het lijkt mij dat de organisatie, de blije Zwollenaren, de pers en de artiesten al genoeg lasten moeten verwerken van de twee klagende bewoners (die onlangs kwamen te wonen in 2 bungalows aan de Wythmenerplas) en die op hun geheime Facebook groep met het groepje van HudS hun berichtjes versturen.

    Iets met pot en ketel. 😮

  54. De klagers met hun bungalow kunnen beter de lijntjes naar de mensen met politieke macht gaan gebruiken. Dat helpt vaak wel, zoals we hebben kunnen zien aan de Jufferenwal.

  55. Liefe mensen,

    Het beeld is ontstaan dat ik alleen maar een festival wil met Frans Bauer. Dat bedoelde ik niet.

    Ik bedoel te zeggen dat ik niet tegen geluidsoverslast ben met 5 mei of Koningsdag. Dat zijn feestdagen en dan gaan er een heleboel mensen feest vieren. Die avonden slaap ik wel wat korter dan.

    Maar ik vind festivals als MegaBase heel storend. Het is niet voor ons allemaal en ik wil daar dan ook geen last van hebben. Dat heb ik wel. Zelfs hier in de Indische Buurt. Ze kunnen toch ook de knop omzetten of het festival voor iedereen maken?

    Anders maar op een plek waar niemand (of heel weinig wensen) last van heeft en diegene die het bewezen wel hebben een VVV-bon of etentje bij de Librije cadeau geven.

  56. op hun geheime Facebook groep met het groepje van HudS hun berichtjes versturen.

    Dat HudS is toch ook niet serieus te nemen?

    Het gaat het comité ook niet om het wegjagen van alle dancefeesten uit Zwolle, stelde Petiet. “We strijden tegen de overlast van decibellen, ongeacht van wat voor feest of muziek die komen

    Vreemd dat HudS alleen maar naar de rechter stapt als het gaat om evenementen van High Energy Events. Als het enkel om de decibellen gaat, waarom ontspringen de volgende organisaties de dans?

    – Hesz (Carnaval, Stratenfestival, Rhythm & Blues, bijna alles wat er in de binnenstad wordt georganiseerd ism de horeca)
    – Stichting Bevrijdingsfestival Overijssel
    – De organisatie van de Scania Zwolse Halve Marathon (verscheidene podia met muziek langs het parkoers)
    – Studio TaS (Wildness Wythmenerplas)
    – De vele verschillende sportverenigingen die activiteiten of toernooien organiseren op hun terrein en de geluidsinstallatie buiten zetten.

    Gewoon bang dat ze dat kleine beetje sympathie dat ze van sommige inwoners en raadsleden nog schijnen te krijgen, helemaal gaan verspelen als ze zich echt hard gaan maken voor die complete rust die ze eisen. Of zoals Japser al zei, ze willen gewoon keiharde pecunia’s en HEE is de gebeten hond.

    Maar ik vind festivals als MegaBase heel storend. Het is niet voor ons allemaal en ik wil daar dan ook geen last van hebben. Dat heb ik wel.

    Ik vind andermans hobby in de vorm van tuinieren met elektronisch gereedschap ook heel storend, helemaal als het op de zondagochtend al begint. Net als dat ik de spelende kleinkinderen in de tuin van de buren erg storend vind als ik een weekje nachtdiensten draai. Reken maar dat zoiets vaker voorkomt dan die paar evenementen.

    Toch word er van mij verwacht dit ik dat accepteer, is het dan zo vreemd als ik van anderen vraag of zij ook af en toe mijn hobby accepteren?

    Mensen zoals die van HudS proberen er voor te zorgen dat we afstevenen op een samenleving waarbij het normaal is om helemaal niks van een ander te accepteren en direct de weg naar de rechtbank te bewandelen als het je niet aanstaat.

  57. Omdat het geluid van de frequentie van de bassen op verschillende kilometers afstand nog gehoord kan worden? Indien er veel wind staat zelfs op tientallen kilometers afstand?

    Dit in tegenstelling tot de hogere tonen die je voornamelijk hoort bij carnaval, sportverenigingen, BFO, Wildness festival, Halve Marathon of een gemiddelde coverband. Deze hoor je niet op kilometers afstand.

    En er treden geen DJ’s op die van 1400 uur tot 2300 uur alleen maar housemuziek (met bas) laten horen op speciale grote geluidsinstallaties.

    Daarnaast is de vergelijking met omgevingsgeluid en leefgeluiden in een woonomgeving met een festival niet reëel te noemen.

  58. @Japser: het artikel waar je naar verwijst heeft het niet over het rouleren van locaties maar over compleet verhuizen van locatie. Dat is niet wat ik bedoelde.

  59. Omdat het geluid van de frequentie van de bassen op verschillende kilometers afstand nog gehoord kan worden? Indien er veel wind staat zelfs op tientallen kilometers afstand?

    Dit in tegenstelling tot de hogere tonen die je voornamelijk hoort bij carnaval, sportverenigingen, BFO, Wildness festival, Halve Marathon of een gemiddelde coverband. Deze hoor je niet op kilometers afstand.

    Vreemd, vorig jaar kon ik op 5 mei duidelijk de songteksten afkomstig vanaf de Weezelanden horen, terwijl ik zat te vissen in de uiterwaarden aan de IJssel naast de Harculo centrale, een paar weken later idem met RTL viert de zomer. Afgelopen vrijdag- en zaterdagavond kon ik ook naar de teksten luisteren, afkomstig van het tentfeest in Hattem. Enkele jaartjes geleden kon ik de muziek van de carnavalsoptocht al horen toen ik op de fiets stapte om richting de optocht te gaan. En dat terwijl ik in Ittersumerbroek woon, toch nog een knap eind verwijderd van de optocht.

    Wat betreft Wildness Festival raad ik je aan om toch maar eens te kijken wat het precies is 😀

    Daarnaast is de vergelijking met omgevingsgeluid en leefgeluiden in een woonomgeving met een festival niet reëel te noemen.

    Klopt je hebt gelijk.
    Iets wat moet voldoen aan “strenge voorwaarden wat betreft geluid, vastgestelde begin- en eindtijden, slechts sporadisch plaats mag vinden en vroegtijdig bekend moet worden gemaakt dat het eraan komt” is natuurlijk niet te vergelijken met iets wat “zonder voorwaarden en onaangekondigd op ieder moment kan plaatsvinden”.

    Eerstgenoemde is natuurlijk veel erger…

  60. @Japser:
    – het bevrijdingsfestival werd vorig jaar in het Wezenlandenpark gehouden en nu weer
    – Megabase werd vorig jaar in het Wezenlandenpark gehouden en nu weer
    – Hardshock werd vorig jaar bij de Wythmenerplas gehouden en nu weer
    – Kingdance werd vorig jaar bij de IJsselhallen gehouden en nu weer

    Of begrijp je niet wat het woordje ‘rouleren’ betekend?

    Rouleren onder de al bestaande locaties (waarvan duidelijk zijn dat er minimaal 2 niet geschikt zijn) is natuurlijk geen optie. Zoals ik in mijn eerdere reactie al aangaf moeten er op andere plekken in de stad alternatieve locaties komen.

  61. Oh, jij wil de feesten roeleren. En dan wil je ook nog alternatieve locatie’s. Terwijl er op dit moment maar één locatie is voor het BFO en dat eigenlijk alweer uit zijn voegen begint te barsten. Jij wil dat het BFO, met z’n gemiddeld 130.000 bezoekers elk jaar ergens anders is. En wie gaat dat… betalen….?

    En jij vindt dat duidelijk niet geschikt, een kleine 20 man van HudS vindt dat niet geschikt. Het bestemmingsplan vinden die plekken uitermate geschikt. Het is namelijk een recreatie- en een evenemententerrein.

  62. @Japser: ik doe een voorstel voor een oplossing. M’n tweede voorstel trouwens al in deze discussie (ik ben ook nog steeds voor een apart evenemententerrein ten zuiden van de stad). En voorstellen voor een oplossing heb ik van jou nog niet gehoord. Behalve dan het eeuwige “de klagers moeten niet klagen”. Dat is natuurlijk geen oplossing.

  63. Ik heb nooit gezegd dat ze niet moeten klagen… Ndus…

    Ik heb zelf voldoende oplossingen aangedragen in het begin van deze discussie (en in de Stentor overigens ;D). Op dit moment focus ik mij meer op het benoemen van alles afwijzen door HudS.

Reacties zijn gesloten.