Rechtzaak geluidsoverlast Bevrijdingsfestival Zwolle

|   Laatste wijziging

Zwolle – Vrijdagochtend probeert het comité ‘Herrie uit de Stad’ met een rechtzaak het volume van het Bevrijdingsfestival flink in te perken. Een aantal Zwollenaren is de geluidsoverlast helemaal zat.

 bfo_2013_2-244.jpg

De gemeente Zwolle heeft een ontheffing verleend aan het Bevrijdingsfestival voor het geluid. Door deze ontheffing mag de muziek harder dan normaal. De rechter zal vrijdagmiddag om 16.00 uur uitspraak doen.

Geluidsoverlast door evenementen is momenteel een actueel onderwerp binnen de Zwolse gemeentegrens. Tegen het Hardshock Festival werd ook bezwaar gemaakt tegen het geluid, daar kreeg de gemeente gelijk. Tevens maakt ‘Herrie uit de Stad’ ook bezwaar tegen Megabase, wat gepland staat voor 30 mei in Park Wezenlanden.

Gerelateerde Berichten

(Automatisch gegenereerd)

76 gedachten over “Rechtzaak geluidsoverlast Bevrijdingsfestival Zwolle”

  1. Wanneer gaan die mensen ophouden met hun wil op te leggen op iedereen? Als er een zak geld komt? Niks lijkt te helpen, ze blijven maar procederen, hoeveel handreikingen er ook worden gegeven.

    Ze zitten in een dikke villa bij Wythem, waarom klagen over het BFO???

  2. Je mag/moet o.a. wijsheid en inlevingsvermogen van de belangenafwegende rechter verwachten…kan met dus niet voorstellen dat de volumeknop (drastisch?) omlaag moet.

  3. Je mag/moet o.a. wijsheid en inlevingsvermogen van de belangenafwegende rechter verwachten

    Tja de rechter zal zijn uitspraak in ieder geval niet baseren op het Nederlands wetboek, aangezien er geen landelijk vastgestelde regels en wetten zijn wat dit betreft.

    Ik hoop dat de rechter gaat beslissen dat het geluidsniveau moet worden verlaagd tot het niveau wat HudS eist, maar dat de mogelijk misgelopen inkomsten betaald dienen te worden door de leden van HudS. Eens kijken of ze dan nog zo fanatiek zijn:D

  4. Tja, laten we zeggen dat we elkaar scherp houden in NL…
    Altijd tegenstanders en voorstanders die grenzen proberen te verleggen.
    Wat MIJ betreft zetten we de luidsprekers op 10.

  5. @Jasper, En de “muziek-” oftewel herrieliefhebbers mogen mensen die dit niet prettig vinden WEL hun wil opleggen? Het werkt twee kanten uit, hoor.

  6. vrijheid …………………. zucht

    Stelletje zeikerds. Koop een hutje op de hei!

    ja je kies er zelf voor om in een stad te wonen
    en daar hoort dit bij

    en dat weet men toch ….8)

  7. @ietje
    Ongeveer 360 per jaar hebben jullie je zin tegenover 5 à 6 dagen festivals.
    En jullie hebben 365 dagen per jaar om te jammeren en te klagen.
    Maar beroepsklagers zijn net zoals Rupsje Nooitgenoeg…
    Hebben jullie ook al een rechtszaak in voorbereiding tegen de zondagse terreur van de kerkklokken?

  8. Ben benieuwd naar de uitspraak, mochten ze in het gelijk gesteld worden krijg je maatschappelijke onrust, lijkt mij niet fijn wonen hier voor die mensen.

  9. De mensen woonden er al totdat de gemeente besloot van het mooie park een park te creëren voor herriefestivals. Dat er festivals worden gehouden is niet zo zeer het probleem, maar het geluidsniveau. Waarom moet het altijd zo ontzetten hard!!

  10. Waarom moet het altijd zo ontzetten hard!!

    Omdat mensen over het algemeen naar dergelijke evenementen gaan om de muziek te beleven en niet om naar een achtergrond muziekje te luisteren. Daarbij is er een bepaald volume nodig om het geluid van de mensenmassa te overstemmen. Niemand gaat naar een muziekevenement om de verhalen van de mensen achter je aan te horen ipv de muziek.

  11. @Saartje een stad is niet een statisch iets. Zaken veranderen. En dat een stad niet zo rustig is als de hei had je je 30 jaar geleden ook al kunnen bedenken. Ik zie deze mensen niet klagen over alle andere veranderingen die er zijn geweest de afgelopen 30 jaar.

  12. @Ietje zolang je muziek (en het BFO heeft vrijwel alle soorten muziek) blijft bestempelen als herrie, heeft een discussie nauwelijks zin.

    Maar goed, het gaat om een handvol mensen dat last heeft van een feest waar ruim 150.000 mensen van genieten. En ze hebben al wagonladingen handreikingen gehad van organisatie’s en gemeente, maar niks wordt geaccepteerd. Het moet inderdaad van twee kanten komen, maar de tegenstanders doen daar niet aan mee.

  13. Noordoost-Groningen is een krimpgebied waar de woningen en boerderijen spotgoedkoop zijn met veel ruimte, stilte en rust in de wijde omgeving.
    Ga daar lekker wonen, dan is ieder tevreden.
    Goed voor de lokale economie aldaar en de doorstroming in de Zwolse woningmarkt.

  14. Hoewel ik een rechtszaak wel erg ver vind gaan, begrijp ik de frustratie over de geluidsoverlast wel een beetje. Natuurlijk vind ik ook dat festivals in Zwolle gehouden moeten kunnen worden, maar aan de andere kant is het voor omwonenden ook niet fijn als je ’s avonds uit je slaap gehouden wordt door een festival. En dan is een enkele keer wel te doen, maar 6 of 7 keer in april en mei gaat dan frustrerend worden.

    Persoonlijk vind ik de geluidsoverlast overdag veel beter te verdragen dan ’s avonds laat. Waarom begint een festival niet een of twee uur eerder om ook ’s avonds ook een uur eerder te stoppen? Ik denk dat het aantal klagers dan ook een stuk minder zal worden.

  15. HudS vergeet het vuurwerk met koningsdag. Was toch in een groot deel van de srad te horen. Volgend jaar dus op tijd een proces starten. Neem dan meteen de kermis mee, de halve marathon, blues festival, blauwvingerdagen, schreeuwende marktkooplui en er is vast nog wel meer. Als jullie al die processen dan hebben gewonnen kan daarna bij het college van b&w een naamsverandering van de stad worden aangedaan. Staphorst lijkt wel geschikt. Of misscin is het eenvoudiger als HudS daarhedn verhuist en duizenden mensen een paar keer per jaar gewoon lekker kunnen genieten. Trouwens, van mijn hoeft die hele erge herrie ook niet echt, maar stoor mij daar verder niet. En wij wonen dichter bij het park dan de zeurpieten in het centrum. Leven en laten leven is ons motto.

  16. Wat zijn er toch mensen binnen Zwolle die een gedachte patroon hebben die overeenkomt met de bekrompen gedachtes die ze begin vorige eeuw ook hadden. Het is niks, er kan niks, er mag niks, ik vind het niks dus een ander mag ook niks. Begrijp best dat je minder geluidsoverlast wil hebben zeker van evenementen die in de stad zijn georganiseerd als dance feesten. veel mensen klaagde er over. Maar de meeste mensen denken ook zoals ik allee we wonen in een grote stad. Paar keer in het jaar een feest waar je wat hinder van heb. komen we ook wel weer over heen. Maar het is bespottelijk dat mensen nu ook het bevrijdingsfestival aanvalt over geluidsoverlast is belachelijk. als er ergens bij een festival strikt aan de geluidsnormen worden gehouden is het bij het bevrijdingsfestival. Daar wordt echt de hele dag door, zowel door de gemeente als door de organisatie metingen gedaan. als mensen er geen overlast van willen kunnen ze die dag toch wel de stad uit en anders moeten ze maar in een hutje op de hei gaan wonen kunnen ze natuurmonument, de vogelbescherming en faunabeheer gaan aanklagen omdat ze dan overlast hebben van de vogels, bronzende herten en parende everzwijnen.

  17. Paar stukjes uit de zaak vanochtend

    Volgens een woordvoerder van de gemeente is ‘onduldbare overlast’ – waar volgens de Raad van State in Zwolle sprake van was – een relatief begrip; het algemeen belang zou zwaarder moeten wegen dan dat van de omwonenden van Park De Wezenlanden.

    Dreigt afgelasting als hij besluit dat Zwolle de lagere normen moet hanteren?, vroeg de rechter aan BFO-organisator Niek van der Sprong. “Dan moet ik zestig bands bellen om te vragen of ze willen optreden met minder geluid”, antwoordde Van der Sprong. “Als de beleving van de muziek minder wordt kun je bewegingen richting binnenstad krijgen”, waarschuwde een ambtenaar.

  18. Er was een tijd dat ze geweerd werden. Nu worden van heinde en ver toestromende herriezoekers door ons stadsbestuur als helden triomfantelijk binnengehaald als geclaimde, maar onbewezen economisch panacee voor falend beleid op andere terreinen. Door de stad te verpakken als pretpark à la Biddinghuizen en door enkele herriemakers te laten exploiteren wordt de leefbaarheid in de stad aldus stelselmatig verkwanseld.
    Bezwaren van inwoners en omwonenden zijn stelselmatig gebagatelliseerd door stadsbestuurders, waarmee echt overleg over oplossingen onmogelijk is gemaakt, en de gedupeerden ten einde raad gedwongen hun toevlucht tot de rechter moesten zoeken. Dit gebeurt alles voor eigen rekening en met eigen inzet, dit terwijl de decibellenorganisaties zich kosteloos voor de rechter laten vertegenwoordigen door de gemeente en na afloop van de rechtsgang met de ogenschijnlijk bevriende wethouder een gezamenlijk perscommuniqué uitvaardigen. Hoe krom is onze democratie verworden?
    Rechter en staatsraad hebben inmiddels kadergevende spelregels aangegeven op basis waarvan festiviteiten kunnen plaatsvinden. Toch heeft de wethouder gemeend dat hij zich daaraan niet heeft te houden. Voor een deel van de festiviteiten zijn de spelregels voor dit jaar en deels volgend jaar door hem unilateraal niet van toepassing verklaard. Bovendien blijkt het ook aan de toegezegde handhaving te schorten. Is het dan vreemd dat gedupeerden, al dan niet onder de noemer “Herrie uit de Stad” zich wederom genoodzaakt voelen om zich tot de rechter te wenden? Het lijkt mij niet. Integendeel, het siert hen dat zij de moed op kunnen brengen ondanks alle aanvallen van het azijnzeikersgilde om door te gaan.
    Het ontbreken van een gedragen visie en de afwezigheid van de bereidheid van het stadsbestuur om werkelijk tot overleg en oplossingen te komen, wreekt zich: de sociale verhoudingen in onze mooie stad worden besmet en staan daardoor onder druk. Het stadsbestuur dient nu te laten zien dat ze bereid is het stuur terug in handen te nemen en niet te laten aan een kleine groep decibellenproducerende organisatoren, die maar al te graag doen laten geloven dat ze een bijna goddelijk hoger doel nastreven maar uiteindelijk slechts een eigen belang nastreven.

  19. Herrie uit de Stad. Als je nou eens begint met structurele herrie aan te pakken zoals bijv. die brommertjes en motoren waar horen en zien je van vergaat. Dat is het hele jaar door een ergernis.

  20. Duidelijk stuk P. Pectief. Wel moet ik zeggen, dat ik het ook met Japser eens ben: als je al begint met het “herrie” te noemen is een goed gesprek natuurlijk ver te zoeken.

    Maar dat terzijde. Er wordt vrij veel geld besteed om een klein groepje aan muzikanten deze kant uit te krijgen. Volgens mij is de groep met mensen die last hebben van de muziek niet zo heel erg groot. Is er wel eens gesproken over de mogelijkheden dat mensen zich kunnen aanmelden om op zo’n dag een nachtje in een bungalowpark in alle rust op kosten van de organisatie van het festival mogen ontspannen? Uiteraard worden er dan ook afspraken met politie gemaakt dat ze regelmatig surveilleren bij de huizen van de mensen die de muziek ontvluchten.

  21. Ik woon al 18 jaar naast het park en heb er nog nooit moeite mee gehad.
    Ging er zelf ook meerdere malen graag naar toe…Ik word wat ouder..haha..en zit daar niet meer uren lang..soms maar even..maar vind het nog steeds een te gek evenement!!!:D

  22. @Plantje: denk je dat, als de oplossing zo simpel was geweest, de omwonenden al die moeite hadden gedaan om een rechtszaak aan te spannen? Denk je niet dat ze dan op eigen initiatief al weg gegaan zouden zijn op de dagen dat er overlast is? Het feit dat er een rechtszaak is aangespannen maakt wel duidelijk dat dat de oplossing niet is.

  23. Beste Ribo, het is ook zeer wel mogelijk dat dat een oplossing is waar niet aan gedacht is. Het feit dat nog niemand er mee gekomen is houdt niet per definitie in dat het niet de oplossing is!

    Ik kan me heel goed voorstellen, dat je niet op eigen initiatief weggaat op de dagen dat er overlast is je overlast ervaart. Wie zorgt er dan voor je huis? Dan moet je zelf ook nog eens geld gaan betalen om andere mensen lekker hun gang te kunnen gaan?!? Dacht het niet!

    Echter, als het een principekwestie is en men zegt:”Ik laat me niet wegjagen uit mijn huis (ook al wordt alles vergoed), omdat een stelletje nietsnutten herrie in de buurt van mijn huis wil maken” hebben we een ander verhaal! Dan lijkt het er op, dat mensen niet WILLEN zoeken naar een oplossing. Of nou ja, dat de enige oplossing is: geen festivals meer.

  24. Er was een tijd dat ze geweerd werden. Nu worden van heinde en ver toestromende herriezoekers door ons stadsbestuur als helden triomfantelijk binnengehaald als geclaimde, maar onbewezen economisch panacee voor falend beleid op andere terreinen. Door de stad te verpakken als pretpark à la Biddinghuizen en door enkele herriemakers te laten exploiteren wordt de leefbaarheid in de stad aldus stelselmatig verkwanseld.

    Het herrie noemen, claimen dat het beleid op andere gebieden faalt en zeggen dat wat hun claimen niet bewezen is. Dat geldt exact voor je eigen uitspraken. Derhalve dus niet ter zake doende. Rookgordijn.

    Bezwaren van inwoners en omwonenden zijn stelselmatig gebagatelliseerd door stadsbestuurders, waarmee echt overleg over oplossingen onmogelijk is gemaakt, en de gedupeerden ten einde raad gedwongen hun toevlucht tot de rechter moesten zoeken.

    Organisatie en gemeente hebben vele malen, bewezen, handreikingen, compromissen gesloten, beleidsaanpassingen gedaan en boetes uitgedeeld. Dit wordt allemaal weggewuifd onder het mom, er wordt niet naar ons geluisterd. Terwijl dit zeer overduidelijk wel gebeurt. Er wordt alleen niet 100% meegegaan in hun wensen (die telkens strenger worden).

    Dit gebeurt alles voor eigen rekening en met eigen inzet, dit terwijl de decibellenorganisaties zich kosteloos voor de rechter laten vertegenwoordigen door de gemeente en na afloop van de rechtsgang met de ogenschijnlijk bevriende wethouder een gezamenlijk perscommuniqué uitvaardigen. Hoe krom is onze democratie verworden?

    De vorige rechtsgang werd betaald door organisatie/gemeente, niet door HudS. Gemeente is in deze geen objectieve externe partij, maar een partij met een duidelijk omschreven doel: cultuur en vermaak leveren voor hun bevolking. Het belang ligt daarbij voornamelijk bij de organisaties, met in acht neming van de leefbaarheid van de bevolking.

    Rechter en staatsraad hebben inmiddels kadergevende spelregels aangegeven op basis waarvan festiviteiten kunnen plaatsvinden.

    Spelregels, geen wetten.

    Toch heeft de wethouder gemeend dat hij zich daaraan niet heeft te houden. Voor een deel van de festiviteiten zijn de spelregels voor dit jaar en deels volgend jaar door hem unilateraal niet van toepassing verklaard.

    Klopt niet, gemeente heeft de tips van de rechter en raad ten harte genomen, en de meeste daarvan direct, en een deel met een overgangsperiode doorgevoerd.

    Bovendien blijkt het ook aan de toegezegde handhaving te schorten.

    Onzin, er zijn boetes uitgedeeld.

    Is het dan vreemd dat gedupeerden, al dan niet onder de noemer “Herrie uit de Stad” zich wederom genoodzaakt voelen om zich tot de rechter te wenden?

    Ja, dat is vreemd, aangezien ze vrijwel alle vorige eisen ingevoerd hebben zien worden.

    Het lijkt mij niet. Integendeel, het siert hen dat zij de moed op kunnen brengen ondanks alle aanvallen van het azijnzeikersgilde om door te gaan.

    Dat azijnzeikersgilde (lees: de meerderheid van de Zwolse bevolking die niet zit te zeiken over een paar feesten per jaar) zit juist heel erg in de meewerkmodus, ondanks dat alles weer in het gezicht terug gegooid wordt door HudS.

    Het ontbreken van een gedragen visie en de afwezigheid van de bereidheid van het stadsbestuur om werkelijk tot overleg en oplossingen te komen

    Er is ladingen overleg en er zijn ladingen oplossingen, alleen niet de gewenste absolute stilte en eventuele zak geld

    , wreekt zich: de sociale verhoudingen in onze mooie stad worden besmet en staan daardoor onder druk. Het stadsbestuur dient nu te laten zien dat ze bereid is het stuur terug in handen te nemen en niet te laten aan een kleine groep decibellenproducerende organisatoren, die maar al te graag doen laten geloven dat ze een bijna goddelijk hoger doel nastreven maar uiteindelijk slechts een eigen belang nastreven.

    Het gaat om een kleine groep klagers, een grote groep mensen die er mee kunnen leven en een substantiële groep feestgangers (daarbij ondersteund door organisaties en gemeente, waarbij de organisaties uiteraard voor winst gaan, zodat ze feesten kunnen blijven geven).

    Wederom kom je met een enorme lap tekst, vol moeilijke termen, vol met aannames, steken onder de gordel en bewezen onwaarheden. Gelukkig kan ik daar prima doorheen prikken en je van voldoende repliek dienen. Je noemt jezelf P.Pectief, dat had beter R.Ookscherm kunnen zijn.

    Ik blijf het zeggen: feestgangers, organisatie en gemeente zitten al tijden in de meewerkmodus, het is HudS en aanverwanten, een kleine groep, die continue elke handreiking negeert en alleen maar lijkt te gaan voor het onmogelijk maken van muziekfestivals in Zwolle.

  25. is deze oude zeurclub herrie uit de stad geen broertje van vriendeb van de stadskern en CU ? ga hutje op de hei wonen oude zeurzakken. dit is een keer per jaar. halve gekken hier in zwolle

  26. De omwonenden van de Wythemenerplas hebben al meerdere malen een aanbod gekregen om op kosten van de organisatoren elders te verblijven.
    @P.Pectief.
    Goed verhaal, maar helaas draai je de zaken wel om.
    Het azijnzeikersgilde bestaat uit een klein groepje mensen dat met veel tamtam het plezier van tienduizenden anderen probeert te vergallen en die niet van zins zijn om in redelijkheid tot een oplossing te komen.
    Zelfs het gebruik van pertinente onwaarheden wordt door hen niet geschuwd.

  27. Blijf het overigens vreemd vinden dat mensen last hebben van Wythem en het park, gezien de de metingen bij de eerste gevel. Er zitten teveel huizen tussen om dat technisch mogelijk te maken 😛

  28. Oh wacht, er zit maar één huis tussen de Wythemerplas en Park de Weezenlanden. Heinoseweg 3. De rest is een golfclub, bedrijvenparken en weilanden 😮

    Misschien moeten ze de bewoners van dat huis eens vragen. En als die er geen probleem mee hebben, zijn we klaar 😀

  29. Overlast is subjectief; daar heb ik op zich best begrip voor. Echter, als mensen een oplossing geboden krijgen moeten ze niet door zeuren tot hun oplossing geboden wordt. Je huis uit gaan bij overlast lijkt mij heel acceptabel. Waarom niet?

  30. Dit gebeurt alles voor eigen rekening en met eigen inzet, dit terwijl de decibellenorganisaties zich kosteloos voor de rechter laten vertegenwoordigen door de gemeente

    In een vorige discussie was al eens het verslag van die rechtszaak geplaatst. Bij deze nogmaals:
    http://uitspraken.rechtspraak.nl/inziendocument?id=ECLI:NL:RBOVE:2015:1941&keyword=zwolle&keyword=zwolle+hardshock

    Zoals te lezen is niet de organisatie voor de rechter gesleept maar de gemeente. (net als het geval waar de raad van state bij werd betrokken) De organisatie is de derde partij omdat de informatie afkomstig van hun nodig is voor een besluit.

    Verder is het volgende te lezen:

    De voorzieningenrechter:

    wijst het verzoek om een voorlopige voorziening toe, in zoverre dat de voorzieningenrechter de voorschriften 4 en 8, laatste volzin, van de ontheffing schorst,

    wijst het verzoek om een voorlopige voorziening voor het overige af,

    draagt verweerder op om aan verzoekster het door haar betaalde griffierecht, ten bedrage van ?? 167,–, te vergoeden;

    veroordeelt verweerder in de proceskosten van verzoekster, tot een bedrag van
    ?? 980,–..

    Oftewel, diegene die de gemeente voor de rechter heeft gesleept heeft ondanks dat zij geen gelijk kreeg, wel even 1147,- van de gemeente mogen vangen. Hoezo eigen rekening?

    Het stadsbestuur dient nu te laten zien dat ze bereid is het stuur terug in handen te nemen en niet te laten aan een kleine groep decibellenproducerende organisatoren, die maar al te graag doen laten geloven dat ze een bijna goddelijk hoger doel nastreven maar uiteindelijk slechts een eigen belang nastreven.

    En jij gelooft dat HudS enkel handelt uit het maatschappelijk/sociaal belang? Dan hadden ze dan handreikingen vanuit de gemeente en organisaties gewoon aangegrepen. Voor hun is het ook puur eigen belang.

    En hoe kom je erbij dat de gemeente niet het stuur in handen heeft? Wie bepaald de geluidsnormen denk je, de gemeente of de organisatoren?

  31. @bigge: zelfs als het geld later terugkrijgt dan moet je het nog steeds zelf voorschieten hoor. En de uitspraak maakt ook niet duidelijk of alle proceskosten betaald zijn. Ik vermoed van niet want er staat tot een bedrag van ?? 980,-.

  32. Ik heb trouwens zelf geen bezwaar tegen het bevrijdingsfestival in de zin van “geluidsoverlast” maar wel in de zin van zwerfafval en dan speciaal glas. Ieder jaar is het weer raak en kan ik in de periode erna de nodige keren m’n fietsband lappen vanwege glas op straat in de buurt van het park. Ik mag hopen dat de gemeente de rotzooi eens beter gaat opruimen na het evenement.

    Maar wees niet ongerust: ik ga hier geen rechtszaken over aanspannen. 😉

  33. Zeikers altijd weer. Stel je voor dat je drie keer per jaar een beetje geluid hoort. Nee, gewoon iedereen’s lol verzieken omdat je zelf een chagrijnige zak hooi bent. Wat ben je dan sneu.

  34. Azijnzeikersgilde
    Niet iedereen lijkt bekend te zijn met het Azijnzeikersgilde. De voorwaarde om toegelaten te worden is dat je in staat bent gebleken op luid schreeuwende, zure en vooral ongenuanceerde wijze anderen te betichten van azijnzeikerij, en daarmee hebt aangetoond zelf over veel azijnzeikend vermogen te beschikken. Naar verluidt kent de Zwolse afdeling een grote ledenaanwas.

  35. Ik zou denken, festivals prima, mocht dat overlast veroorzaken, dan de overlast afkopen. Mocht dat uitkunnen, dan gaat ’t door. Mocht dat niet uitkunnen, dan gaat ’t niet door. Simpel toch ?

  36. Uh Jasper, bij afkopen komt er een clausule dat procederen geen optie is. Theoretisch natuurlijk. Maar waarom zouden luitjes die van plan zijn iets te organiseren de overlast niet afkopen? Lijkt mij een goed idee. Vergt een onderzoekje, gefinancierd door de organisator natuurlijk. Hoeveel mensen hebben last, wat kost het om ze lekker op vakantie te laten gaan, tijdens het festival ? Gewoon een kwestie van geld. Heel heel Simpel. Als de organisator daar geen brood in ziet, klaar toch?

  37. Ze hebben het al eens geprobeerd. Meteen gingen de klagers naar de pers om aan te geven dat ze omgekocht werden. Ik weet niet hoe happig organisaties nu zouden zijn om er aan mee te werken.

  38. Mensen, dit is het feest ter nagedachtenis van onze bevrijding. Wat mij betreft kan het geluid niet hard genoeg, ook al hoor ik alles in de achtertuin…

  39. Hier word ik heel verdrietig van. Zelfs op het bevrijdingsfeest van Nederland zijn er mensen die ergens het lef vandaan te halen om naar de rechter te stappen.

    Al die loze argumenten dat het feest met minder volume ook prima is. Nee, gewoon nee. Het feest van bevrijding moet iedereen kunnen horen. Ook de mensen die alleen maar met hen eigen leven bezig zijn.

  40. die vrijheid bestaat inmiddels uit het recht van de ene groep om een andere groep met zware basgeluiden te terroriseren….:(

  41. In de verharde verhoudingen tussen beide groepen, wordt dat zo ervaren, Japser. Dat begrijp ik wel. Het woord ‘vrijheid’ helpt ook niet. Beide groepen kunnen het voor zichzelf toepassen: vrijheid om feest te vieren en vrijheid om in stilte te kunnen leven. Het enige dat zou kunnen helpen is wanneer beide groepen zich in de andere inleven en proberen mee te denken aan een oplossing waarbij beide belangen zoveel mogelijk worden erkend. Ik ben het me je eens wanneer je stelt dat de organisatoren diverse handreikingen hebben gedaan, die door HudS stelselmatig worden afgewezen. Ik zou graag eens van de voorstanders horen wanneer zij tevreden zijn.

  42. ik denk dat we elkaar wel zouden kunnen vinden in een beperkt aantal festivals: bijv. max. 3 per jaar. En voor meer festivals zoekt men andere gemeentes, zodat de ellende over het gehele land verdeeld wordt.;)

  43. En wat valt er dan onder festivals? Ook het stratenfestival? En theaterfestivals? En de sportevenementen, hoe zit het daar mee?

    Of gaat het alleen om de DJ festivals? Daarvan zijn er nu 7 per jaar. Met maximaal 3 per locatie.

  44. Bericht door KWB, op 2 mei 2015 13:12

    je zult maar een burn out hebben of niet tegen geluid kunnen en daar wonen……

    Je zult maar de gelegenheid hebben om er op kosten van een ander lekker een weekendje tussenuit te gaan!

  45. Basellende-festivals, Jasper. Ik vind Zwollenaren in de regel sociale mensen. Het BFO in den beginne, later nog eens twee. Dat werd nog wel geaccepteerd. Maar de huidige overkill is bij een heleboel mensen net die druppel in die emmer, en dan gaan ze zich roeren, en dat kunnen Zwollenaren ook goed. 😉

  46. Basellende. Dus Hardshock, Wildness (beide Wythmenerplas) en Megabase outdoor en Dancetown (beide park de Wezenlanden)? Dat zijn er 4 op 2 locaties. Of vergeet ik er nog wat?

  47. @Dame ; als de wind goed/fout staat komen ook de bassen van een BFO bij mij ongewild binnen, en ervaar ik dat als ellende. En als dat een paar keer per jaar (3) plaatsvindt, ok.

  48. Dat klopt, dat heb ik ook. Soms hoor je de hele avond geluiden uit de stad, soms niet. Dancemuziek bestaat voor een groot deel uit bastonen. Da is bij het BFO niet de hoofdmoot. Daarom telde ik die niet mee. Vooropgesteld dat we niet allemaal én in de omgeving van het park én aan de Wythmenerplas wonen hebben de direct omwonenden dus 2 ‘a 3x per jaar met een festival te maken. Wanneer je erg veel pech hebt met de wind 5 á 6x per jaar. Ik vind dat wel acceptabel. Zeker gezien de voordelen die het wonen op een van beide locaties ook met zich meebrengt. Je moet dan wel houden van het stadsleven, maar dat doe ik.

  49. BETER Kan ik t Niet verwoorden:
    En wat t Stads”-Bestuur of Bestuurloze Visie Betreft:
    Noem Nog es iets Vrijwel HEEL ZWOLLE >>
    Inclusief de Medewerkers is TEGEN de SLUITING van onze BIBLIO in de Diezerpromenade!
    Niks Democratie hier in deze Stad : De “HERRIE-HEREN & Aanhangers
    t K… Volk , Schreeuwers etc. EGO- HerrieSchoppers dus
    in deze Regeren en Bezweren ons, Etc.
    Wakker worden Gebeurt Niet door Herrie , Dooie Zielen!

    Bericht door P. Pectief, op 1 mei 2015 13:44

    Er was een tijd dat ze geweerd werden. Nu worden van heinde en ver toestromende herriezoekers door ons stadsbestuur als helden triomfantelijk binnengehaald als geclaimde, maar onbewezen economisch panacee voor falend beleid op andere terreinen. Door de stad te verpakken als pretpark à la Biddinghuizen en door enkele herriemakers te laten exploiteren wordt de leefbaarheid in de stad aldus stelselmatig verkwanseld.
    Bezwaren van inwoners en omwonenden zijn stelselmatig gebagatelliseerd door stadsbestuurders, waarmee echt overleg over oplossingen onmogelijk is gemaakt, en de gedupeerden ten einde raad gedwongen hun toevlucht tot de rechter moesten zoeken. Dit gebeurt alles voor eigen rekening en met eigen inzet, dit terwijl de decibellenorganisaties zich kosteloos voor de rechter laten vertegenwoordigen door de gemeente en na afloop van de rechtsgang met de ogenschijnlijk bevriende wethouder een gezamenlijk perscommuniqué uitvaardigen. Hoe krom is onze democratie verworden?
    Rechter en staatsraad hebben inmiddels kadergevende spelregels aangegeven op basis waarvan festiviteiten kunnen plaatsvinden. Toch heeft de wethouder gemeend dat hij zich daaraan niet heeft te houden. Voor een deel van de festiviteiten zijn de spelregels voor dit jaar en deels volgend jaar door hem unilateraal niet van toepassing verklaard. Bovendien blijkt het ook aan de toegezegde handhaving te schorten. Is het dan vreemd dat gedupeerden, al dan niet onder de noemer “Herrie uit de Stad” zich wederom genoodzaakt voelen om zich tot de rechter te wenden? Het lijkt mij niet. Integendeel, het siert hen dat zij de moed op kunnen brengen ondanks alle aanvallen van het azijnzeikersgilde om door te gaan.
    Het ontbreken van een gedragen visie en de afwezigheid van de bereidheid van het stadsbestuur om werkelijk tot overleg en oplossingen te komen, wreekt zich: de sociale verhoudingen in onze mooie stad worden besmet en staan daardoor onder druk. Het stadsbestuur dient nu te laten zien dat ze bereid is het stuur terug in handen te nemen en niet te laten aan een kleine groep decibellenproducerende organisatoren, die maar al te graag doen laten geloven dat ze een bijna goddelijk hoger doel nastreven maar uiteindelijk slechts een eigen belang nastreven.

  50. @klokkeluider probeer het dan ook niet, want je eigen stukje is niet te ontcijferen door iemand zonder een graad in cryptografie…

  51. Het gaat nu ook weer helemaal loos bij de IJsselhallen met die rot muziek. Hier in Stadshagen hoor je bassdreunen nog. Ik gun iedereen zijn feestje maar kies dan voor andere muziek met minder bass.

  52. Gisteravond nog even langs het Weezenlandenpark gereden. We dachten dat het afgelast was! Ramen open, muziek uit en pas toen we bij de verkeerslichten stil stonden konden we wat horen.
    Wat een zeurpieten zeg!

  53. Aangezien de directe omgeving van het Weezenlandenpark afgezet was verbaast het me dat je er langs gereden bent Plantje. Vanuit Assendorp was de muziek in ieder geval, het grootste deel van de tijd, goed te horen.

  54. Het is in de Kamperpoort een enorme rotzooi. Overal afval, plastic (ook in het water!!!) en glas, het lijkt dat oude gedeelte van Zwolle-Zuid wel!

    Ik begin steeds meer begrip te krijgen voor de ‘klagers’. Niet alleen is het geluid overal te horen de rotzooi is niet ook van de lucht. Nogmaals, voor Bevrijdingsdag is het een noodzakelijk kwaad, maar het beste argument tegen andere festivals is de rotzooi en het publiek (zie bovenstaand) wat het aantrekt!!

Reacties zijn gesloten.