Overijssel moet gentechvrije provincie worden

Zwolle – De Partij voor de Dieren dient morgen een motie in, mede ondertekend door GroenLinks, die van Overijssel een gentechvrije provincie moet maken. Gentechvrij houdt in dat er geen genetisch gemanipuleerde gewassen (ggo’s) mogen worden geteeld.

De Partij voor de Dieren is van mening dat het telen van ggo’s teveel risico’s heeft voor mens, dier, milieu en natuur. Lia van Dijk, fractievoorzitter van de Statenfractie van de Partij voor de Dieren: ‘Aangetoond is dat ggo’s die resistent gemaakt zijn tegen het landbouwgif Roundup, voor een sterke toename van gifgebruik zorgen. Ook brengen ggo’s de biodiversiteit in gevaar. Wij vinden daarom dat Overijssel zich aan moet sluiten bij de duizenden gentechvrije zones die de EU nu telt.’ De Partij voor de Dieren Overijssel zal aanstaande zaterdag aanwezig zijn bij de March against Monsanto te Zwolle. De demonstraties worden in verschillende plaatsen in Nederland gehouden.

De Europese regels voor de toelating en teelt van genetisch gemanipuleerde gewassen zullen op korte termijn veranderen. Lidstaten krijgen op papier de mogelijkheid om de teelt van gentech op hun grondgebied te weren. In ruil daarvoor zullen er veel meer gentechgewassen worden toegestaan in Europa. De Partij voor de Dieren verzet zich al jaren tegen genetische manipulatie van gewassen. Ze maakt zich sterk voor duurzame landbouw en een gentechvrij Europa, dat zich inzet om de ontwikkeling van biologische weerbare gewassen te stimuleren. Omdat de teelt van ggo’s nog altijd omstreden is, hebben zich in de EU inmiddels enkele landen en duizenden lokale overheden gentechvrij verklaard. In Nederland zijn dit tot nu toe drie zones, te weten Friesland, Nijmegen en Culemborg.

De negatieve effecten van genetisch gemanipuleerde gewassen zijn verstrekkend. Teelt van de groep gifresistente ggo’s (Roundup-ready) leidt tot een grote toename van gifgebruik met gevaar voor de waterkwaliteit en de gezondheid van omwonenden. De biologische landbouw kan last hebben van ggo’s, wanneer insecten biologische rassen bestuiven met genstuifmeel. De biologische boer mag zijn producten daarna niet meer biologisch noemen, waardoor ze onverkoopbaar worden. De biodiversiteit wordt door monoculturen, gifgebruik en eenzijdig gebruik van land bedreigd. Ook is het nog altijd niet duidelijk wat de langetermijneffecten zijn op de gezondheid van mens en dier. 

Gerelateerde Berichten

(Automatisch gegenereerd)

6 gedachten over “Overijssel moet gentechvrije provincie worden”

  1. Oh ja, er gebeuren schimmige dingen mee, gelijk ALLES verboden maken. Kind met het badwater. Vanuit Nederland met voldoende eten makkelijk zeggen. Goed onderzoeken, en kijken wat er wel allemaal mogelijk is, kan en mag dan ook niet meer. Ik ben tegen!

  2. Heel goed! Als je de teelt van ggo’s eerst toelaat, kun je later niet meer terug als de lange termijn gevolgen duidelijk worden. Lijkt me een prima plan als Overijssel ook een gentech vrije zone wordt. Ik hoop dat deze motie breed gesteund zal worden en zal worden aangenomen.

  3. Welke lange termijn gevolgen? Het is hetzelfde als kruisen, maar dan directer, en dat vinden we ook al eeuwen geen probleem. Het probleem is niet de ggo’s, het probleem is hoe je er mee om gaat. Genetische modificatie gebeurt al zolang er leven bestaat.

  4. Ik dacht zal eens even in de glazen bol kijken….
    Werd me weinig van duidelijk, maar dan is er altijd
    nog koffiedik natuurlijk! Dat is een beter voorspelmiddel.
    Derhalve ter info: ’t gaat door, ondanks wat voor bezwaar dan ook.
    En terecht lijkt me, zulke onnozele ideetjes als “Overijssel gentech vrij” zijn echt niet van deze tijd.

  5. Oei japser

    Eerst roep je onderzoeken en dan zeg je dat kruisen en gmo hetzelfde is.
    Ik geloof dat jij eerst je eens even moet inlezen voordat je commentaar levert.

Reacties zijn gesloten.