Oplossing voor leegstand Broerenkwartier

Zwolle – "Het kan maar zo zijn dat het Eiland voor december vol zit". Dat zei wethouder René de Heer maandagavond laat, na een debat over de ontwikkelingen van de Stadkamer.

De Heer noemde een viertal bedrijven die een winkel gaan openen in winkelcentrum het Eiland. Pistache Zwolle kondigde een aantal weken geleden al aan dat het met een nieuw concept in het oude Waanders-pand gaat. Daarnaast komt er ook een beauty salon, Ruimtetuig, en een winkel van US Candles in het ‘Broerenkwartiier’. Over twee andere bedrijven kon De Heer nog niets zegen. Met vier bedrijven vinden nog gesprekken plaats. Hij kondigde aan dat dinsdag meer nieuws naar buiten zal komen via een informatienota. Dan wordt een eerste voortgang gemeld. De oplossing zal niet structureel zijn, "maar het zal zorgen voor voldoende traffic in het gebied". Ook in de Weeshuisstraat passage zal met de huidige winkels iets leuks worden gedaan. Maandag liet Wim Waanders, eigenaar van Waanders in de Broeren, nog weten dat hij desastreuze gevolgen ziet voor het Broerenkwartier. Dat lijkt nu mee te vallen.

Gerelateerde Berichten

(Automatisch gegenereerd)

13 gedachten over “Oplossing voor leegstand Broerenkwartier”

  1. Goed om te horen dat er weer wat meer leven in het Eiland lijkt te komen, er zal wel een deal zijn gesloten met aantrekkelijkere huurprijzen.

    Nu nog de Weeshuisstraat-passage plat gooien en daar wat moois neerzetten en dan kan het nog wat worden.

    Mijn oplossing is nog steeds; Gooi de Weeshuisstraat-passage plat + het Xenos-blok + het V&D-gebouw + het C&A-gebouw en bouw een stadsdeel terug in Middeleeuwse stijl met klokgevels, trapgevels, grachtjes, bruggetjes en knusse pleintjes en je hebt een trekker van (wereld)formaat!

  2. Mooi idee, maar daar zal wel niets mee worden gedaan. Ik vraag mij af of ideeën van burgers serieus worden genomen door de gemeente, ‘samen maken we stad’ lijkt steeds maar weer een loze kreet. Bovendien is er geen geld meer door het Bibliotheek debacle.

  3. Het is natuurlijk ook een illusie, want er duiken meteen grote projectontwikkelaars op met fancy architectenbureaus die wel even weten hoe ze de binnenstad van de toekomst maken, om het daarna na maximaal 50 jaar weer gesloopt te zien worden, omdat het toch wel erg een modegrill van die tijd was.

    Stop er eens (eenmalig) wat meer geld in, zorg dat het iets wordt zonder houdbaarheidsdatum, zoals veel bouwstijlen uit de 18e en 19e eeuw al lang hebben bewezen, beter goed gejat dan slecht bedacht, maar het is natuurlijk vechten tegen de bierkaai.

  4. @Historischbesef: wellicht dat er iemand is die daar een “Artist impression” van kan maken dat dan de gemeente wel wil?

    Maar er zitten gewoon 2 (eigenlijk 3) kampen in de stad:
    1. oude stijl behouden
    2. alles zo modern mogelijk
    (3. boeiend. als het maar geld oplevert)

  5. @Panda: Ik ben niet voor het terugbouwen van de Sint-Michaelskerk, er zijn wat dat betreft al wel genoeg kerken in de binnenstad die ook nieuwe functies krijgen, maar ik ben wel voor het reconstrueren van een gedeelte van de stad zoals dat was in de 17e en 18e eeuw, waarbij er dus onder andere een grachtje liep waar nu het Xenos-blok staat tot helemaal aan het Rodetorenplein.

    @From Zwolle With Lov: Ik denk zeker dat een goede artist impression een goede stimulans kan zijn om zoiets van de grond te krijgen en de investeringen zullen natuurlijk erg hoog zijn in eerste instantie. Wat dat betreft kun je een kaart van Zwolle pakken van rond 1700 of 1800 en kun je dat zo één op één overnemen, kijk naar hoe het pand van het Vliegerhuys of nog beter het Pestgasthuis eruit ziet en je kunt je wel iets inbeelden hoe het er vroeger allemáál zo uitzag.

    Dat er verschillende kampen zijn, dat is zeker waar, maar ik denk dat het merendeel van de Zwollenaren als het mag kiezen in de binnenstad kiest voor iets wat kleinschalig is opgezet en wat een bepaalde ‘knusheid’ uitstraalt, wat past bij de rest van de binnenstad en met moderne bouw kun je dat in een oude binnenstad gewoon niet realiseren.

  6. in dat kader van nieuwbouw in historische stijl ben ik benieuwd of dat primark gebouw wat aan de melkmarkt komt ook het historische herbergt.

  7. Ideeën onder de burgerbevolking zijn er genoeg om het centrum van Zwolle een briljante impuls te geven die zijn weerga niet kent.

    Jammerlijk genoeg bedient de Heer louter en alleen de grote commercie en de partijen met het grote geld – iets waar Zwolle juist géén belang bij heeft.

    Voor de optimisten die wat in sloop en nieuwbouw zien: Je kan op je vingers natellen dat sloop van de V&D en omliggende panden enkel en alleen zal leiden tot een met bouwfraude geplaagd winkelgebied, dat over een jaar of tien wederom bewijst dat schoonheid vergankelijk is, zelfs als het nieuwbouw in oude stijl betreft…

  8. @Historischbesef : EENS, terug brengen in een stijl die bij de binnenstad past!

    @Giel : ik heb een computerplaatje gezien hier van het nieuwe Primark gebouw en dat ziet er best ok uit, bakstenen, geen afgrijselijk modern glas zoals dat aquarium waar het museum in zit. Geen hele grote ramen overal. Geen grijs blok, of rare kleuren en vormen.

  9. @Historischbesef en andere goedbedoelende dromers:

    Om herontwikkeling mogelijk te maken zullen eerst alle gronden en panden moeten worden aangekocht. Door het versnipperde eigendom is dit een bijzonder lastig onderhandelingstraject en zo goed als onbetaalbaar. Dit moet en gaat de gemeente (van ons belastinggeld) natuurlijk niet doen.
    Pop-up stores en tijdelijke winkels zijn een (goede) korte termijn oplossing om de leefbaarheid en aantrekkelijkheid van het gebied te verbeteren, maar leveren uiteindelijk te weinig huurinkomsten op voor vastgoedeigenaren.
    En dat brengt ons bij het feitelijke probleem:
    Veel winkels (maar ook kantoren) staan voor een veel te hoog bedrag in de boeken. Om het voor ondernemers weer aantrekkelijk te maken zouden de huren moeten worden verlaagd. Ook gezien het overaanbod van winkel- en kantoorruimte en de lage kosten van concurrerende webwinkels.
    Maar als de huren zouden worden verlaagd, dan moet ook de waardering in de boeken omlaag. En dat vinden vastgoedbeleggers (o.a. uw en mijn pensioenfonds) niet zo leuk.
    Het is wachten wie er het eerst met zijn ogen knippert…

Reacties zijn gesloten.