Ondernemers teleurgesteld over ‘koopzondag’

Zwolle – Een grote groep ondernemers, zoals de MediaMarkt, IKEA Zwolle, tuincentra, bouwcentra, winkeliers in de binnenstad van Zwolle en Stadshagen, verenigd in het Collectief Vrij Ondernemen Zwolle (CVOZ), voelen zich bij de gemeenteraad van Zwolle niet gehoord. Namens de ondernemers stuurde de voorzitter Peter Pels van Citycentrum Zwolle op 30 oktober j.l. een brief aan de gemeenteraad over ‘koopzondagen 2015 en verder’. De ondernemers zeggen drie weken later geen reactie gekregen te hebben.

Pels schreef dinsdag een brief aan de raad: "Behalve dat de brief veel stof deed opwaaien in de pers, mochten wij tot op heden geen enkele reactie ontvangen van de Raad noch van raadsleden in het bijzonder. Nu weten we dat de Raad het druk heeft/had met de begrotingsbehandeling. Reden waarom we ook juist voor de begrotingsbehandeling deze brief onder de aandacht van de Raad hebben gebracht. Het stelt ons, het Collectief (dat nog steeds groeiende is), teleur dat we daarna niets meer hebben vernomen. Of komt dat nog? Immers, we eindigden onze brief met een uitnodiging aan de Raad om met een delegatie van ons collectief in gesprek te gaan!!!". De gemeenteraad wordt nogmaals uitgenodigd om in gesprek te gaan.

Gerelateerde Berichten

(Automatisch gegenereerd)

24 gedachten over “Ondernemers teleurgesteld over ‘koopzondag’”

  1. Een stad krijgt ook de gemeenteraad die het verdient, ik kijk wel goed uit met de volgende stemronde.

    Misschien moeten de ondernemers wat meer lef tonen en als collectief een keer op een zondag zeggen; “Wij gooien de boel gewoon open, net zoal zoveel horecagelegenheden op de zondag ook doen en dan zien we wel wat er gebeurd”.

  2. Even technisch: winkeltijdenwet verbiedt opening op zondag. De gemeenteraad kan van dit verbod (gedeeltelijke) ontheffing verlenen.
    Als winkels op zondag opengaan buiten de verleende ontheffing, overtreden ze de wet. Dat gaat dus verder dan uitdagen van de gemeente.

    Beste optie is ingaan op verzoek om met de briefschrijvers in overleg te treden.

  3. Zucht, ondernemers moeten nu hun verlies nemen. De spelregels veranderen tijdens de wedstrijd is not done…Bij de volgende gemeenteraadsverkiezingen is er weer een nieuwe ronde met nieuwe kansen. Dit is een kansloos achterhoede gevecht.

  4. De vrije koopzondag gaat er komen. Waarom niet nu? Meest tastbare bewijs is als je op zondagmiddag naar een van de open supermarkten gaat. Zo waanzinnig druk dat het triest is. Je kan ook op afspraken terugkomen in het belang van de Zwollenaar. Dat is best heel stoer en professioneel.

  5. De spelregels veranderen tijdens de wedstrijd is not done…Bij de volgende gemeenteraadsverkiezingen is er weer een nieuwe ronde met nieuwe kansen.

    Toch wel vreemd dat ik dat argument nooit las toen het ging om de aanpassing van het evenementenbeleid met bijbehorende geluidsnormen. Toen kon en mocht het plotseling wel…

  6. Gelukkig is de Jumbo Assendorp volgend jaar aan de beurt. Is er tenminste weer een super in de buurt open op zondag. Hopelijk gaat die wel eerder open dan nu vaak het geval is, pas om 16.00uur. Van mij mag dit rouleer systeem ook wel afgeschaft worden, maar dat gaat gewoon niet gebeuren. Voorstanders van zondag openstelling zullen bij de volgende verkiezingen echt moeten gaan stemmen. En niet op de CU dan uiteraard.

  7. Welke omstandigheden zijn dan veranderd Japser, er is nog nooit een betrouwbaar en reperesentatief onderzoek gedaan of er in Zwolle een meerderheid van een wekelijkse koopzondag te vinden is. Mij maakt het niks uit, maar deze discussie is wel een keer klaar lijkt mij.

  8. discussies in Zwolle zijn nooit klaar….
    Een meerderheid vóór of tegen lijkt me ook niet nodig, tenzij je het normaal zou vinden dat een meerderheid voor een minderheid gaat bepalen wat ze wel of niet mogen doen 😮

  9. Bericht door drama, op 27 november 2015 13:12
    discussies in Zwolle zijn nooit klaar….
    Een meerderheid vóór of tegen lijkt me ook niet nodig, tenzij je het normaal zou vinden dat een meerderheid voor een minderheid gaat bepalen wat ze wel of niet mogen doen smilies/shocked.gif

    Laat dat nu net het principe van een democratie zijn…

  10. @ikke, volgens mij zijn het nog steeds de consumenten die ervoor kiezen om iets te gaan kopen, de grote multinationals spelen hier alleen op in.

    En ook voor de levendigheid én de concurrentiepositie ten opzichte van vergelijkbare steden in Nederland, is het goed dat ook op de zondag er in Zwolle wat levendigheid is in de binnenstad.

  11. @johanvanboven

    De wet waar jij het over hebt bestaat al niet meer. 2-3 jaar geleden heeft de tweede kamer de openstelling van winkels op zondag overgelaten aan de gemeente.

  12. Kennelijk doet het er niet toe wat Peter Pels vindt.

    En dat klopt denk ik ook;
    De ChristenUnie geeft een dikke vinger naar de ondernemers in de stad, zolang CU maar volgens de regels van haar boek de wet kan voorschrijven.
    De coalitiepartners willen wel veranderen, maar willen ook (terecht) de afspraken niet breken. Er staan voor Zwolle nog wel wat belangrijker zaken op de rol dan de koopzondagen (financieel, decentralisaties).

    Oppositiepartijen zouden er nog opportunistisch mee aan de haal kunnen gaan, maar SP, GL en CDA zitten niet op de lijn van Peter en Swollwacht gaat al een referendum houden.

  13. Wellicht kunnen de ondernemers van CVOZ niet kijken of het mogelijk is om het door de rechter te laten bepalen? Gewoon net zolang door blijven procederen totdat de gemeente er gek van wordt?

    HudS heeft al bewezen dat die methode erg goed werkt….

  14. @Sam: de tekst van de Winkeltijdenwet staat op http://www.overheid.nl, en dat is de nu geldende tekst. (Geldend op 27-11-2015 staat in de kop).
    artikel 2a: het is verboden een winkel voor het publiek geopend te hebben op zondag
    Artikel 3a: De gemeenteraad kan bij verordening vrijstelling verlenen van de in artikel 2 vervatte geboden.
    Dit zijn dus artikelen uit de huidige winkeltijdenwet. Ik houd mijn opmerkingen hierboven dus staande.

  15. Prima om te bepalen dat de winkels elke dag open mogen zijn. Als de meerderheid daarom vraagt, is het toch vraag en aanbod.
    Maar die meerderheid moet dan niet gaan klagen dat alles zo duur wordt én dat de leuke, kleine snuffelwinkels ter ziele gaan ten koste van grote, slurpende multinationals die nu al vaak niet rendabel meer zijn.

  16. Weg met die preutse en stoffige raad. Maatschappij verandert, niet iedereen zit zondags meer op het bankje in de kerk. Laat de keuze lekker aan een ieder.

Reacties zijn gesloten.