Megasupermarkt gevaar voor wijkcentra

Zwolle – Maandagavond werd in de gemeenteraadsvergadering gesproken over de drie jaar oude Kadernota Detailhandel voor Zwolle. Er is aanleiding om de nota te herzien. Een belangrijke reden is dat het supermarkbeleid niet in alle gevallen strookt met de geldende bestemmingsplannen. Een andere reden is het verzoek van de ontwikkelaar van het Katwolderplein om medewerking te verlenen aan een grotere supermarkt.

Een gespecialiseerd bureau heeft het supermarktbeleid onder de loep genomen. Volgens het bureau voldoet het huidig afwegingskader, maar er worden twee wijzigingen geadviseerd. Ten eerste moet de vestiging van een supermarkt groter dan 3.000 m2 mogelijk zijn. Ten tweede is het bij een eventuele toevoeging van nieuwe supermarktmeters niet per definitie nodig dat er elders supermarktmeters worden ingeleverd (meter voor meter). Het college stelt voor het advies over te nemen en te verwerken in een nieuw afwegingskader voor supermarktinitiatieven. Alle fracties in de raad zijn het er over eens dat Zwolle een goede supermarktstructuur heeft. Dit fijnmazig stelsel met winkels voor levensmiddelen op buurt-, wijk-, en staddeelniveau, wil men graag behouden. De mogelijke komst van een megasupermarkt van meer dan 3.000 m2 zien veel fracties als een bedreiging.

Met name het voortbestaan van wijkcentra loopt gevaar als er op een perifere locatie zo’n grote supermarkt komt. Bovendien genereert dat veel extra autobewegingen en dat strookt niet met de duurzaamheidsdoelstellingen in Zwolle. Wel kunnen de meeste fracties zich vinden in het loslaten van de meter voor meter eis. Enkele fracties zijn verbaasd over de voorgestelde aanpassing, omdat pas drie jaar geleden de kadernota is vastgesteld. Wethouder De Heer stelt dat iedereen op zijn eigen wijze boodschappen doet en dat we die keuzevrijheid willen behouden. De consument heeft echter steeds meer behoefte aan beleving en grotere versafdelingen.

Deze trend was drie jaar geleden ook al zichtbaar, maar toen is gekozen voor een behoedzaam scenario. Op basis van het gehouden onderzoek is duidelijk geworden dat we meer ruimte kunnen geven zonder dat de fijnmazige structuur in gevaar komt. Het college wil graag meer ruimte geven aan ondernemerschap en tegemoet komen aan de behoefte van de consument aan nieuwe vormen van supermarktbeleving.

Aan het eind van het debat is de conclusie dat het voorstel geagendeerd kan worden voor de besluitvormingsronde op 14 december 2015. Enkele fracties overwegen het voorstel te amenderen dan wel een motie in te dienen.

Gerelateerde Berichten

(Automatisch gegenereerd)

16 gedachten over “Megasupermarkt gevaar voor wijkcentra”

  1. “Het college wil graag meer ruimte geven aan ondernemerschap en tegemoet komen aan de behoefte van de consument aan nieuwe vormen van supermarktbeleving.”

    Maar dat “beleven” moeten de Zwollenaren op zondag maar ergens anders doen…..

  2. Toch niet weer de zondagsopening drama? Een uitgekauwd en leeggezogen onderwerp. Waarom winkels? Binnen nu en 5 jaar is 90% van alle winkels overbodig. Detailhandel in de klassieke vorm is ten dode opgeschreven. Webshops is de nieuwe detailhandel.

  3. kwestie van twee maten meten door ’tzelfde college. Wethouder de H. heeft een onderzoekbureau gevonden dat de (voor hem) juiste uitslag kon voorspellen: et voila!

  4. Lekker de hele zondag shoppen bij de Lidl man, jouw zondag kan straks niet meer stuk Jansen. De “Best days of your life” komen er binnenkort aan! 😉

  5. Ik zal zeker iets gaan doen wat ik leuk vind, maar ik begrijp Jansen ook wel.
    3000m2 Lidl hebben we het over. Dat is niet zomaar een buurtsuper, en dan ook al 5 jaar opeenvolgend het beste in groeten en fruit. Dan kun je in de kerk gaan zitten luisteren naar een verhaaltje wat al 1000 keer is verteld of een sportwedstrijd bezoeken, maar voor hetzelfde geld loop je in de Lidl rond op zondag. Wat zeg ik, voor hetzelfde geld? Voor de helft van het geld. Ik denk dat ik straks ook ga hoor. Zondag Lidl dag.

  6. Ik snap iets niet.
    Het rapport zegt dat een grote super een uitkomst is en de raad vindt van niet.
    Is het rapport dan weggegooid geld of is de raad te behoudend ?

  7. Skerp bolletje! Waarschijnlijk kijkt er minstens 1 raadslid mee…nog waarschijnlijk is het feit dat dit soort onderzoeken ‘skeepies geld kosten’ alsmede ‘de wereld aan (verspilde) tijd’. Dat ‘verspilde tijd’ geldt misschien ook voor de gemeenteraadsleden?

    Met andere woorden; wie neemt de argeloze burger nu het meest in de maling?

  8. Lang niet iedereen zit te wachten op een megagrote supermarkt waarvoor je je auto moet pakken omdat die aan de andere kant van de stad is, dan is het zgn. voordeel ook alweer gauw weg.

    Zwolle weet helaas niet goed om te gaan met de grootstedelijke vraag van zijn/haar inwoners c.q. consumenten. Ze kunnen beter in een dorp gaan zitten want het moeten nemen van beslissingen groeit hen kennelijk boven de pet.

    Kijk voor een zelfde debacle in wording naar de perikelen die nu (gaan) spelen rond de Hornbach. Gamma en Praxis proberen alles, tegen het onredelijke en ondenkbare aan, uit de kast te halen om de komst tegen te houden. Wat een stel kleine kleuters. Hebben zij destijds met hun komst ook rekening gehouden met de kleine zelfstandige ondernemingen die door hun (doorgedrukte) komst kapot zijn gemaakt? Ga dan nu niet zitten janken en zorg dat je jezelf zo profileert dat de klanten alleen naar jou toe willen komen. Dat heet vrije marktwerking.

Reacties zijn gesloten.