Verhuizing bibliotheek Diezerstraat naar stadhuis

Zwolle – In december mogen leden die in Stadkamer Centrum (voorheen bibliotheek Centrum) lenen 2x zoveel materialen, 2x zo lang lenen. Dus max. 30 stuks voor max. 8 weken. Maak er gebruik van! Van 1 tot 25 januari is de Stadkamer aan de Diezerstraat gesloten.

De verhuizing van Stadkamer van de Diezerstraat naar het Stadhuis gaat in januari 2016 plaatsvinden. Daarom is de centrumlocatie van 1 tot 25 stadhuisjanuari gesloten. In de maand december kun je als lid het dubbele aantal media lenen voor een dubbele periode. Op 31 december om 16.00 uur sluit Stadkamer na bijna 30 jaar haar deuren aan de Diezerstraat. De plek waar generaties Zwollenaren hun boeken hebben geleend en hebben gelezen of gewerkt. Op maandag 25 januari maakt Stadkamer een doorstart aan het de Grote Kerkplein 15. In 2016 neemt Stadkamer centrum tijdelijk haar intrek in het Stadhuis dat hiervoor wordt aangepast. Het pand aan de Diezerstraat is verkocht aan ZARA. In 2017 als de verbouwing aan de Zeven Alleetjes is afgerond, kan Stadkamer verhuizen naar haar definitieve locatie.

De verhuizing van de centrumlocatie heeft veel voeten in aarde. Uitgangspunt is dat ondanks de beperkingen de dienstverlening zoveel mogelijk op peil blijft. Tienduizenden boeken, cd’s, dvd’s en tijdschriften worden direct na 31 december in- en later weer uitgepakt. Doordat het Stadhuis iets krapper is, wordt het passen en meten. Het is de bedoeling dat de bestaande collectie beschikbaar blijft voor onze leners en bezoekers. Ook alle medewerkers die voor en achter de schermen werken, krijgen hun tijdelijke werkplek in een van de gemeentelijke panden aan het Grote Kerkplein.
 
Om de Zwolse lezers zoveel mogelijk tegemoet te komen, mag je in de hele maand december dubbele aantallen media lenen voor een dubbele periode. Daarmee verwacht Stadkamer de meeste leners een groot plezier te doen. Wie tussen 1 en 25 januari toch nog wil lenen of inleveren kan altijd bij een van de andere vestigingen in Zuid, Aalanden of Stadshagen terecht.
Op maandag 25 januari start Stadkamer in het Stadhuis op de begane grond en op de eerste verdieping. De openingstijden zijn iets ruimer, op maandag kan hier men van 10.00 – 20.00 uur terecht. Op dinsdag zijn de openingsuren iets ingekort, van 10.00 tot 18.00 uur. De overige openingstijden blijven gelijk.

Gerelateerde Berichten

(Automatisch gegenereerd)

22 gedachten over “Verhuizing bibliotheek Diezerstraat naar stadhuis”

  1. Inderdaad jammer die verkwanseling van zo’n prachtig pand aan de commercie . Een verlies voor de Diezerstraat . De toekomst zal het uit wijzen. Maar over een tijdje zal blijken dat deze straat geen enkele toevoeging meer heeft aan het winkel aanbod. Met al die grote bedrijven, die een voor een neer vallen.

  2. Idd. Zoals het er naar uit ziet komen er op korte termijn nog meer grote panden vrij, zoals bv die van V&D. Dan kan men stoppen met het verkwanseling van historische gebouwen, zou je denken. Zou je denken..

  3. Benjie, ik herhaal het graag nog eens. De bieb wilde om allerlei begrijpelijke redenen groter. Dat is de start, daar begon het mee. Om dat te kunnen bekostigen moest het huidige gebouw verkocht worden.
    Toen de koper was gevonden, kon gezocht worden naar nieuw onderkomen. Dat is gevonden.
    Heeft dus niets met verkwanselen te maken.
    (allemaal los van wat ik van het nieuwe pand vind)

  4. @Johnvanboven: in hoeverre is de bibliotheek zelf echt de initiatiefnemer van deze verhuizing? Alle berichten tot nu toe wijzen juist naar de gemeente. De indruk wordt gewekt dat de “wens om te groeien” van de bibliotheek door de gemeente wordt gebruikt als excuus om Zara binnen te halen. Zou de bieb anno 2016 nog aan de Diezerstraat huizen als men niet samengegaan was met de Muzerie? En wie was daarvan de initiatiefnemer?

  5. Blunderbieb, jammer dat we een fijne plek in onze Diezerstraat kwijt zijn. Geestelijke verruiming is hier niet bestand tegen materialistische vervlakking. Het blijft een slecht avontuur met een asbest staartje.

  6. Ribo, die wens van de bieb is in de raad besproken, al een hele tijd geleden. Toen een tijd stil geweest totdat er zich een koper voordeed. Ook dat is in de raad besproken (eerst vertrouwelijk) en daarna ging men op zoek naar nieuwe plek. Dat resulteerde in een aantal opties. Daarvan zijn de plussen en de minnen tegen elkaar afgezet en heeft de raad een beslissing genomen.
    De groeiwens was ruim voor de start om samen te gaan met de Muzerie. Het begon volgens mij met bespreking tussen bieb en Muzerie.

    Ik wil graag duidelijk hebben wat de volgorde is: eerst de toekomstvisie van de bieb, dan de verkoop, daarna de zoektocht naar nieuwe plek.

  7. Ik denk dat het voor de staat van de monumentale panden goed is dat er een commercieel bedrijf in komt. De historische buitenkant zal grotendeels intact blijven en een bedrijf als Zara heeft er alleen maar baat bij dat ze in een mooi pand zitten, zowel van binnen als van buiten.

    Kijk ook maar naar het pand van Sissyboy aan de Melkmarkt, waar eerst De Slegte zat en de pandjes waar de Bershka nu in zit in de Diezerstraat, die zijn er echt niet minder op geworden.

    Daarnaast creëeren de Zara en de Primark een nieuwe loop, ook richting het Eiland en dat is voor de algehele winkelbeleving in Zwolle denk ik een hele goede zaak.

  8. @historisch besef

    Nee, die buitenkant blijft niet intact. De ramen aan de onderkant worden doorgetrokken naar de grond. de plint wordt dus verzaagd. De welstandscommissie heeft hiertegen geprotesteerd, maar de raad heeft niet geluisterd. Zo wordt het hele evenwicht uit het gebouw weg gehaald. Jammerlijk. Om vele redenen betreur ik de verhuizing van dse bibliotheek uit de Diezerstraat. Alles is commercie, maar commercie is niet alles. Ik constateer vervlakking en weinig verheffing.

  9. Dit doortrekken van de ramen naar de grond is eerder ook al gebeurd met de huidige voordeuren van de bieb, hoor je ook niemand over

    teminste ik niet;-)

  10. @ Jozefien; dat de ramen aan de voorkant naar de grond worden doorgetrokken ben ik van op de hoogte en dat er aan de achterkant een groot stuk bij aangebouwd wordt ook, daarom dat ik ook zei dat het grotendeels intact blijft.

    Maar ik heb nog steeds de hoop dat de aanpassingen met beleid gebeuren en dat het er uiteindelijk allemaal goed uit komt te zien, de deuren nu aan de voorkant zijn ook al helemaal naar beneden doorgetrokken met glas en dat ziet er ook niet echt raar uit.

  11. Ik raad u aan om toch eens naar het gebouw te kijken. Het middengedeelte met tympaan en de beide zijflanken. Door de plint te verzagen haal men het evenwicht uit het gebouw weg. En dat alles voor de commercie. Als die buitenkant al niet bewaard wordt vrees ik ook voor de binnenkant. Overigens wat is een dringend advies van de welstandscommissie nog waard, zo vraag ik me af. Daar zitten toch deskundigen in? Ik hoop met u dat het meevalt, maar voorlopig vrees ik.

  12. Een gebouw is…een gebouw. Angstvallig en bijkans dwangmatig vasthouden aan het huidige aanzicht en de huidige inrichting is een gedraging die historisch gezien weinig kans van slagen kent. Wat nu oud is, zal aangepast (moeten) worden naar moderne eisen en wensen. Wat niet aangepast kan worden, zal gesloopt worden. De Zwols gemeenteraad heeft daar -in al haar wijsheid (al dan niet tussen aanhalingstekens)- meerdere malen toe besloten. Laten we ons verblijden met de gedachte dat het gebouw aan de Diezerstraat (grotendeels) zal blijven staan en een nieuwe bestemming krijgt — commercieel of niet.

    Grote verwachtingen overigens met betrekking tot de komst van de ZARA en de Primark: duizenden extra bezoekers aan het centrum van Zwolle. Ik twijfel sterk aan de toegevoegde waarde van deze bezoekers en hun intentie om méér te consumeren in het Zwolse centrum. Het tij van de internetaankopen zal de komst van deze grote ketens niet keren — maar wellicht kan het de kleinere MKB’ers een handje helpen wél meer volk aan te trekken. We gaan het zien en zelf beleven.

  13. Wij bieden korte en lange termijn ‘bridge’ financiering om snel te verwerven en te rehabiliteren eengezinswoningen en multi-familie-eenheden (tot 4 eenheden). Onze leningsvoorwaarden variëren van 6 maanden tot 300 maanden en onze rente beginnen bij 3% rente only.security is op het terrein zelf en het vermogen van de geldnemer, gebaseerd op ervaring, om het project op tijd en binnen budget. We bieden ook “cash out herfinancieren leningen” aan investeerders die al in het bezit van een woning een forfaitair bedrag of een aanzienlijk bedrag van het eigen vermogen in hun woning. e-mail ons vandaag om financiële hulp te krijgen op: credit_solution1@outlook.com

  14. @ zomaareenzwollenaar, je eerste zin is natuurlijk onzin van de bovenste plank. Je wilt dus zeggen dat een historisch pand uit de 14e eeuw in dezelfde categorie valt als een standaard Vinex-blok in Stadshagen?

    Ik vind wel dat we ons niet moeten blind staren op elk gebouw dat ook maar een beetje historie heeft en dat dan helemaal niet aangepast mag worden, maar je kunt er natuurlijk niet omheen dat bepaalde panden een belangrijke cultuurhistorische waarde hebben en dat je daar niet zomaar even in gaat zagen.

    Wat er gebeurd als je denkt dat een gebouw een gebouw is, dan kun je kijken naar het V&D-complex en dan mag je blij zijn dat niet iedereen zo denkt.

Reacties zijn gesloten.