Oude gevel De Volharding toch plat!

Zwolle – De gevel van de Volharding wordt, in tegenstelling tot eerdere voornemens, niet gehandhaafd maar met behoud van de belangrijkste historische elementen teruggebouwd. Dat besloot het college van B&W nadat duidelijk werd dat het sparen van de gevel veel risico’s met zich meebrengt en er een aanvaardbaar plan is gemaakt om deze, gebruikmakend van de historische elementen, terug te bouwen.

voorgevel_schaepman_fabriek_de_volharding_kraanbolwerk.jpg 

Archieffoto Weblog Zwolle

In maart / april van dit jaar start de sanering en het bouwrijp maken van de rest van het Kraanbolwerk. Hieraan voorafgaand hebben gemeente en AM nogmaals onderzocht of het handhaven van de gevel haalbaar en zinvol is, of dat er toch betere alternatieven zijn. In 2011 is bij de vaststelling van het stedenbouwkundigplan en de grondexploitatie voor het Kraanbolwerk, besloten de gevel te handhaven. De afgelopen periode is de voorkant van de Volharding er door weersinvloeden en graffiti niet beter op geworden. In het geval dit deel van het gebouw behouden zou blijven, moet deze bij de sanering extra worden gefundeerd. Ook kan bij deze optie niet het gehele terrein gesaneerd worden en de huidige gevel is bovendien lastig aan te sluiten op de nieuwbouw.

gevel.jpg

Zo gaat het worden… 

“Om deze redenen hebben we daarom nogmaals onderzocht of er geen andere goede alternatieven zijn voor deze historische gevel”, legt wethouder Jan Brink uit. “Nu blijkt dat het voorzichtig slopen en terugbouwen met behoud van de belangrijkste historische elementen een meer haalbare optie is, hebben we besloten voor deze mogelijkheid te gaan. Met de herbouw van de gevel, blijft het verhaal en de geschiedenis van het Kraanbolwerk zichtbaar”.
De gevel wordt bij de sanering in maart / april voorzichtig weggehaald. De belangrijke elementen worden opgeslagen en, volgens de huidige planning, eind 2017 / eerste kwartaal 2018 weer gebruikt bij de herbouw.

Gerelateerde Berichten

(Automatisch gegenereerd)

9 gedachten over “Oude gevel De Volharding toch plat!”

  1. Zonde, niet in de laatste plaats omdat er nu dus al veel geld is uitgegeven om hem te laten staan.
    Weinig vooruitschreidend inzicht blijkt maar weer.

  2. Niet aan te sluiten op de andere panden..
    Lastig te saneren…
    Extra fundering ….

    Dus toch een kostenafweging ??
    Wie heeft de kosten voor behoud van de gevel betaald eigenlijk ?

    Wie heeft hier zitten slapen ?

  3. De gevel wordt bij de sanering in maart / april voorzichtig weggehaald. De belangrijke elementen worden opgeslagen en, volgens de huidige planning, eind 2017 / eerste kwartaal 2018 weer gebruikt bij de herbouw.

    Let op: zien we nooit meer iets van terug, misschien een tegeltje ergens in de gevel. “Hier stond de volharding.”
    Geen deskundige mensen ingehuurd, jammer.

  4. Wat een tendentieuze opmerkingen hier weer.

    Wie de gedetailleerde tekening goed heeft bekeken kon zien dat de gevel van ‘de Volharding’ in zijn geheel zal worden herbouwd, met vers metsel- en voegwerk dan. Ik snap wel dat wanneer zo’n gevel jarenlang alleen staat, dat dan de staat er niet beter van wordt.

    Dat het wat heeft gekost om de oude gevel te ‘behouden’, dat zal best, maar aan de andere kant was het ook wel een mooi gezicht, één zo’n oude gevel op een verder grotendeels leeg terrein.

  5. Nu dan voorzichtig slopen van de gevel en dan nadien belangrijke stukken terugplaatsen, stel hier maar een rij ?????? bij. Zal wel alles op een depot van de gemeente weer belanden en later zeggen dat het is zoek geraakt. Deze gemeente ambtenaren stapelen blunder na blunder op, en dat allemaal geld van de burgerij. Bruggen die niet deugen, bibliotheek verhuizing, enz. Laat ze eerst eens na een expert luisteren om de schade klein te houden. Hoe meer info hoe kleiner de kosten worden.

  6. @ historisch besef

    Het is niet alleen plaatjes kijken maar ook tekst lezen.
    En ik zie toch echt een lagere gevel terugkomen, wat ook uit de tekst blijkt.
    Je hebt wel gelijk dat de kale vlakte jaren lang goed opgevuld is gebleven.

  7. Zal wel alles op een depot van de gemeente weer belanden en later zeggen dat het is zoek geraakt.

    Herkenbaar. De oude overkapping van het station was ook een historisch dak, moest destijds bewaard blijven.
    Is tijdelijk opgeslagen op het rangeerterrein waarna men er na een jaar of meer achterkwam dat die daar helemaal was weggerot.
    Is toen maar vernietigd.

  8. helemaal volgens de lijn der verwachting.
    er zijn nooit planne geweest om de gevel te gebruiken, enkel een smoezelig tekeningetje in een krantje

Reacties zijn gesloten.