VVD wil meldpunt voor overlast AZC Zwolle

Zwolle – Na tweeënhalve maand te hebben geluisterd naar zorgen en aandachtspunten van Zwollenaren, presenteerde het college van burgemeester en wethouders dinsdagmiddag het definitieve voorstel voor een asielzoekerscentrum (AZC) aan de Dr. van Thienenweg.

De VVD leest in het voorstel dat de gesprekken hebben geleid tot een aangepast voorstel en is blij dat er naar Zwollenaren is geluisterd. Wel blijven de liberalen wijzen op het belang van veiligheid en beheersbaarheid: hieraan doen we geen concessies. Het oorspronkelijke voorstel om 800 mensen te huisvesten is bijgesteld naar een AZC voor 600 personen. Veel Zwollenaren gaven aan dat het oorspronkelijke idee van 800 personen niet in verhouding staat tot de omvang van achter- en voorliggende wijken. De VVD is blij met dit aangepaste voorstel, maar wijst erop dat ook de omvang van 600 personen een absolute bovengrens is: afspraak is afspraak. Aan veiligheid doet de VVD geen concessies. De VVD ziet in de voorgestelde veiligheidsaanpak, waarbij de wijkagent aanspreekpunt is, ruimte voor objectieve en subjectieve veiligheidszorgen. Het is een verantwoordelijkheid van gemeente en COA om die zorgen weg te nemen. De VVD wil een meldpunt voor overlast.

Het COA wilde voor de plaatsing van het AZC een overeenkomst aangaan voor de periode van 15 jaar. Het verbaast de VVD-fractie dat deze lange termijn toch is opgenomen in het collegevoorstel. Hiermee wordt, volgens de VVD, geen rekening gehouden met veranderingen in internationale context, maar nog belangrijker: met de ervaringen met het AZC. De VVD ziet kansen in de voorgestelde evaluatiemomenten, maar heeft vragen over welke evaluatiecriteria opgesteld worden en wat vervolgens de waarde van de evaluatie wordt. Daarover zal de VVD in het debat vragen stellen.
 
RECREATIEVOORZIENING
Een bebouwing van het groene gebied, ten noorden van de voorgestelde AZC-locatie was nooit de bedoeling en mag nooit de bedoeling zijn. De VVD is blij dat dit signaal van de Zwollenaren is overgenomen en heeft geleid tot aanscherping van het voorstel. In het nieuwe voorstel blijft een mooi stuk groen Zwolle behouden en blijft er ruimte voor recreatie, op het AZC-terrein. 
 
VEILIGHEID
Op oplossingen met de verkeersproblematiek moet wat de VVD betreft geen dag langer worden gewacht: als dat nodig is moet direct de schop in de grond.
 
TOT SLOT
In Nederland mag je zijn wie je wilt zijn, je mag geloven waar je in wilt geloven en je mag houden van wie je wilt houden. De VVD heeft begrip voor zorgen van Zwollenaren in een instabiele en onzekere wereld. "Juist nu moeten we vasthouden aan onze vrijheden. Wie deze vrijheden buiten, of binnen het AZC niet respecteert moet aangepakt worden." De VVD wil dat ook bij toekomstige discussies -bijvoorbeeld over tijdelijke noodopvang- eerst geluisterd wordt naar Zwollenaren. Immers, de stadsgesprekken hebben laten zien dat zij de gemeente veel kunnen leren. 

Gerelateerde Berichten

(Automatisch gegenereerd)

4 gedachten over “VVD wil meldpunt voor overlast AZC Zwolle”

  1. De VVD leest in het voorstel dat de gesprekken hebben geleid tot een aangepast voorstel en is blij dat er naar Zwollenaren is geluisterd.

    Wat stelletje minkukels die vvd,ers ze belazeren het hele land en nu zeggen bezorgd te zijn en blij zijn dat er naar de burger is geluisterd DUS NIET ,ze helpen niet alleen het land naar de kl…..ten maar ook de gemeenten waar zij in rotzooien en vervolgens 600 man de wijken onveilig laten maken

    Gauw nieuwe verkiezingen en die rotte appels de container in.

Reacties zijn gesloten.