Oneerlijke (horeca)concurrentie door instellingen

Zwolle – VVD Zwolle wil onderzoek naar oneerlijke concurrente naar (culturele) instellingen in Zwolle die horeca-activiteiten ontplooien. De liberalen dienen hierover maandag een motie in tijdens de behandeling van de Cultuurnota 2016-2020.

Na enerzijds, het Ontwikkelingsprogramma Binnenstad 2020 ervan uitgaat dat winkels, daghoreca, culturele activiteiten en evenementen elkaar aanvullen en versterken in ogenschouw genomen te hebben, en anderzijds, het gegeven dat gesubsidieerde (culturele) instellingen horeca-activiteiten moeten aanboren om te werken aan een betere exploitati, is VVD Zwolle van mening dat concurrentie tussen gesubsidieerde (culturele) instellingen en commerciële horeca in strijd is met het Ontwikkelingsprogramma Binnenstad 2020 en de Drank- en Horecawet in Zwolle. De VVD verzoekt het college om samen met Koninklijke Horeca Nederland na te gaan bij welke gesubsidieerde (culturele) instellingen sprake is van oneerlijke (horeca)concurrentie. De gemeenteraad moet volgens de VVD hierover bij de begroting 2017 met een actieplan te informeren.

Gerelateerde Berichten

(Automatisch gegenereerd)

24 gedachten over “Oneerlijke (horeca)concurrentie door instellingen”

  1. Hebben ze het nu met een boel moeilijke woorden over initiatieven als eetcafé de balie en andere plekken waar je als iemand met niet zoveel geld ook een keer uit eten kunt en die als doel ontmoeting en tegengaan van eenzaamheid hebben?
    Wat niet vergelijkbaar is met een gewoon restaurant?

    Of lees ik dit verkeerd?

  2. De heren en dames horeca ‘ondernemers’ moeten eens ophouden met janken bij René de Heer. Laten ze eerst maar eens zorgen voor fatsoenlijk personeel, een normale prijs-kwaliteitsverhouding en ondernemerschap. Steeds weer die slachtofferrol, bah, wat een naar kliekje!

  3. Zo is het maar net Edje. Zonder blikken of blozen laten ze je entreegeld betalen om binnen te komen in hun tent bij verschillende evenementen. En dan gewoon een beste prijs vragen voor een consumptie. Probeer eerst de klantvriendelijkheid eens op peil te brengen alvorens te klagen. Er zijn natuurlijk genoeg uitbater die wel weten hoe het moet maar een groot deel ziet alleen eurotekens! Zo dat ben ik kwijt en zal me benieuwen of het wat helpt.

  4. Centrum van Zwolle steeds meer in trek bij Zwollenaren/bezoekers/toeristen. Laten die gesubsidieerde culturele instellingen (o.a. musea) nu een belangrijke trekpleister zijn….

  5. Het zou voor de discussie niet verkeerd zijn, wanneer de VVD een paar voorbeelden noemt van wat zij oneerlijke concurrentie noemt. Dan kan ik me er misschien iets bij voorstellen.
    Ook ben ik beniewd naar een beschrijving van het begrip “oneerlijke (horeca) concurrentie”.

  6. Mag in wijkcentra of jeugdcentra (Travers) alcohol verkocht worden? WijZ en bijvoorbeeld Van Harte, of een school als Deltion, bieden voordelige maaltijden. Van sportkantines is bekend dat daar veel gedronken wordt, maar daar moeten ze het ook van hebben, anders kan het niet uit.

  7. Of Deksels bij de kringloop? Prachtig project om mensen die zijn vastgelopen weer op gang te helpen, wordt dat ook om zeep geholpen? Het is net zo krom als met dat gelul over cd verkoop en misgelopen rechten: er maar vanuit gaan dat het geld wat aan het 1 wordt uitgegeven ten koste gaat van t ander. Maar als ik geen drankje/taartje/tosti meer bij Deksels kan kopen, ga ik echt niet in plaats daarvan naar een reguliere (=onbetaalbare) zaak. Dan houdt het gewoon op, loopt de Zwolse economie die kleine bijdrage van mij mis en missen mensen in een kwetsbare positie een veilige kans om weer onder de mensen te komen.

  8. Zwolle is een van de gemeenten die zich bij de Vereniging van Nederlandse Gemeenten (VNG) heeft aangemeld voor de proef met blurring. Hierbij experimenteren ruim vijftig gemeenten met de Drank- en Horecawet, door mengvormen tussen retail en horeca te testen.

    De uitspraak van de rechter volgt op een zaak die de Slijtersunie heeft aangespannen. De rechter oordeelt dat Zwolle op onjuiste gronden heeft afgezien van handhavend optreden tegen de verkoop van alcohol in de boekhandel. De Slijtersunie had eerder de gemeente verzocht op te treden, maar die weigerde dat vanwege de deelname aan de pilot.

    De landelijke proef met blurring kwam al eerder onder vuur te liggen. Staatssecretaris Martin van Rijn wilde niet dat de proef met mengvormen tussen retail en horeca van start zou gaan, omdat daar met de huidige regels geen ruimte voor is. De VNG riep gemeenten volgens de staatssecretaris op bewust de regels te overtreden. De vereniging had al laten weten geen gehoor te geven aan de oproep van Van Rijn.

    Bron: De Stentor

  9. @Emmy slaat de spijker op de kop. Gaan horeca-ondernemers massaal langdurig zieken en werkelozen aan het werk helpen? Zo nee dan moeten ze hun grote mond houden.

  10. Gesubsidieerde instellingen die tijdens de uitoefening van hun professie horeca faciliteiten verstrekken daar is niemand op tegen.
    Anders is het als de gemeente wederom subsidie moet geven om de horecazaak welke gelieerd is aan de subsidieontvanger verbouwd moet worden op kosten van de gemeenschap.

  11. Echt weer krokodillentranen van de vuh vuh duh.
    Alleen al door dit onderwerp aan te stippen bevestigen ze zelf dat de horeca dus (al jaren) te duur is.
    Op geen enkele manier is de horeca “zielig”.

  12. Reken maar dat de VVD niet de Fundatie aan wil pakken en ook Waanders in de Broeren niet. Meten met 2 maten heet dat, ze moeten inderdaad de horeca uitleggen dat die zichzelf uit de markt prijst met kranzinnige prijzen, ondeskundig en omvriendelijk personeel etc.

Reacties zijn gesloten.