285.000 bezoekers voor Fundatie in 2016

Zwolle – In 2016 verwacht Museum de Fundatie in totaal 285.000 bezoekers. 230.000 voor de Fundatie Zwolle, 55.000 voor Kasteel het Nijenhuis, Heino/Wijhe. Het museum kende daarmee een uitstekend jaar waarin de hoge bezoekersaantallen van de afgelopen jaren (310.000 in recordjaar 2015, 262.000 in 2014) werden bestendigd. 

06-11-2014_weerfoto__omgeving_blijmarkt.jpg

Museum de Fundatie had een dynamisch tentoonstellingsjaar met in Zwolle: ‘Dutch IdentityNederlandse portretfotografie nu’, ‘Ans Markus – Als ik jou was…’, ‘ROOD!-Heilstaatvisioenen uit de Sovjet-Unie’, ‘Machteld – de muze van Karel Appel’, ‘WILDEN-Expressionisme van ‘Brücke’ en ‘Der Blaue Reiter’ en ‘Rob Scholte’s Embroidery show’. Nog tot en met 15 januari ‘Zie de mens – 100 jaar, 100 gezichten’, ‘David Bade – SlowBade’, ‘Claire Felicie – Only the sky remains untouched’ en tot 19 maart ‘Fiep Westendorp-Blikvangers’. In het Nijenhuis in 2016 ‘Hans van Houwelingen – A posteriori’, ‘De lyriek van het landschap – 100 jaar expressionistische landschapsschilderkunst in Nederland’, ‘Sibyl Heijnen – Ruimte voor reflectie’ en nu nog ‘Droomwerk’ van Marte Röling en Martine Antonie en ‘Fiep Westendorp-Blikvangers’. Met financiële ondersteuning door de BankGiro Loterij, de Vereniging Rembrandt (mede dankzij haar Titus Fonds), het Mondriaan Fonds en VSBfonds werd het werk Gewitterfront (Onweersfront) van de Duitse kunstenaar Neo Rauch (Leipzig 1960) aangekocht. Hiermee heeft Museum de Fundatie een parel van de hedendaagse schilderkunst aan zijn collectie toegevoegd. Neo Rauch wordt gerekend tot de meest toonaangevende kunstenaars van dit moment. Gewitterfront is een recent werk, geschilderd in 2016, en maakt onderdeel uit van de internationale portrettententoonstelling ‘Zie de mens’.

Museum de Fundatie verwacht ook in 2017 weer een spannend jaar: Een greep uit het komende tentoonstellingsprogramma: ‘Werner Tübke – Meesterschilder tussen Oost en West’, ‘Joseph Klibansky – Leap of Faith’, ‘Friso ten Holt & Jeroen Krabbé’, ‘ZomerExpo 2017′, ‘Lynn Chadwick – Oerbeelden van mens en dier’, ‘Wolfgang Mattheuer, retrospectief’, ‘BEROEMD! SEXY! TOP! – Onder de huid van Hollandse helden – 25 portretten uit 40 jaar interviews door Frénk van der Linden‘ en ‘Jan Banning – Red Twilight’.

Museum de Fundatie beheert een omvangrijke collectie beeldende kunst, die zijn oorsprong vindt in de verzameling van de oud-directeur van Museum Boymans te Rotterdam, Dirk Hannema, die later belangrijke aanvullingen kende met ondermeer de kunstcollectie van de Provincie Overijssel. Museum de Fundatie heeft twee schitterende locaties: het spectaculair uitgebreide Museum de Fundatie in Zwolle en Kasteel het Nijenhuis & Beeldentuin bij Heino.

Museum de Fundatie wordt ondersteund door de Provincie Overijssel, Gemeente Zwolle en de BankGiro Loterij. Founders:Rabobank IJsseldelta, Hemmink B.V., Wijzonol Bouwverven, Novon Schoonmaak, Windesheim, Waanders Uitgevers, Deltion College en O. de Leeuw groep.

Gerelateerde Berichten

(Automatisch gegenereerd)

25 gedachten over “285.000 bezoekers voor Fundatie in 2016”

  1. he wat jammer. het werk van krabbe is werkelijk kleurloos. een schilder op kamertemperatuur zeg ik wel eens.
    schoenmaker blijf bij je leest

  2. De Fundatie trok 35.000 minder bezoekers dan vorig jaar. Dat is een daling van 13% en da’s niet gering. Noem me een zwartkijker, maar ik voorspel dat de daling doorzet. De nieuwigheid is eraf en mensen van buiten Zwolle zien geen reden om een tweede keer te komen. De tentoonstellingen van Keuning zijn gewoon niet goed genoeg. Ik bedoel: Werner T?bke, okee. Maar Ans Markus? En Jeroen Krabbé? Alwéér?

  3. 310.000-285.000 is bij mij 25.000. Nog steeds een flink aantal, maar geen 35.000. 35.000 is ook geen 13% van 310.000, maar 11%. Een daling van 25.000 is 8%.
    Somber doen over de toekomst is prima, maar dan graag wel met de juiste getallen 😉

  4. @RietPluim Nijenhuis is onderdeel van de Fundatie.

    @De Klinker wel on-topic blijven, anders komt de administrator langs om dit af te sluiten 8)
    Maar off-topic: boerenkool is net als Maxima. De vorst moet er een paar keer flink overheen voordat het gaat groeien.

  5. Museum de Fundatie en Kasteel het Nijenhuis zijn onderdeel van de stichting Hannema-de Stuers Fundatie.

    Het is één organisatie maar het zijn twee verschillende musea op twee verschillende locaties.

  6. mooi?? met dat lelijke gedrocht bovenop een mooi oud gebouw?
    Over horizon vervuiling gesproken… schandelijk dat ze de bouw hiervan hebben toegestaan in ons mooie oude centrum…. >:(

  7. Als je de bezoekers aantallen in perspectief plaats ontstaat er een ander beeld. Het stedelijk museum ontvangt bijvoorbeeld per jaar gemiddeld 30.000 bezoekers. Dan is de Fundatie in dat licht een serieuze publiekstrekker!
    Zal ook vast met de uitstraling van het bijzondere gebouw te maken hebben. Mensen willen dit blijkbaar toch graag zien. In mijn ogen is en blijft de Fundatie een museum waar we trots op kunnen zijn!

  8. Kostenverslindend egoproject van Keuning en zichzelf graag profilerende politici zoals J van Boven. En de cijfers liegen niet: 8 procent minder bezoekers in een aantrekkende economie, dan doe je het gewoon beroerd. En natuurlijk geeft Keuning dat niet toe, die profiteer maar al te graag van z’n door de belastingbetaler gefinancierde salaris. En zelfs daarover is hij niet open. Sluiten die keet en er iets goeds mee doen voor meer Zwollenaren.

  9. Eigenpijperij van de bovenste plank met een verschrikkelijke collectie aan uitgekauwde kunst. Als hoogtepunt dit jaar een hoekje met nick en simon kunst.

    Hebben we het niet over het afgrijselijke ding op een historisch gebouw. Het nieuwe is eraf dus bezoekersaantal zal dalen.

  10. Ere wie ere toekomt, Keuning heeft van een onbekend en noodlijdend museumpje een publiekstrekker weten te maken. Maar met blockbusters alleen heeft een museum geen bestaansrecht. Mensen blijven weg als het te oppervlakkig is.

    Het zou anders zijn als de Fundatie volledig zelfstandig was, maar als gesubsidieerde instelling heeft ze de plicht bij te dragen aan het culturele klimaat in de regio en dat gaat met Markus en Krabbé niet gebeuren natuurlijk.

    Bij de eerste Krabbé-tentoonstelling gunde ik Keuning nog het voordeel van de twijfel. Misschien dat hij in het kielzog van de blockbusters interessantere tentoonstellingen zou maken. Maar iedere poging tot daartoe is in meerdere of mindere mate mislukt. “Meer macht” viel tegen, en Turner ook.

    Eigenlijk is alleen de eigen collectie de moeite waard.

    Dus misschien is het tijd dat iemand anders de taak overneemt. Zou Andreas Bl?hm belangstelling hebben?

  11. egoproject van Keuning en zichzelf graag profilerende politici zoals J van Boven

    Weer lekker bezig Eddie? Dit is op de man spelen, dat mag hier niet, en verdient een ban.

  12. Ik vind die ufo er bovenop wel leuk eigenlijk.
    Er zal wel veel belastinggeld inzitten, en dan is o.a. Jeroen Krabbé inderdaad niet erg waar voor je geld.
    Geef dan meer aandacht aan nieuwe talenten.

Reacties zijn gesloten.