Fraterhuis Academie over Zwolse fotografie

|   Laatste wijziging

Zwolle – In de Fraterhuis Academie van zaterdag 28 januari geven we het woord aan de Zwolse fotograaf Joop van Putten. Hij verzorgt een beeldend college over fotografie ter gelegenheid van de tweede druk van zijn boek ‘Zwolle jaren later’ over het oude en nieuwe Zwolle. 

https://www.clotstudio.com/collections/abstract

De Zwolse fotograaf Joop van Putten verzorgt een college over fotografie ter gelegenheid van de tweede druk van zijn boek Zwolle jaren later. Centraal staat de totstandkoming van dit boek over hoe de stad veranderde. Zo’n tachtig 19de en 20ste -eeuwse foto’s uit de collectie van het Historisch Centrum Overijssel heeft hij met grote precisie opnieuw gefotografeerd. Niet alleen heeft hij de plaats opgezocht waar de vroegere fotograaf heeft gestaan, hij heeft zich ook verdiept in diens techniek. De veranderingen in de stad worden zichtbaar en bijna voelbaar in een serie korte films waarbij oude en nieuwe foto’s door elkaar vloeien. Voor liefhebbers brengen we het oude en nieuwe Zwolle op een unieke manier in beeld. Joop van Putten is professioneel fotograaf en van zijn hand verschenen bij uitgeverij WBOOKS 80 jaar in Zwolle, Zwolle moet je kieken en Zwolle jaren later.

Praktisch
Zaterdag 28 januari van 11.00-14.00 uur.
De entreeprijs is € 15 regulier en € 10 voor Vrienden / studenten
Inclusief pauze met aangeklede koffie & thee, en een college-envelop

Fraterhuis Academie Celekwartier
De Fraterhuis Academie is dé plek waar filmliefhebbers wat kunnen opsteken over binnen- en buitenlandse filmcultuur. Het Fraterhuis nodigt filmkenners uit om in één van onze filmzalen college te komen geven over aspecten uit de rijke filmgeschiedenis en cinematografische actualiteit. Er is voldoende ruimte voor vragen en discussie.

De Fraterhuis Academie is het onderwijsinstituut van het Fraterhuis. De colleges worden doorgaans gegeven in het Celekwartier, in het hart van de historische binnenstad van Zwolle.
Colleges vinden in de regel plaats op de vroege zaterdagmiddag, inclusief pauze met aangeklede koffie, thee & Fraterwater plus een goodie-envelop.

Beeldbepalend
Met 80.000 bezoekers per jaar, twee 4K filmzalen en een verrassende programmering, is FilmtheaterFraterhuis een cultureel A-merk in de wijde regio Zwolle. Het behoort tot de filmtheaters waar regelmatig premières en bijzondere voorstellingen te zien zijn. Daarnaast is er de Fraterhuis Academie; het onderwijsinstituut van het Fraterhuis met iedere maand lezingen en cursussen over film. Ook is Filmtheater Fraterhuis betrokken bij landelijke en regionale culturele evenementen.

Gerelateerde Berichten

(Automatisch gegenereerd)

12 gedachten over “Fraterhuis Academie over Zwolse fotografie”

  1. Ik vind het fraterhuis zo’n rare naam. Nouja, raar….opvallend op z’n minst. Maar misschien zit er een diepere betekenis achterop de dubbele bodem?

    Wie verlost mij?

  2. Dat komt van het oud-Hollandse “Fraak” wat in het Nedersaksisch meestal wordt uitgesproken als “Fra’. Het “fraaken” heeft betrekking op het inbinden van de knoet tijdens het proces van het drogen van gerst. Als je een hele middag gefraakt had, dan was je een frater. Dat was vroeger een scheldwoord omdat gerstendrogers vaak met de nek werden aangekeken. Ze werden ook nog wel eens knoetentrekkers genoemd. Maar op den duur werd het door de historische waarde een fraai woord. Zodoende.

  3. Helaas moet ik je corrigeren John Hanemaaier. Hier slaat het Fraterhuis op het kloostergebouw uit 1497 van de fraters of Gebroeders des Gemenen Levens, een kloosterorde in de Moderne Devotie. Frater staat in deze zin dan weer voor ‘broeder’ in het Latijns. Het kloostergebouw is nog steeds te bewonderen, een eenvoudig, maar niet minder mooi Middeleeuws gebouw.

  4. ‘DE waarheid’ bestaat niet, ook in ‘het midden’ niet.
    Religieuse mensen en vertegenwoordigers van megalomane
    religieuse instellingen schieten in de hik natuurlijk,
    bij deze openbaring 😉

    Ik deel het inzicht van ‘Historischbesef’ het gaat hier
    om een religieuse instelling. Die een cursus organiseert
    in het cele centrum.
    Prima natuurlijk. Zo op het eerste gezicht.

    ’t roept erover nadenkend wel vragen bij mij op,
    vooral als ’t gaat over de financiering, het
    draagvlak. Is ’t goed besteed geld?
    Inhoeverre zit dat fiscaal? betalen we allen mee
    aan zo’n specifieke activiteit van een religieuse
    instelling?

    Misschien kan ‘Het Fraterhuis’ inzicht geven in
    o.a de financiering. Volg het geld en je vindt
    de waarheid; een redelijk principe.
    Maar die kijk op ‘de waarheid’ krijgen we hoogst
    waarschijnlijk niet, of wel ‘Fraterhuis’?

    Ik verdenk de katholieken ervan dat ze de
    de mega pegels vanuit Rome ter beschikking
    hebben om zich ‘in de provincie’ sympathiek
    voor te kunnen doen.

  5. Frater is latijn voor “broeder”. Een frater is een kloosterling die geen priesterwijding heeft ontvangen, in tegenstelling tot een pater, wat “vader” betekent.

Reacties zijn gesloten.