Verhalen over wederopbouw Zwolle

Zwolle – Na de Tweede Wereldoorlog werd de woningnood tot ‘Volksvijand nummer 1′ verklaard. In de zogeheten wederopbouwperiode (1945-1965) werden onorthodoxe middelen ingezet om het land her op te bouwen en om aan de vraag naar woonruimte te voldoen. Nieuwe materialen en nieuwe werkwijzen leidden tot vernieuwing in de architectuur en stedenbouw. Aan kunstuitingen werd een speciale rol toegedicht. Het is een tijd van optimisme, vooruitgang en ontwikkeling.

Wat gebeurde er zoal in Zwolle? Waar vinden we wederopbouw? Wat is kenmerkend en welke bijzondere kwaliteiten zijn er? Monumentenzorg van de gemeente Zwolle en Het Oversticht nemen u mee op reis door de architectuur, het groen en de kunst van de wederopbouwperiode in Zwolle, met als titel Licht, lucht en ruimte: de wederopbouw in Zwolle (1945-1965). Met muzikale medewerking van studenten van Artez.

Datum: vrijdag 10 februari 2017

Locatie: Waanders In de Broeren
Aanvang: Inloop vanaf 19.30 uur, aanvangstijd 20.00 uur, toegang gratis
Aanmelden: U kunt zich opgeven voor een lezing via waandersindebroeren.nl/podium-en-exposities/verhalen-zwolle-licht-lucht-en-ruimte

Organisatie: Monumentenzorg gemeente Zwolle en Het Oversticht.

 

Gerelateerde Berichten

(Automatisch gegenereerd)

4 gedachten over “Verhalen over wederopbouw Zwolle”

  1. Nieuwe materialen en nieuwe werkwijzen leidden tot vernieuwing in de architectuur en stedenbouw

    .

    Vooral die zogenaamde “Nieuwe materialen” uit de VS die werden gebruikt zoals asbest waaraan mijn schoonvader die in de bouw werkte destijds later vroegtijdig aan is overleden.

  2. Lezende : ‘ Na de Tweede Wereldoorlog werd de woningnood tot ??Volksvijand nummer 1′ verklaard.’

    Dat kan ermee te maken hebben dat de duitse bezetter
    de ‘kinderbijslag’ had bedacht.En dat men soort van
    ‘vergeten’ is die bijslag af te schaffen.

    Die bijslag bedachten de duitsers namelijk met het oog op
    genoeg kanonvoer.

    Misschien dat Historischbesef ’t precieser weet.

  3. @ Hikstad: Helaas gaat mijn kennis hierover niet zo ver.

    Wel weet ik dat de wederopbouw, op een paar uitzonderingen na, voor een aardig cultureel verlies en kaalslag heeft gezorgd in de binnenstad en aan de grachtensingels en vaak ging her daarbij om (volks)wijken waarbij het voor de bestuurders niet verkeerd uitkwam dat de twee- of vierbaanswegen net door deze verpauperde wijken, zoals het Eiland, liepen.

    Nu zouden deze wijkjes prachtig gerestaureerd kunnen worden en zouden het bolwerken van kunstzinnige en creatieve ondernemers en winkeltjes kunnen zijn geworden, zoals daar in Deventer bijvoorbeeld veel beter mee om is gesprongen.

    Maar goed, vergeleken met andere steden in bijvoorbeeld Drenthe, is er gelukkig ook nog veel leed bespaard in Zwolle, dus er is nu ook nog gelukkig genoeg om van te genieten, echter valt mij de visie van de gemeente en ook van de burgemeester in Zwolle nog steeds tegen, om niet bijvoorbeeld het ‘Xenos-blok’ te slopen en er iets neer te zetten dat écht recht doet aan de historische binnenstad en niet een half geknutseld project waarbij ‘moderne architectuur wordt gemengd met historische invloeden’. Daarvan hebben we namelijk al genoeg miskleunen staan in allerlei vormen, maar er zijn ook lichtpuntjes zoals het Weezenlanden terrein. Aldus spreekt een betrokken 28-jarige inwoner van Zwolle. 😉

Reacties zijn gesloten.