‘Ode aan de poorten’ winnaar prijsvraag

Door Redactie

Zwolle – Het kunst- en speelobject ‘Ode aan de poorten’ is uitgeroepen tot winnaar van de prijsvraag rond de herinrichting van het Gasthuisplein. Het ontwerp van Dingeman Deijs Architects is vandaag officieel gepresenteerd.

ode_aan_de_poorten2.jpg

De jury, bestaande uit vertegenwoordigers van de gemeente Zwolle, bewoners en ondernemers van het Gasthuisplein, maakte haar keuze uit liefst 33 verschillende inzendingen. Daarbij werd zij geholpen door leerlingen van groep 3/4, 5 en 6 van de Zwolse basisschool De Werkschuit. Uiteindelijk koos de meerderheid voor het ontwerp ‘Ode aan de poorten’. Het is de bedoeling het kunst- en speelobject uiterlijk rond de herfstvakantie van dit jaar beschikbaar te stellen aan het publiek.

‘Ode aan de poorten brengt letterlijk een ode aan de acht poorten die Zwolle ooit telde en waarvan er zeven zijn verdwenen,’ vertelt winnend ontwerper Dingeman Deijs. ‘Het ontwerp toont de rijke geschiedenis van Zwolle. Tegelijkertijd vormt het een icoon en baken voor de stad. Fragmenten van de verschillende poorten zoals ornamenten, raamopeningen en kantelen vormen de basis voor het kunstwerk. Het kunstwerk stimuleert kinderen om te spelen met poorten om doorheen te gaan, muurtjes om achter te verstoppen en kantelen om op te klimmen en overheen te lopen. Tevens is het voor jong en oud de plek om te ontmoeten, te zitten en te verblijven op het Gasthuisplein.’

Het Gasthuisplein wordt opnieuw ingericht tot een gastvrije omgeving waar altijd wat te doen is; zowel overdag als ’s avonds in alle seizoenen van het jaar. De ambitie is om van het Gasthuisplein een centrale ontmoetingsplek voor jong en oud in de binnenstad te maken. Dus ook een aantrekkelijke speelplaats voor kinderen. Daarom heeft de gemeente Zwolle voor het Gasthuisplein een kunstobject laten ontwerpen dat leuk is om mee en op te spelen.

Een filmpje en een toelichting op het ontwerp is te vinden op www.zwolle.nl/prijsvraaggasthuisplein.

Gerelateerde Berichten

(Automatisch gegenereerd)