Denk mee over maatregelen afvalscheiding

Door Redactie

Zwolle – De gemeente Zwolle en ROVA organiseren op maandag 27, dinsdag 28 en donderdag 30 maart van 16.00 tot 20.00 uur inloopbijeenkomsten in Assendorp, Wipstrik en Aa-landen over afvalscheiding. Ze zijn maatregelen aan het uitwerken voor het Zwolse afval- en grondstoffenbeleid. Die willen ze eerst voorleggen aan de bewoners van deze wijken, voordat de gemeenteraad een keuze maakt.

De laatste jaren zijn in Zwolle grote stappen gezet op het gebied van afval scheiden. In de afgelopen vier jaar heeft de gemiddelde Zwollenaar per jaar 46 kilo minder restafval overgehouden. Deze koers willen de gemeente en ROVA graag vasthouden! In 2016 is de inwoners van Zwolle gevraagd naar ideeën over het scheiden van afval en het schoonhouden van de stad. Daaruit is het nieuwe Gemeentelijk Grondstoffenplan 2017-2020 ontstaan. Doel van het plan is om de hoeveelheid restafval te verminderen van 190 kilo tot 100 kilo per inwoner per jaar eind 2020. Daarvoor zijn extra maatregelen nodig. De inwoners van Zwolle worden uitgenodigd om tijdens de inloopbijeenkomsten mee te denken over mogelijke oplossingen voor de volgende maatregelen:

Meer mogelijkheden voor inwoners zonder tuin om hun afval en grondstoffen te scheiden. Ruim 30% van de woningen in Zwolle heeft geen ruimte om afvalcontainers bij de woning te stallen. Dit zijn hoogbouwwoningen of woningen zonder tuin, zoals in de binnenstad en in Assendorp. Omgekeerd inzamelen, met containers aan huis, is daar niet toepasbaar. Gemeente en ROVA zoeken voor deze Zwollenaren naar een mogelijkheid om toch makkelijk hun afval te kunnen scheiden. Meer mogelijkheden om afval, dat niet in de container thuishoort, weg te brengen. Het gaat dan om afval dat niet thuishoort bij het restafval, zoals bijvoorbeeld kleine elektrische apparaten en klein chemisch afval. Kunnen mensen dit goed kwijt in de stad? En wat is een makkelijke, milieuvriendelijke manier om deze afvalsoorten en grondstoffen weg te gooien?

Zelf invloed uitoefenen op de hoogte van de afvalstoffenheffing door een financiële prikkel. Met de invoering van het omgekeerd afval inzamelen zijn in Zwolle al goede resultaten behaald. Het doel van 100 kilo restafval per inwoner per jaar in 2020 (een landelijke doelstelling) vraagt wel om een nieuwe impuls. Uit ervaringen van andere gemeenten blijkt dat het toepassen van een financiële prikkel daaraan bijdraagt. De gemeente en ROVA gaan een proef houden om te onderzoeken of en hoe het belonen van weinig restafval in Zwolle kan werken. Voordat ze beslissen hoe de proef er uit gaat zien willen ze eerst weten wat mensen zou motiveren om hun afval goed te scheiden. Iedereen die hierover mee wil denken en praten is welkom op een van de drie bijeenkomsten. Die zijn steeds van 16.00 tot 20.00 uur; op maandag 27 maart in het multifunctioneel centrum De Bolder in Aa-landen, op dinsdag 28 maart in wijkcentrum Bestevaer in de Wipstrik en op donderdag 30 maart in multifunctioneel centrum De Enk in Assendorp.

Gerelateerde Berichten

(Automatisch gegenereerd)

12 gedachten over “Denk mee over maatregelen afvalscheiding”

  1. Ik zeg al jaren dat de (kleine) hoeveelheid afval die je hebt de prijs moet bepalen. Waarom zou ik betalen voor anderen waarvan ik zie dat ze steeds een uitpuilende kontainer aan de weg zetten?
    En waarom in niet meer wijken zulke bijeenkomsten organiseren?

  2. 4x per maand wordt mijn afval opgehaald door 2 personen in een vuilniswagen met een lader. Omdat de tonnen niet goed staan of omvallen moet een tweede duur betaald persoon mee.
    Daarnaast voor restafval een container op 200 eter van mijn woning. Deze containers kosten 35.000 euro per jaar per container.
    De rekening voor afvalstoffenheffing stijgt jaarlijks behoorlijk (12 euro per ophaalbeurt).

    Waarom niet 1 container voor alles? Uit onderzoek blijkt dat scheiden bij de afvalverwerker zelf veel goedkoper is dan 4x per mnd ophalen.

    Goed bezig gemeente Zwolle (not!!!)

  3. Hoe moet ik onze kleinkinderen leren geen afval op straat gooien als de PRULLENBAKKEN worden weggehaald , wat krijg je steeds meer ZWERFAFVAL

  4. Meer afval-weggooi-plekken zou helpen. Niet alleen een ondergrondse voor restafval, maar misschien ook voor papier en plastic ernaast. In de stad staan ook ondergrondse containers voor papier.

    En groenafval in Assendorp… wat doe je daarmee? ipv alleen zo’n zak te bestellen… die je alleen mag gebruiken voor takken en bladeren…

    En meer gratis spullen ophalen. Niet iedereen heeft een auto om naar de ROVA zelf te gaan.

  5. Hoe moet ik onze kleinkinderen leren geen afval op straat gooien als de PRULLENBAKKEN worden weggehaald

    Mee naar huis nemen?

  6. Het zou fijn zijn als er meer punten kwamen waar je (kleine) electronische apparaten kunt inleveren. Laatst voor een kapotte magnetron ruim een half uur in de rij gestaan bij de ROVA.

  7. Een alleengaande betaa lt onevenredig veel tov een gezin. Maakt niet uit hoe groot dat gezin is; het is een vast bedrag. IK betaal daar dus aan mee ! Waarom hoeft de vervuiler niet te betalen ? Ik doe aan scheiding van afval maar het is geen financ. prikkel. verre van dat. Betalen per keer dat je de container zou heel wat eerlijker zijn. Nu is het zo: iedere dag een vuilniszak dumpen, geen probleem. 1x per week of minder: zelfde kosten. Hoezo financ. Prikkel ? Te gek voor woorden

  8. Jullie hebben het in dit artikel over een financiele prikkel
    mooi ongeschreven hoor geloofwaardig in een ander artikel staat letterlijk dat we zullen worden gestraft. Is dit waar jullie naar toe willen, alles er maar door drukken. Ik vind dit een heel slecht idee we zijn het gewend dat we onze zooi weg kunnen gooien
    Nu moeten we zometeen gaan nadenken met een grote schoonmaak wanneer het vuilnis weg kan? De 1 heeft nou 1 maal meer als de ander. Er zijn mensen die vaak opruimen en minder vaak. Weer word er iets van ins afgepakt!

Reacties zijn gesloten.