Voorbeschouwing Ajax – PEC Zwolle

Door Redactie

|   Laatste wijziging

Zwolle – Na een interlandperiode waarin PEC Zwolle zonder internationals Ryan Thomas en Philippe Sandler een oefenwedstrijd speelde tegen sc Heerenveen, zich versterkte met twee spelers en in Wijthmen de nodige trainingsuren afwerkte, staat zaterdagavond om 20.45 uur in speelronde 4 Ajax-uit op het programma.

 

Naar de ranglijst kijken heeft zo vroeg in het seizoen nog weinig zin, al zal teletekstpagina 819 na de met 2-0 gewonnen thuiswedstrijd tegen FC Twente menig keer gedeeld zijn in Zwolle en omgeving. De fijne start met zeven punten uit drie wedstrijden en een bijbehorende derde plaats, zorgde vooral voor opluchting met het moeizame begin van vorig seizoen nog vers in het geheugen. Hoe anders hangt de vlag erbij bij de opponent van zaterdag. Hoewel de ploeg van Marcel Keizer maar één punt minder heeft, pakte de seizoenstart in Amsterdam heel anders uit dan vooraf uitgetekend. Niet alleen de kostbare 2-1 nederlaag in de openingswedstrijd op bezoek bij Heracles Almelo kwam aan. Nog veel meer pijn deed de vervroegde uitschakeling in Europa. Nadat OGC Nice op uitdoelpunten de Champions League-droom van de Amsterdamse ploeg al aan diggelen had getrapt, bleek Rosenborg BK ook nog eens te sterk, zodat de Europa League-finalist van vorig seizoen, zich dit jaar niet verder op het Europese toneel mag vertonen.

Afgelopen zomer vertrokken spelers als Bertrand Traoré, Davy Klaassen, Jairo Riedewald en Davinson Sánchez uit Amsterdam. Daartegenover staat wel de terugkeer van het duo Klaas-Jan Huntelaar en Siem de Jong. Huntelaar wist zelfs al tot scoren te komen in de met 3-1 gewonnen thuiswedstrijd tegen FC Groningen. Met de Oostenrijkse verdediger Maximilian Wöber, die vlak voor de interlandperiode tegen VVV-Venlo (0-2) zijn debuut maakte, lijkt Ajax nóg een goede slag te hebben geslagen. Wöber geldt in zijn geboorteland als groot talent en was één van de vele Ajacieden die de afgelopen periode uitvloog voor de nationale ploeg. De pas 19-jarige speler zat tweemaal bij de wedstrijdselectie voor WK kwalificatieduels met Wales en Georgië, maar wist nog niet te debuteren.

In Zwolle was het aanmerkelijk rustiger tijdens de interlandperiode en rond het sluiten van de transfermarkt. Ryan Thomas vloog weer uit naar Nieuw-Zeeland voor een tweeluik met de Salomonseilanden. Het heenduel werd mede door een treffer van Thomas met 6-1 gewonnen. De return op het eiland in de Stille Oceaan werd daardoor een formaliteit en daarom kreeg Thomas vrijaf en kon de middenvelder zich zodoende maandag alweer in het MAC3PARK stadion melden. De 2-2 een dag later betekende dat Nieuw-Zeeland zich in november kan gaan opmaken voor twee wedstrijden met de nummer vijf van het continent Zuid-Amerika. Inzet is een ticket voor het WK volgend jaar zomer in Rusland. Ook Philippe Sandler was afwezig. De verdediger maakte in en tegen Engeland zijn debuut in Oranje O20, dat geleid wordt door assistent-trainer Dwight Lodeweges. Maandagmiddag volgde ook zijn basisdebuut in de tweede oefenwedstrijd die in Rijnsburg met 1-0 gewonnen werd van Portugal.

Met Terell Ondaan, die zowel op de linker- als rechterflank uit de voeten kan en de linksbenige Argentijnse verdediger Nicolas Freire haalde technisch directeur Gerard Nijkamp vorige week de twee gewenste versterkingen binnenboord. Meer goed nieuws volgde vlak na het sluiten van de transfermarkt. Kingsley Ehizibue, dit seizoen als rechtsback gestart, verlengde zijn in 2018 aflopende contact met twee jaar tot medio 2020. Een dikke streep door de rekening was de blessure van Dico Koppers, niet in de laatste plaats voor de linksback zelf. Koppers raakte vorige week donderdag op de training geblesseerd en scheurde daarbij, zo bleek later uit onderzoek in het ziekenhuis, zijn achillespees af. Een persoonlijk drama voor de nieuweling die pas twee invalbeurten kende en net een half jaar aan de kant had gestaan met een vervelende enkelblessure. Er werd in de competitieloze periode ook nog gevoetbald door de mannen van trainer John van ’t Schip. Vorige week woensdag oefende PEC Zwolle met een mix van basis- en reservespelers in en tegen Heerenveen. Door twee treffers van Henk Veerman, trokken de Friezen aan het langste eind.

Wist je dat….
….PEC Zwolle in september 2013 ook boven Ajax stond voorafgaand aan het treffen in Amsterdam? Destijds hadden de Zwollenaren vijf punten voorsprong op de toenmalig landskampioen. Winnen tijdens een competitieduel op bezoek bij Ajax lukte Zwolle echter nog nooit. De laatste zege op Ajax in Amsterdam dateert uit 2014 toen PEC Zwolle, officieel als thuisspelende club, in de toen nog Amsterdam Arena middels een 1-0 zege beslag legde op de Johan Cruijff Schaal.

De vijf meest recente confrontaties in Amsterdam

Eredivisie, seizoen 2013-2014
Ajax – PEC Zwolle: 2-1 (0-0). (72′ Serero, 76′ Van der Werff e.d. 2-0, 89′ Gravenbeek 2-1)

Johan Cruijff Schaal, seizoen 2014-2015
PEC Zwolle – Ajax*: 1-0 (0-0). (55′ Nijland 1-0)

Eredivisie, seizoen 2014-2015
Ajax – PEC Zwolle: 0-0.

Eredivisie, seizoen 2015-2016
Ajax – PEC Zwolle: 3-0 (3-0). (2′ Schöne 1-0, 29′ Milik 2-0, 40′ Milik 3-0)

Eredivisie, seizoen 2016-2017
Ajax – PEC Zwolle: 5-1 (2-1). (5′ Brama 0-1, 8′ Sanchez 1-1, 38′ Sanchez 2-1, 55′ Dolberg 3-1, 59′ Traoré 4-1, 64′ Dolberg 5-1)

*PEC Zwolle werd als bekerwinnaar als thuisspelende club bestempeld.

Ajax – PEC Zwolle wordt zaterdag geleid door Serdar Gözübüyük. Assistent-scheidsrechters zijn Dave Goossens en Bas van Dongen. Edwin van de Graaf is de official tijdens dit duel. Vorig seizoen floot Gözübüyük PEC Zwolle tweemaal. Dat was tijdens de openingswedstrijd uit bij N.E.C. Nijmegen (1-1) en het meest recent tijdens de IJsselderby in Zwolle (3-1). Bron: www.peczwolle.nl

Gerelateerde Berichten

(Automatisch gegenereerd)

9 gedachten over “Voorbeschouwing Ajax – PEC Zwolle”

Reacties zijn gesloten.