Voorbeschouwing VVV-Venlo – PEC Zwolle

Door Redactie

|   Laatste wijziging

Zwolle – Na de midweekse bekerronde in De Meern richt PEC Zwolle het vizier nu op de competitiewedstrijd met VVV-Venlo. Zondagmiddag neemt de ploeg van trainer John van ’t Schip het in Seacon stadion De Koel op tegen de promovendus, die een voortvarende start kende en net als PEC Zwolle zonder moeite de eerste ronde in de KNVB Beker doorkwam.

Na vier jaar in de Jupiler League actief te zijn geweest is Venlo dit seizoen weer een Eredivisiestad. Afgetekend werden de Limburgers afgelopen seizoen kampioen van de Eerste Divisie met negen punten voorsprong op nummer 3 SC Cambuur – Jong Ajax werd tweede maar kon geen aanspraak maken op promotie – en zelfs zestien punten op NAC Breda, dat uiteindelijk via de achterdeur promoveerde. 

Stadion De Koel, met de karakteristieke steile trap die betreden moet worden om het lager gelegen speelveld te bereiken, is in alle opzichten een aanwinst voor de Eredivisie. Het is de plek waar VVV-Venlo in 2007 ook al eens promoveerde naar de Eredivisie. In het daaropvolgende seizoen kreeg de ploeg van toenmalig trainer André Wetzel het predicaat ‘reuzendoder’. Dit vanwege het puntenverlies van de volledige top 3 in Venlo. Want zowel Feyenoord (2-2), Ajax (1-1) als PSV (0-0) wonnen niet van de promovendus. Toch wist VVV-Venlo zich niet te handhaven, al was de treurnis maar van korte duur, want een jaar later slaagde de ploeg er opnieuw in te promoveren. Dit gebeurde aan de hand van Keisuke Honda, die na een half seizoen in de Eredivisie de clubkas deed rinkelen met een transfer naar CSKA Moskou. Het lukte VVV-Venlo vervolgens om drie seizoenen in de Eredivisie te blijven. Dat ging meer dan eens met hangen en wurgen. Het puntertje van Musa tegen FC Zwolle, in de finale van de play-offs in mei 2011, is voor menig Zwollenaar een blijvend litteken, al werd de Zwolse promotie een jaar later alsnog uitbundig gevierd.

Dit seizoen begon VVV-Venlo uitstekend aan het seizoen. Zo werden Sparta Rotterdam en FC Twente in de eerste twee speelrondes geklopt. Van Ajax werd thuis weliswaar verloren, maar op vreemde bodem bleef de ploeg van Maurice Steijn overeind. Zowel in Groningen als in Arnhem speelde het door twee hele late treffers met 1-1 gelijk, waardoor de Venlonaren zich na vier speelrondes terugvinden op de negende plaats met twee punten minder dan PEC Zwolle.
Met slechts vijf tegentreffers hoort Lars Unnerstall tot één van de minst gepasseerde sluitposten van de Eredivisie. Alleen Brad Jones van Feyenoord en Ajacied Andre Onana hoefden de bal slechts eenmaal minder uit het net te halen. De 26-jarige Duitser, die in het verleden nog voor Schalke 04 uitkwam, is een welkome versterking voor de nieuwkomer in de Eredivisie. Voor doelman Delano van Crooij, die al eerder voor VVV-Venlo uitkwam en ook in Zwolle onder contract stond, was dat een tegenvaller. Van Crooij kwam vorig seizoen nog 28 keer in actie en was de onbetwiste nummer 1 van de kampioensploeg van Steijn.

Zwolle kende een goede week met een verdiende 2-1 zege op Heracles Almelo en de bekerwinst op V.V. De Meern. Waar Youness Mokhtar zaterdag met twee treffers zijn ploeg langs Heracles loodste, werden de vijf treffers tegen de amateurs uit Utrecht door vijf verschillende spelers gemaakt. Aanvaller Piotr Parzyszek kon middels een benutte strafschop zijn eerste doelpunt van het seizoen noteren.
PEC Zwolle weet dat een overwinning in Venlo nog meer kleur geeft aan de al zo fraaie competitiestart. Van ’t Schip week, op de bekerwedstrijd tegen V.V. De Meern na, nog geen enkele keer af van de basisopstelling uit de eerste speelronde tegen Roda JC Kerkrade. Bij De Meern maakte Nicolás Freire zijn officiële debuut voor PEC Zwolle. Nadat de speler al met Jong PEC Zwolle een oefenwedstrijd speelde tegen Peter Barendse Academy (9-0) en daarin ook scoorde, vormde de Argentijn donderdag een verdedigingsduo met Philippe Sandler en, nadat Sandler gewisseld was, met Dirk Marcellis. Ook speelde Wouter Marinus een helft mee, waarin de middenvelder voor de 0-4 zorgde.

Wist je dat…
….er een opvallende link te vinden is tussen de (voormalige) sluitposten van VVV-Venlo en die van PEC Zwolle? Naast de al eerder genoemde Delano van Crooij, nu tweede doelman, speelde Kevin Begois ook in Venlo. De deze zomer naar FC Groningen vertrokken Belg promoveerde in 2007 met VVV-Venlo, maar raakte gedurende dat seizoen zijn basisplaats kwijt aan Danny Wintjens, die eveneens een verleden heeft in Zwolle. Wintjens vormde samen met Diederik Boer en Leon ter Wielen het keeperstrio in het seizoen 2012-2013 en verdedigde het doel bij de eerste overwinning van PEC Zwolle dat seizoen, op 30 september uit bij Willem II (0-1). Danny Wintjens kwam in één seizoen tot 6 officiële optredens voor PEC Zwolle, Kevin Begois stond in vier seizoenen 31 keer onder de lat. Delano van Crooij speelde geen officieel duel in de Zwolse hoofdmacht.

De vijf meest recente ontmoetingen in Venlo*

KNVB Beker, achtste finales, seizoen 2014-2015
VVV-Venlo – PEC Zwolle: 0-1 (0-1). (12′ Necid 0-1).

Eredivisie, seizoen 2012-2013
VVV-Venlo – PEC Zwolle: 0-2 (0-1). (10′ Benson 0-1, 63′ Benson 0-2).

Eredivisie, Jupiler Play-Offs, seizoen 2010-2011
VVV-Venlo – PEC Zwolle: 2-2 (1-1). (25′ Ars 0-1, 45′ Tóth 1-1, 59′ Maachi 1-2, 87′ Musa 2-2).

Jupiler League, seizoen 2008-2009
VVV-Venlo – PEC Zwolle: 1-1 (0-1). (7′ Van der Haar 0-1, 67′ El Gaaouiri 1-1).

Jupiler League, seizoen 2006-2007
VVV-Venlo – PEC Zwolle: 2-2 (1-0). (32′ Derksen 1-0, 47′ W. Janssen 2-0, 83′ Reekers e.d. 2-1, 84′ Soares 2-2).

* Op 1 augustus 2015 stonden VVV-Venlo en PEC Zwolle ook tegenover elkaar in De Koel. Dit betrof een vriendschappelijke wedstrijd. Zwolle won met 1-2 door treffers van Sheraldo Becker en Lars Veldwijk en won daarmee de bokaal behorende bij de Herman Teeuwen Memorial.

Bas Nijhuis heeft zondag vanaf 14.30 uur de leiding over VVV-Venlo – PEC Zwolle. De leidsman wordt hierin bijgestaan door assistent-scheidsrechters Rob van de Ven en Dave Goossens. Official is Clay Ruperti. Nijhuis floot PEC Zwolle dit seizoen ook al tijdens het openingsduel met Roda JC Kerkrade (4-2). De laatste keer dat VVV-Venlo – PEC Zwolle onder leiding stond van Bas Nijhuis was tijdens de achtste finales van de KNVB Beker (0-1) in het seizoen 2014-2015. Bron: www.peczwolle.nl

Gerelateerde Berichten

(Automatisch gegenereerd)

28 gedachten over “Voorbeschouwing VVV-Venlo – PEC Zwolle”

  1. Even iemand die verstand van voetbal heeft.
    VVV leeft op een wolk van weelde waar ze uiteindelijk niet mee weten om te gaan.
    Het moment van struikelen is begonnen.
    Onze blauw witten gaan daar simpel winnen!!:D

  2. @dick

    Ik zal het effe doen. Zo gepiept.;)

    Voorspellingen VVV Venlo – PEC Zwolle

    Zuid 1-1
    Bertus S 1-3
    aukje 2-2
    Dopneus 2-0
    Berkummer 3-0
    1stejohn 1-4
    Zwollenaarffback 1-2
    Leonardo67 1-1
    dick 1-2
    ja -tja 1-3
    Passant 2-4
    Teven Bruins 1-2

  3. Voorspellingen VVV Venlo – PEC Zwolle

    Zuid 1-1
    Bertus S 1-3
    aukje 2-2
    Dopneus 2-0
    Berkummer 3-0
    1stejohn 1-4
    Zwollenaarffback 1-2
    Leonardo67 1-1
    dick 1-1 (gecorrigeerd)
    ja -tja 1-3
    Passant 2-4
    Teven Bruins 1-2

  4. Voorspellingen VVV Venlo – PEC Zwolle

    Zuid 1-1
    Bertus S 1-3
    aukje 2-2
    Dopneus 2-0
    Berkummer 3-0
    1stejohn 1-4
    Zwollenaarffback 1-2
    Leonardo67 1-1
    dick 1-1 (gecorrigeerd)
    ja -tja 1-3
    Passant 2-4
    Steven Bruins 1-2

    *Muis blijft hangen.;)

Reacties zijn gesloten.