Het weer: Meer zon in de middag

Het weer: Meer zon in de middag

Zwolle – Donderdag begint frisjes, ongeveer 7 graden. Wolkenvelden en zonnige perioden wisselen elkaar af. De balans wolken/zon ligt in de ochtend aan de kant van de wolken, maar in de middag schuift die op in het voordeel van de zon. Er is dan meer blauw te zien in de lucht. Woensdag haalden we in de stad al een temperatuur rond 17 graden, donderdag gaat Zwolle voor 18 graden.

De wind is zwak tot misschien even matig uit west tot noord. Vrij weinig wind plus een septemberzonnetje is een beproefd recept voor lekker weer. Goede kans dat dat recept in de middag lukt. Zoek wel even een mooi plekje op in de zon. En voel de rust in de atmosfeer, door nadering van hogedrukgebied Hanneke. Later op donderdag komt ze met haar centrum over ons heen. Wie een barometer heeft, kan zien wanneer dat gebeurt: als de luchtdruk naar 1030 hPa is gestegen.

Lees verder »

Het weer: Zonnige perioden, misschien een buitje

Het weer: Zonnige perioden, misschien een buitje

Zwolle – Woensdag kent een koud begin. Reken op ongeveer 8 graden in de vroege ochtend. Transport van wolkenvelden vanaf de Noordzee is dan ook op gang. Daarna ontstaan boven land tevens losse stapelwolken. Ertussenin bevinden zich zonnige zones; een dag zonder zon wordt het niet. In de wolkenaanvoer zitten ook enkele buitjes. De hamvraag natuurlijk is of er eentje nattigheid in de stad zal brengen.

Vooral in de eerste helft van de middag bestaat die kans inderdaad. Maar veel regen hoef je uit zo’n buitje niet te verwachten. De maximumtemperatuur is ongeveer 16 graden, vrijwel hetzelfde als dinsdag. Toen werd door onze beide stadsweerstations ‘s middags een maximum van 16,5 °C gemeten. Voor het gevoel een verschil op woensdag is de noordwestenwind, die zich rustiger houdt. In de middag is hij matig, slechts windkracht 3. In de ochtend en avond nog minder wind.

Lees verder »

Het weer: Zon, wind en wolken

Het weer: Zon, wind en wolken

Zwolle – Dinsdag is Zwolle een winderige stad. Vooral in de middag, wanneer tijdelijk windkracht 4 wordt aangetikt. De wind komt uit het noordwesten en de aangevoerde lucht is van polaire oorsprong. Dat je daarvandaan geen warmte hoeft te verwachten, zal wel duidelijk zijn. Tussen veel wolken door doet de zon zijn best om de temperatuur op te krikken. Maar zo nou en dan, met name rond het middaguur, is de bewolking zo dik dat dat moeizaam gaat. Ook is er dan kans op een klein pestbuitje. Een kwikstand van 17 graden is het maximaal haalbare op de Zwolse thermometers.

Maandag viel de verwachte kilte mee dankzij zonnige perioden, weinig wind en een traag doorkomend koufront. De beide stadsthermometers van Weblog Zwolle haalden zowat 18 graden. En er was neerslag van betekenis. Onze regenmeters tapten ruim 10 millimeter af, dat is een volle emmer water per vierkante meter. Het meeste viel terwijl Zwolle nog sliep: in de nacht en vroege ochtend.

Lees verder »

Het weer: Veel bewolking en lichte regen

Het weer: Veel bewolking en lichte regen

Zwolle – Maandag is een tegenvallende dag. Uit een massief grijs wolkenpakket valt af en toe (lichte) regen. De meeste neerslag in de ochtend, maar rond het middaguur is er kans op een toegift van een paar buitjes. In de loop van de middag zijn we ervan af en wordt het droog. Dan breekt de bewolking. Of dat voldoende is om Zwolle een glimp van de zon te laten opvangen, is de vraag. Als het gebeurt, kan dat best pas tegen zonsondergang zijn.

De regen hoort bij een front dat over het land trekt. Daarachter komt vanuit het noordwesten koudere lucht onze kant op. De temperatuur blijft steken bij 16 graden, wat te koel is voor half september. Er staat een zwakke tot matige wind, die eerst uit variabele richtingen komt en ‘s middags de noordwesthoek kiest. In de avond en nacht naar dinsdag is er een afwisseling van wolken en heldere perioden, waarin een mistbank kan ontstaan.

Lees verder »

Het weer: Zonnig, pas later meer wolken

Het weer: Zonnig, pas later meer wolken

Zwolle – Zondag doet zijn naam eer aan. Er is namelijk veel zon. Sluierwolken op grote hoogte zijn er eveneens, maar die laten de zonnestralen goed door. Nog wel. Want in de middag arriveren ook wolkenvelden op geringere hoogte boven Zwolle. Daarmee heeft de zon het moeilijker. We verwachten dat de zonnestraling vanaf 3 uur wordt gedempt. Er staat een matig briesje uit westelijke richtingen, windkracht 3 tot 4.

Zaterdag is door onze twee weerstations in de stad een maximumtemperatuur gemeten van 21,2 °C (Centrum) en 21,5 °C (West). Zondag komt daar, ondanks alle wolkensluiers, een graadje bij. Dat is inderdaad minder warm dan afgelopen week werd voorgespiegeld. Maar we bekijken het positief; voor velen is dit een perfecte temperatuur. Niet te warm en niet te koud. De bewolking neemt later in de middag en avond verder toe. Het blijft droog.

Lees verder »

Het weer: Een zonnige nazomerdag

Het weer: Een zonnige nazomerdag

Zwolle – Zaterdagochtend is er kans op mistbanken, vooral in het buitengebied. En in alle vroegte is het koud, slechts 8 graden wordt berekend. Maar de zon gaat hier meteen na opkomst wat aan doen. Mistbanken worden opgeruimd en rond het middaguur zit het kwik tegen de 20 graden aan. ‘s Middags wordt het maximum in de stad 22 graden, dankzij uitbundige zonneschijn. Er is weinig wind.

Een prima zaterdag om erop uit te gaan in Zwolle, een lijst met suggesties vind je in onze agenda. Het is ook ideaal weer voor de wandelroute van Open Monumentendag. Die loop je onder een blauwe lucht met enkel veldjes sluierwolken en misschien nog een stapelwolkje. Beide soorten wolken doen het erg goed op de foto. Valt er nog wat af te dingen op deze zonnige nazomerdag? Ja, dat lukt ons natuurlijk wel: in de avond koelt het onder een heldere hemel behoorlijk af.

Lees verder »

Het weer: Eerst bewolkt, daarna veel zon

Het weer: Eerst bewolkt, daarna veel zon

Zwolle – Vrijdag gaat afgezien van de milde ochtendtemperatuur weinig belovend van start. Er is plenty bewolking en ook kans op een buitje. Maar dit is gelukkig geen voorproefje van de rest van de dag. De wolken horen bij een front dat in de nacht al grotendeels over de stad heen is getrokken. Aan de achterkant van het front neemt de bewolking sterk af. In de loop van de ochtend komt de zon steeds overtuigender tevoorschijn.

We krijgen zicht op een blauwe lucht met witte stapelwolken. Dat gebeurde donderdagmiddag ook. Toen werd vanuit Zwolle en andere plaatsen in Nederland en Duitsland aan de hemel een vuurbol waargenomen. Zo’n vuurbol overdag is zeldzaam, maar op 28 juni gebeurde het ook al eens. Bij die vuurbol werd een supersone knal gehoord. Hiervan is donderdag voor zover bekend geen melding gemaakt.

Lees verder »

Het weer: De zon breekt door

Het weer: De zon breekt door

Zwolle – Donderdag blijft het droog. Zwolle ontbijt met bewolking of misschien mist. Wat betreft de eventuele mist: die lost in de ochtend op. En de bewolking: die gaat breken. Opgeteld betekent dit ruimte voor zon. Met een beetje geluk in de loop van de middag zelfs veel ruimte. Is er nog meer goed weernieuws voor Zwolle? Ja, de temperatuur stijgt naar 22 graden in de middag. Niet slecht.

Er waait een zwakke tot matige wind uit zuidwest tot west. ’s Middags de meeste wind, mogelijk even kracht 4. Stapelwolken houden de zon gezelschap. Later op de avond komen er meer en andere wolken opzetten, die je waarschijnlijk niet ziet omdat het dan donker is. Ze nemen vanuit het noordwesten wat nachtelijke regen mee, die je waarschijnlijk niet merkt omdat je dan op één oor ligt.

Lees verder »

Het weer: Bewolkt en nat

Het weer: Bewolkt en nat


Zwolle – Woensdag krijgen we te maken met bewolking en regen. De dag begint droog, maar in de middag zien we de “restjes” van ex-orkaan Dorian, die slecht weer met zich meebrengt.

Dorian zorgde in de Bahama’s voor een enorme ravage. Geen paniek, de kracht van Dorian is enorm afgenomen. Wij krijgen slechts te maken met een gewone depressie, dit uit zich in regenbuien en matige zuidwestenwind. Voor wie vandaag nog weg moet is het verstandig om voor de zekerheid een regenpak mee te nemen. Met de regen in combinatie met behoorlijke windkracht volstaat een paraplu niet. Een troost, een extra laagje kan geen kwaad. De thermometer zal maximaal 17 graden aan gaan geven.

Lees verder »

Het weer: Septemberzon na een koude start

Het weer: Septemberzon na een koude start

Zwolle – Dinsdagochtend is het na een vrij heldere nacht ronduit koud. De minimumtemperatuur ligt bij 7 graden. Nee, het is niet plotseling winter geworden. Dergelijke ochtendminima komen in september wel vaker voor bij rustig weer. Dat geldt ook voor mistbanken, die dinsdag in alle vroegte vooral in het buitengebied kunnen ontstaan.

Maar de septemberzon komt te hulp en heeft nog kracht. Zodra die een stukje boven de horizon is verschenen, lost de mist op en het kwik in de thermometer gaat lekker omhoog naar 19, misschien 20 graden in de middag. Wolken zijn van de partij, anders zou de blauwe lucht boven Zwolle veel te saai worden. Het zijn overwegend witte stapelwolken met hier en daar wolkenveldjes op grotere hoogte. Het is erg onwaarschijnlijk dat hieruit regendruppels vallen. Er staat een zwakke, later op de dag misschien matige wind uit westelijke richtingen.

Lees verder »

Het weer: Rustig met zonnige perioden

Het weer: Rustig met zonnige perioden

Zwolle – Maandagochtend is er kans op mist. Die verdwijnt nadat de zon is opgekomen om 6.55 uur. Dan is het slechts 9 graden, wat nogal frisjes is. Maar niet getreurd, dat blijft niet zo. Gestaag warmt het op naar 19 graden in de middag. Dit met dank aan de zon, die de hele dag goed zijn best doet. Er zijn wel plenty stapelwolken, die de zonnestralen tijdelijk kunnen afschermen.

We noemen de mogelijkheid dat een enkel buitje naar Zwolle komt, puur om ons in te dekken voor het geval dat dit echt mocht gebeuren. Maar de kans is veel groter dat het de hele dag droog blijft. Al met al dus een heel aardige dag. Zorg dat je in de zon en uit de wind zit, dan is het gewoon lekker in de stad. De wind is geen spelbreker, want die is zwak tot matig uit richtingen rond west.

Lees verder »

Het weer: Zon, wolken en misschien een buitje

Het weer: Zon, wolken en misschien een buitje

Zwolle – Zondag heeft zon en wolken in de aanbieding. Het kan slechter. Er is wel kans op een enkel mini-buitje, maar verwacht er niet veel van. De kwikstand op de thermometers in de stad varieert van 11 graden in de vroege ochtend tot 19 in de middag. Hierbij is de wind zwak tot matig: kracht 2 à 3 uit het noordwesten.

Dat is een windrichting waaruit je geen warmte hoeft te verwachten. Genoemde middagtemperatuur moet dan ook komen van opwarming door zonnestraling. Als die achter te veel bewolking blijft steken, zal het frisser blijven. Maar we gaan vrolijk uit van voldoende zonuren, net zoals op zaterdag gebeurde. Toen registreerden de beide stadsweerstations van Weblog Zwolle een dagtotaal van bijna 8 zonuren.

Lees verder »