Het weer: Waterkoud, kans op nevel of mist in de ochtend

Het weer: Waterkoud, kans op nevel of mist in de ochtend

Zwolle – Maandagochtend vroeg wijzen de thermometers in Zwolle amper boven nul aan. Ook aan de grond ligt de temperatuur dichtbij het vriespunt. Op een enkele plek zou het dus glad kunnen zijn.

En er is kans op nevel of mist. Valt dat ’s morgens vroeg in Zwolle zelf mee, dan is het zicht in het buitengebied mogelijk wel slecht. Van eventuele mist raken we in de loop van de ochtend af. De grijze laag bewolking die boven de stad hangt, raken we echter niet kwijt. Die wordt alleen maar dikker, zodat het in de middag extra vroeg schemerig wordt. De dikke laag bewolking hoort bij een front dat vanuit het westen komt opzetten. Overdag bereikt de neerslag van het front Zwolle nog niet, het blijft droog.

Lees verder »

Het weer in het weekend: Grijs en vooral zaterdagmiddag regen

Het weer in het weekend: Grijs en vooral zaterdagmiddag regen

Zwolle – Zaterdagochtend is er kans op nevel of mist in Zwolle. Er staat weinig wind en dat blijft een groot deel van de dag zo. Wat helaas ook blijft, is de bewolking. Die is onderdeel van een lagedrukgebied dat dit weekend met zijn centrum over ons land naar het zuiden trekt.

Eromheen gedraaid ligt een front waar we het hele weekend ‘plezier’ van hebben. Zaterdag nadert het eerst vanuit het westen. Er kunnen in de ochtend af en toe spatjes motregen vallen, desondanks verklaren we het weer overwegend droog. Even na het middaguur bereikt de frontale regen Zwolle. Het is nat ’s middags tot het front gepasseerd is. Dat gebeurt zaterdagavond. De passage wordt gemarkeerd door een winddraaiing van zuid naar zuidwest tot west en een toename naar kracht 3, een matige wind.

Lees verder »

Het weer: Handschoenen, muts en sjaal geen overbodige luxe

Het weer: Handschoenen, muts en sjaal geen overbodige luxe

Zwolle – Vrijdagochtend vóór acht uur is er in Zwolle risico op plaatselijke gladheid door bevriezing. De temperatuur bivakkeert rond het vriespunt zodat natte plekken waar niet gestrooid is, omgetoverd kunnen zijn in ijs. Er is grote kans op autoruiten krabben.

Daarnaast kan een stiekem buitje ‘s morgens in alle vroegte een beetje regen of sneeuw hebben achtergelaten in de regio Zwolle. De kans op lichte neerslag neemt in de middag en avond toe. Veel zal het niet zijn en glad zal het dan ook niet meer worden. De temperatuur kruipt in de ochtend omhoog naar ongeveer +3 graden. Tegelijkertijd trekt de zuidwestenwind aan van kracht 3 naar een volle kracht 4, waardoor de temperatuurstijging voor het gevoel teniet wordt gedaan.

Lees verder »

Het weer: In de middag mooie opklaringen

Het weer: In de middag mooie opklaringen

Zwolle – Donderdag houdt de wind zich een heel stuk rustiger. Maar van de buiigheid zijn we nog niet af. In de ochtend is de kans groot dat een bui over Zwolle trekt. De temperatuur is ‘s morgens vroeg zowel op neushoogte als aan de grond tot dichtbij het vriespunt gedaald.

Mocht er in alle vroegte natte sneeuw of hagel uit een bui komen – is goed mogelijk – dan kan dit gladheid veroorzaken. Het zal niet lang glad zijn, maar dat is des te verraderlijker. Het kwik stijgt geleidelijk naar ongeveer 5 graden. Tijdens een bui dipt de temperatuur, want tezamen met de neerslag komt ook een portie extra koude lucht naar beneden. Na het middaguur verdwijnt de buiigheid. Langs de blauwe lucht boven Zwolle drijven witte stapelwolken, wat een mooi gezicht is, als je er oog voor hebt.

Lees verder »

Het weer: Waterballet met veel wind

Het weer: Waterballet met veel wind

Zwolle – Woensdag komt er nog meer regen bij. Een actieve neerslagzone arriveert ‘s morgens vroeg. Rond tien uur is het Zwolle gepasseerd. Geheel droog wordt het dan niet, ook de rest van de dag kunnen geregeld regendruppels uit de wolken vallen. Een volgende actieve regenzone trekt aan het eind van de middag over.

Dit waterballet wordt veroorzaakt door een depressie die vanaf Schotland over de Noordzee richting Noord-Duitsland trekt. Deze stuurt een frontensysteem met genoemde neerslagzones onze kant op. De bijbehorende wind hebben we nog niet genoemd en dat moet wel. ‘s Morgens is hij al driftig bezig vanuit het zuidwesten met een volle windkracht 4. Die blijft erin staan en ’s middags kan in het buitengebied van Zwolle windkracht 5 worden bereikt. Dan draaiend naar het westen tot noordwesten. Daar bovenop moet je rekening houden met windstoten tot ongeveer 60 kilometer per uur.

Lees verder »

Het weer: Natte boel in de ochtend, ‘s middags tijdelijk droog

Het weer: Natte boel in de ochtend, ‘s middags tijdelijk droog

Zwolle – Dinsdagochtend is het een grijze en natte boel in Zwolle. ‘s Nachts is het al begonnen met regenen en dinsdag overdag gaat het nog een tijd door. Rond drie uur in de middag pauzeert de regenval, we zien een glimp van de zon maar daar is wel geluk voor nodig.

In de avond loopt de droge pauze af. Dan komt een nieuwe zone met regen naar Zwolle. We hebben te maken met lagedrukgebieden afkomstig van de Atlantische Oceaan, die via Schotland en de Noordzee onze richting op koersen. Ze slepen actieve regenzones met zich mee. En ze veroorzaken tevens wind. Dinsdagochtend uit het westen tot noordwesten, eerst met kracht 3 tot 4. In de loop van de middag en vooral in de avond neemt de wind sterk af. Autoruitenkrabben is er dinsdagochtend niet bij, want het is rond acht uur ongeveer 8 graden.

Lees verder »

Het weer: ‘s Morgens vroeg misschien gladheid door bevriezing

Het weer: ‘s Morgens vroeg misschien gladheid door bevriezing

Zwolle – Maandagochtend vroeg heeft Zwolle een temperatuur rond het vriespunt. Nachtelijke opklaringen hebben voor de afkoeling gezorgd. In de nanacht en vroege ochtend trekken vanaf de Noordzee buitjes naar het zuiden.

Krijgen we zo’n vroeg buitje over Zwolle, dan kan de neerslag op een licht bevroren ondergrond terechtkomen. Dat levert ’s morgens vroeg gevaar voor gladheid op. Iets om rekening mee te houden. Na het middaguur is het kwik opgelopen tot een maximum van 5 graden. Er staat een noordwestenwindje dat slechts zwak is, wat gunstig is voor de gevoelstemperatuur. Wolken schuiven over de stad met later maandagochtend misschien nog een verdwaald buitje ertussen. In de middag is het droog. De wolken laten ruimte voor zonneschijn, zodat het weerbeeld vriendelijk is.

Lees verder »

Het weer in het weekend: Kans op ijskoude regen, misschien natte sneeuw

Het weer in het weekend: Kans op ijskoude regen, misschien natte sneeuw

Zwolle – Zaterdag is het weer moeilijk voorspelbaar. Een lagedrukkern van storm Arwen trekt met zijn centrum langs de Engelse oostkust naar het zuiden. Aan de Britse zijde van Arwen is een hele reeks waarschuwingen van kracht voor harde wind en (winterse) neerslag.

Aan de oostkant – onze kant – van Arwen is het veel rustiger wat betreft de wind. Die is zwak tot matig in de regio Zwolle. Maar wat bewolking en neerslag betreft, is het een hoogst onzekere situatie. Een tweede lagedrukkern verschijnt boven de Waddeneilanden, om het nog ingewikkelder te maken. Een enkel weermodel berekent voor Zwolle overwegend droog weer. Met slechts een enkel licht buitje en zelfs een flets zonnetje door de wolken heen. Andere modellen komen met een dik pak bewolking, een hele bak ijskoude regen en wellicht ook natte sneeuw.

Lees verder »

Het weer: Vanaf de middag onvervalst guur novemberweer

Het weer: Vanaf de middag onvervalst guur novemberweer

Zwolle – Vrijdagochtend is het bewolkt in Zwolle. En het is bepaald niet warm: om acht uur is het ongeveer 3 graden. Rond die tijd wordt een gebiedje met buien verwacht, waarvan een enkele over de stad kan komen. Misschien valt er hagel uit.

Dat passeert vlot en dan volgt een adempauze met overwegend droog, maar bewolkt weer. De zon vindt nauwelijks gaten in het wolkendek. Het kwik stijgt niet hoger dan 5 graden. Vanuit het noorden is een storing met wind en regen onderweg hierheen. Deze bestaat uit fronten met neerslag en meerdere lagedrukkernen, waarvan eentje vermoedelijk langs de Hollandse kust gaat trekken. Het Britse MetOffice heeft dit slecht-weergebied de naam Arwen gegeven. Arwen brengt in de middag – en vooral in de avond – wind en regen naar Zwolle. Winterse neerslag is mogelijk.

Lees verder »

Het weer: Regen in de ochtend, daarna opklaringen

Het weer: Regen in de ochtend, daarna opklaringen

Zwolle – Donderdag is het tweede deel van de dag beter dan het eerste. ‘s Morgens bereikt vanuit het noordwesten een front Zwolle. Een massa grijze bewolking wordt aangevoerd, waaruit het gaat regenen. Ongeveer een millimeter neerslag wordt berekend. Dat is niet veel, maar je wordt er zeker nat van.

Rond negen uur arriveert het front boven de stad. Het is vrij smal, zodat na het middaguur de kans op nattigheid sterk afneemt. De bewolking breekt, er verschijnen stukken blauwe lucht boven de stad en de zon komt door. Wat wil je nog meer? Dat het verder droog blijft. Waarschijnlijk lukt dat, maar een klein buitje is in de middag niet compleet uit te sluiten. ’s Morgens is er weinig wind uit zuidwest tot west, ’s middags neemt hij toe naar matig, windkracht 3, en draait naar het noordwesten. Een maximale kwikstand in Zwolle van ongeveer 8 graden.

Lees verder »

Het weer: Kans op nevel of mist

Het weer: Kans op nevel of mist

Zwolle – Woensdag is mist de onzekere factor in de regio Zwolle. Als het ‘s morgens slechts nevelig is in de stad, moet je er rekening mee houden dat het zicht elders ronduit slecht is, met name in Twente en op de Veluwe.

Het zicht verbetert in de loop van de ochtend, maar op sommige plekken kan de mist hardnekkig zijn door gebrek aan wind. Blijft de mist hangen, dan stagneert de temperatuur ergens onder de 5 graden. Verdwijnt de mist, dan wordt het ongeveer 8 graden. Hoe het ook uitpakt, Zwolle zit woensdag onder taaie laaghangende bewolking met povere kansen voor een doorbraak van de zon. Uit de wolkenlaag kunnen spatjes motregen sijpelen.

Lees verder »

Het weer: Meer wolken en milder

Het weer: Meer wolken en milder

Zwolle – Dinsdagochtend ligt Zwolle in mildere lucht dan maandag. ’s Nachts is vanuit het noorden een front overgetrokken met daarachter minder koude lucht. De temperatuur is gaan stijgen.

Autoruiten krabben is er niet bij dinsdagochtend, wel zijn je ruiten om acht uur nat van de regen die in de nacht is gevallen. Het is ongeveer 8 graden en in de middag stijgt het kwik naar 10 graden. In de mildere lucht schuiven wolkenpartijen vanaf de Noordzee over Zwolle. Daar kunnen zich buitjes tussen verschuilen. Een enkele trekt hier over, maar meer dan een beetje lichte regen wordt niet verwacht. In de middag krijgt de zon vermoedelijk extra speelruimte.

Lees verder »