Het weer: Blakerende zonneschijn en zeer warm

Het weer: Blakerende zonneschijn en zeer warm

Zwolle – Donderdag ligt Zwolle in de felle, blakerende zonneschijn. De lucht is blauw met vooral ‘s morgens nog enkele witte wolkensluiers. Rond zonsopkomst om zes uur is het met ongeveer 15 graden nog heerlijk koel, maar het kwik loopt rap op. We verwachten in de middag 33 graden.

Een tropische temperatuur, gelukkig met een vrij lage luchtvochtigheid tot 40% ’s middags. Dat maakt dat de hitte droog en niet benauwd aanvoelt. De wind is nauwelijks verkoelend, want die waait slechts zwakjes uit zuidelijke richtingen. In de avond nacht draaiend via noordwest en noord naar het oosten. Houdt deze hitte aan?

Lees verder »

Het weer: Veel zon, opwarming begint

Het weer: Veel zon, opwarming begint

Zwolle – Woensdag start Zwolle ‘s morgens fris: een temperatuur van ongeveer 13 graden. Maar dat duurt niet lang. De zon komt om zes uur op en begint meteen met de opwarming van de stad.

De zwakke tot matige zuidwestenwind helpt een handje mee, door aanvoer van warme lucht uit Frankrijk. In de middag resulteert dat in een temperatuur van bijna 30 graden. In beschutte Zwolse achtertuinen die vol in de zon liggen, zal de tropische grens van 30 graden wel gehaald worden. Boven die achtertuinen is de lucht blauw, met zo weinig wolken dat regen een onmogelijkheid is.

Lees verder »

Het weer: Zon, stapelwolken en droog

Het weer: Zon, stapelwolken en droog

Zwolle – Dinsdag is qua weer de iets betere versie van maandag. Er is meer zonneschijn. Een bui zoals op maandagmiddag wordt niet verwacht. Die dumpte rond half zes in de gauwigheid ruim 11 liter regenwater per vierkante meter in Zwolle. Onweer werd ook gehoord.

Dinsdag begint ‘s morgens vroeg met mistbanken, vooral in het buitengebied. Behalve de zon verschijnen ook stapelwolken. Het blijft droog. De temperatuur stijgt van 12 graden in de vroege ochtend naar 22 graden in de middag. De wind waait zwakjes uit noordwest tot west. Wie ‘s avonds laat goed oplet, merkt dat de wind naar richtingen rond zuid is gedraaid. Geen onbelangrijk detail, want daarmee begint de aanvoer van warme lucht.

Lees verder »

Het weer: Koele maandag met uitzicht op zomerhitte

Het weer: Koele maandag met uitzicht op zomerhitte

Zwolle – Maandag is een tamelijk koele augustusdag met veel bewolking boven Zwolle. De wolkenlagen dempen de zonnestraling effectief. In de vroege ochtend hangen er mogelijk fotogenieke mistbanken. De temperatuur is dan ongeveer 11 graden. Daar komt wel wat bij, maar de eindstand is maandag een tegenvallende 21 graden.

In de middag en begin van de avond maakt Zwolle kans op een bui, die mogelijk stevig tekeergaat. Denk aan hagel en onweer. Er is weinig wind, eerst uit het zuiden en in de loop van de dag via het westen draaiend naar het noorden. Uit die richting hoef je geen zomerwarmte te verwachten. In de nacht naar dinsdag wordt de bewolking dunner en koelt het af naar 10 graden. ‘s Nachts baadt Zwolle in het licht van de volle maan.

Lees verder »

Het weer in het weekend: Kans op een bui, zondag koeler

Het weer in het weekend: Kans op een bui, zondag koeler

Zwolle – Zaterdagochtend stijgt de temperatuur in Zwolle na een klefwarme nacht boven de zomerse 25 graden uit. Een tropische 30 graden wordt zeer waarschijnlijk niet gehaald. En zeker niet het maximum van 33,2 graden dat ons weerstation in Dieze-Centrum vrijdagmiddag puffend rapporteerde.

Zon en wolken vechten het zaterdag uit boven de stad. Met name in de ochtend kan tussen de wolken een bui opdoemen. Enkele weermodellen melden ook kans op onweer, andere doen dat niet. Donder en bliksem boven Zwolle zijn dus niet uit te sluiten, hierbij ben je gewaarschuwd. Zaterdagmiddag neemt de kans op een bui af. De zon wint het steeds meer van de bewolking.

Lees verder »

Het weer: Volop zon en tropisch warm

Het weer: Volop zon en tropisch warm

Zwolle – Vrijdag eindigt de maand juli met een tropische uitsmijter. Onder een blauwe hemel zonder sluierbewolking en vliegtuigstrepen, stijgt de temperatuur in Zwolle in de brandende zon naar 30 graden of nog iets hoger. Het is een droge warmte, geen broeierige.

In het begin van de ochtend is de temperatuur ongeveer 15 graden, rond het middaguur 25 graden en het tropische maximum wordt aan het eind van de middag verwacht. De wind is zwak en komt uit het zuidoosten. In de avond daalt het kwik maar langzaam, eigenlijk wordt het ‘s avonds steeds lekkerder buiten. Op veel plaatsen in de stad blijft het de hele nacht 20 graden of warmer. Dan mag je van een tropennacht spreken.

Lees verder »

Het weer: Zonniger, warmer en weinig wind

Het weer: Zonniger, warmer en weinig wind

Zwolle – Donderdag hangen in alle vroegte enkele lage mistbanken boven de weilanden. Het kwik is in de nacht gezakt naar een waarde in de buurt van 10 graden. Overdag is de hemel boven Zwolle blauw met witte sluierwolken en stapelwolkjes.

Het blijft droog en het warmt flink op. We rekenen op ongeveer 25 graden, wat geldt als een zomerse waarde. De wind is zwak, dankzij het centrum van een hogedrukgebied genaamd Claws boven onze omgeving. Vrijdag is er een fractie meer wind uit oostelijke tot zuidoostelijke richting, waarvandaan nog warmere lucht wordt aangevoerd. Een maximum van 30+ graden is in de stad waarschijnlijk. Tropisch warm.

Lees verder »

Het weer: Zon, wolken en ‘s middags afnemende wind

Het weer: Zon, wolken en ‘s middags afnemende wind

Zwolle – Woensdag bestaat het weer in Zwolle uit zon, stapelwolken en wind. Neerslag ontbreekt. Rond het middaguur krijgen wolken tijdelijk de overhand en ook de wind trekt dan aan naar een kracht 3 tot 4 uit richtingen rond west. In de loop van de middag afnemende wind.

De luchtdruk is aan het stijgen. Dat luidt vaak een weersverbetering in en de verwachting is dat dat deze week waarheid wordt. Dankzij een hogedrukgebied boven onze regio, dat door de Duitse weerdienst Claws is gedoopt, blijft het de komende dagen droog en wordt het warmer. Woensdag moeten we het nog doen met een maximale kwikstand van 21 graden. Donderdag wordt 25 graden verwacht en vrijdag komt 30 graden binnen bereik op de stadsthermometers.

Lees verder »

Het weer: Veel wind en mogelijk droog

Het weer: Veel wind en mogelijk droog

Zwolle – Dinsdag wordt het minder nat dan op de maandag. Het is een overgangsdag naar het betere weer wat op komst is. Er is nog veel bewolking boven de stad, maar waarschijnlijk blijft het droog.

Wellicht kunnen wij net als op de maandag van de mooie wolkenluchten genieten, zoals bij de Menno van Coehoornsingel. Mochten de wolken toch nog een drupje regen laten vallen, zal dit niet veel zijn. De wind trekt aan naar windkracht 4 en komt uit het westen.

Lees verder »

Het weer: Veel wolken, ook wat zon en warm

Het weer: Veel wolken, ook wat zon en warm

Zwolle – Maandag verschijnt de zon boven Zwolle. Te midden van veel wolken, waar hij periodiek achter verscholen gaat. Een licht buitje kan de stad aandoen, maar de kans is klein. Misschien dat het rond het middaguur gebeurt.

De temperatuur stijgt flink: van ongeveer 15 graden in de ochtend naar 24 graden aan het eind van de middag. De wind waait matig, kracht 3, uit het warme zuiden. In de nacht naar dinsdag daalt de temperatuur naar 18 graden, wat een hoge nachtwaarde is. ‘s Nachts blijft de kans op een buitje bestaan. Dinsdag is het minder warm, in de stad is 21 graden het middagmaximum.

Lees verder »

Het weer in het weekend: Kans op forse buien in de nacht van zaterdag op zondag

Het weer in het weekend: Kans op forse buien in de nacht van zaterdag op zondag

Zwolle – Zaterdagochtend probeert de zon een paar stralen op Zwolle te werpen. Maar de bewolking wordt vanuit het westen dikker. Er arriveert een frontensysteem dat veel nattigheid gaat brengen. De temperatuur loopt op naar 22 graden bij een matige zuidwestenwind, kracht 3.

De eerste neerslag, in de vorm van lichte regen of motregen, wordt zaterdag vanaf het middaguur boven de stad verwacht. Erg nat wordt het nog niet. Dat verandert zaterdagavond, want dikke buien koersen richting de stad. Vanaf middernacht maken we kans op de meest actieve. In de nacht naar zondag blijft de kans op een bui boven Zwolle groot.

Lees verder »

Het weer: Kans op een beetje gespetter en niet koud

Het weer: Kans op een beetje gespetter en niet koud

Zwolle – Vrijdagochtend vroeg is het met ongeveer 15 graden niet koud in Zwolle. De zon is erbij, maar de bewolking neemt ‘s morgens al snel toe. De kans op periodiek gespetter ook. Een wat actiever buitje zou rond het middaguur rond een millimeter regenwater kunnen achterlaten in de stad.

Een verregende dag wordt het niet, want de droge periodes zijn veel langer dan de natte. En het is niet koud, reken in de stad op ongeveer 23 graden. De aangevoerde lucht is wel vochtig, wat wellicht voelbaar is. De wind waait uit het zuidwesten tot westen. Aanvankelijk zwak, kracht 2, tot matig in de middag, windkracht 3. In de loop van de middag klaart het op, zodat de zon weer in beeld komt boven Zwolle.

Lees verder »