Het weer: Prima najaarsweer

Het weer: Prima najaarsweer

Zwolle – Dinsdag kan de dag starten met wat mist. Deze zal bij het opkomen van de zon snel verdwijnen. Als de mist is opgetrokken wacht een zonnige najaarsdag. De temperatuur tikt mogelijk een behaaglijke 20 graden aan.

Overdag waait er weinig wind. Wel zal deze aan het eind van de middag of begin van de avond wat gaan aantrekken. Ook neemt de bewolking dan wat meer toe, maar regen wordt uit deze bewolking niet verwacht.

Lees verder »

Het weer: Prima oktoberweer

Het weer: Prima oktoberweer

Zwolle – Maandagochtend is het ongeveer 8 graden. Mogelijk hangen er mistbanken in Zwolle en omgeving. Ze verdwijnen snel onder de opkomende zon. De zon blijft een groot deel van de dag in beeld, hoewel ook sluierwolken en lagere wolken verschijnen.

Maar het blijft droog en er staat slechts een zwakke wind uit richtingen rond west. De temperatuur gaat in de middag omhoog naar 18 graden, prima voor begin oktober. Het rustige en droge weer krijgen we met dank aan een hogedrukgebied boven onze omgeving. Dat verplaatst zich naar het oosten, wat dinsdag voor wat wind uit het zuidwesten zorgt. Warmere lucht komt hierheen, dinsdag en woensdag is dat te merken.

Lees verder »

Het weer in het weekend: Zaterdag kans op een bui, zondag droog en minder wind

Het weer in het weekend: Zaterdag kans op een bui, zondag droog en minder wind

Zwolle – Zaterdagochtend vroeg is een regenfront over Zwolle getrokken. Het klaart fel op en er zijn stapelwolken. Tegen het middaguur, wanneer het een beetje opgewarmd is, kan eentje uitgroeien tot een bui. Mogelijk een serieuze met onweer en windvlagen.

De dag start met een temperatuur van 11 graden, in de middag is het maximum ongeveer 17 graden. De wind blaast niet meer zo uitbundig door de stad als in de nacht. Toch staat er overdag nog een vlagerige kracht 4 uit het westen. Ook ‘s middags kan Zwolle een bui over zich heen krijgen. Tussen de van west naar oost voortsnellende wolken door zijn er veel zonnige perioden. Ideaal weer voor windsporten, maar houd eventuele onweersactiviteit in de gaten. Zaterdagavond kan nog een bui overtrekken, veel meer regen wordt echter boven het Waddengebied verwacht.

Lees verder »

Het weer: Droog, in de zon en uit de wind goed uit te houden

Het weer: Droog, in de zon en uit de wind goed uit te houden

Zwolle – Vrijdag is er ‘s morgens vroeg kans op slecht zicht door mist in de regio Zwolle. Eventuele mist trekt al gauw op en maakt plaats voor zonneschijn en wat wolken. Er komt geleidelijk wind te staan uit het zuidwesten.

Weet je de wind een beetje te ontwijken, dan is het in de zon goed uit te houden. Het kwik stijgt ’s middags naar een aanvaardbare 19 graden. Later in de middag en in de avond komen vanuit het westen sluierwolken binnen drijven. Deze zijn de voorbode van een naderend oceaanfront dat er zin in heeft. Het komt in de nacht naar zaterdag over en laat gedurende enige uren regen vallen. In de tweede helft van de nacht verwachten we stevige neerslag in Zwolle. En wind. Die is matig tot vrij krachtig, kracht 4 tot 5, uit het zuiden tot zuidwesten.

Lees verder »

Het weer: Grote kans op mist in de ochtend

Het weer: Grote kans op mist in de ochtend

Zwolle – Donderdagochtend is de kans op mist groot in Zwolle en omgeving. Mogelijk is het verkeersbelemmerende mist met een zicht minder dan 200 meter. Het kan ‘s morgens even duren voordat die boel verdwijnt, want er staat weinig tot geen wind.

Onder nachtelijke opklaringen is het kwik flink gedaald. ‘s Morgens vroeg in de mist is het rond 4 graden, koud dus. ’s Middags is 14 graden ongeveer het maximum. De ochtendmist gaat over in laaghangende bewolking. Op zijn beurt vormt die zich om tot stapelwolken waar de zon omheen kan schijnen. Dat proces moet zich in de middag voltrekken, maar het is de vraag hoe vlot dat gaat. Buien worden donderdag niet verwacht boven Zwolle.

Lees verder »

Het weer: Wisselend bewolkt en mogelijk een bui

Het weer: Wisselend bewolkt en mogelijk een bui

Zwolle – Woensdagochtend moet rekening worden gehouden met mist in Zwolle en omgeving. Het zicht knapt ‘s morgens op en wisselende bewolking verschijnt boven de stad. De zon is geregeld te zien tussen de wolken.

Serieuze buienactiviteit wordt woensdag voor de kustgebieden berekend, met name in Zeeland. Zwolle houdt het veruit de meeste tijd droog, maar vooral in de middag en begin van de avond kunnen ook hier een of meer buien opduiken. De zuidwesten– tot westenwind is zwak. Dat komt omdat het centrum van het lagedrukgebied dat de buien meevoert dichtbij ligt. Na een koud begin van de dag met een minimumtemperatuur van ongeveer 6 graden, stijgt het kwik in de middag naar 14 graden. Dat is voelbaar milder dan de zeer povere 11,5 graden Celsius die dinsdagmiddag werd gemeten in Zwolle.

Lees verder »

Het weer: Bewolkt en buiig

Het weer: Bewolkt en buiig

Zwolle – Dinsdag is er weinig moois over het weer te vertellen. Vanuit het noordwesten komt een dik grijs wolkenpakket hierheen, waar veel buien tussen zitten. Regenval is dinsdag een zekerheid in Zwolle. De zon blijft verscholen achter de wolken.

Rond het middaguur is er zelfs kans op een donderklap. De temperatuur is ver beneden de maat: ongeveer 11 graden overdag, terwijl eind september een middagtemperatuur van 18 graden goed mogelijk is. Op de grond is het kil, hoog in de lucht is het nog veel kouder. Op 5 kilometer boven Zwolle wordt een temperatuur van ongeveer -20 graden berekend. Een koude bovenlucht helpt buien produceren en dinsdag merk je het natte resultaat. De wind is matig, kracht 3, uit het zuidwesten. In de avond gaat de fut uit de buien.

Lees verder »

Het weer: Koel, bewolkt en grote kans op regen

Het weer: Koel, bewolkt en grote kans op regen

Zwolle – Maandag trekt van het westen uit een actief frontensysteem over Zwolle. Het bestaat uit dikke bewolking waar regen uit valt. Een eerste neerslagzone passeert in de ochtend, ‘s middags arriveert de volgende.

Dan is het nog niet gebeurd met de nattigheid, want in de avond en nacht naar dinsdag koersen vanuit het noordwesten buien hierheen. De zon komt er maandag niet of nauwelijks aan te pas en de temperatuur is beneden peil: een maximum van ongeveer 12 graden. Na de regen in de ochtend kan het in de middag en avond stevig doorplenzen. Bij de avondbuien kan onweer zitten. Een stevige zuidwestenwind, kracht 3 tot 4, maakt het extra herfstig. ‘s Avonds neemt de wind af.

Lees verder »

Het weer in het weekend: Zaterdag grijs, grauw en regenachtig, zondag ook zonneschijn

Het weer in het weekend: Zaterdag grijs, grauw en regenachtig, zondag ook zonneschijn

Zwolle – Zaterdag is het een groot deel van de dag grijs en grauw boven Zwolle. Er zijn perioden met regen. In de tweede helft van de dag kan de neerslag buiig van karakter worden, met mogelijk veel neerslag. Of zo’n actieve bui precies hier overtrekt, kun je in de gaten houden met de regenradar.

Dikke regenwolken schuiven traag over de stad. Ze horen bij een regenfront uit het westen dat geen haast heeft. Mogelijk ziet Zwolle ‘s avonds aan de achterkant van het front nog een glimp van de zon. De bewolking neemt dan af en het wordt droog. Het kwik stijgt overdag naar een povere 14 graden. De wind is over het algemeen zwak, eerst uit het zuiden, in de middag draaiend naar noordoost tot noord. Na een nacht met opklaringen ziet de zondag er beter uit, voor wie het droog wil houden.

Lees verder »

Het weer: Flets zonnetje, tot de avond droog

Het weer: Flets zonnetje, tot de avond droog

Zwolle – Vrijdag staat de zon precies boven de evenaar, de astronomische herfst begint. De nacht wordt vanaf nu langzaam langer dan de daglichtperiode. Herfstachtig kun je het weer in Zwolle echter nog niet noemen.

Het is rustig, vooral in de ochtend is de zon erbij, schijnend door allerlei wolkensluiers heen. Die worden geleidelijk dikker, want een front nadert vanuit het westen. In de avond groeit de kans op een beetje regen. De dag begint met een graad of 7 op de thermometer en onder een flets zonnetje wordt het ’s middags misschien nog 19 graden. De zuiden– tot zuidwestenwind is zwak tot matig, kracht 2 tot 3. In de avond wordt de bewolking dik en in de nacht naar zaterdag is er kans op regen.

Lees verder »

Het weer: Zonnig en droog, ’s ochtends koud

Het weer: Zonnig en droog, ’s ochtends koud

Zwolle – Donderdag geeft de zomer een toegift. Het is droog, de zon schijnt onafgebroken en de bewolking boven Zwolle is schaars. Hoogstens vliegtuigstrepen en onschuldige sluierwolken.

Het kwik klimt na een koude ochtend met een minimumtemperatuur van circa 4 graden naar 20 graden in de middag. Zit je in de zon, dan voelt het warmer aan, ook doordat de zuidenwind slechts zwak is. Bij zulk rustig en zonnig weer moet er wel een hogedrukgebied in het spel zijn. Dat klopt, het ligt met het zwaartepunt boven de Alpen en het verwijdert zich langzaam van ons. Een storing kan vanuit het westen naderbij komen, maar donderdag is daar behalve door de sluierwolken nog niks van te merken.

Lees verder »

Het weer: Lekker weer na een frisse start

Het weer: Lekker weer na een frisse start

Zwolle – Woensdag is het rustig en droog in Zwolle. ‘s Morgens vroeg is er kans op mistbanken, vooral in het buitengebied. Eventuele mist trekt in de loop van de ochtend op. De dag gaat van start met een temperatuur rond 5 graden, frisjes dus.

De zon is overtuigend in beeld, maar er zijn ook stapelwolken. Tegen de middag verschijnen ze zonder uit te groeien tot buien. Dit met dank aan een hogedrukgebied dat over onze omgeving naar Duitsland trekt. In de zonneschijn stijgt het kwik naar 18 graden en wellicht wordt in een achtertuin 20 graden gehaald. De wind heeft de noordwesthoek verlaten. Hij is woensdag nauwelijks te bespeuren, de windrichting zou zuidelijk moeten zijn. In de avond en nacht is er weinig of geen bewolking. Het koelt behoorlijk af.

Lees verder »