Het weer: Droog, ruimte voor de zon en minder wind

Het weer: Droog, ruimte voor de zon en minder wind

Zwolle – Vrijdag is het droog in Zwolle, na een nacht met regen. De ochtend is tintelfris: een temperatuur slechts een paar graden boven nul en aan de grond dicht tegen het vriespunt aan.

De zon komt om half negen op, wat waarschijnlijk in volle glorie te zien is tussen wolkensluiers in het oosten. En de zon blijft vrijdag in zicht, aan een lucht die geheel blauw is boven Zwolle, of gedecoreerd met stapelwolkjes zonder neerslagbedoelingen. De zuidwestenwind is matig, kracht 3, zodat vlaggen net aan het wapperen komen. In de middag bereikt het kwik een maximum van ongeveer 6 graden. Lukt het je om jezelf ergens in de zon en uit de wind te manoeuvreren, dan zit je goed.

Lees verder »

Het weer: Wind gaat tekeer en in de vroege ochtend regen

Het weer: Wind gaat tekeer en in de vroege ochtend regen

Zwolle – Donderdagochtend gaat de wind flink tekeer in Zwolle. In de nacht al een steeds rumoeriger wordende wind. Om ongeveer drie uur ’s nachts ben je misschien wakker geworden van windkracht 5. Daarna nog meer onrust, want de wind trekt vanuit het zuiden verder aan.

Dit alles komt door lagedrukgebied Christoph boven de Noordzee. Tussen zes en zeven uur ’s morgens wordt in Zwolle het windmaximum bereikt: kracht 5 tot 6, een vrij krachtige tot krachtige wind. Bovendien is het dan oppassen voor zware windstoten tot 85 kilometer per uur in deze regio. Rond die tijd draait de wind van zuid naar zuidwest. Om het herfstachtige plaatje compleet te maken, passeert tussen vier en zeven uur ’s morgens tevens een actieve regenzone.

Lees verder »

Het weer: Lichte regen in de ochtend, een flinke wind en misschien wat zon

Het weer: Lichte regen in de ochtend, een flinke wind en misschien wat zon

Zwolle – Woensdag valt er vooral in de eerste helft van de ochtend wat lichte regen in Zwolle. Niks in vergelijking met dinsdag, toen de weerstations van Weblog Zwolle in Stadshagen en Dieze-Centrum aan het begin van de avond ongeveer 12 millimeter hadden afgetapt. Dat is 12 liter per vierkante meter.

Woensdag zijn de droge perioden veel langer dan de natte. En de bewolking is minder massief, zodat de zon met enig geluk doorbreekt. De temperatuur ligt met ongeveer 8 graden iets lager dan dinsdag. Onze thermometer in Dieze-Centrum gaf een maximum door van 9,9 °Celsius en die in Stadshagen maar liefst 10,4 °Celsius. Hoge temperaturen, maar de koude regen en de flinke wind zorgden ervoor dat je er dinsdag absoluut geen lentegevoel van kreeg.

Lees verder »

Het weer: Grijs, kletsnat en winderig

Het weer: Grijs, kletsnat en winderig

Zwolle – Dinsdagochtend is het kletsnat. In de nacht is het begonnen te regenen en dat gaat overdag geruime tijd door. Tussen vijf en negen uur ‘s morgens regent het in Zwolle het hardst. Daarna volgt een intermezzo waarin minder water naar beneden komt.

Er trekken twee warmtefronten over vanuit het zuidwesten. De tweede wordt in het begin van de middag boven de stad verwacht met een extra portie regen. Over de hele dag gemeten levert dat in Zwolle 10 tot 15 liter water per vierkante meter op. Met de regen stroomt veel zachtere lucht hierheen. In de middag loopt de temperatuur gestaag op naar zo’n 9 graden, wat erg zacht is voor half januari. De zuidwestenwind blaast er stevig op los, windkracht 4 en in het begin van de middag en in de avond mogelijk even kracht 5, met windvlagen van 60 tot 70 kilometer per uur.

Lees verder »

Het weer: Bewolking en een glimp van de zon, in de middag misschien een buitje

Het weer: Bewolking en een glimp van de zon, in de middag misschien een buitje

Zwolle – Maandag begint in Zwolle een week met wisselvallig en zacht weer. Vanaf dinsdag gaat ook de wind zich ermee bemoeien, zodat het meer herfst dan winter lijkt. Maar maandagochtend is er weinig aan de hand. Veel bewolking, een glimp van de zon en droog.

In de middag groeit de kans op een licht buitje, veel zal het niet voorstellen. Het kwik begint ‘s morgens enkele graden boven het vriespunt en ook aan de grond is er waarschijnlijk geen vorst meer. In de middag staat je thermometer net als zondagmiddag in de buurt van 6 graden. De wind neemt in de ochtend toe van kracht 3 naar kracht 4 uit het zuidwesten. Een vrij energieke bries. Het weer wordt deze week aangestuurd door lagedrukgebieden ver weg en dichtbij.

Lees verder »

Het weer in het weekend: Zaterdagavond sneeuw en zondag dooi

Het weer in het weekend: Zaterdagavond sneeuw en zondag dooi

Zwolle – Zaterdag is er sneeuw op komst. De dag begint droog en koud. Lichte vorst in de ochtend, waarna het kwik een beetje boven het vriespunt komt. Terwijl de sneeuw langzaam vanuit het westen nadert, neemt de wind uit zuidelijke richtingen toe naar matig, kracht 3.

De bewolking wordt zaterdag overdag langzaam dikker, op nadering van het front dat de sneeuw gaat brengen. In Zwolle vallen de eerste sneeuwvlokjes vanaf ongeveer zes uur ‘s avonds, tot die tijd is het droog. In de avond sneeuwt het licht tot matig en ook in de nacht naar zondag kan nog wat vallen. De sneeuw blijft tijdelijk liggen. Volgens de berekeningen kunnen we in de regio Zwolle in de nacht naar zondag uiteindelijk een laagje verwachten van ongeveer 3 centimeter dikte.

Lees verder »

Het weer: Koud, weinig wind en overwegend grijs

Het weer: Koud, weinig wind en overwegend grijs

Zwolle – Vrijdag is het koud en overwegend grijs winterweer. Het wolkendek laat waarschijnlijk teleurstellend weinig zonnestraling door. ‘s Morgens is het iets onder nul in Zwolle en de temperatuur komt gedurende de dag moeizaam een graadje of twee boven het vriespunt uit.

Er staat maar weinig wind uit noordelijke richtingen, maar waterkoud is het wel. We bevinden ons qua weer in een soort niemandsland met weinig stroming, in afwachting van een zachtere luchtsoort die vanuit het westen op weg is hierheen. Voor het zover is, verloopt de nacht naar zaterdag nog met vrieskou, een minimumtemperatuur van ongeveer -3 graden en weinig wind. Er ontstaat mogelijk een mistbank ergens in de regio Zwolle.

Lees verder »

Het weer: Nachtvorst, ook overdag koud, zon en wolken

Het weer: Nachtvorst, ook overdag koud, zon en wolken

Zwolle – Donderdag is er ‘s morgens kans op gladheid door bevriezing. Het vriest licht. In de loop van de morgen komt de temperatuur langzaam boven het nulpunt en verdwijnen de bevroren plekken. Zwolle ziet de zon, maar er verschijnen ook wolkenvelden boven de stad.

Vanuit het noordoosten is er een minieme kans op een buitje, waaruit dan misschien enkele sneeuwvlokjes neerdwarrelen. Dit kan gebeuren omdat het overdag aan de koude kant blijft. We kunnen er niet meer dan +3 graden Celsius uitpersen voor deze donderdag en dan moet de zon nog voldoende ruimte krijgen ook. In het begin van de avond zakt het kwik weg naar het vriespunt, zodat je ook dan rekening moet houden met plaatselijke glibberigheid.

Lees verder »

Het weer: Meest droog, kleine kans op een buitje, wind in de middag

Het weer: Meest droog, kleine kans op een buitje, wind in de middag

Zwolle – Woensdag gaat fris van start in Zwolle. Op neushoogte een temperatuur van +3 graden en aan de grond tegen het vriespunt aan. Voor de zekerheid noemen we een kleine kans op gladheid door bevriezing. Een regenbuitje is ’s morgens ook mogelijk.

Maar de dag verloopt grotendeels droog met zonnige perioden en wolkenvelden. In het begin van de avond trekt een smalle zone met wat lichte regen over, die snel voorbij is. De maximumtemperatuur in de middag is ongeveer 6 graden, een niveau dat we de komende dagen niet meer gaan halen, want het wordt tijdelijk kouder. De wind is in de ochtend matig, kracht 3 uit het westen, tegen de middag toenemend naar 4 en later mogelijk even 5, vrij krachtig uit het noordwesten.

Lees verder »

Het weer: Ochtendregen trekt weg, opklaringen vanuit het noorden

Het weer: Ochtendregen trekt weg, opklaringen vanuit het noorden

Zwolle – Dinsdagochtend trekt de regen weg naar het zuiden. Ook de meeste bewolking boven Zwolle verdwijnt, zodat de blauwe hemel en de zon weer eens zichtbaar worden. Stapelwolken verschijnen aan het blauw en in de eerste helft van de middag zitten daar buien tussen, waarvan eentje mogelijk koers zet over Zwolle .

Maar die kans is niet groot. Waarschijnlijk volgt na de regen in de ochtend een overwegend droge dag. De wind is matig en komt uit het noordwesten, windkracht 3 à 4. De temperatuur overdag is ongeveer 6 graden. In de avond is er een wisselende bewolking en daalt het kwik richting het vriespunt. In de nacht kan er nog een licht buitje arriveren en aangezien de temperatuur aan de grond net iets onder nul zakt, kan dat woensdagochtend vroeg plaatselijk tot gladheid leiden.

Lees verder »

Het weer: Bewolkt, aantrekkende wind, in de avond regen

Het weer: Bewolkt, aantrekkende wind, in de avond regen

Zwolle – Maandag waait een stevige wind door Zwolle. Er is volop aanvoer van wolken. Dit mondt uit in een gesloten wolkendek, waarachter de zon de hele dag verborgen blijft. Met zo veel wolken zou je haast regen verwachten, maar dat valt mee. Het blijft bij heel af en toe een paar druppeltjes motregen. De meeste tijd is het droog.

De wind komt uit het zuidwesten, kracht 3 tot 4, een matige wind. In de avond en nacht trekt die verder aan naar windkracht 4 tot 5, matig tot vrij krachtig. Er schuift dan vanuit het noordwesten een actieve storing met regen over de stad heen. Vanaf 8 uur in de avond gaat het regenen en harder waaien, wat het ook in de nacht blijft doen. De temperatuur loopt op: van 3 graden maandagochtend naar ongeveer 7 graden dinsdagnacht.

Lees verder »

Het weer in het weekend: Rustig weer, ‘s nachts mogelijk gladheid en mist

Het weer in het weekend: Rustig weer, ‘s nachts mogelijk gladheid en mist

Zwolle – Zaterdagochtend is er in Zwolle kans op mist en gladheid door bevriezing. Beide verdwijnen in de loop van de ochtend. De mist gaat over in wolkenvelden, die op hun beurt ruimte laten voor zon. De meeste zon in de middag.

Het blijft overwegend droog, maar we noemen voor de zekerheid dat ene buitje dat mogelijk toch over Zwolle trekt. Veel water zal het niet loslaten. Als de zon goed doorkomt, verschijnt op de thermometer 4 graden. Onder meer bewolking blijft het iets kouder. Wind is er nauwelijks en als je toch wat voelt, komt hij uit uiteenlopende richtingen. We hebben zaterdag te maken met stijgende luchtdruk, die zorgt voor rustig weer en weinig kans op neerslag.

Lees verder »