Het weer: Vanaf het middaguur kans op fikse buien

Het weer: Vanaf het middaguur kans op fikse buien

Zwolle – Woensdag is er meer bewolking en meer buienactiviteit boven Zwolle dan op dinsdag. Er ontstonden ten oosten en zuiden van ons fikse buien. De kans op buien is woensdag ook in de regio Zwolle groter en ze kunnen steviger van leer trekken. Denk aan hagel, onweer en windvlagen.

Woensdagochtend vroeg kan al een beetje regen uit de bewolking vallen, maar het echte buienwerk begint rond het middaguur. Bij een bui is zoals bekend altijd de vraag: valt hij hier of valt hij daar? Dat is ver van tevoren niet te zeggen. Wat we wel weten, is dat de buien uit het westen tot zuidwesten komen, of boven de stad ontstaan. Het beste advies is om vanaf het eind van de ochtend je favoriete weer-app erbij te pakken. En natuurlijk de lucht in de gaten te houden.

Lees verder »

Het weer: Regen, later droog

Het weer: Regen, later droog

Zwolle – Dinsdag worden de regenmeters in Zwolle opnieuw gevuld. Van droogte is op dit moment geen sprake.

De dag begint met flinke bewolking en behoorlijke kans op een regenbui. Wanneer het even niet regent, herinneren de wolken je er aan, dat dit waarschijnlijk maar tijdelijk is. In de loop van de middag komt daar nog een schepje bovenop met stevigere buien dan we in de ochtend hebben gezien. Een ieder die hier niet op gekleed is, zal behoorlijk nat worden. Tussen de buien door kunnen we nog een glimp van de zon opvangen, maar met een temperatuur van rond de 13 graden, is het niet bepaald warm te noemen. Maar er gloort hoop aan de horizon…

Lees verder »

Het weer: Kans op buien en te koel voor de tijd van het jaar

Het weer: Kans op buien en te koel voor de tijd van het jaar

Zwolle – Maandagochtend om 5.36 uur komt de zon op. Het wordt licht, maar van de zonsopkomst zelf is vanuit Zwolle waarschijnlijk niks te zien. De zon blijft ’s morgens vroeg verborgen achter een pak bewolking waaruit het regent. Het is nevelig en ongeveer 9 graden.

Een zwak lagedrukgebiedje trekt met het centrum over onze omgeving. Het heeft genoemde regen bij zich, gevolgd door losse buien. Die komen vooral in de middag tot ontwikkeling. Veel wind brengt het lagedrukgebiedje niet mee. Er staat slechts een zwak tot matig briesje, eerst uit het zuiden, in de middag draaiend naar het noordwesten. De temperatuur stijgt naar 15 graden, iets te koel voor de tijd van het jaar. Tijdens een bui zakt het kwik een paar graden. Tussen de buien breekt de zon door.

Lees verder »

Het weer in het weekend: ‘s Middags toenemende kans op buien

Het weer in het weekend: ‘s Middags toenemende kans op buien

Zwolle – Zaterdag zet een lagedrukgebied bij Ierland koers naar onze omgeving. Dat zullen we weten dit weekend. Zaterdagochtend is er al kans op een licht buitje in Zwolle. Vanaf het middaguur worden de buien actiever. Zo’n actief type loost meer regen en laat misschien ook een donderklap horen.

De temperatuur ‘s middags is ongeveer 15 graden, tijdens een bui koeler. Zaterdagmorgen vroeg kan het wolkendek tijdelijk gesloten en grijs zijn. In de loop van de ochtend breekt dat open en ontstaan stapelwolken, waar de zon tussendoor glipt. In de loop van de middag worden de wolken weer dikker. De kans op een bui neemt toe, tot in het begin van de avond. De wind is zwak tot matig, maar kan tijdens een bui opspelen. In de loop van de avond dooft de buiigheid uit, op een klein nachtbuitje na. Dit buienschema geldt globaal ook voor de zondag.

Lees verder »

Het weer: Zon, wolken, weinig wind en misschien een bui

Het weer: Zon, wolken, weinig wind en misschien een bui

Zwolle – Vrijdag is het spannend of de buien boven het midden en zuiden van het land ook naar Zwolle komen. In elk geval beginnen we ’s morgens met veel bewolking en een beetje zon. Een ochtendbuitje is niet uit te sluiten. In de middag ontwikkelen zich nieuwe buien.

Ze hebben een voorkeur voor het zuidoosten van het land. Maar mogelijk duikt toch eentje boven Zwolle op. De zon komt met wisselend succes door het wolkenpakket heen. In de middag lukt dat vermoedelijk het best. De wind uit richtingen tussen west en noord houdt zich op de vlakte, afgezien van windvlagen tijdens een bui. De temperatuur komt iets lager uit dan op Hemelvaartsdag. Toen werd door de twee weerstations van Weblog Zwolle een mooie 20 graden gemeten in de stad. Vrijdag wordt het een graad of 18.

Lees verder »

Het weer: Stapelwolken, kleine kans op een bui en weinig wind

Het weer: Stapelwolken, kleine kans op een bui en weinig wind

Zwolle – Donderdag is het prima fietsweer. Er staat op deze Hemelvaartsdag weinig wind uit het oosten tot noordoosten, ook is het niet te warm en niet te koud. ‘s Morgens rond zonsopkomst om kwart voor zes is het ongeveer 9 graden en later loopt het kwik op naar ongeveer 18 graden.

Stapelwolken vormen het decor in de lucht, tezamen met de zon. Een licht buitje kan ’s morgens vroeg in en rond Zwolle niet compleet worden uitgesloten, maar de kans is klein. ’s Middags en ’s avonds is wel een smalle strook met buien onderweg. Er zit hagel en onweer in. Ze komen vanuit het zuiden van het land en ze hebben een slakkengang. Het is helemaal de vraag of een bui Zwolle ooit bereikt. Wie naar het noorden fietst, vergroot zijn of haar kansen om het droog te houden nog eens extra.

Lees verder »

Het weer: Droge dag met wolken, zon en een beetje wind

Het weer: Droge dag met wolken, zon en een beetje wind

Zwolle – Woensdag heeft Zwolle een droge dag te pakken. Boven de stad zijn langzaam voorbij drijvende wolken te zien, waar niks uit valt. De wolken laten ruimte voor zonneschijn. Dit is geen slechte dag.

De luchtdruk stijgt woensdag licht, wat de wolkenvorming ‘s middags wellicht een beetje binnen de perken houdt. De zon kan dan meer ruimte krijgen. De wind komt uit westelijke richtingen met kracht 3. Dat is een matige wind, die geen spelbreker is. In de avond valt de wind weg. De temperatuur woensdagmorgen vroeg is ongeveer 11 graden, ’s middags stijgt het kwik naar 17 graden. Dat is heel gemiddeld voor deze fase van mei.

Lees verder »

Het weer: Onbetrouwbaar met veel wolken en weinig wind

Het weer: Onbetrouwbaar met veel wolken en weinig wind

Zwolle – Dinsdag hangen wolken in vele soorten en maten boven Zwolle. Eigenlijk is het een rommeltje in de lucht. Dit is niet gunstig voor de zon, hoewel er ook gaten in de bewolking vallen. De wolken horen bij een regenstoring die over Duitsland naar het noorden trekt.

Zwolle kan daar in de ochtend enige nattigheid van meekrijgen. In Twente en de Achterhoek is de kans daarop trouwens groter. In de middag sukkelt vanuit het zuidwesten een ander gebied met neerslag onze richting op. Het is een buiencomplex dat in de loop van de middag en avond onze omgeving zou kunnen bereiken. Zou kunnen bereiken, want de grote vraag is of een van die buien echt boven Zwolle terechtkomt. De buien verplaatsen zich traag, zodat ze boven één plek wel een flinke bak water kunnen storten.

Lees verder »

Het weer: Minder warm, af en toe zon, kans op een buitje

Het weer: Minder warm, af en toe zon, kans op een buitje

Zwolle – Maandag is Zwolle in duidelijk koelere lucht terechtgekomen dan op zondag. Toen werd door de weerstations van Weblog Zwolle in Stadshagen en Dieze-Centrum een zomerse maximumtemperatuur van 27 graden gemeten. Maandag stijgt het kwik naar ongeveer 18 graden.

Een mengelmoes van bewolking trekt maandag over, waar de zon doorheen tracht te breken. In de loop van de middag met het meeste succes. Tussen de wolken kan een enkele bui verscholen zitten. In de ochtend mogelijk al eentje, maar de meeste kans daarop hebben we in het begin van de middag. De buien zijn in onze omgeving trouwens niet van zwaar kaliber. Er is wind op maandag. Die neemt in de ochtend toe naar matig, kracht 3 à 4, vanuit het zuiden tot zuidwesten. In de avond en nacht nauwelijks nog wind. Wat doet het weer in de rest van de week?

Lees verder »

Het weer in het weekend: Zaterdagmiddag regen, zondag opwarming en kans op onweer

Het weer in het weekend: Zaterdagmiddag regen, zondag opwarming en kans op onweer

Zwolle – Zaterdagochtend vroeg is de temperatuur tot dicht bij het vriespunt gedaald. De zon schijnt wel, maar lijkt achter matglas te zitten. Er trekt op grote hoogte sluierbewolking over Zwolle en die wordt steeds dikker. Dit heeft te maken met de nadering van een warmtefront uit het zuidwesten.

Achter het front zit lucht afkomstig uit warme zuidelijke regionen, die opschuift naar onze omgeving. De te lage temperaturen raken we eindelijk kwijt. Het warmtefront passeert de regio Zwolle zaterdag tussen ongeveer 14.00 en 20.00 uur. Het laat dan eerst wat lichte regen los, later kunnen de druppels dikker worden. De wind – uit het zuiden – neemt in de middag toe naar kracht 3 tot 4, een matige wind. In de loop van de avond droog, opklaringen en minder wind. Kans op nachtvorst is er niet, een nachtminimum rond 10 graden.

Lees verder »

Het weer: Zon, wolken en noordwestenwind

Het weer: Zon, wolken en noordwestenwind

Zwolle – Vrijdagochtend begint Zwolle de dag met een afwisseling van wolken en zon. Laatstgenoemde heeft in de eerste helft van de morgen vermoedelijk de overhand, daarna groeien de stapelwolken in omvang en aantal.

De hamvraag is vervolgens of een stapelwolk zich vrijdag ontwikkelt tot een bui. Grote kans dat dat niet gebeurt boven Zwolle. Grote kans dus op een droge dag. Het kwik loopt op naar 12 graden, wat weer aan de koele kant is. In de loop van de middag zakken de stapelwolken in, om in de avond grotendeels te verdwijnen. Het wordt helder met een mooie zonsondergang om 21.13 uur. Wat nog even genoemd moet worden is de wind, want die is nogal aanwezig. Windkracht 3 tot 4, een matige wind vanuit het westen tot noordwesten.

Lees verder »

Het weer: In de middag meer bewolking en kans op een bui

Het weer: In de middag meer bewolking en kans op een bui

Zwolle – Donderdag is het ‘s morgens frisjes en er kunnen mistbanken hangen, vooral in het buitengebied van Zwolle. Er is weinig wind. Om 5.55 uur is de opkomst van de zon en die verschijnt ook echt in beeld boven de stad. ’s Morgens hebben we waarschijnlijk nog niet veel bewolking.

De hoeveelheid stapelwolken groeit wel en ze nemen steeds meer hemel in beslag. Tegen de middag zitten er types tussen die het schoppen tot een bui. In de middag en begin van de avond kan dat ook gebeuren, dan misschien zelfs met een donderklap. De temperatuur stijgt naar ongeveer 12 graden. De zuidwestenwind is met hoogstens kracht 3 niet sterk, het is een heel stuk rustiger dan de afgelopen twee dagen. Tijdens een bui kan de wind tijdelijk aantrekken.

Lees verder »