Het weer: Vooral in de ochtend af en toe nat

Het weer: Vooral in de ochtend af en toe nat

Zwolle – Dinsdag gaat bewolkt van start en die bewolking wordt alleen maar dikker. Een frontensysteem trekt over Zwolle met ‘s morgens eerst lichte regen, gevolgd door meer regen aan het eind van de ochtend. In de middag wordt het droog met goede kans op een doorbraak van de zon.

De wind is eerst zuidwestelijk, tegen de middag toenemend naar kracht 4 en ruimend naar west. Dankzij de wind is dat frontensysteem vlot voorbij. De temperatuur stijgt van ongeveer 5 graden ‘s morgens naar 8 graden in de middag. Een oceaandepressie trekt momenteel van IJsland naar het zuiden van Scandinavië en stuurt genoemd front hierheen. Als de depressie woensdag Scandinavië nadert trekt bij ons de wind verder aan. Woensdag wordt een onstuimige dag met een verwachte windkracht 5 uit het westen plus windvlagen.

Lees verder »

Het weer: Stevige wind, kans op een bui rond het middaguur

Het weer: Stevige wind, kans op een bui rond het middaguur

Zwolle – Maandagochtend vroeg trekt een front met regen weg naar het zuidoosten. Waarschijnlijk verloopt de ochtendspits droog in Zwolle. We maken kans op zon tussen de stapelwolken. Mogelijk flink wat zon, bij een temperatuur die stijgt naar 8 graden.

De wind uit het westen tot noordwesten is stevig, kracht 4, misschien even 5 in het buitengebied. De sterkste wind rond het middaguur, wanneer ook de kans op een bui met windvlagen tijdelijk toeneemt. Een krachtig lagedrukgebied boven Scandinavië zorgt voor dit onrustige weertype. In de middag neemt de wind geleidelijk af naar kracht 3. De buienkans verdwijnt en in de avond worden brede opklaringen verwacht in Zwolle. Het kwik daalt in de nacht richting het vriespunt, maar komt er niet onder.

Lees verder »

Het weer in het weekend: Zaterdag rustig en droog, zondag toenemende wind en kans op lichte regen

Het weer in het weekend: Zaterdag rustig en droog, zondag toenemende wind en kans op lichte regen

Zwolle – Zaterdagochtend vroeg staat er geen wind. Het kwik is ‘s nachts iets onder het vriespunt gedaald en er hangt misschien mist in Zwolle en omgeving. Deze verdwijnt in de loop van de morgen.

Het is een droge zaterdag met wolkenvelden en misschien wat zonneschijn. De wind komt uit het zuidwesten en is zo zwak dat je er weinig van merkt. De temperatuur in de middag is ongeveer 4 graden. De hoeveelheid wolken is de onzekere factor in de weersverwachting. Sommige weermodellen berekenen veel zon, andere veel bewolking. In elk scenario neemt ‘s avonds de bewolking van het noorden uit toe.

Lees verder »

Het weer: Droog, af en toe zon

Het weer: Droog, af en toe zon

Zwolle – Vrijdag komt vanuit het noordoosten bewolking naar Zwolle. Het wolkenlaagje is dun – regen valt er niet uit – en er is hoop dat de zon af en toe doorbreekt. In de middag lijkt de kans daarop het grootst, maar het kan tegenvallen.

Er is wind op vrijdag, uit het noordoosten met kracht 3, een matig briesje. In de avond gaat de wind liggen. De kans op opklaringen neemt toe en daarmee ook de kans op mist in de nacht. Zaterdagochtend kan de mist nog steeds voor slecht zicht zorgen in Zwolle en omgeving. Onder de nachtelijke opklaringen raakt het kwik iets onder het vriespunt: zaterdagochtend vroeg lichte vorst. In de loop van zaterdag verbetert het zicht.

Lees verder »

Het weer: Droog na wegtrekkende neerslag

Het weer: Droog na wegtrekkende neerslag

Zwolle – Donderdagochtend trekt een neerslaggebied weg naar het zuidoosten. Vanaf ongeveer negen uur ‘s morgens is het droog in Zwolle. Het wolkendek breekt en het wordt minder nevelig. De blauwe lucht komt tevoorschijn, hoewel er ook nog plenty wolken voorbij schuiven. Later op de dag lijkt er weer extra bewolking op Zwolle af te koersen.

De wind heeft de noordhoek opgezocht en is zwak tot matig. De temperatuur is duidelijk hoger dan in de afgelopen kille dagen: het is 6 à 7 graden Celsius in de middag. De komende dagen vertoont ook de barometer een stijgende tendens. De luchtdruk gaat omhoog door de nabijheid van een hogedrukgebied dat door de Duitse weerdienst Beate is genoemd. Beate houdt vrijdag en in het weekend storingen op afstand.

Lees verder »

Het weer: Weinig kans op opklaringen, ’s avonds regen

Het weer: Weinig kans op opklaringen, ’s avonds regen

Zwolle – Woensdag is de kans op opklaringen klein. Onder een hardnekkige grijze wolkenlaag vriest het ook ‘s morgens vroeg niet. De temperatuur stagneert de hele dag iets boven het nul-gradenniveau. De zuidwestenwind is zwak en maakt het nauwelijks kouder.

De wind is gedraaid en dat verraadt een weersverandering, de afgelopen dagen kwam de wind uit het noorden tot oosten. Een frontensysteem nadert Zwolle vanuit het noordwesten. Dit bereikt de stad in de tweede helft van woensdagavond met dikkere bewolking en regen. De weermodellen berekenen langs de oostgrens ook (natte) sneeuw in de nacht. Donderdag in het begin van de ochtend verdwijnt de neerslag naar het zuidoosten.

Lees verder »

Het weer: Bewolkt en droog

Het weer: Bewolkt en droog

Zwolle – Dinsdagochtend vroeg ligt de temperatuur in Zwolle dichtbij het nulpunt. Het vriest waarschijnlijk niet dankzij een wolkendek dat ‘s nachts boven de stad hing. Overdag blijven we met veel bewolking zitten.

De wind is zwak en komt uit het oosten, met aanvoer van wat minder vochtige lucht. De wolkenlaag wordt dunner en de zon breekt hopelijk toch even door. Regen valt er dinsdag niet. In de avond en nacht naar woensdag is de kans op opklaringen groter. Een temperatuur die onder het vriespunt wegzakt kun je dan verwachten. Tijdens de opklaringen kan tevens mist ontstaan. Woensdagochtend begint mogelijk met slecht zicht in Zwolle en omgeving.

Lees verder »

Het weer: Koud en saai

Het weer: Koud en saai

Zwolle – Maandag is het saai weer in Zwolle. Het weerbericht wordt daardoor ook saai: uitgestrekte wolkenvelden met weinig openingen voor zonnestralen schuiven laag en traag over de stad. Regen valt er niet uit, op dat ene verdwaalde druppeltje motregen na. Het kan vooral ‘s morgens ook nevelig zijn.

De temperatuur varieert van 1 graad boven nul ‘s morgens vroeg tot ongeveer 3 graden in de middag. Mocht het in de vroege ochtend toch opklaren, dan kan het kwik iets onder het vriespunt zakken. De wind is zwak uit het noordoosten tot oosten. In de avond en nacht blijft het waarschijnlijk bewolkt. In een onverhoedse opklaring gaat het licht vriezen, maar het is de vraag of die wel komt. De nachttemperatuur blijft onder een wolkendek boven het vriespunt.

Lees verder »

Het weer in het weekend: Koud en droog met wolkenvelden en zon

Het weer in het weekend: Koud en droog met wolkenvelden en zon

Zwolle – Zaterdag en zondag komt de temperatuur in Zwolle niet hoger dan 2 tot 3 graden boven nul. Het is koud. Zaterdag staat er weinig wind, zondag steekt in de loop van de dag een matige bries op vanuit het noordoosten. Dat maakt het extra koud buiten.

‘s Avonds en ’s nachts daalt het kwik een paar graden onder het vriespunt. Klaart het op, dan kan het onder de sterrenhemel -4 °Celsius worden. Dit weekend is de hoeveelheid en timing van de bewolking de onzekere factor. Wolkenvelden schuiven richting Zwolle en het is de vraag hoe omvangrijk en hardnekkig die zijn. Uit de wolkenvelden wordt geen neerslag verwacht. We gaan ervan uit dat er zaterdag en zondag toch ruimte voor de zon ontstaat vroeg of laat.

Lees verder »

Het weer: Misschien een sneeuwbui

Het weer: Misschien een sneeuwbui

Zwolle – Vrijdagochtend vriest het licht. Gladheid is mogelijk door winterse buitjes die in de nacht over de stad zijn getrokken. Overdag passeert een lagedrukgebiedje met bewolking vanaf de Noordzee. Ook daar kan een regen– of sneeuwbui in zitten.

Volgens de huidige berekeningen maakt de zuidelijke helft van het land vrijdag meer kans op een sneeuwdekje. In Zwolle is rond het middaguur de mogelijkheid van een winterse bui – dus met sneeuw of hagel – het grootst. Na lichte vorst in de vroege ochtend stijgt het kwik naar ongeveer +3 graden. De wind is zwak tot matig, eerst uit het zuiden, in de middag uit het zuidoosten tot oosten. Vrijdagavond zijn er opklaringen en gaat het licht vriezen.

Lees verder »

Het weer: Kleine kans op een winterse bui

Het weer: Kleine kans op een winterse bui

Zwolle – Donderdagochtend kan het in Zwolle plaatselijk glad zijn. Er zijn ‘s nachts buitjes geweest en in vroege opklaringen kan de nattigheid bevriezen. Mogelijk valt het allemaal reuze mee, omdat er nog zo veel bewolking hangt dat de temperatuur helemaal niet onder nul komt.

We verwachten dat opklaringen vroeg of laat boven de stad aankomen. In elk geval zien we een wisselende bewolking waar een enkel (winters) buitje tussen kan zitten. De kans is in onze omgeving niet groot. De zon verschijnt tussen de wolken boven de stad. Er is wind uit het zuidwesten tot westen, matig van kracht, in de avond afnemend naar zwak. De temperatuur klimt overdag naar 5 tot 6 graden. In de avond neemt de kans op een winterse bui weer wat toe – dan hebben we het over (natte) sneeuw en hagel.

Lees verder »

Het weer: Veel zon, ’s avonds kans op winterse neerslag

Het weer: Veel zon, ’s avonds kans op winterse neerslag

Zwolle – Woensdag is het lang zonnig en droog in Zwolle. De dag begint met lichte vorst, autoruiten krabben zit er ‘s morgens dik in. Op sommige plekken kan het glad zijn door bevriezing. De zon komt om vijf over half negen op en schijnt tot in de middag op de stad.

Een lagedrukgebiedje nadert vanuit het noordwesten over de Noordzee. Dat zie je aan witte sluierwolken die in de blauwe lucht verschijnen. Dikke wolken – waar winterse neerslag uit komt – kan Zwolle aan het eind van de middag of begin van de avond tegemoetzien. Sneeuw- en hagelbuien zijn mogelijk. Er is kans dat er voldoende blijft liggen dat het glad wordt. De temperatuur daalt in de neerslag richting het vriespunt. De wind is matig, kracht 3 uit het zuidwesten, in de middag en avond toenemend naar kracht 4.

Lees verder »