IJspret in Zwolle

Zwolle – In Herfte en Westenholte zijn de ijsbanen vanaf dinsdag weer open gegaan voor de schaatsliefhebbers. Zwollenaren konden vanaf vandaag, na lang wachten weer de ijzers onder binden. Mede dankzij het prachtige winterse weer was het op de banen een drukte van jewelste, jong en oud genoten de laatste dagen van 2008 nog even van de ijspret.

In Herfte is IJsclub Herfte-Wijthmen-Zalné open van 12.00 tot 18.00 en van 19.00 tot 22.00 uur. De ijsbaan van IJsclub Westenholte is open van 10.00 tot 12.00 uur, van 13.30 tot 17.00 uur en van 19.00 tot 22.00 uur.


IJzers onder en gaan !

Meer ijspret bij ‘Lees verder’

 
Een enkeling waagde zich op het onbetrouwbare ijs van de Dobbe


Van oud naar jong op de ijsbaan in Westenholte


Rondjes draaien in Herfte


Ook bij het park de Wezenlanden is het ijs nog onbetrouwbaar


Met vallen en ….


Soms kan schaatsen heel eenzaam zijn…

Gerelateerde Berichten

(Automatisch gegenereerd)

5 gedachten over “IJspret in Zwolle”

  1. Soh,

    Nou daar zou ik mij nog niet aan wagen. Dat ligt nog niet heel erg lang dicht.

    Park de Wezenlanden wil nog wel, da’s ook niet zo diep, maar de gracht…???

    Gr
    Richard

  2. Oudejaarsdag is de koudste dag van het jaar geworden: op de vliegbasis Twente daalde de temperatuur tot -12,5 graden, strenge vorst is dat. Sinds 27 december is de temperatuur ondanks het zonnige weer op verschillende plaatsen de hele dag onder nul gebleven. De Bilt noteerde op de valreep dit verder warm verlopen jaar jaar nog drie ijsdagen.

    Een ijsdag is een dag waarop het gedurende het hele etmaal blijft vriezen. Dit jaar had tot Kerst nog geen enkele ijsdag opgeleverd, maar de laatste dagen van het jaar is daar dus verandering in gekomen. Normaal, gemiddeld over 1971-2000 levert een jaar in De Bilt 8 en in het oosten 12 ijsdagen op.

    IJs groeit verder aan
    Door de aanhoudende vorst groeit het ijs de komende dagen verder aan. De vorming en aangroei van natuurijs is echter een uiterst ingewikkeld proces dat van verscheidene factoren afhangt. Niet alleen de temperatuur, maar ook wind, bewolking en vochtigheid zijn van grote invloed. Ook de stroomsnelheid, diepte en ligging van het water spelen een belangrijke rol. Op stilstaand water vormt zich eerder ijs dan in een stromende rivier, maar naarmate de waterplas dieper is duurt het langer voordat ijsvorming optreedt. Onder bruggen gaat de ijsvorming langzamer omdat de uitstraling daar minder sterk is net als onder een wolkendek. Bewolking tempert ’s nachts de afkoeling, maar beschermt het ijs overdag tegen de warme zon. Is de lucht echter droog dan is ook de verdamping groot, waardoor veel warmte aan het water wordt onttrokken. Onder die omstandigheden zal het ijs ook bij een luchttemperatuur van iets boven het vriespunt aangroeien. In vochtiger lucht is dat niet het geval en zal bij temperaturen boven nul water op het ijs komen te staan.

    Wind versnelt het bevriezingsproces in de regel, omdat de warmte die vrijkomt bij bevriezing dan snel wordt afgevoerd. Waait het echter hard dan wordt de bevriezing juist vertraagd, omdat het water dan goed mengt en het warme bodemwater omhoog komt. Zo blijven de voor schaatsers zo verraderlijke wakken bestaan, die tijdens een winderige vorstperiode dagenlang open kunnen blijven.

    De laatste jaren hebben we in ons land weinig dagen met schaatsijs gehad. Meestal bleef het bij dun ijs dat na enkele dagen weer verdwenen was. De winter van 2003 (op 9 januari -16,8 graden in Nieuw Beertha) was de laatste met een aantal schaatsdagen maar voor meer schaatsplezier en dikker ijs moeten we terug naar de jaren negentig. In de winter van 1996 bereikte het ijs een dikte van 25 cm. Op 11 januari 1997 was het ijs in De Bilt aangegroeid tot 32 cm. Dat was de dikste ijslaag sinds de winter van 1963.

    KNMI

Reacties zijn gesloten.