Zwartewaterallee - Foto: Wouter Steenbergen
Zwartewaterallee
Foto: Wouter Steenbergen

Het weer: Eerst zon, later bewolkt met kans op wat motregen

Zwolle – Donderdag start Zwolle met wolken plus een veelbelovend zonnetje. Dat schijnt in de ochtend, maar in de middag is het uit met de pret. Wat gebeurt er?

Een front is in aantocht vanuit het noordwesten. Het neemt steeds meer bewolking met zich mee en in de middag laat het mogelijk mini-druppeltjes motregen los. Veel zal het niet zijn, maar toch. Verder valt de wind op, die actief is vanuit het zuidwesten tot westen met in de stad een dikke kracht 3 en misschien wel windkracht 4 in het buitengebied van Zwolle en boven open water. ’s Morgens heb je ongeveer 7 graden op je buitenthermometer. In de eerste helft van de middag wordt een maximum van 11 graden bereikt.

Genoemd front is een warmtefront. Het doet zijn naam eer aan, want in de avond en nacht naar vrijdag daalt het kwik niet zoals meestal het geval is. Nee, de temperatuur loopt ’s nachts licht op, zodat Zwolle vrijdagochtend begint met ongeveer 12 graden. In de nacht blijft de matige wind gewoon staan met kracht 3 uit het westen.

Vrijdagochtend lijkt de kans op zon niet groot. Het wolkendek moet breken, alleen is niet aan te geven of en wanneer dat gebeurt. De wind blijft met kracht 3 tot 4 op sterkte vanuit het westen. De temperatuur stijgt naar 13 graden, wat boven normaal is voor deze tijd van het jaar.

De beste dag van het weekend lijkt zaterdag te worden met overwegend droog maar bewolkt weer. Zondag duwt een koufront, jawel, koudere lucht onze richting op. Dat front geeft regen en een daling van temperatuur onder de 10 graden. De wind zoekt de noordhoek op, dan weet je het wel. Volgende week zakt de maximumtemperatuur dieper weg, naar ongeveer 6 graden – dat is onder normaal voor de tijd van het jaar – met kans op lichte vorst in de nachten.

Artikel delen: