Steenstraat - Foto: Wouter Steenbergen
Steenstraat
Foto: Wouter Steenbergen

Het weer in het weekend: Zaterdag grijs, zondagochtend na regen zonneschijn

Zwolle – Zaterdag lijkt het weer in Zwolle sterk op dat van vrijdag: veel bewolking. Het is sterk de vraag of de zon er doorheen komt, zoals vrijdagmiddag gebeurde.

Een drupje motregen uit het grijze wolkendek is niet uit te sluiten. De wind is matig, kracht 3, de windrichting zuidwest tot west. Dit briesje blijft ‘s avonds staan. In de temperatuur zit weinig beweging. We beginnen en eindigen zaterdag met 11 tot 12 graden, iets lager dan vrijdagmiddag, toen de beide stadsweerstations van Weblog Zwolle ruim 13 graden noteerden. Dat was enkele graden zachter dan gemiddeld voor deze fase van november. Zaterdag is het ook nog milder dan normaal, maar dat gaat veranderen.

Een hogedrukgebied boven Frankrijk verliest zijn grip op ons weer. Vanuit het noorden koerst een koufront hierheen. Zaterdagavond, voor het front uit, wordt de bewolking dikker en neemt de kans op neerslag toe. Later in de nacht en in de vroege ochtend van zondag trekt het front met meer regen over.

Zondagmorgen rond negen uur is het front Zwolle voorbij en dat is goed te merken. Het is droog, de bewolking breekt en de lucht boven de stad kleurt blauw-wit. Er trekken namelijk ook stapelwolken over. Vooral in de middag kan er een licht buitje tussen zitten. Maar zondag is het veruit de meeste tijd droog, terwijl de zon op de stad schijnt. Een maximumtemperatuur van 10 graden. De matige wind draait zondagochtend van zuidwest naar noordwest.

In de nacht naar maandag wordt de windrichting noordoostelijk. Polaire lucht wordt aangevoerd. Onder een heldere sterrenhemel koelt het af naar een graad of 4. Maandag overdag is het maximum 7 graden, koud genoeg om op de fiets te stappen met handschoenen aan. De novemberzon maakt echter veel goed, want ze staat de gehele maandag breeduit te stralen boven Zwolle. Het is droog met waarschijnlijk nauwelijks een wolkje aan de blauwe lucht.

In de nacht van maandag op dinsdag is er niet alleen kans op vorst aan de grond, maar ook op neushoogte. Dinsdagmorgen autoruiten krabben zit er dik in.

Artikel delen: