Burgemeester kondigt noodbevel af voor gehele Zwolse binnenstad vanwege coronaprotest - Foto: Peter Denekamp
Foto: Peter Denekamp

Burgemeester kondigt noodbevel af voor gehele Zwolse binnenstad vanwege coronaprotest

Zwolle – Burgemeester Peter Snijders heeft voor maandagavond een noodbevel afgekondigd voor de Zwolse binnenstad. Ook wordt het stadscentrum aangewezen als veiligheidsrisicogebied.

Het noodbevel gaat vanmiddag om half vijf in en blijft van kracht tot dinsdagochtend vijf uur. De burgemeester besloot tot deze maatregel nadat in het weekend duidelijk werd dat onbekenden een coronaprotest wilden organiseren op het Grote Kerkplein. Voorafgaand aan het besluit had de burgemeester hierover overleg met het Openbaar Ministerie en de politie.

“Betogen is een groot goed in ons land en als gemeente proberen we betogingen zo goed mogelijk te faciliteren. Helaas is de voorgenomen betoging niet bij ons gemeld en kunnen we hierdoor geen afspraken maken met de organisatie om de avond in goede banen te leiden. Daarnaast hebben we via onze veiligheidspartners signalen ontvangen dat er mensen vanavond naar de binnenstad willen gaan om onrust te stoken en niet te betogen. Alles afwegende heeft mij dat doen besluiten om een noodbevel af te kondigen en de binnenstad aan te wijzen als veiligheidsrisicogebied,” aldus burgemeester Snijders.

Dankzij het noodbevel mag de politie een persoon of een groep wegsturen uit de binnenstad. Als men weigert te vertrekken kan de politie overgaan tot aanhouding. Door de binnenstad aan te merken als veiligheidsrisicogebied mogen politieagenten overgaan tot preventief fouilleren.

Eerdere berichten bij lokale nieuwssites en geruchten hierover op social media zijn onjuist. Zo viel er te lezen dat iedereen in het gebied binnen de stadsgracht zou moeten binnenblijven. De gemeente benadrukt dat het gehele gebied toegankelijk blijft voor mensen die er wonen of er echt moeten zijn. “Iedereen mag er gewoon zijn voor werk, boodschappen doen of er doorheen reizen. Bijvoorbeeld voor bezoek aan het theater of een familielid,” aldus de persvoorlichter van de gemeente Zwolle. “Wel moet iedereen vanaf half vijf vanmiddag in de binnenstad de aanwijzingen van politie en handhavers opvolgen.”

Artikel delen:
Reacties 2

Reacties zijn gesloten.