Lot van Zwolse tophockeysters ligt in handen van coronavirus - Foto: Peter Denekamp
Foto: Peter Denekamp

Lot van Zwolse tophockeysters ligt in handen van coronavirus

Zwolle – Het lot van de sterkste damesploeg van Hockeyclub Zwolle ligt in handen van het coronavirus. De ploeg staat op de laatste plek in de overgangsklasse. Als de competitie door verscherpte coronaregels niet meer wordt hervat degraderen de dames. Hierdoor verliest de wijde regio Zwolle het tophockey bij de vrouwen.

Het was zondag erop of eronder voor de Zwolse meiden. Bij winst zou de ploeg overwinteren als middenmoter. Het mocht echter niet zo zijn. HC Zwolle verloor met 2-1 van Wageningen. Hierdoor blijft de ploeg onderaan de ranglijst bungelen met alle gevolgen van dien. De Koninklijke Nederlandse Hockey Bond besloot recentelijk dat teams dit seizoen wel promoveren en degraderen als de competitie opnieuw wordt gestaakt.

Paniek is er niet bij het bestuur van HC Zwolle. “Ondanks de huidige stand vertrouwen we er op dat het seizoen nog niet ten einde is. Hopelijk niet tegen beter weten in,” zegt Erik Brunekreef, bestuurslid Tophockey. “We zijn bezig met een aanvalsplan om het tij te keren.”

Hoofdcoach Bart van Kersbergen deelt de mening van het bestuur. Tot op heden zat het zijn jonge ploeg aangevuld met ervaren speelsters niet mee. Doorgewinterde hockeysters zoals Claire Bloem, verdedigster Ruth Meutgeert en aanvoerster Megan de Gunst kampen met langdurige blessures. “Als de ruggengraat van je ploeg wegvalt is het lastig om rechtop te blijven staan,” aldus Van Kersbergen. Het verlies met 1-15 van koploper Push blijft ook niet zonder gevolgen voor de Blauw-witten. Drie ploegen bungelen onderaan de ranglijst met negen punten. “Qua punten is het verschil minimaal tussen middenmoot en degradatiezone. Het forse negatieve doelgemiddelde doet ons nu de das om.”

Wat het niet gemakkelijker maakt voor Van Kersbergen is dat hij er grotendeels alleen voor staat. De club is er tot op heden niet in geslaagd om een assistent-coach en een manager te vinden voor de damesploeg. “We zoeken een gediplomeerd hockeytrainer of een trainer met ruime ervaring,” zegt Brunekreef. “Het is goed voor onze damesploeg en deze assistent-trainer kan zich ook zelf verder ontwikkelen door te werken onder de hoede van Van Kersbergen.” Van Kersbergen is een oud-hockey international en was al vaker succesvol de oefenmeester van topploegen.

Een goede manager ontlast de hoofdcoach volgens Brunekreef. “We zijn dringend op zoek naar iemand die het leuk vindt om deel uit te maken van de ploeg.” Tot de taken van een manager behoren onder meer het persoonlijk begeleiden van speelsters, de planning van vervoer en het beheren van de financiën. “Hij of zij hoeft geen lid te zijn van HC Zwolle, affiniteit met hockey is natuurlijk een pré maar de nadruk ligt toch op goede sociale vaardigheden en de managementkwaliteiten,” aldus de hockeybestuurder. “Op de website van HC Zwolle staan beide vacatures. Als iemand interesse heeft dan hoor ik het graag.”

Artikel delen: