Waarschuwing voor gladheid

De Bilt – De komende uren kan het in het uiterste noorden van het land vooral op lokale wegen zeer lokaal glad worden t.g.v. IJZEL. Dat zegt het KNMI zaterdagmorgen.

Weersverwachting: In het zuiden lokaal dichte mist en meest matige vorst. In de noordelijke helft veel bewolking en lokaal lichte regen. Zeer lokaal GLAD.

In het noorden en midden komen wolkenvelden voor, die zich langzaam verder naar het zuiden uitbreiden. In het noorden kan uit de bewolking wat lichte regen vallen, wat op de bevroren ondergrond zeer lokaal tot GLADHEID kan leiden. In de zuidelijke helft komen eerst opklaringen, maar vooral vanochtend lokaal ook (dichte) mist voor. De middagtemperatuur ligt tussen -1 graden in het zuidoosten en +5 in het noordwesten. De wind is zwak en veranderlijk, in het noorden zuidwestelijk en zwak tot matig. In de loop van de dag draait de wind naar west tot noordwest en wordt matig, kracht 3 tot 4 en in het noordelijk kustgebied (vrij) krachtig, 5 a 6.

Vanavond en vannacht wordt de bewolking dikker. In het noorden en oosten valt af en toe regen. In de zuidoostelijke helft vriest het eerst nog licht. Elders blijft de temperatuur enkele graden boven nul en ook in het zuidoosten loopt de temperatuur geleidelijk op. De wind is west, matig, aan de kust noordwest en vrij krachtig tot krachtig.

Morgen overdag is er veel bewolking en breidt de regen zich langzaam zuidwaarts uit. De temperatuur ligt in het zuidoosten iets boven nul, in het noordwesten wordt het ongeveer 4 graden. In het noorden draait de wind in de loop van de avond naar het noordoosten. Er stroomt dan koudere lucht binnen en de neerslag gaat van regen geleidelijk in sneeuw over.

Artikel delen:
Reacties 3
 1. Vandaag door het tunneltje onder de Heinoseweg gereden met de atb bij de Wythemerplas, daar lag een ijslaag van we een paar cm’s dik op de helling.

  Ging zowat onderuit, de gemeente mag daar wel een bordje plaatsen


  ⚠️ Meld

 2. Glad door sneeuw of bevriezing van natte weggedeelten.

  Het is bewolkt en alleen in het uiterste zuiden van het land valt nog geen neerslag. Elders van tijd tot tijd regen of motregen. In de loop van vanavond kan de regen in het oosten en zuidoosten van het land al overgaan in (natte) sneeuw. Vannacht valt er zuid van de lijn Enschede – Rotterdam ook droge sneeuw. Lokaal kan er 10 cm sneeuw vallen. Bij sneeuwval kan het GLAD worden. In de loop van vanavond begint het in het noordoosten al op te klaren en geleidelijk breiden die opklaringen zich vannacht over de noordelijke helft van het land uit. Bij opklaringen daalt het kwik tot onder het vriespunt en kan het door bevriezing van natte weggedeelten ook GLAD worden, zeker op lokale wegen waar niet meteen opnieuw gestrooid wordt. De westelijke wind is matig boven land en (vrij) krachtig langs de kust en draait in de loop van de avond en nacht in de noordelijke helft van het land naar het noordoosten.

  Nadat de laatste sneeuw in de loop van de ochtend het zuiden van het land verlaat, wordt het morgen op veel plaatsen een droge en zonnige dag. In het noordwestelijk kustgebied kan nog een enkele sneeuwbui vallen. De temperatuur komt niet boven 0 graden en het is schraal. Boven land is de noordoostenwind matig tot vrij krachtig, kracht 4 of 5 en langs de kust krachtig of hard, kracht 6 à 7.  ⚠️ Meld

Reageer