IJssel - Foto: Wouter Steenbergen
IJssel
Foto: Wouter Steenbergen

Het weer: Waterballet met veel wind

Zwolle – Woensdag komt er nog meer regen bij. Een actieve neerslagzone arriveert ‘s morgens vroeg. Rond tien uur is het Zwolle gepasseerd. Geheel droog wordt het dan niet, ook de rest van de dag kunnen geregeld regendruppels uit de wolken vallen. Een volgende actieve regenzone trekt aan het eind van de middag over.

Dit waterballet wordt veroorzaakt door een depressie die vanaf Schotland over de Noordzee richting Noord-Duitsland trekt. Deze stuurt een frontensysteem met genoemde neerslagzones onze kant op. De bijbehorende wind hebben we nog niet genoemd en dat moet wel. ‘s Morgens is hij al driftig bezig vanuit het zuidwesten met een volle windkracht 4. Die blijft erin staan en ’s middags kan in het buitengebied van Zwolle windkracht 5 worden bereikt. Dan draaiend naar het westen tot noordwesten. Daar bovenop moet je rekening houden met windstoten tot ongeveer 60 kilometer per uur.

De temperatuur vertoont woensdag overdag een dalende tendens. Anders gezegd: het wordt alsmaar kouder. We beginnen ‘s morgens met ongeveer 9 graden, tegen middernacht zijn we afgegleden naar een graad of 4. De wind is dan afgezwakt naar kracht 2 tot 3.

In de nacht van woensdag op donderdag zijn er droge perioden. Een nachtelijke bui waaruit winterse neerslag (hagel en/of natte sneeuw) kan vallen zit er dik in.

Ook donderdagochtend vroeg bestaat die kans. Omdat de temperatuur dan riskant dicht in de buurt van het vriespunt is gekomen, zijn we verplicht om mogelijke gladheid te noemen.

Donderdag en vrijdag krijgt Zwolle lucht van polaire herkomst over zich heen. De nachten zijn koud en het kwik stijgt overdag niet hoger dan ongeveer 5 graden. De hele dag is er kans op een (winters) buitje. Het goede nieuws is dat donderdag de zon tussen de wolken in beeld komt. Vrijdag overheerst de bewolking vermoedelijk.

Artikel delen: