Merwedelaan - Foto: Wouter Steenbergen
Merwedelaan
Foto: Wouter Steenbergen

Het weer: In de middag mooie opklaringen

Zwolle – Donderdag houdt de wind zich een heel stuk rustiger. Maar van de buiigheid zijn we nog niet af. In de ochtend is de kans groot dat een bui over Zwolle trekt. De temperatuur is ‘s morgens vroeg zowel op neushoogte als aan de grond tot dichtbij het vriespunt gedaald.

Mocht er in alle vroegte natte sneeuw of hagel uit een bui komen – is goed mogelijk – dan kan dit gladheid veroorzaken. Het zal niet lang glad zijn, maar dat is des te verraderlijker. Het kwik stijgt geleidelijk naar ongeveer 5 graden. Tijdens een bui dipt de temperatuur, want tezamen met de neerslag komt ook een portie extra koude lucht naar beneden. Na het middaguur verdwijnt de buiigheid. Langs de blauwe lucht boven Zwolle drijven witte stapelwolken, wat een mooi gezicht is, als je er oog voor hebt.

Het aandeel opklaringen wordt donderdagmiddag steeds groter. De noordwestenwind is overdag zwak tot matig, in de avond verder afnemende wind.

In de nacht naar vrijdag draait de wind naar het zuidwesten en neemt weer iets toe. Er zijn brede opklaringen, waaronder de temperatuur aan de grond waarschijnlijk het vriespunt gaat bereiken. Het gevaar voor gladheid ‘s nachts is groot, vooral natuurlijk op die plekken waar niet gestrooid wordt.

Vrijdag in de vroege ochtend komt de bewolking van een storing vanuit het westen opzetten. Hierdoor kruipt de temperatuur waarschijnlijk weer boven het nulpunt uit. We krijgen een grijs wolkenpakket boven de stad dat dikker wordt. In de loop van de middag en in de avond gaat er regen en/of natte sneeuw uit vallen. De kans dat er vrijdag sneeuw blijft liggen in Zwolle is niet groot. Het wordt maximaal 4 graden, tijdens winterse neerslag lever je een aantal graden in. De wind steekt op vanuit het zuidwesten: kracht 4 in de middag.

Het weekend ziet er wisselvallig uit. Met de wijsheid van nu lijkt de nattigheid zich te concentreren op tweede helft van beide dagen. Zondag en in het begin van de nieuwe week gaat Zwolle duidelijk kouder weer tegemoet. Vorst in de nachten en overdag amper boven nul.

Artikel delen: