Aanhoudingen na conflict met buschauffeur

Zwolle – Op het Stationsplein vond op zaterdagavond 2 januari een conflict plaats tussen een buschauffeur en twee jongens. Het conflict ontstond toen de jongens bij de bushalte stonden met de scooter pal voor de deur van de bus.

De chauffeur gaf hierop aan dat zij de scooter moesten verplaatsen. Een van de jongens probeerde daarop de scooter te starten. De chauffeur vroeg hem om de scooter ergens anders te starten i.v.m. de uitlaatgassen die de bus in kwamen. De jongen vond dat hij dat zelf wel uit kon maken. Hierop pakte de chauffeur de brommer op en verplaatste deze. Hierop ontstond er een schermutseling waarbij de buschauffeur zou zijn geslagen door een van de jongens en de andere jongen zou hebben geduwd en getrokken. Hierop werden beide jongens aangehouden, Het betrof een 16-jarige en een 23-jarige Zwollenaar.

Artikel delen:
Reacties 45
 1. Als je 2 snotneuzen !! ja ook die van 23, vriendelijk vraagt om de scooter elders te starten dan doe je dat toch !!
  En niet de chfr uit de tent (lees bus) lokken.


  ⚠️ Meld

 2. geschreven door john, op 4 januari 2009 om 16:27

  mwah denk ook dat de buschauffeur de confrontatie zocht door de scooter te verplaatsen.

  Eigenlijk is het wel heel kinderachtig… Maar ik denk toch echt dat de snotneuzen in dit geval voornamelijk provocerend bezig waren.


  ⚠️ Meld

 3. De buschauffeur is aan het werk en wil zo goed mogelijk zijn werk uitvoeren. Hij laat zich niet uit tent lokken en wil dat zijn passagiers niet in de vieze lucht hoeven te zitten, wat is hier mis mee. Mischien eerst de RIAGG bellen en vragen hoe je zo iets aan moet pakken?


  ⚠️ Meld

 4. geschreven door john, op 4 januari 2009 om 16:27

  mwah denk ook dat de buschauffeur de confrontatie zocht door de scooter te verplaatsen.

  Wat is dit nu voor commentaar. schrijf dan helemaal niets!! die buschauffeur heeft groot gelijk. wat hebben die opgeschoten gastjes daar nu te zoeken, het is er geen schoolplein?


  ⚠️ Meld

 5. Op een schoolplein mag de jeugd zich tegenwoordig vaak ook al niet meer bevinden pptje.

  Verder neem ik aan dat zo?n buschauffeur ook bepaalde regels heeft waar die zich aan moet houden. Ik vind die info die hier boven staat niet afdoende om de chauffeur helemaal vrij te pleiten. Hij heeft ook de verantwoording dat de bus op tijd aan komt en hij heeft hiermee wel zijn eigen veiligheid en misschien ook de passagiers in gevaar gebracht? Het kan raar lopen zoals nu blijkt


  ⚠️ Meld

 6. Als een buschauffeur zomaar aan mijn scooter zou komen, dan is hij ook nog niet jarig.
  Hij hoort van andermans spullen af te blijven. Die jongens wilden weggaan, ik vraag me af hoe vriendelijk het gevraagd uis. Als een buschauffeur eerst vraagt om te vertrekken en je doet dat, om vervolgens nog een snauw te krijgen, dan voel je je niet geroepen om daar gehoor aan te geven. Ik weet niet hoe de buschauffeur dit heeft gevraagd, maar gezien zijn nijdige reactie kan het me voorstellen dat het niet vriendelijk ging. Als hij vervolgens aan andermans spullen gaat zitten, dan weet je dat dat niet in goede aarde valt.
  Ik kan de situatie natuurlijk niet werkeklijk beoordel;en; ik was er niet bij, maar het lijkt erop, dat de buschauffeur zich hier in eerste instantie misdroeg. Ik begrijp dan ook niet waarom hij niet verhoord is.


  ⚠️ Meld

 7. John, regel een lijkt me om passagiers mogelijke manier laten in en uitstappen. Lijkt me erg lastig als de deur geblokkeerd is.
  Verder heb je als scooterrijder je ook aan bepaalde regels te houden. Het is hier geen Gouda…!


  ⚠️ Meld

 8. Als je 2 snotneuzen !! ja ook die van 23, vriendelijk vraagt om de scooter elders te starten dan doe je dat toch !!

  Misschien was de chauffeur in het artikel wel de snotneus, die uit ergernis onvriendelijk op zijn strepen ging staan en zijn boekje te buiten ging door fysiek te worden…..


  ⚠️ Meld

 9. miss had de buschauffeur een meter eerder of een meter verder kunnen stoppen, dan had de scooter vast niet voor de deuropening gestaan…
  Moet ik wel eerlijk bekennen, dat het te zot is, dat je met dat soort dingen kennelijk rekening moet houden als je gewoon je werk doet. Ik bedoel: Wat moeten die ‘schoffies’ nu juist op die plek met hun scooter?


  ⚠️ Meld

 10. Lieve mensen, beeld je even het stationsplein in… zie je het voor je?
  die “Bussluizen”… en daarachter het station…
  Wat moet iemand daar met een scooter?? Het is daar voetgangersgebied of Bussluis verder NIKS…
  Degene die me 1 goede reden kan geven om daar met je scooter te staan, gaat door voor de koelkast!

  Hoe de situatie escaleerde en wie daar schuldig aan is weet ik niet…
  Maar wat ik wel weet is dat die “Scooterboys” daar niks te zoeken hadden!

  Conclusie; geen “Scooterboys”, geen ellende


  ⚠️ Meld

 11. Bernard, je mag daar komen met de scooter aan de hand. Dit leken de heren in eerste instantie ook te hebben (immers de scooter stond uit). Daarna startten ze hem, maar dat vanwege het verzoek te vertrekken. Een reden is niet eens belangrijk, lijkt me. Maar als ze daar stonden om iemand van de bus op te halen, dan wel weg te brengen, is het het meetst gemakkelijk om de scooter aan de hand mee te nemen. Beeld je in; op het station moet je allereerst de scooter een heel eind verder wegzetten en de hele santekraam op slot. Ik zou er persoonlijk ook voor kiezen om de scooter meete nemen.
  En stel het geval dat ze daar gewoon stonden, dan is dat hun goed recht. Je gaat er in seerste instantie niet vanuit, dat daar ruzie op volgt.


  ⚠️ Meld

 12. Een vraag voor Ghehe…
  hoeveel man past/mag er op een scooter??

  Aangezien ze met z’n twee-en zijn lijkt het er niet op dat ze iemand brachten/ophaalden.


  ⚠️ Meld

 13. Of iemand daar met een scooter, fiets of surfplank staat daar heeft een busschauffeur helemaal niets mee te maken.

  De 2 jongens stonden met een scooter die uit stond, probeerden hem te starten om weg te gaan toen de chauffeur hun scooter verplaatste, als ik het was zou die buschauffeur ook een knal op z’n kop hebben gehad. Hij zoekt de confrontatie, dan kan hij hem krijgen ook.


  ⚠️ Meld

 14. Jullie lijken het niet te (willen) begrijpen…
  als je ergens gaat staan met je scooter, dan doe je dat toch niet in die bussluis? dat slaat nergens op en het past nieteens…
  zie je die bussluizen voor je? Een smal stoepje van een meter…
  je weet dan van tevoren al dat je in de weg staat…
  en dat is een keuze!
  Oftewel deze gastjes kozen ervoor om in de weg te gaan staan.

  Ze hadden er ook voor kunnen kiezen om 4 meter verder te gaan staan… Dan stonden ze netjes op de stoep voor het station..


  ⚠️ Meld

 15. Bertus, 2 uiteraard. Er staat echter niet bij of een van de twee heren de intentie had om in te stappen, of zojuist was uitgestapt. Daarnaast zou het kunnen dat ze van plan waren met de ‘opgehaalde derde’ te voet verder te gaan.
  Ze zullen er wel een reden voor hebben gehad om daar te staan, immers, zouden ze daar voor hun lol staan? bij de bushalte op het station? lijkt me onlogisch, het is er geen bal aan bij die bushaltes, dealen? lijkt me onlogisch op een druk station af te spreken.
  Ruzie zoeken? Lijkt me niet, aangezien de jongen in eerste instantie gehoor gaf aan de oproep van de buschauffeur.
  De redenen dat ze daar met onjuiste intenties stonden, lijken dan ook veel minder voor de hand liggend, dan de redenen waarvoor je gewoonlijk bij een bushalte staat 😉


  ⚠️ Meld

 16. De reden dat ze er stonden maakt geen moer uit.
  In de bussluis ga je gewoon niet met een scooter staan.. PUNT

  Als je 3 meter verder(lees: op de stoep voor het station) gaat staan met je scooter kun je ook iemand ophalen/wegbrengen

  Ze kozen ervoor om irritant in de weg te staan.
  Hadden ze dat niet gedaan dan was er ook niks gebeurd!
  (Wil niet zeggen dat ik de chauffeur direct vrijpleit)


  ⚠️ Meld

 17. zie je die bussluizen voor je? Een smal stoepje van een meter…
  je weet dan van tevoren al dat je in de weg staat…

  Dat zou kunnen. Echter merk ik overal, dat men in eerste instantie niet in voren denkt met dergeljike acties. Mensen die gaan praten bij een ingang van een drukbezocht pand, mensen die rustig een broodje eten in de auto terwijl ze een bezinepomp bezet houden, mensen die niet uitkijken in de winkelstraat en zo iedereen voor de voeten lopen etc.
  Ik zal eerlijk wezen, ik heb een tijd gehad dat ik me daar vreselijk druk om maakte. Ik had zoiets van ‘zijn die lui nu zo dom of arrogant’?
  Later merkte ik dat men vooral niet op dit soort dingen let, omdat ze gewoon met hun hoofd ergens anders zitten. Ze doen het niet met opzet, ook niet bewust. Ik besloot die continuë ergernis aan de wilgen te hangen en te begrijpen dat men er gewoon niet altijd met het hoofd bij is.

  Nu ken ik vanuit mijn jeugd de situatie dat volwassenen de jeugd nogal bot verzoeken om weg te gaan. Ik zal je de vorbeelden besparen.
  Het kan mij heel goed voorstellen dat de jongen met de scooter daar stond, onhandig wellicht, maar zich van geen kwaad bewust en dat de buschauffeur vroeg om weg te gaan.
  Jongen start de scooter om te vertrekken. Buschauffeur ergert zich nog meer omdat hij de uitklaatgassen ervaart, waarover de jongen niet nadacht. Buschauffeur boos: wegwezen met die scooter, start hem maar ergens anders op.
  Jongen beledigd; dat maak ik zelf wel uit.
  Buschauffeur beledigd: pakt nijdig de scooter en loopt ermee weg.
  Jongens houden chauffeur tegen, worsteling, klappen…

  Beetje zo als zoiets escaleert. Mocht het zo gegaan zijn; dan zie ik in eerste instantie een geïrriteerde houding van de chauffeur, met stoer gedrag tot gevolg. De jongen voelt zich hierdoor beledigd en aangevallen, omdat hij zich van geen kwaad bewust was.
  De buschauffeur had zich in dit geval gewoon vriendelijk moeten opstellen.

  Stel je een andere situatie eens voor:
  ik wil afrekenen bij een suupermarkt en een vrouw staat in de weg; ik vraag of ik erbij mag, waarop zij opzij gaat om haar boodschappen in te pakken. Als ik bij mijn boodschappen wil staat ze onbewust alsnog in de weg. Als ik dan geïrriteerd zou zeggen dat ze dat maar elders moet doen, dan zou ik wellicht terugkrijgen: ‘dat maak ik zelf wel uit’…..heb ik dan het recht om die boodschappenop te pakken en elders in de winkel te droppen? Dat lokt toch een fysieke reactie uit?

  een beetje begrip voor elkaars onbedoelde klunzigheid werkt een stuk beter doorgaans….


  ⚠️ Meld

 18. In de bussluis ga je gewoon niet met een scooter staan.. PUNT

  Dat is wel erg gemakkelijk, bnet zo makkelijk als dit in de bussluis mag je met een scooter staan, dus hoort de chauffeur zich te gedragen PUNT


  ⚠️ Meld

 19. volgens mij heeft die chauffuer het toch gevraagd…
  dan kunnen die jongens toch meteen weglopen met de scooter aan de hand…
  Waarom die scooter daar starten? je mag er toch niet rijden…  ⚠️ Meld

 20. dat klopt, wegrijden is niet de bedoeling. Geen handige actie van die jongen.
  Echter, wanneer de politie doorgeeft dat de buschauffeur het vraagt, is dat een optie. Het is absoluut mogelijk dat de buschauffeur het netje heeft gevraagd (ik redeneer ook vanuit een vermoeden, wellicht sla ik de plank volledig mis). Anderzijds is het ook mogelijk dat de chauffeur ze helemaal verrot gescholden heeft. Ervaring leert datde politrie geneigd is het verhaal van het ‘slachtoffer’ leterlijk over te nemen. Stel dat de chauffeur de jongens verrot gescholden had en uitkleg moest geven aan de politie…zou de chauffeur de feiten dan niet zo uitleggen, dat hij er zelf zo goed mogelijk vanaf komt?
  ik schat de kans 50-50 in, dat de chauffeur zijn boekje oko te buiten ging. Vandaar dat ik de mogelijke andere kant van het verhaal probeer te belichten.

  Men mag sowieso niet rijden op een scooter daar, klopt. Maar is een chauffeur bevoegd om zich op deze manier fysiek te bemoeien buiten zijn bus? Ik vraag het me af….


  ⚠️ Meld

 21. De buschauffeur heeft in zijn opleiding diverse cursussen en assertiviteits trainingen gehad om op gedegen en professionele wijze conflicten in de kiem te smoren.
  ik geloof dan ook niet dat bij hem de shuld gezocht moet worden.


  ⚠️ Meld

 22. Ik hoop het Pp, heb wel eens anders meegemaakt….het eigenhandig wegslepen van een scooter, komt op mij over als een agressieve daad, niet als een assertieve……dat zal per persoon verschillen. Ik vraag me wel af, of dit gedrag zou leiden tot het diploma, als het een test zou zijn… 😉


  ⚠️ Meld

 23. buschauffeurs zijn altijd heeeeel beleefd……… NOT!

  hoe dan ook de chauffeur had niet met z’n poten aan die scooter moeten zitten en die jongen wilde hem sowieso al verplaatsen!


  ⚠️ Meld

 24. Ik zou wel eens willen weten hoe er gereageerd zou worden als ik op mijn fiets zit, dat er een bus in de weg staat, ik de buschauffeur vraag zijn bus te verplaatsen en als me dat niet snel genoeg gaat de bus in te stap en de bus zelf verplaats.


  ⚠️ Meld

 25. De chauffeur vroeg hem om de scooter ergens anders te starten i.v.m. de uitlaatgassen die de bus in kwamen.

  Tja, en zelf laten ze de bussen minutenlang met draaiende motoren uitlaatgassen brakend op dat Stationsplein staan. :'(


  ⚠️ Meld

 26. als ik het was zou die buschauffeur ook een knal op z’n kop hebben gehad

  als me dat niet snel genoeg gaat de bus in te stap en de bus zelf verplaats

  Dit zijn nu de agressieve figuren die de maatschappij verzieken.  ⚠️ Meld

 27. nou ik hat ook es een akkefietje met me scooter toen was ik op de karnebeekstraate en daar was geen ruimte meer op de weg dus ik reed met mn scooter vol op de stoep tegen een blinde an en die lag op de grond te skreien en daar kan ik niet teegn want mn moeder skreewde ook altijd so teegn mn pa en de hond dus ik ree weg en toen kwam later de polities en die wildn me arresteeren maar daar kwam niks van in dus ben ik met ze mee gegaan en toen heb ik een dag in de cel


  ⚠️ Meld

 28. precies, het verhaal kan ook anders zijn.

  twee jongens staan met hun scooter te wachten op iemand tot de bus naast hun geparkeerd werd. De deur gaat open en ze worden weggestuurd. Om geen stampij te maken starten ze hun scooters om weg te rijden en de buschauffeur begint te schreeuwen. Doordat de scooters gestart waren konden ze de chauffeur niet goed verstaan. De chauffeur stormt dan zijn bus uit en vliegt een van de scooterrijders aan. De jongen wilt zijn scooter beschermen en zijn maat probeert de boel te sussen.
  De buschauffeur had zijn verhaal al klaar toen de politie arriveerde….


  ⚠️ Meld

 29. Nog een andere variant.

  Knullen voor bus, buschauffeur vraagt te verplaatsen, bekende verhaal.

  Dan:
  Knullen proberen de brommer te starten. Lukt niet. En nog een keer en nog een keer. Bij elke poging gaat de motor rond en komen er dampen vrij. Dat herhaalt zich een paar keer. Dampen komen binnen maar knullen zijn nog niet weg.

  Buschauffeur ziet verder geen vorderingen en denkt ‘stelletje oetl*llen….. druk dat ding dan gewoon aan de kant!’

  en de rest kan je gewoon weer overnemen uit het bericht.


  ⚠️ Meld

 30. en….

  je mag nooit via de ingang uitstappen dus eventuele passagiers moeten via de achterzijde er uit dus die zouden er geen last van ondervinden als de chauffeur de voordeur dicht had gehouden tot de knullen (uiteindelijk)weg waren gereden.


  ⚠️ Meld

 31. Danny, abc schreef slechts over een vergelijkbaar voorbeeld, ik neem aan dat je dat wel door had. Aangezien je een vergelijkbare situatie als agressief beoordeelt, zal je in het artikel de buschauffeur als de agressor zien.


  ⚠️ Meld

Reageer