Tentoonstelling over de voormalige Michaëlsparochie

Zwolle – In het Stedelijk Museum Zwolle is momenteel te zien hoe moeilijk het voor parochies is om hun bezit in stand te houden. Na het jaar van het religieus erfgoed laat de tentoonstelling over de voormalige Michaëlsparochie in Zwolle dit met schilderijen en prachtig kerkelijk zilver zien.

Helaas bevinden de schilderijen zich in slechte staat. Hiervoor worden sponsoren gezocht. Bijna nergens is de verscheidenheid aan religieus erfgoed zo groot als in Nederland: kerken, synagogen, kloosters, moskeeën, abdijen, begraafplaatsen en objecten die hierin gebruikt worden. Ons religieus erfgoed staat echter onder zware druk. Markante gebouwen maken plaats voor een parkeergarage, kantoor, of flat. De bijbehorende interieurs en kunstvoorwerpen verdwijnen. Zo is het ook gegaan met het kerkgebouw van de St. Michaëlsparochie in Zwolle. Het gebouw aan de bisschop Willebrandlaan werd in november 2005 gesloten. Belangrijke zilveren voorwerpen zoals kandelaars en miskelken evenals schilderijen werden in bruikleen gegeven aan het Stedelijk Museum Zwolle.

Het museum wil met een tentoonstelling deze objecten exposeren en vooral de aandacht vestigen op de slechte staat waarin een aantal van de schilderijen van de parochie zich bevinden. De parochie, die is opgegaan in de Thomas a Kempisparochie, heeft geen middelen om deze schilderijen te laten restaureren. Via deze expositie worden sponsoren gezocht die met hun bijdrage ervoor kunnen zorgen dat dit Zwolse erfgoed behouden blijft. In de tentoonstelling zal bij ieder schilderij dat restauratie behoeft in het kort de huidige toestand worden beschreven en de werkzaamheden die nodig zijn voor een restauratie met de daaraan verbonden kosten. De namen van bedrijven of particulieren die willen bijdragen in de restauratiekosten zullen bij het schilderij vermeld worden. De expositie is voor de bezoekers te zien t/m 15 februari 2009.

Artikel delen:
Reactie 1
  1. Ben er gisteravond wezen kijken en vond het mooi om te zien. Die Thomas a Kempis en vooral het belang van zijn werk worden zwaar ondergewaardeerd door de stad Zwolle. Daar zou veel meer uit gehaald kunnen worden op velerlei gebied.

    Ook de spelersportretten gemaakt door Henk Heideveld waren over het algemeen mooi om te zien.


    ⚠️ Meld

Reageer