Duikteam brandweer Zwolle oefent onder ijs

Zwolle – Woensdagmorgen hield het duikteam van de brandweer uit Zwolle in de Wijthmenerplas een oefening om slachtoffers te redden die door het water gezakt waren. De weersomstandigheden waren vandaag zodanig, dat met name de minder geoefende duikers de kans kregen deze speciale duik te doen.

Met een tienkoppig duikteam werd de oefening in de 10 graden koude plas gehouden. Voordat de duikers het water in konden moest er eerst omgekleed worden, werden er twee driehoekige wakken in het ijs gezaagd, werd de uitrusting secuur gecontroleerd en kon het duikteam dubbel aangelijnd te water gaan. Voor brandweerman Edwin Beumer was het de derde keer dat hij een duik onder ijs kon oefenen. “Het hoort bij de standaardtraining voor een duiker, maar deze kans krijg je niet elk jaar.” Het doel van de  oefening is om snel het slachtoffer uit of onder het water vandaan te vissen. “Lukt dat niet, dan komt een duikteam van de genie uit Wezep in beeld. Die hebben een groter team en zijn beter getraind in zoek- en bergingswerk. Dan kan het Zwolse duikteam weer paraat zijn voor een eventuele uitruk.”

 

Artikel delen:
Reacties 6
 1. grote klasse dat dit getrained wordt. voor sommige brandweerlieded is het een koud kunstje om door het ijs te zakken, maar als ik het zo zie hebben ze goede en degelijk duikpakken aan.


  ⚠️ Meld

 2. goed dat er geoefend wordt, maar hadden ze niet ergens anders een wak kunnen maken dan op dat mooie ijs?
  Nu maar hopen dat er straks niemand in dat wak valt….. 😮 😉


  ⚠️ Meld

 3. Duikteam brandweer Zwolle oefent onder ijs
  Heb regelmatig een oefening bijgewoond toen ik nog bij de brandweer werkte.
  maar heb nog altijd bewondering voor wat deze mannen van werk verichten.

  dus met trots: Jongens Grote klasse!!!


  ⚠️ Meld

 4. prachtig initiatief van de blus gasten, de brandweermensen die ik ken zitten toch overwegend ruim in hun vel, hebben deze als slachtoffer gefigureerd, indien zij nl 1 stap op het ijs zakken ze er door, toch een prachtig initiatief van de blusgasten.


  ⚠️ Meld

Reageer