Solidara wil terugtrekking ambassadeur uit Israël

Zwolle – Solidara, de partij van de Zwolse senator D. Yildirim, stelt voor dat Nederland haar ambassadeur in Israël per direct terugtrekt. Geen enkele vorm van geweld en oorlog valt goed te keuren. Solidara keurt de raketaanvallen van Hamas op de steden in Israël dan ook af. “Als reactie zijn de aanvallen van Israël gericht tegen de burgers in Gaza. Maar de excessieve aanvallen van Israël zullen niet leiden tot een oplossing voor het conflict in dit gebied. Het bevordert en versterkt enkel de haat en tegenstellingen tussen beide bevolkingsgroepen”, zegt Yildirim woensdag..

Yildirim: Het is terecht dat de agressie van Israël wereldwijd wordt veroordeeld. Welke godsdienst kan geweld en moorden op onschuldige burgers rechtvaardigen? Heeft de wereld -maar ook Israël- wat dat betreft niet voldoende ellende meegemaakt? Solidara vraagt zich af hoe het kan dat zo’n land als Israël, getekend door haar eigen geweldsgeschiedenis, toch decennia lang ook zelf kiest voor geweld tegen onschuldige burgers. “Niet alleen worden vrouwen, kinderen en bejaarden vermoord, maar ook de humanitaire hulp wordt geblokkeerd! Welk land en welke wereldleider kan deze vorm van onmenselijkheid tolereren?”                

“Nederland dient haar tanden te laten zien en aan te geven dat wij geen geweld in dit gebied willen tolereren.” Wat Solidara betreft is een diplomatieke benadering nu alleen niet voldoende. Het is tijd voor een duidelijk signaal aan Israël door de wereldlanden. Nederland kan hierin het voortouw nemen.

Solidara roept minister president J.P. Balkenende op om de Nederlandse ambassadeur in Israël per direct terug te trekken, tot Israël bereid is om te kiezen voor een geweldsloze oplossing. “Israël dient onmiddellijk alle bezette gebieden terug te geven zoals afgesproken. Gebeurt dit niet, dan moet Nederland ervoor kiezen de politieke en economische samenwerking op te schorten, tot Israël blijk geeft serieus te willen werken aan vrede met de Palestijnen.”

Artikel delen:
Reacties 37
 1. sinds wanneer heeft yildrim verstand van deze kwestie? is hij er wel eens geweest en kent hij beide kanten van het verhaal? nu hij bij zijn zoveelste club zit en niemand meer over hem praat werd het zeker even tijd om de trom te roeren.


  ⚠️ Meld

 2. Iedereen mag een oordeel vellen, niemand weet precies wat daar nu op dit moment zich afspeelt op een kruising in gaza stad, conflicten en oorlogen zijn zo turbulent als een beurskoers.

  Ik bekijk het allemaal op een andere manier, want ik vind het aantal slachtoffers tegen over elkaar zetten een beetje een beeld geven.

  Palestijnen al meer als 600
  Israël maar een handje vol

  En dan vraag ik mij af wie dan de schuldige is, en hoe je tegen beide landen/ etnische groepen moet aankijken


  ⚠️ Meld

 3. Ik vind het niet zo vreemd dat de Palestijnen zich verzetten, is toch logisch als een stuk land van je word ingenomen. Dan ga je toch actie ondernemen. Israël maakt zich gewoon schuldig aan massamoord, iets wat vroeger bij hun gebeurde en zo erg was, doen ze nu zelf. Schandalig


  ⚠️ Meld

 4. Ik wil wel oordelen. Ik vind het ten hemel schreiend wat Israel de laatste 60 jaar zich allemaal heeft weten te permiteren. En of het nou Yildrim is of iemand anders die dit voorstelt. Ik sta hier volledig achter. Er moet eens een daad gesteld worden.


  ⚠️ Meld

 5. Overigens, ik denk dat geen mens hier dusdanig veel verstand van heeft, dat hij/zij tot een oordeel kan komen. Waarom? Omdat er zoveel meningen liggen omtrent wat redelijk is dat iedereen die zich werkelijk in de stof zou verdiepen, meteen zou verdwalen in het web van gebeurtenissen en interpretaties hieromtrend.

  Dus Rober, wat mij betreft; staak je gelul en probeer je hersenen te dwingen tot nadenken….


  ⚠️ Meld

 6. Yildrim volgt zeker het nieuws niet. SP corifee en billenknijper van bommel defileerde onlangs samen met wassenbeeld duijsenberg in een optocht die opriep tot een intifada tegen israel. een duidelijk standpunt van de nederlandse politiek mogen we wel stellen.


  ⚠️ Meld

 7. Vind het standpunt van de regering, natuurlijk vormgegeven door Rat Verhaagen en JP, ook niet sterk. Dit standpunt is natuurlijk ook gevoed door CU. Zag er één in NOVA. Nou willen die Israël veroordelen, dan moet er wel héél veel gebeuren.


  ⚠️ Meld

 8. Het lijkt mij een eeuwig durend conflict te worden daar in het midden-oosten.Helemaal geen aandacht meer aan besteden laat ze elkaar maar afmaken want ze willen toch niet anders .Het blijven altijd vijanden van elkaar want er is al veel te veel gebeurt daar.


  ⚠️ Meld

 9. Maar er zijn zo enorm veel beïnvloedingen van buiten af:
  -USA
  -West-Europa
  -Arabische wereld
  -Iran

  Economische en politieke beïnvloeding. De macht van de wapenindustrie. Misschien hebben er ook niet heel veel partijen belang bij vrede… :'(


  ⚠️ Meld

 10. of we nu raketten van links naar rechts gooien of granaten van rechts naar links, het zal niets oplossen en de verschillen en vijandigheden alleen maar in stand houden… daar ben ik het dan voor het eerst wel eens met Yildrim eens.
  Die poppenkast met “statement maken” en ” ambassadeur terug roepen” is alleen maar sentimenteel gedoe in de marge.. ik heb niet het idee dat iemand daarop zit te wachten.
  maar goed, ieder zijn mening.


  ⚠️ Meld

 11. @ Dennis, vind het ook een beetje vreemd dat elke partij in elk land (?) opeens met een statement moet komen. Het is wel goed verziekt daar. Jammer dat we Afrika nu dreigen te vergeten.


  ⚠️ Meld

 12. @dick, weet je dick, als je je de hele dag zorgen maakt, boos bent, verontwaardigd of teleurgesteld over zaken waar je nauwelijks of geen invloed op hebt, dan zakt de moed je in de schoenen.
  Voor je het weet gaat de discussie erover waar of wie er in de wereld het ergste getroffen zijn, of wie daar dan weer schuldig aan is.
  Ik denk dat ik maar ga schaatsen…. of ben ik nu weer een onverschillige lamzak die zijn kop in het zand steekt??


  ⚠️ Meld

 13. 😀 Nee hoor, geniet lekker van het leven!
  Relativeren helpt ook nog wel eens Baat
  Toch wil ik wel graag zo lang mogelijk verschillig blijven en een beetje actueel als het kan.


  ⚠️ Meld

 14. Mooi, kan SP corifee v.Bommel weer ‘ns iets nuttigs gaan doen en zich mischien met al zijn strijdlust (ik zeg maar iets geks) toeleggen op de kwestie darfur?


  ⚠️ Meld

 15. Hij durft in ieder geval een uitspraak te doen onze regering is hier te laf voor.
  Toen Amerika Irak binnen viel stond balkenende vooraan met “wij steunen” nu weigeren ze een onderzoek

  Komop Balkenende laat nu ook eens je ballen zien !


  ⚠️ Meld

 16. Als Hamas zegt dat het uitroeien van de staat Israel tot hun ideologie behoort, hoor ik niemand. Nu Israel een begin maakt tot het praktiseren van het tegenovergestelde, staat de wereld op zijn kop.. :'(


  ⚠️ Meld


 17. Terecht van Israel. Hamas moet worden uitgeroeid. Dit mag overigens niet ten koste gaan van onschuldige mensenlevens. Helaas gebeurd dit wel. Echter Hamas is een gewoon een terroristische organisatie welke absoluut weggevaagd moet worden. Ik erger mij ook altijd mateloos als SP en die hoek hun eenzijdige kant van het verhaal weer belichten. Er zijn zeker 2 kanten, maar het kan niet zo zijn dat Hamas op onvoorspelbare tijden rakketaanvallen uitoefend. Actie vraagt reactie.Terecht, en zeker mag en moet men Israel aanspreken op al die onschuldige burger slachtoffers.


  ⚠️ Meld

 18. Het Midden-Oosten gedecodeerd – video[/url]

  Joris Luyendijk analyseert de mechanismen van de berichtgeving over het Midden-Oosten.

  Over de gekleurde berichtgeving waar wij allen mee bestookt worden.


  ⚠️ Meld

 19. Deze week in deel 2 analyseert voormalig buitenlandcorrespondent Joris Luyendijk de mechanismen van de berichtgeving op televisie over het Midden-Oosten.

  Dramatische bomaanslagen, zelfmoordvideo’s, stenengooiende Palestijnen en ruziemakende wereldleiders. Als je naar de beelden van het Midden-Oosten op de televisie kijkt, dan slaat er bij de kijker een grote vermoeidheid toe. Door de slepende conflicten, zijn we inmiddels al lang immuun geworden voor het gruwelijke beeldmateriaal uit dat deel van de wereld. Het Midden-Oosten op televisie is voor veel kijkers het ultieme wegzap moment.
  Maar vertellen de beelden die we zien wel het echte verhaal? Op welke manier wordt onze beeldvorming over het Midden-Oosten beïnvloed? En wie zijn de mensen die de beslissingen nemen over wat wij wel en niet te zien krijgen op TV? Tegen alle regels van de kijkcijferdeskundigen in nodigt Tegenlicht programmamaker Shuchen Tan voormalig Midden-Oosten correspondent Joris Luyendijk (ex-NOS-journaal, Volkskrant en NRC) uit om een avondje televisie te kijken. Aan de hand van een aantal voorbeelden analyseert Luyendijk de mechanismen die een rol spelen bij de berichtgeving over het Midden-Oosten op televisie. Belangrijke momenten uit het recente verleden, zoals de Camp David vredesonderhandelingen, de tweede Intifada, 9/11 en de Irak-oorlog passeren de revue. Luyendijk pleit voor meer openheid bij journalisten over de mogelijkheden en vooral ook de onmogelijkheden bij hun werk en geeft aan waar de vertekeningen optreden. Luyendijk: “Wat we ons goed moeten realiseren is dat de beeldvorming over het Midden-Oosten ook grote invloed heeft hier in Nederland. Wij zitten in Uruzgan, mede vanwege de beeldvorming die wij en onze politici hierover hebben. En als je vaststelt dat die beeldvorming misschien wel zwaar vertekend is, dan moet je je afvragen of niet ook de besluitvorming daarover niet zwaar vertekend is.”  ⚠️ Meld

 20. Eergisteren zag ik op Canvas (Bel. 2) de documentaire: To die in Jerusalem.
  Deze docu gaat over twee moeders, de één Joods en de ander Palestijns, die beiden hun dochter verloren door een zelfmoordaanslag.
  Ik vond het zeer indrukwekkend.
  Helaas kan ik nog geen beelden terug vinden, maar onderstaande link geeft een aardige indruk over de inhoud.
  (Lees ook de reacties.)

  Canvas: To Die In Jerusalem[/url].  ⚠️ Meld

 21. Het gekke is dat de enige manier om twee gezworen vijanden bij elkaar te krijgen, is een gezamelijke sterke vijand creëren….. 😉
  Het lijkt me een doodlopend conflict. Voors en tegens zijn niet meer belangrijk, want het gevecht is al lang een gewoonte….


  ⚠️ Meld

 22. ik zie vaak op deze weblog reacties van de sp als het gaat om zeer sociale zaken waar elk mens zich in kan vinden. nu zie ik geen een reactie waarin de sp zichuitspreekt. nou vraag ik mij af of ze zich afzonderen van het gedrag van harry van bommel of dat ze nit hun vingers willen branden aan de hele palestijnen zaak? het is al jaren bekent dat de hamas burgers gebruikt als schild tegen de israelis, dus vind ik het niet slim van hgarry bommel dat hij dan voorop loopt in een demonstratie


  ⚠️ Meld

 23. Ik vind persoonlijk de discussie over de toestanden in het midden oosten oneindig net als de oorlog die er steeds wordt gevoerd en ze elkaar de schuld geven .Dus reken maar dat daar nooit een echte vrede zal ontstaan de haat blijft daar altijd hoogtij vieren lijkt mij .


  ⚠️ Meld

 24. @PP: de laatste keer dat sp-er harry van bommel die kant opging heeft ie iemand aangerand, dus verwacht van hem geen vuurwerk in deze kwestie.@Larry: je komt goed beslagen ten ijs :D, volgens mij heb ik dit al 2 jaar geleden gezien trouwens. arafat was een meester in het bespelen vd media en joden runnen hollywood dus ze kunnen er allemaal wat van. de heer yildirim zit alleen arabische zenders te kijken lijkt me. laat ie maar een weekje in sederot bij gaza gaan wonen. kijken wat ie dan gaat roepen


  ⚠️ Meld

 25. Larry: je komt goed beslagen ten ijs , volgens mij heb ik dit al 2 jaar geleden gezien trouwens. arafat was een meester in het bespelen vd media en joden runnen hollywood dus ze kunnen er allemaal wat van.

  En dat terwijl ik niet eens kan schaatsen… 😀

  Maar als je die docu bekijkt, dan zul je zien dat Arafat juist níet de media op de juiste wijze weet te bespelen en dat de Joodse leiders inderdaad allerlei ‘Hollywoodtechnieken’ in zetten om de publieke opinie te beïnvloeden.


  ⚠️ Meld

 26. Binnenlandse ellende
  Laat Duzgun Yildirim maar opkomen voor de Nederlandse kansarmen,daklozen en gehandicapten en chronisch zieken en gestigmatiseerde hangjongeren i.pv. barbaren die vanaf 1948 constant elkaar in de haren vliegen dankzij politieke machtswellustelingen.
  Joden en Arabieren stammen vnaouds af van een en hetzelfde volk de Seminieten en plegen dus broedermoord.
  Duzgun Yildirim heeft zijn kennis over de politiek niet zelf vergaard want dat word hem voorgezegd dankzij een riedel buiksprekers die rondlopen met minderwaardigheidscomplexen,dus Berg je maar!


  ⚠️ Meld

Reageer