Diezerpoortenplas - Foto: Wouter Steenbergen
Diezerpoortenplas
Foto: Wouter Steenbergen

Het weer: Grijs en kans op nevel of mist

Zwolle – Vrijdagochtend is de kans op slecht zicht door nevel of mist groot. Niet alleen in de regio Zwolle, ook elders in het land kan het mistig zijn. In de loop van de ochtend knapt het zicht een beetje op, maar nevelig blijft het wel.

Wie een barometer heeft, kan de luchtdruk vrijdag naar een hoge waarde van 1040 hectopascal zien stijgen. Misschien nog iets meer. Een luchtdruk die je niet zo vaak ziet, maar het is geen recordhoge waarde; die is in Nederland 1050 hectopascal. Hogedrukgebieden geven vaak rustig en standvastig weer. Het huidige exemplaar maakt dat geheel waar: aanhoudend is de lucht vochtig en de bewolking hardnekkig. Er staat nauwelijks wind.

Mist verdwijnt daardoor langzaam en ‘s avonds verslechtert het zicht gemakkelijk. De temperatuur overdag is 8 tot 9 graden, in de nacht een paar graden temperatuurdaling, mocht het even opklaren.

Het is vrij zacht voor de tijd van het jaar. In het weekend blijft de temperatuur nog op dit niveau. De bewolking wordt niet opgeruimd, het blijft een grijze zaak boven Zwolle. Er valt geen regen, maar droog kun je het buiten niet echt noemen wanneer het mistig is. Mist ontstaat vrijdagavond wederom en zaterdagochtend hangt het er waarschijnlijk ook.

Maandag verandert er iets. De wind draait naar noordoost tot oost en de lucht is minder vochtig. Dus worden minder wolken verwacht. De kansen voor de zon keren boven Zwolle. Het wordt wel een stuk kouder, met lichte nachtvorst. Mist in de nacht en ochtend zit er dan opnieuw in.

Artikel delen:

Reageer